Sign in to follow this  
Followers 0

Будимпешта

8 posts in this topic

Posted · Report post

Будимпешта (мађ. Budapest), главни град Мађарске и главни политички, индустријски, трговачки и саобраћајни центар земље има преко 1,7 милиона становника, што је мање од врха, достигнутог средином 1980-их када је имала 2,1 милиона. Град Будимпешта чини посебну „жупанију“ (тзв. Главни град) у склопу жупанијске поделе Мађарске, а са свих страна окружује је Жупанија Пешта.
 

640px-Budapest_Parliament_amk.jpg


Будимпешта заузима обе обале Дунава спајањем Будима и Обуде на десној обали, са Пештом на левој (источној) обали Дунава. Позната историја Будимпеште почиње са римским градом под именом Aquincum, основаним око 89. године нове ере, на месту старије келтске насеобине близу места где је настала Обуда. Aquincum је од 106. до краја 4. века био главни град провинције, доње Паноније. На месту данашње Пеште је био изграђен град Contra Aquincum (или Trans Aquincum).
Област су око 900. године освојили Мађари, који су око једног века касније основали краљевину Мађарску. Када су је уништили Монголи, 1241, Пешта је већ била значајно место, и брзо је поново изграђена, али је Будим био седиште краљевског двора од 1247. и 1361. је постао главни град Мађарске.
 

640px-H%C5%91s%C3%B6k_tere_%C3%A9jszaka_


Османлије су освојили већи део Мађарске у 16. веку, и прекинули су раст града: Пешту су са југа заузели 1526. године, а Будим 15 година касније. Док је Будим остао седиште османског управника, Пешта је била врло запуштена до 1686. када су је освојили хабзбуршки владари. Године 1690. Великом сеобом Срба под патријархом Арсенијем Чарнојевићем повећава се број будимских и пештанских Срба који су већ од раније живели на овим просторима. Велики део Срба се настанио у будимском Табану.
Пешта је од 1723. била седиште административног апарата краљевства, који је најбрже растао у 18. и 19. веку, и иницирао изразити раст града у 19. веку.
 

640px-Buda--Castles01.jpg


Спајање три дистрикта под једну администрацију, које је прво прописала мађарска револуционарна влада 1849. је поништено убрзо потом, по реуспостављању хабзбуршке власти. Коначно је ову одлуку спровела аутономна мађарска краљевска влада, успостављена по аустроугарској нагодби из 1867. (види Аустроугарска). Број становника „уједињене“ престонице је порастао у периоду од 1840. до 1900. на 730 000.
У 20. веку број становника је растао углавном у предграђима. Ујпешт (Нова Пешта) је више него удвостручила број становника између 1890. и 1910, а већина индустрије земље се концентрисала у граду. Људски губици Мађарске током Првог светског рата, и потоњи губитак више од половине територије краљевства (1920.) је задао само привремени ударац броју становника, а Будимпешта је постала престоница мање, али сада суверене државе. До 1930. је уже градско језгро бројало милион становника, уз додатних 400 000 у предграђима.
Око трећина од 200 000 Јевреја у Будимпешти је умрла током нацистичког геноцида током немачке окупације у Другом светском рату. Град је знатно порушен у совјетској опсади током зиме 1944, а опоравио се током педесетих и шездесетих. Будимпешта је током осамдесетих поделила судбину државе када је број становника смањен услед повећане емиграције и смањења наталитета.

