Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Svi mi imamo neke navike, navika da se ujutru kad ustanemo umijemo, operemo zube, odemo po novine, hleb i mleko...

Ali da li se neko zapitao koje to navike utiču na na kompletan život jednog čoveka?

Ja smatram da je navika nešto što radimo bez razmišljanja, kao recimo oblačenje kad ustanemo.

Kada se ujutru probudimo mi nećemo razmišljati da treba da se obučemo, to ćemo uraditi automatski (bez razmišljanja), samo ćemo razmišljati šta da obučemo, nećemo razmišljati da treba oprati zube, to ćemo svakakao uraditi.

Ako bi seli i razmislili koje to navike čine naš život lepšim i boljim a koje nam samo otežavaju život i činega samo gorim, već bi bili na putu da nešto promenimo. Promeniti lošu naviku dobrom, je jedna od najmoćnijih oružja za uspeh i sreću, ako znamo šta nam pogoršava život a to sve jedno radimo, znači da ili ne želimo to da promenimo ili ne znamo kako.

Naviku koju sam stvorio a koja mi polako ali sigurno pomaže je sledeća.

Na kraju dana, u svesku upišem 6 stvari koje ću sutra da uradim. To ne moraju biti velike stavri ili teške (ako neko misli da je ovo lako on sigurno nije ovo ni pokušao), to može biti recimo ''pomeriti čašu sa jednog mesta na drugo'', najbitije je da kada isplanirate nešto, to zapišete i onda to uradite. To je sjajna vežba discipline, jer ako ne umete da se nosite sa malim stvarima, kako ćete se nositi sa nekim većim.

Da li vi imate neku dobru naviku koja vam pomaže u bilo kom pogledu?

Izmenjeno od strane člana Mrak
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ne bih naviku definisao kao nešto što činimo nesvesno, poput primera sa oblačenjem pantalona. Oblačenje pantalona je potreba i društvena praksa, ne navika. Naviku bih definisao kao skup radnji koje ponavljamo svakodnevno ili u nekom drugom vremenskom razmaku, jer nam stvaraju predstavu da nam je život uređen, ili da imamo kontrolu nad njim. Ako uzmem primer sa pantalonama, navika bi bila da te pantalone uvek ostavljamo na tačno određenom mestu i na tačno određen način da bismo ih lakše i brže navukli, ili da ih uvek oblačimo najpre na levu nogu, recimo.

Ključno je da nam navike ne upravljaju životom, i da smo u stanju da ih promenimo ako počnu da nas ugrožavaju ili nas ometaju u normalnom funkcionisanju. Ponekad mogu itekako da nam pomognu, da nas motivišu i unapređuju, poput tvoje sa spiskom. Ponekad su samo sitnice koje radimo tek onako, jer se osećamo lepo, poput jutarnje kafe.

Imam dosta navika, ali nijednu za koju bih rekao da mi pomaže u životu. Najčešće su u pitanju svakodnevne sitnice koje ponavljam po ustaljenom šablonu. Nisu mi ni teret, lepo mi je s njima. :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...

Hm...čitam uvodni post i razmišljam..imam puno navika ali jedna mi ovog momenta pade na pamet, a do malo čas nisam ni razmišljala o tome.

Imam naviku da uvek ulazim nasmejana na posao. Tačnije rečeno u radnu sobu uvek ulazim sa ogromnim osmehom i jednim velikim "zdraaaaaavo ...:kez: "

Bez obzira kako se osećam, šta mi se u životu trenutno dešava kao da imam neki prekidač u glavi koji se uključuje onog momenta kad uhvatim za kvaku.

Verovatno me baš zbog toga u četvrtak jedna koleginica pitala:

"Ti nisi nezadovoljna ovom situacijom na poslu??!!!"

-jesam...ali to što ne galamim i ne psujem ne znači da sam zadovoljna...i to što sam nasmejana nije znak da mi je drago što je ovako....

Učili me onomad davno da probleme ostavljam pred vratima vrtića i meni to prešlo u naviku. :kez:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 11 meseci kasnije...

Navika da setam,tj vozim bajs dok god se led ne uhvati po asfaltu,pa dovodim sebe u opasnost.Onda setam,ne puno,nekih pola sata,ponekad  duze,i osecam se budjavo kad to ne uradim.Nadisem se svezeg vazduha,premotam dan,razmislim o sutrasnjem,disem duboko,ponekad pricam sama sa sobom :nempojma:,sa zvezdama,nlom i americkim satelitima :hhh:..i bolje se osecam posle toga.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...