Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Partizan na Slobodu, Zvezda sa Vošom

U Kući košarke izvučeni parovi četvrtfinala Kupa Radivoja Koraća, koji će se igrati u Kragujevcu od 7. do 10. februara.

Branilac trofeja Kupa Radivoja Koraća, Partizan mt:s, igraće u četvrtfinalu protiv ekipe Slobode iz Užica, u četvrtak 7. februara od 21 sat, dok će od 18.30 časova prvo snage odmeriti Mega Vizura i Vršac.

Dan kasnije, u drugim četvrtfinalnim mečevima sastaće se Radnički Kragujevac - Metalac od 18.30 sati, a zatim i Crvena zvezda Telekom - Vojvodina (21).

Pobednici će izboriti plasman u polufinale, koje je na programu 9. februara, dok je finale zakazano za dan kasnije.

Ukoliko favoriti ne zakažu u polufinalu će igrati Partizan - Mega Vizura, odnosno Radnički - Crvena zvezda.

Uoči žreba u prvi šešir su bili smešteni nosioci ABA ligaši Partizan mt:s, Crvena zvezda Telekom i Radnički Kragujevac, i Mega Vizura kao lider Košarkaške lige Srbije na polovini takmičenja.

U drugom šeširu nalazili su se Metalac iz Valjeva, kao pobednik drugostepenog kup takmičenja, a Vojvodina Srbijagas, Vršac i Sloboda Užice po plasmanu u KLS na polovini takmičenja.

Kragujevac će ove godine biti domaćin završnog turnira Kupa, posle šest godina. Poslednji put u tom gradu, 2007. godine, FMP je u finalu nadigrao Partizan, a zatim su crno-beli pet godina u nizu podizali trofej - četiri puta u Nišu i jednom u Železniku (2011).

Posle Partizana mt:s, koji je daleko najuspešniji sa pet trofeja, FMP je tri buda osvajao Kup Radivoja Koraća, a Crvena zvezda je dva puta bila pobednik, računajući od 2003. godine, kada je najmasovnije takmičenje nazvano po legendarnom Žućku.

mondo

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Partizan na Megu u polufinalu

Košarkaši Partizana mt:s i Mega Vizure prvi su polufinalni par Kupa Radivoja Koraća koji se igra u Kragujevcu.

Partizan je lako savladao Slobodu sa 73:50, dok je Mega Vizura u dramatičnoj završnici pobedila Vršac sa 92:79.

Oni će se za finale boriti u subotu od 17 časova, dok će se u drugom od 21 sastati pobednici preostala dva četvrtfinala koja se igraju u petak. Od 18.00 se sastaju Radnički i Metalac, a od 21.00 Crvena zvezda Telekom i Vojvodina Srbijagas.

Partizan je Slobodu savladao zahvaljujući furioznom startu meča i prednosti od 21:3 posle prvih sedam minuta igre, te očajnom šutu Užučana koji su pogodili tek 7 od 33 pokušaja za dva poena. Sloboda je pogodila jednak broj trojki iz 14 šuteva manje! Najveću prednost Partizan je imao u finišu treće četvrtine kada je vodio 60:33.

"Crno-bele" je predvodio Dru Gordon sa 11 poena i osam skokova, a iako je imao tek 2/7 za dva poena, bio je najkorisniji igrač meča sa indeksom 15. Leo Vesterman je takođe postigao 11 poena, dok su se u strelce upisalo i preostalih deset igrača Duška Vujoševića. Najbolji u Slobodi bio je Arnautović sa takođe 11 poena, dok su tri njegova saigrača imala negativan indeks korisnosti.

Mega Vizuru je protiv Vršca uspela da prokocka 17 poena prednosti, u trećoj četvrtini postigla je samo 5 poena, pa je Vršac preokrenuo na 48:46. Novobeograđani su ipak opravdali status favorita jer su bili sigurniji u penal završnici. Meč je obeležio debi Novice Veličkovića koji je imao 5 poena i 3 skoka.

