Idi na sadržaj

Filmovi koje ne treba propustiti


Preporučene poruke

  • 6 meseci kasnije...
  • 1 mesec kasnije...
  • 2 meseci kasnije...

Читач

Заснован на бестселеру Бернарда Шлинка, "Читач" је прича о необичној страсној љубави између Михаела Берга и двоструко старије Хане.

Страствена веза нагло се прекида када Хана једног дана нестане. Осам година касније, они се срећу у судници, где преиспитују Ханину кривицу и везу с нацистичким злочинима.

Citac.jpg

Радња филма "Читач" одвија се у послератној Немачкој, када болесном тинејџеру Мајклу Бергу у помоћ прилази Хана, жена двоструко од њега. После опоравка Мајкл креће у потрагу за њом како би јој се захвалио. Убрзо, они улазе у страсну, али тајну везу.

Мајкл открива да Хана воли када јој се чита, што продубљује њихов однос. Она је одушевљена у тренуцима док јој Мајкл чита редове из "Одисеје", "Хака Фина" и "Даме са псићем". Упркос интензивној повезаности, Хана мистериозно нестаје, а Мајкл је остављен збуњен и сломљеног срца.

Осам година касније, док као студент права проучава процесе који се воде против припадника нацистичког режима, Хана се враћа у његов живот. Овога пута као неко кога види у судници. Док се Ханина прошлост одмотава, Мајкл открива дубоку тајну која ће уздрмати њихове животе.

У главним улогама: Кејт Винслет, Ралф Фајнс, Жанет Хајн, Дејвид Крос, Лена Олин...

Режију филма Читач (The Reader, 2008) потписује Стивен Далдри.

:uzbud:Jedva cekam sutra u 21.00 na RTS

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 6 meseci kasnije...

Nažalost, nisam se nacrtao onomad ispred ekrana, ali ću ovih dana svakako pogledati film. :)

Lincoln (2013)

Definitivno vredi pogledati. Malo je predugačak za moj ukus, ali pretpostavljam da lik i delo Abrahama Linkolna i ne može stati u manje od dva i po sata. Priča o čoveku koji vidi sve ljude jednakima u svetu nejednakih. Tokom celog filma sam duboko saosećao sa mukom koja mori Linkolna, sa njegovom tugom i ozlojeđenošću... rešenošću koju ta tuga i ozlojeđenost proizvode. Danas se verovatno okreće u grobu kad vidi šta su njegovi potomci uradili sa slobodom koju su krvlju stekli.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Detachment

images?q=tbn:ANd9GcSy2NFHwho1VjKBY7IqIoM

Slučajno se desilo da ga pustim neki dan kada je onaj pobio trinaestoro i setila se Kovačevićevog odlomka:

Današnja beznadežnost se temelji na pogubnom uvidu da, u isto vreme dok pričamo o raju koji će (ako budemo dobri) doći, neki ljudi iz pakla prave svoj privatni raj na zemlji – sad i ovde, na naše oči. … I ta laž, koju rođenim očima gledam, izaziva najveću depresiju kod običnog čoveka. … Jedini sistem koji je čoveku ponuđen, sistem davljenika – plivaj, plivaj, dok se ne umoriš i ne udaviš – nedopustiv je.

I to je u osnovi priče o mom osećanju vremena u kojem smo i u kojem su mediji puni svakodnevnih izveštaja o tome da je neko negde pobio familiju, a onaj tamo imao zrno više u glavi ili nije imao nikog pri ruci, pa je pucao u sebe.

Odličan film, preporuka svima.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

The Last Stand (2013)

Dobra akcija! Idealan miks komedije i pucnjave, stvarno zabavan film. Predvidljiv je, ali koji nije u poslednje vreme? Arnold Švarceneger u ulozi koja je stvorena za njega i eventualno za Klinta Istvuda da je malo mlađi... šerif u malom gradu na granici sa Meksikom, kroz koji treba da prođe opasan kriminalac u bekstvu od FBI-a. Retko preporučujem ovakve filmove, ali retko i viđam gledljiv akcioni film.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 meseci kasnije...

The Big Wedding (Veliko venčanje) (2013)

Izvinjavam se na engleskom, ali ovo srpski ne može izraziti:

"This is the best motherfucking comedy I've seen in a while!"

