Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Sajam knjiga Beograd 2012.

Od 21. do 28. oktobra 2012. godine. Sajam knjiga biće otvoren u nedelju i trajaće 8 dana.

Slogan

od A do Š

Izložbene celine

Hala 1 arena: domaći izdavači kojima je izdavaštvo primarna delatnost (isključivo sa sopstvenim izdanjima) i zemlja počasni gost – Mađarska

Hala 1 parter: domaći izdavači kojima je izdavaštvo primarna delatnost (isključivo sa sopstvenim izdanjima)

Hala 1 galerija: domaći izdavači kojima je izdavaštvo primarna delatnost

Hala 2a: inostrani izlagači, nacionalne prezentacije, izdavači koji kao osnovnu delatnost imaju obrazovanje, izdavači školske i stručne literature

Hala 4: domaći i strani izdavači, državne institucije i distributeri, izdavači iz oblasti religije i teologije

Hala 4 galerija: prodaja korišćenih i antikvarnih knjiga

Hala 1a: programske sale i izložbeni prostor

Hala 2 galerija: pres centar

Na površini od 27.011 bruto kvadratnih metara, predstaviće se ukupno 478 izlagača, od toga 60 iz inostranstva. Prvi put u organizaciji Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije nastupa više od 30 izdavača i institucija kulture sa Kosova i Metohije, predstavljanjem svog izlagačkog programa na zajedničkom štandu u Hali 4 i organizovanjem promotivnih aktivnosti u Hali 1a.

Zemlja počasni gost

Ovogodišnja zemlja počasni gost jeste Mađarska. Na svom štandu, koji će se nalaziti na počasnom mestu u areni Hale 1, Mađarska će prezentovati svoju bogatu književnu i izdavačku produkciju. Takođe, počasni gost će putem posebnih sajamskih programa predstavi autore iz svoje zemlje, prevodioce, izdavače, distributere kao i sve one koji su na različite načine u vezi sa knjigom i mađarskom kulturom.

Inostrani izlagači

Pored Mađarske, zemlje počasnog gosta, na ovogodišnjem Sajmu knjiga učestvuju izdavači iz Velike Britanije, Francuske, Holandije, Nemačke, Austrije, Italije, Španije, Porugala, Grčke, Slovačke, Japana, Kine, Rusije, Belorusije, Irana, Brazila, Angole, Hrvatske, Bugarske, BIH, Crne Gore i Srbije.

EUNIK

EUNIK (EUNIC: European Union National Institutes for Culture) je mreža nacionalnih ustanova kulture država Evropske Unije. Na ovogodišnjem Sajmu knjiga, na štandu EUNIK-a zajednički nastupa pet instituta za kulturu iz zemalja Evropske unije sa sedištem u Beogradu: Britanski savet, Austrijski kulturni forum, Francuski institut, Gete institut i Institut Servantes.

Tema ovogodišnjeg zajedničkog nastupa su dečija književnost i bajke na jezicima zemalja koje ovi instituti predstavljaju.

Takođe, na štandu EUNIK-a svojim književnim i kulturnim programom predstaviće se i Ambasade Švedske i Portugala.

Otvaranje Sajma knjiga

U ime počasnog gosta Sajam će pozdraviti mlada mađarska književnica Noemi Seči, dobitnica Evropske nagrade za književnost 2009. godine.

Sajam knjiga će otvoriti Radmila Lazić, jedna od najznačajnijih pesnikinja savremene srpske poezije, dobitnica najprestižnijih nagrada za poeziju.

Programi

Znakovi budućnosti. U cilju simboličkog označavanja važnosti kritičkog mišljenja i imaginacije, koji su ujedno i najmanji zajednički sadržilac svih humanističkih i umetničkih disciplina čijim je proizvodima posvećen Sajam knjiga, noseća tema pratećih sajamskih programa naslovljena je "Znakovi budućnosti". Pod tim nazivom realizovaće se debata čiji su učesnici filozofi, teoretičari i pisci iz regiona, koji će pokušati da ukažu na pravce kretanja diskursa o globalnoj krizi.

(ne)Moć književnosti je programski segment koji čine tri tribine i jedan performans, usmerene na aktuelnu proznu, poetsku i dramsku produkciju. Namera tribina je da preispitaju način na koji se savremeni književni i dramski tekstovi upisuju u društveni kontekst.