Vizuru je do pobede predvodio Vasilije Micić sa 16 poena i 7 asistencija, dok je Boban Marjanović ubacio 11 uz 16 skokova. 13 je ubacio Nemanja Krstić, a po 11 Pavle Reljić i Marko Luković. Najbolji kod Vrščana bio je Nemanja Radović sa 29 poena i 11 skokova, 17 poena ubacio je Vladimir Vuksanović, a 13 je imao Aleksandar Mitrović.

Preostala dva četvrtfinala igraju se u petak, Radnički - Metalac i Crvena zvezda - Vojvodina. Partizan ima najviše trofeja Kupa, ukupno 13, dok je Zvezda osvajala pet puta. Od ostalih učesnika Radnički ima jedan. "Crno-beli" jure petu uzastopnu krunu.

b92

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Zvezda sa +25 na Radnički

Košarkaši Crvene zvezde Telekom savladali su ekipu Vojvodine sa 97:72 (51:42) u poslednjem četvrtfinalnom meču Kupa Radivoja Koraća.

Vojvodina se solidno držala dok je služio šut, da bi Zvezda samo postepeno dodavala gas za konačnu pobedu od 25 koševa razlike.

Najbolji u pobedničkom timu bio je Nelson 19 poena, koliko je ubacio i Rakočević uz pet asistencija. Samardžiski je dodao 12 uz četiri skoka. Vojvodinu je predvodio Marković sa 22 poena (5/7 za tri), a pratili su ga je Zeković i Marojević sa po 12 poena.

Posle mečeva odigranih u četvrtak dobili smo prvi polufinalni par, Partizan je savladao ekipu Slobode 73:50, dok je Mega Vizura u dramatičnoj završnici pobedila Vršac 82:79.

Drugi polufinalni par čine Zvezda i Radnićki iz Kragujevca, koji je u prvom meču u petak lako savladao ekipu Metalca.

U subotu će prvi na teren ekipe Partizana i Mege od 17 časova, dok je meč između Radničkog i Zvezde na programu od 21.

b92

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ko ide u finale?

Večeras su na programu polufinalne utakmice Kupa Radivoja Koraća u kragujevačkoj dvorani ’Jezero’.

Od 17 časova sastaju se branioci titule košarkaši Partizana mt:s i Mega Vizure, a četiri sata kasnije počinje meč Radničkog i Crvene zvezde Telekom.

Finale se igra u nedelju od 21 čas.

’Crno-beli’ su u četvrtak obezbedili mesto među četiri najbolja tima pobedom nad užičkom Slobodom rezultatom 73:50, dok je Mega u dramatičnom meču bila bolja od ekipe Vršca sa 82:79. Trener Partizana mt:s Duško Vujošević kaže da večerašnji protivnik zaslužuje poštovanje. U dresu Vizure igra bivši košarkaš ’crno-belih Novica Veličković koji se u četvrtak vratio na teren posle višemesečne pauze.

Drugo polufinale je derbi meč dve ekipe koje se takmiče u regionalnoj ABA ligi. Crvena zvezda Telekom je u četvrtfinalu bila ubedljiva protiv drugoplasiranog tima Superlige Srbije Vojvodine sa 97:72. Radnički je ranije u petak pobedio ekipu Metalca sa ubedljivih 93:60. Trener ’crveno-belih’ Vlada Vukoičić ulogu favorita prepušta domaćinu turnira. U prvom ovosezonskom okršaju u regionalnoj ligi, Zvezda je slavila trijumf sa 87:73 u beogradskom ’Pioniru’.

b92

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ne bih komentarisala šta i kako se to desilo

svako ima svoje mišljenje

meni je već poprilično muka od svega

krivi su i jedni i drugi

znalo se unapred da je to meč viiiiisokog rizika

i trebalo je samim tim poraditi na većim merama obezbeđenja.

I čim je pukla prva petarda ili šta je to već bilo,

trebalo je sve isprazniti,

jer se tenzija osećala u vazduhu...

jbt, bilo je raznih provokacija na sve strane...

Kakav će biti rezultat, više mi nije bitno,

jer je ovo bilo prilično ružno...

ružna slika za sve i za moju decu koja vole sport,

a sva ta mladost koja je tamo na tribinama ne šalje

ni malo lepu poruku deci koja su učena da navijaju svim srcem za neki klub :hmm:

Sramota!

Sramota za sve!