Данас у Будимпешти живи преко две хиљаде Срба. Они су махом потомци далеких предака из „Чарнојевићевог јата“ који су се доселили Великом сеобом Срба 1690, али има и Срба који су се доселили почев од 90-их година 20. века и повећавају број малобројне али веома активне и живе заједнице Срба у Мађарској. Срби у Будимпешти имају своју Српску православну црквену оптшину са саборним храмом Великомученика Светог Георгија у Српској улици (мађ. Szerb utca) близу популарне Вацке (мађ. Váci utca) улице, која је у склопу Епархије будимске. У главном граду Мађарске налази се и велелепна палата легендарног Текелијанума
 

640px-Chain_bridge_by_night_Budapest.jpg


У Будимпешти постоји Српско забавиште, основна школа, гимназија и ђачки дом. Српску школу похађа преко 200 ђака.
У мађарској престоници раде и Самоуправа Срба у Мађарској као и Српска самоуправа у Будимпешти. Овде су се појављивале и Српске народне новине, које сада излатзе под називом Српске недељне новине као недељник Срба у Мађарској, а такође и лист Невен. Овде се уређује и Српски екран, получасовна емисија Мађарске телевизије на српском језику која се јавља недељно.
У мађарској престоници делују и квартовске (окружне) српске самоуправе као и Задужбина Јакова Игњатовића и Задужбина Саве Текелије.
У Будимпешти ради и Српско позориште у Мађарској, а такође и КУД Табан.
Српска самоуправа у Будимпешти је 2008. године покренула Радио ритам - интернет радио-станицу која 24 часа емитује свој програм на српском језику: www.ssb.hu

Posetite Wikipedia stranicu

- - - Updated - - -
 


Budapest by Moyan_Brenn, on Flickr

Budapest by night>4112459680_bb30d3dd8a_z.jpg
Budapest by night>Budapest by night by cnadia, on Flickr

Budapest>7424640644_f1baf3208a_z.jpg
Budapest>Budapest by Miroslav Petrasko (blog.hdrshooter.net), on Flickr

Budapest, Royal Palace>6785012928_6b853ca569_z.jpg
Budapest, Royal Palace>Budapest, Royal Palace by Arian Zwegers, on Flickr

Budapest - Parliament Building>6796176976_ecb13dab80_z.jpg
Budapest - Parliament Building>Budapest - Parliament Building by %5BMicuRadu%5D, on Flickr

Budapest, Matthias Church and Fishermen's Bastion>6785010010_4338cc4d44_z.jpg
Budapest, Matthias Church and Fishermen's Bastion>Budapest, Matthias Church and Fishermen's Bastion by Arian Zwegers, on Flickr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja volim ovaj grad :)

Bila sam više puta, i u raznim godišnjim dobima,

ali je definitivno najlepši u ovo doba godine - pred Božić :)

Tada je sav sjajan, svetao, očaravajući...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja bio pre jedno tri godine i nikako da opet odem :roll: Definitivno je jedan od lepših gradova srednje evrope, na prvi put mi se nije toliko svidela mada vremenom mi se sve više ide opet. Još malo fotkica:

640px-Parlement_van_Boedapest_gelegen_aa

640px-Volt_Kir%C3%A1lyi_palota_%28138._s

640px-Budapest_castle_night_5.jpg

Estibp18.jpg

Budapest_Kettenbr%C3%BCcke.jpg

640px-BudapestCastle_028.jpg

640px-Budai_V%C3%A1r_este.jpg

640px-The_Millennium_Monument_in_Heroes%

wikipedia CC licenca

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Proveo sam prošli vikend u Budimpešti i mogu samo da kažem da je na mene ostavila sjajan utisak i da se nadam vrlo brzom ponovnom odlasku. Najjači utisak na mene ostavio je spomenik streljanim jevrejima u II svetskom (ostavljena obuća žrtava na obali). Evo nekoliko fotografija koje sam lično napravio. Naravno, nisu kao one koje su na netu ali dočaraće moj izbor. Bar se nadam u to...

 

 

Cipelice2.jpg

Cipelice.jpg

Parlament.jpg

Pogled na Parlament.jpg

Zamak.jpg

Izlog.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

 Faramir fotografije su sjajne! 
Ako si ih slikao telefonom onda imaš vrhunski telefon. :naklon: 

​Da, uslikane su mobilnim telefonom, hvala na komplimentu. Kod mene je sve vrhunski :naklon:

vesticara likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0