Idi na sadržaj

Будимпешта


Preporučene poruke

Будимпешта (мађ. Budapest), главни град Мађарске и главни политички, индустријски, трговачки и саобраћајни центар земље има преко 1,7 милиона становника, што је мање од врха, достигнутог средином 1980-их када је имала 2,1 милиона. Град Будимпешта чини посебну „жупанију“ (тзв. Главни град) у склопу жупанијске поделе Мађарске, а са свих страна окружује је Жупанија Пешта.
 

640px-Budapest_Parliament_amk.jpg


Будимпешта заузима обе обале Дунава спајањем Будима и Обуде на десној обали, са Пештом на левој (источној) обали Дунава. Позната историја Будимпеште почиње са римским градом под именом Aquincum, основаним око 89. године нове ере, на месту старије келтске насеобине близу места где је настала Обуда. Aquincum је од 106. до краја 4. века био главни град провинције, доње Паноније. На месту данашње Пеште је био изграђен град Contra Aquincum (или Trans Aquincum).
Област су око 900. године освојили Мађари, који су око једног века касније основали краљевину Мађарску. Када су је уништили Монголи, 1241, Пешта је већ била значајно место, и брзо је поново изграђена, али је Будим био седиште краљевског двора од 1247. и 1361. је постао главни град Мађарске.
 

640px-H%C5%91s%C3%B6k_tere_%C3%A9jszaka_


Османлије су освојили већи део Мађарске у 16. веку, и прекинули су раст града: Пешту су са југа заузели 1526. године, а Будим 15 година касније. Док је Будим остао седиште османског управника, Пешта је била врло запуштена до 1686. када су је освојили хабзбуршки владари. Године 1690. Великом сеобом Срба под патријархом Арсенијем Чарнојевићем повећава се број будимских и пештанских Срба који су већ од раније живели на овим просторима. Велики део Срба се настанио у будимском Табану.
Пешта је од 1723. била седиште административног апарата краљевства, који је најбрже растао у 18. и 19. веку, и иницирао изразити раст града у 19. веку.
 

640px-Buda--Castles01.jpg


Спајање три дистрикта под једну администрацију, које је прво прописала мађарска револуционарна влада 1849. је поништено убрзо потом, по реуспостављању хабзбуршке власти. Коначно је ову одлуку спровела аутономна мађарска краљевска влада, успостављена по аустроугарској нагодби из 1867. (види Аустроугарска). Број становника „уједињене“ престонице је порастао у периоду од 1840. до 1900. на 730 000.
У 20. веку број становника је растао углавном у предграђима. Ујпешт (Нова Пешта) је више него удвостручила број становника између 1890. и 1910, а већина индустрије земље се концентрисала у граду. Људски губици Мађарске током Првог светског рата, и потоњи губитак више од половине територије краљевства (1920.) је задао само привремени ударац броју становника, а Будимпешта је постала престоница мање, али сада суверене државе. До 1930. је уже градско језгро бројало милион становника, уз додатних 400 000 у предграђима.
Око трећина од 200 000 Јевреја у Будимпешти је умрла током нацистичког геноцида током немачке окупације у Другом светском рату. Град је знатно порушен у совјетској опсади током зиме 1944, а опоравио се током педесетих и шездесетих. Будимпешта је током осамдесетих поделила судбину државе када је број становника смањен услед повећане емиграције и смањења наталитета.

Данас у Будимпешти живи преко две хиљаде Срба. Они су махом потомци далеких предака из „Чарнојевићевог јата“ који су се доселили Великом сеобом Срба 1690, али има и Срба који су се доселили почев од 90-их година 20. века и повећавају број малобројне али веома активне и живе заједнице Срба у Мађарској. Срби у Будимпешти имају своју Српску православну црквену оптшину са саборним храмом Великомученика Светог Георгија у Српској улици (мађ. Szerb utca) близу популарне Вацке (мађ. Váci utca) улице, која је у склопу Епархије будимске. У главном граду Мађарске налази се и велелепна палата легендарног Текелијанума
 

640px-Chain_bridge_by_night_Budapest.jpg


У Будимпешти постоји Српско забавиште, основна школа, гимназија и ђачки дом. Српску школу похађа преко 200 ђака.
У мађарској престоници раде и Самоуправа Срба у Мађарској као и Српска самоуправа у Будимпешти. Овде су се појављивале и Српске народне новине, које сада излатзе под називом Српске недељне новине као недељник Срба у Мађарској, а такође и лист Невен. Овде се уређује и Српски екран, получасовна емисија Мађарске телевизије на српском језику која се јавља недељно.
У мађарској престоници делују и квартовске (окружне) српске самоуправе као и Задужбина Јакова Игњатовића и Задужбина Саве Текелије.
У Будимпешти ради и Српско позориште у Мађарској, а такође и КУД Табан.
Српска самоуправа у Будимпешти је 2008. године покренула Радио ритам - интернет радио-станицу која 24 часа емитује свој програм на српском језику: www.ssb.hu

Posetite Wikipedia stranicu

- - - Updated - - -
 


Budapest by Moyan_Brenn, on Flickr

Budapest by night>4112459680_bb30d3dd8a_z.jpg
Budapest by night>Budapest by night by cnadia, on Flickr

Budapest>7424640644_f1baf3208a_z.jpg
Budapest>Budapest by Miroslav Petrasko (blog.hdrshooter.net), on Flickr

Budapest, Royal Palace>6785012928_6b853ca569_z.jpg
Budapest, Royal Palace>Budapest, Royal Palace by Arian Zwegers, on Flickr

Budapest - Parliament Building>6796176976_ecb13dab80_z.jpg
Budapest - Parliament Building>Budapest - Parliament Building by %5BMicuRadu%5D, on Flickr

Budapest, Matthias Church and Fishermen's Bastion>6785010010_4338cc4d44_z.jpg
Budapest, Matthias Church and Fishermen's Bastion>Budapest, Matthias Church and Fishermen's Bastion by Arian Zwegers, on Flickr

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...
  • 5 sedmica kasnije...
  • 1 godinu kasnije...

Proveo sam prošli vikend u Budimpešti i mogu samo da kažem da je na mene ostavila sjajan utisak i da se nadam vrlo brzom ponovnom odlasku. Najjači utisak na mene ostavio je spomenik streljanim jevrejima u II svetskom (ostavljena obuća žrtava na obali). Evo nekoliko fotografija koje sam lično napravio. Naravno, nisu kao one koje su na netu ali dočaraće moj izbor. Bar se nadam u to...

 

 

Cipelice2.jpg

Cipelice.jpg

Parlament.jpg

Pogled na Parlament.jpg

Zamak.jpg

Izlog.jpg

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...