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Mene nije iznenadilo što je bagra napravila problem, tako nešto je očekivano i nezaobilazno. Tu uopšte ne razlikujem Partizanovu i Zvezdinu bagru, svi su ista stoka što se mene tiče. Čast normalnim navijačima koji su tamo bili, ali malo ih je.

Ovde ionako gledam još samo derbije i Zvezdu u Evropi, a mislim da ću se uskoro baš totalno prebaciti na američke sportove. Jeste da je tamo sve komercijalizovano do bola, ali ovakvih scena nema, sportski se bore do kraja i nikad ne znaš ko će na kraju izaći kao pobednik. Znam pravila bejzbola, počinje sezona.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Čekajući koš u Kragujevcu

13. februar 2013. 11:18 > 13:09

Prvo izvinjenje zbog kašnjenja teksta. Morao sam usput da se ratosiljam gas maske i košulje od kevlara koji će izgleda biti nužna oprema za komentarisanje utakmica sa lica mjesta u budućnosti. Košarka? Na kraju uopšte nije bila bitna.

v278250p0.jpg

Prije nekoliko dana sam gledao koledž košarku i utakmicu Texas A&M protiv Missourija. U jednom trenutku trener Mizzoua Frank Haith je protestovao dva puta zaredom zbog po, njegovom mišljenju, loših sudijskih odluka, a odlični komentator ESPN-a Jimmy Dykes je tom trenutku rekao:

"Šefovi sportskih sekcija univerziteta bi morali da razgovaraju sa trenerima i igračima konstantno oko njihovog ponašanja tokom utakmice. Ne mogu samo sudije da upozoravaju trenere ili igrače na minimum sportske kulture tokom meča pa makar se to završavalo tehničkim greškama. Integritet igre mora biti sačuvan i treneri i igrači moraju olakšati sudijama rad."

Možete li da zamislite ovakve rečenice tokom nekog meča npr. ABA lige i da vas bilo ko shvati ozbiljno. Integritet igre na ovim prostorima je odavno izgubljen.

Navešću još jedan primjer. U sedmoj utakmici NBA finala 2010 Los Angeles Lakersi su u četvrtoj četvrtini šutirali 21 slobodno bacanje naspram 6 Bostona i osvojili NBA titulu. Nakon utakmice trener Bostona Doc Rivers je pričao o lošoj odbrani svog tima, o lošoj selekciji faulova i kako su igrali puno odbrane rukama. Suđenje nije pomenuo ni u jednoj riječi.

Sezonama unazad od većine aktera u ABA ligi možete da čujete gotovo istu priču da "nije dovoljan samo skauting i studiozna priprema utakmice. Potrebno je i osigurati 'ravnopravno' suđenje".

Još prije tri godine jedan od čelnih ljudi jednog kluba koji se konstantno takmiči u ABA ligi mi je rekao:

"Kada vidim sudijsku trojku mogu da ti odmah kažem koji tim pobjeđuje. Mi tačno znamo na koje sudije možemo da računamo kada nam treba domaća pobjeda". I dan danas mi s vremena na vrijeme pošalje poruku sa prognozom pobjednika na samom početku utakmice. Ne čeka baš da vidi ko je u startnoj petorci...

Ne vjerujem da ikome ko pomno prati evropsku košarku otkrivam toplu vodu. To su pravila igre koja su prihvaćena godinama unazad i svi igraju kako muzika svira. Stariji kažu da niko bolje nije pribavljao sudijsku 'zaštitu' od Jugoplastike. Da, one Jugoplastike sa Kukočem i Rađom. Ne govorim o tome da su oni to jedini radili, nego da su to radili BOLJE OD OSTALIH. Javna je tajna da CSKA već godinama unazad pre početak svake sezone u fond Eurolige uplaćuje milion eura. Sami izvucite zaključak zbog čega to rade.

Pred početak ABA lige kada se saznalo da će kroz ovo takmičenje klubovi tražiti mjesto u Euroligi postalo je jasno da će ova sezone biti jezivo teška za prije svega sudije, a zatim i za sve ljude koji prate i vole ovu igru. Kragujevac je samo nastavak gorkog okusa koji traje od početka sezone. Saopštenja, upozorenja, lamenti na press konferencijama, isključenja, prekidi, paranoje, maloumne kalkulacije, teorije zavjere.

