Idi na sadržaj

Odeća koja ne može da se isprlja


Preporučene poruke

Naučnici iz Mičigena su izumeli premaz za odeću koji štiti od svih vrsta tečnih materija tako što se kapi prosto odbijaju od njega, a primena ove tehnologije bi mogla da bude mnogo šira od tekstilne industrije.

Oko 95 posto jedinstvenog premaza je vazduh, a njegova površina odbija čestice tečnosti pa odeća kojom se premaže ne upija kafu, alkohol ili opasne kiseline.

Premaz je mešavina gumeno-plastičnih čestica polidimetilsiloksana (PDMS) i otporne nano-tečnosti koju je razvilo Američko vazduhoplovstvo, a sadrži ugljenik, fluor, sicilijum i kiseonik.

Premaz smanjuje međumolekularne sile koje privlače čestice, pa se zbog toga tečnost odbija, a može se naneti na bilo koju površinu, piše Daily Mail.

Naučnici su testirali 100 različitih tečnosti i samo su freoni koji se koriste u klimatskim uređajima i hladnjacima uspeli da prođu kroz premaz . Međutim, premaz uspešno štiti od kafe, alkohola, šampona, boje za štampače, benzina, biljnog ulja i sumporne kiseline.

- Nakon što se tečnost i materijal dotaknu, stvara se pozitivan ili negativan naboj pa se tečnost širi. Mi smo uspeli drastično da smanjimo međudelovanje između površine i kapljica zbog čega se tečnost jednostavno odbija - istaknuo je dr. Aniš Tuteja.

Premaz je toliko lagan da se može koristiti za vojna odela i zaštitna odela naučnika koji rade sa opasnim hemikalijama, kao i na brodovima.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tNscbG278jU

Izvor: Blic Online

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...