Bestseler i književnost: S posebnom pažnjom ćemo se kroz jednu debatu i dva razgovora/dijaloga sa piscima, osvrnuti na globalni ali i domaći fenomen "bestselera" koji, između ostalog, jeste i proizvod delovanja negativnih neoliberalnih paradigmi.

Srpsko-mađarske književne i kulturne veze: kroz niz programa biće predstavljeni autentični stvaraoci koji deluju između dveju kultura i daće se panorama savremene mađarske književnosti.

Forum Sajma knjiga pokušaće da artikuliše teme i probeleme u vezi sa: regionalnom distribucijom knjiga, (ne)postojanjem novih fondova za podsticaj izdavaštva i posebno prevodilaštva...

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga biće obeležene i godišnjice vezane za život i opus Borislava Pekića, Stevana Raičkovića i Radomira Konstantinovića.

Strip sala – Nova nada: raznovrsne tribine, crtačke radionice, predstavljanja domaćih strip izdavača, gostovanja kultnih domaćih autora...

Izložbe: Regionalna književna periodika, Vrh tišine – Stevan, Kultura ćirilice i kaligrafije, Pergament koncertina 2012, Bibiana, Tipoberba, Obeleživači za knjige, Dani ćirilice Bavanište 2012

Nagrade

U okviru 57. Sajma knjiga dodeliće se više nagrada: Izdavač godine, Izdavački poduhvat godine, Dečija knjiga godine i Najlepša knjiga.

Za nagrade automatski konkurišu svi izdavači iz Srbije, učesnici Sajma knjiga.

Osim ovih, biće dodeljena i nagrada "Dositej Obradović" koja se od 2007. godine dodeljuje stranom izdavaču za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

Ulaznice

Cene ulaznica na 57. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga ostale su nepromenjene u odnosu na protekle tri godine – pojedinačna ulaznica je 250 dinara, ulaznica za grupne posete je 150 dinara, a cena porodične ulaznice je 600 dinara.

Radno vreme je od 10 do 21h.

beogradskisajamknjiga.com

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Jel' bio neko na Sajmu?

Nema nikog?

E, pa ja sam bila juče.

Vratila se praznih džepova, punih ruku i prepunog srca :)

Kupila sam za svakog po nešto.

Malo za dečake, malo za koleginice,

malo za mene tj najviše za mene...

Bilo je svega i za svačiji ukus i želje.

Stručne literature je bilo u izobilju za mene, ali sam morala vagati šta više želim da imam - trenutno,

pa sam kupila nekoliko stručnih knjiga, a malo više za čitanje u slobodno vreme.

Ove godine sam htela da izbegnem školski dan,

ali je izgleda i subota školski dan za posetioce sa strane...

Nema veze, ja volim kada idem na Sajam,

volim sve te knjige i sve te ljude koji me okružuju i uživam u ovoj manifestaciji svaki put :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

I ja volim sajam. Bio odmah prvi dan, želeo i juče ali mi se planovi poremetili.

Prvi dan nije bilo gužve uopšte sve do predveče, ali sam već odavno bio kući.

Snimio sam nove naslove, ovaj put ograničio sebi budžet (poneo koliko sam planirao, a kartice namerno ostavio kod kuće! :kez: ).

Uzeo neke knige Mike Antića koje mi fale, a onda napravio najbolju trgovinu.

Kod drugarice na štandu, pitam je pošto joj knjige, ona mene pošto moja rakija, ja nju a koliko joj litara treba... :hahaha:

I tako...za 10 litara ja ponesoh kući 10 naslova po mom izboru!!!!

Ima li ko bolju? Rakiju? :hahaha:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Svaka čast za trgovinu :)

Ja sam sve te knjige Mikine kupila čim su se pojavile, da imam sve na broju i nikom ih ne pozajmljujem :jokjok:

Moj fejvorit je ''Koncert za 1001 bubanj'' - ta mi je ostala zaboravljena i nikad prežaljena kod jedne osobe... a imala je Mikinu posvetu, pred samu smrt, bili smo kao đaci da ga posetimo u banji, kod nas...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Bio sam u petak. Marko Vidojković mi rekao: " 'de si care?", i odmah sam kupio ovu novu knjigu, Kandže 2 :lazygirl: . Video sam i književnicu Suzanu Mančić.:kez: E da, kupio sam i Srce kuca tu je, o Brejkersima. I još par knjiga. Ivana je kupovala na metar, pa sam bio tovarni magarac. :(

Izmenjeno od strane člana ako_odem
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 7 godina kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...