Idi na sadržaj

Planovi za nabavku hardvera


Preporučene poruke

Realne i nerealne, ostvarive i neostvarive, kakve planove imate za nabavku hardvera? Šta biste to voleli imati ili vam je potrebno od komponenti ili konfiguracija?

Od kako sam pre neki dan video uživo kako radi, u glavi mi se mota ideja o nabavci Mac Mini uređaja, i mislim da ću ga kupiti čim skupim malo više keša na gomilu, nadam se uskoro.

Prilično snažna mašina spakovana u kutijicu 20x20 cm, uz neko aktivno hlađenje solidan računar za nekoliko godina unapred.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 godina kasnije...

Ovaj moj (G1610 na 2.6GHz) je gotovo pa najjeftiniji Intelov procesor u ponudi, očekivao sam da ću morati da pravim određene kompromise u svakodnevnom funkcionisanju u odnosu na četvorojezgarni AMD. Za sad nema potrebe za tim, zauzeće procesora je nekim čudom čak i manje nego ranije. Plan je bio da koristim ovaj dok ne skupim novca za kakav i5, sad već razmišljam da ga zadržim. Mislim da ćeš biti zadovoljan sa i5. :)

Naravno, moja iskustva se tiču Mac OS na tom procesoru, Windows na njemu nije ni proban.

​Da ne zagađujemo onu temu, prebacih se ovdeN. 

Znaš li ti, il' bilo ko ko pročita ovo, kakva je razlika između čipseta H97 i Z97!?
Ima li ko link gde bi se moglo da se ukratko pročita koja informacija o tome?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

https://www.pugetsystems.com/labs/articles/Z97-vs-H97---What-is-the-Difference-562/

Gotovo su identični, samo Z97 podržava više grafičkih kartica i overclock procesora pa je bolji za gejmere. Izgleda da su to ciljne grupe, H je za "normalnu upotrebu" a Z za "ekstremnu" onima koji vole mnogo da eksperimentišu.

Ovde malo detaljnije, u suštini gejmeri i overklokeri (Z) protiv biznis i kućnih korisnika (H), sve suštinski bitno je isto.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ja imam Asuse (2 ploče, nijedna preterano poznata ni "jaka") već dugo i nisam primetio ništa što bi me sprečilo da i dalje koristim njihove ploče, jako pouzdane. Sa Gigabajtom, osim tu i tamo neke instalacije i podešavanja Windowsa, nisam imao baš mnogo iskustva - ne znam kako se pokazuju u radu. Moj glas za Asus.

Za SSD ne znam, zaista. Moji Hackintosh kompanjoni masovno koriste Samsung SSD 840 EVO i imaju samo reči hvale za njega, tako da eto ...mogao bih donekle da tvrdim iz tuđih iskustava da je kvalitetna kupovina. Mada mislim da je on sa skuplje strane spektra.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ja bi pitao za savet. Cerki, studentu bi kupio notebook/laptop (koja je razlika?).

Bio sam u jednoj nasoj prodajnoj kuci, daju na dve godine otplate, bezkamatno. Problem je da ne znam da izaberem. Ne znam koje zahteve da imam i kojeg proizvodjaca da izaberem. Pretpostavljam da bi ona uglavnom koristila medijske i kancelarijske aplikacije.

Obzirom da ce mozda da uci u stranoj zemlji, razmatram opciju da uzmem masinu sa legalnim Windowsom.

Moja pitanja, ukratko:

Koje performanse da trazim i da li ce joj narednih godina biti dovoljne 4 GB RAM-a i 1 TB harda?

Da li moram da dokupim i Office ili je onaj online Office besplatan ako ima Telenorov account (cini mi se da zbog windows telefona imam besplatan net Office i na racunaru)??? Naravno, imam opciju da joj instaliram neki open office?

Koja su iskustva za laptop u boji (ozbiljno pitam), ima li u rozla  ili nekoj drugoj boji, i koliko se prlja/haba beli laptop?

 

Za oko mi zapalo neki Toshibin, beli, sa kamerom i oko 44.000,00, bez Windowsa. 2000 mesecno. Deluje mocnim...

 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

4GB bi trebala da joj budu sasvim dovoljna, sigurno neće renderovati 3d grafiku da bi joj trebalo više. A i 1TB hard disk... ihaj, ja ni ovih 320GB ne mogu da popunim. Zavisi od navika, naravno, ali terabajt bi trebalo da je teško popuniti. Možda bi bilo dobro da ima zasebnu grafičku karticu, ako bi htela da potera neku malo zahtevniju igricu. Mada će i procesorska odraditi dobar posao u dosta slučajeva. Što se boja tiče, vidim da ima rozlih varijanti, sad da li baš tog modela ne bih znao. Ako laptop i ne stiže u boji koja joj odgovara, većina proizvođača nudi "skinove" koji menjaju izgled bar spoljnjeg dela računara. Ne znam za Office (nekom logikom bi trebalo da je besplatan i na kompu), ali besplatne varijante je svakako lako instalirati, a i ne zaostaju mnogo po funkcionalnosti.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...

Znaci ovako.

Fond za nabavku je recimo oko 50.000  din sa PDV.

Laptop.

Ima nekoliko slicnih i lepih kombinacija za tu cenu, Intel I3, 15,6 incha, 4 GB RAM, 500GB HDD, ugradjena kamera. Proizvodjaci HP, Dell, Toshiba (malo skuplji).

Problem. Prodaju se bez Windowsa, a dobio sam preporuku da bolje da uzmem komp sa Win 8, pa da apgrejdujem na desetku.

Po vama vredi uzeti laptop bez licenciranog Windowsa, ili cu kasnije moci svakako instalirati neku ``free`` Windows 10?

Izmenjeno od strane člana shumica
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...