Ne znam ni odakle bih počeo. Prava komedija, mnogo smeha, pravo osveženje. Totalno rasuta i disfunkcionalna porodica (dve porodice u stvari) organizuju venčanje sinu i ćerki. Nevolja je što biološka majka sina jedne od porodica ima jako konzervativne poglede na brak i porodicu (naizgled), a oni su svi skupa sve samo ne konzervativni. Pa odlučuju da je slažu u vezi nekih stvari kako bi venčanje proteklo prema njenim očekivanjima. Film je za-ba-van! Hoću takvo venčanje! :hahaha:

Izmenjeno od strane člana Morpheus
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...

Lone Ranger (2013)(Usamljeni rendžer)

Zaista mi nije jasno zašto je ovaj film propao na bioskopskim blagajnama. Sjajan je! Zanimljiv je, ima priču, ima elemente vesterna, avanture... ne znam šta mu fali, osim što malo predugo traje (02:20). Džoni Dep još jednom u ulozi lika jako sličnog Džeku Sperou po govoru i izrazu lica je bio sasvim dovoljan da se par puta propisno ismejem.

Posle jednog od neverovatnijih rikošeta u filmskoj industriji na dvojicu zlikovaca pala greda, ubila ih na mestu:

Tonto: Nice Shot.

John Reid: That was supposed to be a warning shot.

Tonto: In that case, not so good.

:hhh:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...
  • 3 sedmica kasnije...

About Time (2013) (E sad, "O vremenu" ili "Vreme je", birajte)

Jedan od retkih filmova iz protekle godine u kojima sam uživao (za Lone Ranger sve preporuke). Film o porodici u kojoj svi muškarci imaju sposobnost kretanja unazad kroz vreme i mladiću u njoj (Tim) koji svoju sposobnost koristi kako bi pronašao pravu ljubav. Nije SF, ne brinite, akcenat je na stvarima koje on u tom procesu uči o životu. Za moj pojam jako dobar film.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Last Vegas (2013)

Kako je ovo dobar film! :uzbud: U ovu temu samo zato što ste onu drugu pretvorili u muzej najboljih ostvarenja kinematografije, pa da ne kvarim. Mamurluk za seniore otprilike. Četiri najbolja prijatelja iz detinjstva se okupljaju 58 godina kasnije na venčanju jednog od njih. Da, 58 godina kasnije, dobro ste pročitali. :kez: Svi su kljakavi, bolesni i nikakvi (osim "mlado"ženje, naravno), a neke od njih more i stare nerazrešene brige i dileme, ali na momačkoj večeri sve dolazi na svoje. Jako zabavan film!

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

The Best Offer (Najbolja ponuda) (2013)

Odličan film. Sve je fantastično odrađeno, ima priču, podugačak je ali zanimljiv celim tokom. Da sam ja u nekom žiriju bio bi kandidat za Oskara van svake sumnje. No, nisam. Čovek u poodmaklim godinama, aukcionar, neobično pedantan i uspešan u svom poslu ali nesposoban za ljubav i uopšte ljudsku interakciju, prima poziv od žene koja želi da proda svu vrednu imovinu nakon smrti roditelja. Ona je naizgled jednako "oštećena" kao i on, pati od agorafobije. Žena koja ne želi biti viđena i čovek koji ne sme da pogleda ženu u oči - romantična ljubavna priča ili recept za katastrofu? Svakako recept za sjajan film!

- "Lamberte, jeste li oženjeni?"

- "Jesam, gospodine, skoro trideset godina."

- "Kako je to živeti sa ženom?"

- "Kao učestvovanje na aukciji, gospodine, nikad ne znate da li će vaša ponuda biti najbolja."

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 4 meseci kasnije...

$_1.JPG

PHOTO

 

 

Погледао сам овај филм пре пар месеци и одушевио се.

У питању је истинита прича о првим корацима у едукацији слепо-глуве девојчице Хелен Келер

и борби Ен Саливен да допре до своје ученице, те да је научи да комуницира са другима.

Топле препоруке.

 

https://www.youtube.com/watch?v=WOIrnq8f-y0

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 11 meseci kasnije...
  • 10 meseci kasnije...

Mislim da ih nisam videla u prethodnim preporukama (izvlačim sad iz rukava stare preporuke - ne gledam filmove već duže vreme :) )

The Physician http://www.imdb.com/title/tt2101473/
Odličan... traje duže od uobičajenih sat i po - vredi.

Salmon Fishing in the Yemen http://www.imdb.com/title/tt1441952/
Inspirativan, komičan... vizionari koji menjaju svet i pomeraju granice.

Adamove jabuke http://www.imdb.com/title/tt0418455/
spada u crne komedije, jaka poruka

 

 

 

 

Izmenjeno od strane člana Klo
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...