Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Možda nisam normalan, ili sam previše ostario, ali ja zaista ne volim Kuelja, Šeldona, Brauna i sve ove trend pisce koji se kupuju po kioscima... Mir Jam i ostalo književno smeće neću ni da pominjem. To ne znači da i ja ne volim da se ponekad utopim u šundu ili nečem popularnom. Rado se pozabavim Ladlamom, pa i stripovima od kojih još posedujem više primeraka nekadašnje vijesnikove kultne edicije Trag...

Ali, kako smo i sa kojim knjigama svi mi počeli i šta smo čitali dok smo bili klinci i klinceze? Koje su knjige vašeg detinjstva?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Posle ratna sirotinja,porodica u kakvoj sam odrastao,nije imala novaca i para za kupovinu knjiga,snalazio sam se pozajmljujući knjige.

pionirc.jpg

postao sam član Pionirskog doma,koji se nalazio u Vase Stajića ulici u Novom Sadu,tamo sam besplatno čitao i štampu,stekao nove drugare i naučio da cenim knjigu.Tako da sad imam knjiga kao omanja seoska biblioteka.Jedino me raduje da su i moja deca pročitala da ne lažem ali više od polovine tih knjiga.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

-Tom Sojer (bio zaljubljen u Beki Tačer, dok me ekranizacija filma i neko bledunjavo

devojče koje ju je glumilo nije "odljubilo").

-Orlovi rano lete (pročitao 3 puta zaredom, bio zaljubljen u Lunju, pisao pismo Branku

Ćopiću sa molbom da napiše nastavak romana).

- Lesi se vraća kući (ne nisam bio zaljubljen u Lesi :lol: ).

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

*Najslatko sam pojeo one dve *najdebele: Robinzon pod morem...

rano sam poceo sa nemackim filoSofima i teskom psihologijom / imao sam inspiraciju u drugarici iz klupe koja se pridruzila nekoj crkvi (da ne gresim dushu ne znam da li je bila bas sekta) da joj *kontriram po pitanju religije, NO

Od dJecackih izdvojio bih: Tihi Don i Ognjem i macem (Solohov i Sjenkevic)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Jako rano sam naucila da citam, a prva prica koju sam samostalno procitala, bila je Devojcica sa sibicama..kako sam samo plaka kad se setim..

Progutala sam i to vise puta i Orlovi rano lete, Druzba Pere kvrzice, Mali pirat, Robinsona Krusoa..pa Hajduci, Magarece godine i Dnevnik Ane Frank sam procitala bar tri puta..

Daaa i ona Dobar vetar, plava ptico..i Bela griva..

I ko zna koliko jos, da ne nabrajam..:)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 meseci kasnije...

Heidi je bila prva "veća" knjiga koju sam ja pročitala. I nije me se nešto dojmila, iako je sestra balavila nad tom knjigom.

Moja prva, prava knjiga je bila "20 000 milja pod morem" ...kako je mene fasciniralo sve to, podmornica...ufff

..."Djevojka sa žigicama"..."Robinson Kruso"...a onda, kako je sestra išla 3 školske godine ispred mene, sve što je ona imala za lektiru, ja sam čitala... "Orlovi rano lete"..."Družba Sinjeg galeba"...

aaah mladost

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Prva knjiga koju sam dobila na poklon je Bas Celik, i nije me se dojmila jer je dosla prerano. U 'mojoj' biblioteci, onoj skolskoj, sam oplemenjivala svoj zivot 'prvim knjigama' ...zavidela Pipi dugoj carapi na avanturama (i trazila od tate da mi kupi majmunCe), prvi put zaplakala zbog malog Nemceka iz Pavlove ulice ili kad je Klara prohodala kod Hajdinog dede ...i procitala sve bajke koje je biblioteka imala. Bila je jos jedna bitna knjiga ...koju smo mi, klinci iz familije, cuvali kao Bibliju - Decu ne donose rode. To je bila preteca edukativna knjiga iz sexualnog vaspitanja, prilagodjena uzrastu. ...i tekst, i slike, a mi smo je namerno poturali baki na tumacenje jer smo znali da je blam :kez: ...i da, knjiga se cuvala i prenosila s' kolena na koleno :lol:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Daaaa :uzbud: Beliverka me setila Karl Maja... i ja sam volela da citam njegove knjige. (pored njenih, dodajem i Blago srebrnog jezera). Racuna se u detinjstvo, a bese osmi razred - uz Gricku vesticu sam zore docekivala ....bukvalno nisam mogla da zatvorim knjigu dok mi sama ne ispadne iz saka. S njom sam otkrila 'knjige u nastavcima', pa sam u biblioteci trazila one kod kojih se citanje nije zavrsavalo sa poslednjom stranom. (vec tada sam mrzela onaj bzv osecaj - kad procitam a nema dalije). U tom fazonu je bila i 'Andjelika', ne secam se ko je pisao, ali je ona 'zatvarala vrata detinjstva, a otvarala pubertetska' :stid2: .............. (Mogu sad da kapiram da postoji vreme 'kad se sta cita', ali tada se malo zurilo sa odrastanjem :strikeraj:). ..............ps. Da li je neko spomenuo 'Ne okreci se sine' od Diklica? ...i nju pamtim iz OS.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 4 meseci kasnije...
  • 2 sedmica kasnije...

Ne sjećam se baš koju sam knjigu prvu pročitao. Ali se sjećam da sam obožavao Karla Maja. Imao sam komplet njegovih knjiga a kad sam prvi put pročitao Vinetua plakao sam zbog njegove pogibije. Na žalost knjige ostale u Sarajevu. Tražio sdam i poslije komplet pa ako neko zna gdje se može kupiti bio bi mu zahvalan da mi javi. Volio sam i knjige Zan Greja. Tri musketara sam pročitao bezbroj puta. Od domaćih pisaca naravnoi neprevaziđen je Branko Ćopić.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Decaci Pavlove ulice

.

:uredu:

Čitala sam mnogo lepih knjiga i čuvala ih dok mlađi brat nije počeo da se ''zabavlja'' sa njima :dry: neke od tih knjiga i onako raskupusane čuvam na jednoj polici jer su mi mnogo drage bez obzira na sve...

Jedne NG Deda Mraz mi je doneo ovu knjigu što je naveo Rancher: ''Dečaci Pavlove ulice'' - Ferenc Molnar :)

To sam pročitala pre orlova, vlaka u snijegu, družbe sinji galeb i drugih... ta knjiga mi je omiljena i moraću je doneti od kuće mojim dečacima da je pročitaju... :uredu:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...
  • 6 meseci kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...