Košarka i ono što se dešava na terenu je potisnuto na ko zna koje mjesto.

Trenutno vode legendarni "sudijski kriterij" i navijači. Godinama unazad slušate trenere i igrače kako pričaju o "sjajnoj" podršci sa tribina. Da li je bacanje petardi, topovskih udara, baklji, dimnih bombi, kovanica, pljuvanje protivnika i prekidanje mečeva ta sjajna podrška na kojoj se papagajski zahvaljuju?

Da li je hot-dog navijač bolji od ovog što pruža "podršku"? Meni jeste.

Uvijek sam za nekoga ko gricka kikiriki i zna šta je zonska odbrana ili kako se zove sedam igrača njegovog tima umjesto tetoviranog analfabete sa topovskim udarom koji traži ofsajd na liniji za tri poena i misli da se produžetak igra dva puta po 15 minuta...

Da li se utakmice poput one prekinute u Kragujevcu trebaju nastavljati? Iskreno mislim da ne trebaju.

Možda bi se tako poslala barem neka poruka da postoji rješenost da se ovakvim stvarima stane u kraj. Jer pola dana kasnije u praznoj dvorani Jezero glavu su izgubili i igrači. U barem tri situacije nakon vrlo grubih faulova samo pravim čudom nije došlo do opšte tuče. Komentatorska pozicija nam je bila na pola metra od terena i vjerujte tenzija između dva tima je potpuno pomutila razum nekim igračima, a samo 12 sati ranije zajedno su se zagrijavali na jednom košu...

Novi derbi slijedi već u nedelju i prema jednom izvoru čelnici ABA lige su vrlo uplašeni za dešavanja na toj utakmici. Isti izvor kaže da je Beograd već sada gotovo precrtan kao mogući organizator F4 ABA lige.

U Hrvatskom kupu koji nosi ime jednog od najvećih evropskih igrača svih vremena Krešimira Ćosića, Marko Tomas je po završetku utakmice i pobjede Cibone u zadnjoj sekundi nokautirao navijača u prvom redu gledališta koji ga je provocirao tokom utakmice. Cedevita je napustila teren prije dodjele pehara pobjedniku, a trener Aco Petrović je odbio da se pojavi na press konferenciji.

U Grčkom kupu je raketom iz signalnog pištolja u glavu pogođe centar Olympiacosa Kyle Hines. U jednom trenutku mu se zapalila kosa. Zatim se pridigao i odveden je u svlačionicu gdje se u jednom trenutku onesvjestio. Hines snažan kakav jeste je zatim ipak odigrao utakmicu...

Istovremeno u španskim medijima se kao glavni incident navodi zviždanje španskom kralju Juanu Carlosu u Vitoriji dok je uručivao trofej kupa igračima Barcelone. U četvrtfinalu su dva produžetka igrale dvije sportske gromade Real i Barcelona.

Barca je sredila Real nakon 50 minuta košarke u utakmici punoj preokreta i tako im nanijela tek drugi poraz u Španiji ove sezone. Svi znate kakvi su odnosi Barcelone i Madrida, Katalonije i centralne španske vlasti. Bez obzira, niko nije isključen tokom meča, niko se nije unosio protivniku u lice. Pružili su ruke jedni drugima i svijet nije stao. Na tribinama uvijek prekrasna slika. Navijači svih timova učesnika kupa sa svojim obilježijima sjede jedni pored drugih i bodre svoje favorite. Zajedno piju piće ili se mimoilaze u gradu, bez ikakvih incidenata.

Sport je tu samo ono što treba da bude - takmičenje dva protivnika i razonoda za gledaoce. Nije veći od života, nije važniji od zdravlja.

Koja je uopšte cijena pobjede i trofeja? Zar neko misli da Realu i Barceloni nije stalo? Da li Boston i Lakersi ne žele trofeje?

Ako je potrebno da ubijem svog protivnika kako bih ostvario pobjedu onda takvu pobjedu ne želim.

Pitanje života i smrti se ne rješava na sportskom terenu bez obzira šta vam povampireni ludaci zamaskirani u sportiste i sportske radnike pričali.....

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...