Idi na sadržaj

Музеј Војводине


Preporučene poruke

Музеј Војводине у Новом Саду је највећа музејска установа у АП Војводини. Оснивач Музеја је Скупштина АП Војводине, а оснивачка права врши Влада АП Војводине. Своју делатност обавља у неколико историјских здања у Новом Саду и његовој околини. Седиште установе и део сталне поставке из археологије, историје - до 1867. године као и етнологије је у Дунавској улици број 35. У Дунавској 37 делује Одељење новије историје са сталном поставком 20. века до маја 1945. године. Депандансе има у Челареву (у реконструкцији), Кулпину (изложба стилског намештаја, низ изложби из историје пољопривреде) и у Бачком Јарку (Етно кућа „Брвнара").

Три касноантичка парадна шлема из 4. века представљају јединствене примерке своје врсте на подручју Европе и деценијама се издвајају као неформални заштитни знак Музеја.

Музеј Војводине обавља послове матичне делатности за све установе заштите покретних културних добара, музеје, галерије и збирке у саставу, на подручју Војводине, односно надзор над њиховим стручним радом.

Музеј Војводине носилац је традиција чији почеци су везани за Матицу српску, у време њеног деловања у Пешти. У Летопису Матице српске, 1825. године, објављена је идеја о потреби оснивања музејске збирке. Идеја је преточена у стварност 14. октобра (по старом календару) 1847. године, када је донета одлука о оснивању Српске народне збирке или Музеума „где ће се чувати све старине и знаменитости“. Жеља оснивача била је да Музеум постане „огледало живота нашега народа у крајевима у којима он живи“.

Прва музејска збирка настала је из богате заоставштине Саве Текелије. Музеј је први пут отворен за јавност, под именом Музеј Матице српске 9. јула 1933. године, у Новом Саду.

У настојању да се створи централни музеј са делокругом рада за целу Војводину, из Музеја Матице српске издвојен је део материјала и 30. маја 1947. године основан Војвођански музеј, као музеј комплексног типа, са бројним збиркама из археологије, етнологије, историје, историје уметности, зоологије, ботанике, геологије-палеонтологије и минерологије-петрографије. Музеј је тада добио и задатак стручног надзора над свим музејима у Војводини. Одговарајући простор Војвођански музеј добио је тек 1974. године уселивши се у зграду бившег суда, подигнуту 1896. године по нацртима будимпештанског архитекте Ђуле Вагнера.

Из окриља Војвођанског музеја касније су произашле установе задужене за заштиту споменика културе и природе: Музеј радничког покрета и народне револуције, Музеј града Новог Сада, Покрајински завод за заштиту споменика културе, Покрајински завод за заштиту природе, Позоришни музеј Војводине и Пољопривредни музеј Војводине.

Музеј радничког покрета и народне револуције, који је основан 1956. године, трансформисан је у Музеј социјалистичке револуције и, на крају, у Историјски музеј Војводине. Био је смештен је у наменски изграђеној згради коју је 1959. пројектовао архитекта Иво Витић.

Коначно, 20. маја 1992. године Војвођански музеј сјединио се са Историјским музејом Војводине у јединствену установу под називом Музеј Војводине.

Музеј Војводине пред јавност излази са комплексно израђеном сталном поставком која, у континуитету од осам хиљада година, презентује развитак људског друштва на данашњем тлу Војводине. На простору од 3.000 м2 представљено је 6.000 репрезентативних експоната из археологије (од палеолита до антике), историје и историје уметности (од XV до друге половине XX века) и етнологије. Стална поставка пружа синтетичку слику миленијумске прошлости овог краја. Изложени предмети сведоче о трајању људских заједница и култура од палеолита и мезолита до првих људских трагова код Ирига старих око 70.000 година, преко старчевачке, винчанске и других неолитских култура, вишеслојне Гомолаве, Феудвара и Калакаче, до митских времена старе Грчке и велелепних споменика империјалног Рима, од сеоба народа до смена етничких заједница – словенских, угарских, српских и других народа. Први део сталне поставке прати обимна монографија „Музеј Војводине“. Други део сталне поставке, који говори о прошлости Војводине од средине XIX века до средине XX.

У успостављању разгранате музејске мреже створени су депанданси – Етно-кућа “Брвнара” у Бачком Јарку и Пољопривредна збирка у дворцу Дунђерских у Кулпину, која је у саставу Музеја налази од 2004. године.

Posetite Wikipedia stranicu

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 9 meseci kasnije...

Danas sam bila u ovom muzeju, slušala sam jednu radionicu

koju je držao kustos iz etnološkog odeljenja,

a nakon toga sam obišla i jednu vrlo interesantnu izložbu

koja se tamo održava od 1. - 10. oktobra

pod nazivom ''Slavni sinovi ravnice'' slikara Milana Stojkova.

Nakon svog prvog prošlogodišnjeg istorijsko-umetničkog opusa "Kraljevi Srbije", slikar i arhitekta Milan Stojkov iz Sombora načinio je, na tragu prethodnog dela, još jednu istorijsku slikarsku priču, ovaj put posvećenu znamenitim ravničarima, koji su u političkoj, duhovnoj, kulturnoj i naučnoj povesnici našeg naroda ostavili neizbrisiv trag svog delovanja. Opus "Slavni sinovi ravnice" sadrži 33 slikarske kompozicije, zapravo portreta, koji svojim likovnim pristupom predstavljaju kolažni prikaz simbola vezanih za život i rad svakog od njih.

izvor: kulturni portal

P.S. Fotografije ću okačiti čim ih prebacim sa tel :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 6 godina kasnije...

Sutra u 11.00h u Muzeju Vojvodine održava se radionica za decu ''Razigrane šare'' koju vodi Ivana Stepanov, muzejski pedagog.

Radionica je predviđena za decu od 5-10 godina.

U radionici se kreće u potragu za ukrasima, šarama i ornamentima na muzejskim predmetima.

Deca će se upoznati sa njihovim značenjem i simbolikom, a na kraju će i sama izrađivati svoje šare.

Danas sam čula za ovu vest i ako neko pročita i ima dete ovog uzrasta,

od srca preporučujem radionice koje se organizuju u ovom muzeju,

bila sam nekoliko puta i zaista je vrlo interesantno i poučno :)

 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...