Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Nova izdanja

Nove Zagonetne priče – novi izazovi za sve radoznale čitaoce

Ne znam da li ste upoznati i koliko sa pisanjem Uroša Petrovića i njegovim ''Zagonetnim pričama'', ali ja sam oduševljena sa njegovim pričama. Od njih pravim male mozgalice sa decom i pretvorim rešavanje priče u pravu igraonicu :)

Na mail mi je stiglo obaveštenje da je upravo izašla nova knjiga, peta po redu, zagonetnih priča :)

''Uroš Petrović je rođen 1967. godine. Pored književnosti, bavi se ilustracijom, fotografijom i dizajnom. Objavljivao je priče, članke, pesme, ilustracije i fotografije u mnoštvu letopisa, dnevnih novina, časopisa i antologija (Letopis Matice srpske, National Geographic, Politika, Mons Aureus, Znak Sagite, Detinjstvo, Genius Domus, Refoto, Naš trag, Putevi kulture, Emitor, itd).

Kao autor epa Usudi Balkana, koji sadrži 10.000 rimujućih strofa na jednoj stranici A4 formata, uveo je u upotrebu pojam kombinatorne poezije. Nagrađivan za prozu, poeziju i umetničku fotografiju. (dva puta nagrada Dositejevo pero, dva puta nagrada Neven, nagrada kompanije Novosti Gordana Brajović, nagrada Zmajevih dečjih igara Rade Obrenović, najuspešniji autor Atipike, i nagrada za prozu - Knjaževac, nominacija za međunarodnu nagradu Mali Princ za roman Aven, povelja Momčilo Nastasijević za poeziju, Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, itd.)

Osnivač je i urednik globalnog Mensa World Photo Cup-a. Izlagao na više samostalnih i grupnih izložbi ilustracije i fotografije, u zemlji i inostranstvu. Jedan je od najuspešnijih rešavača IQ X testa na svetu. Član je međunarodnih udruženja umetnika Vinci Artists i Poetic Genius Society. Predsednik je Mense Srbije.

Rođen je u Gornjem Milanovcu, od 1975. živi i radi u Beogradu.

Zagonetne priče Uroša Petrovića su dobitnik nagrade Neven za najbolju naučno popularnu knjigu i nagrade Dositejevo pero (2008 ).

Peti leptir proglašen je od strane Zmajevih dečjih igara za najbolji roman za decu i mlade u 2007. godini i dodeljena mu je nagrada Rade Obrenović.

Knjiga Misterije Ginkove ulice dobila je nagradu kompanije Novosti "Gordana Brajović", kao i nagradu "Neven".

2011. godine dobio je nagradu Zmajevih dečjih igra za doprinos savremenom izrazu u stvaralaštvu za decu.

Bibliografija:

1. Aven i jazopas u Zemlji Vauka, roman, 2003, 2005.

2. Priče s one strane, pripovetke, 2004.

3. Zagonetne priče - knjiga prva, 2006.

4. Zagonetne priče - knjiga druga, 2006.

5. Peti leptir, roman, 2007.

6. Zagonetne priče - knjiga treća, 2007.

7. Misterije Ginkove ulice, 2008.

8. Zagonetne priče - knjiga četvrta, 2009.

9. Mračne tajne Ginkove ulice, 2011.

I sada:

Zagonetne priče - Knjiga peta - Uroš Petrović

u izdanju Lagune - nove Zagonetne priče – novi izazovi za sve radoznale čitaoce.

Topla preporuka od mene za sve :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Juče, na Sajmu, oduševila sam se novim naslovom... napokon :uzbud:

Nova knjiga autora Irvin Jaloma ''Problem Spinoza'' izdavačka kuća ''Plato''

185x273-3-11085-problem20spinoza004.jpg

Posle ''Lečenja Šopenhauerom'' i ''Kada je Niče plakao'' novi naslov od Jaloma je preveden i kod nas :)

Ko voli ovakve naslove, nadam se da će uživati u čitanju novog dela ovog poznatog psihoterapeuta, psihijatra i pisca :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Geopoetika predstavila nova izdanja

Izdavačka kuća Geopoetika objavila je 14. decembra tri nova izdanja, romane „Ljubavnici moje majke“ i „Indigo Bombaj“ na srpskom, i roman „Baltimore“ na engleskom jeziku.

1a-1.jpg

Smešten u vremenski okvir druge polovine dvadesetog veka, roman „Ljubavnici moje majke“ Kristofera Houpa povest je o jednom čoveku, jednoj ženi i, povrh svega, jednom kontinentu, ispričana iz vizure mladića koji odrasta kraj nedokučive i gorostasne majke.

Ona veći deo njegovog detinjstva provodi u lovu na bufale i slonove, pilotiranju lakim avionima iznad Zanzibara, Kaira ili Johanesburga ili posvećeno štrikajući... Iako ženstvena na način koji bi se teško mogao uklopiti u stereotipno poimanje te reči, ona poput magneta privlači rojeve neobičnih muškaraca. U pokušaju da razume šta za njegovu majku znači ljubav, Aleksander zapravo traži svoj put kući i mir sa gradom koji, poput nje, počiva na suprotnostima.

Kristofer Houp (1944) je južnoafrički romansijer, pesnik, novinar, dobitnik brojnih nagrada, i kako sam sebe naziva, „lutajući Južnoafrikanac“. Njegov roman Serenity House (Kuća spokoja,1992) našao se u najužem izboru za nagradu “Man Booker”.

2a.jpg

Makedonska novinarka Jagoda Mihajlovska Georgieva autorka je serije televizijskih putopisa o Bombaju i o Goi u Indiji, Katmanduu i Himalajima u Nepalu. Objavila je i brojne knjige i nagrade, među kojima se izdvaja priznanje roman godine skopskog Utrinskog vesnika za 2008. godinu, najprestižnije za taj žanr u Makedoniji, za knjigu „Indigo Bombaj“, koju je upravo objavila Geopoetika.

„Indigo Bombaj“ govori o Ani koja prihvata poziv nekoliko prijatelja da im se pridruži na poslovnom putovanju u Bombaj. Ona jednog dana odlazi na živopisnu bombajsku pijacu gde doživljava njoj nerazumljivo spiritualno iskustvo sa prodavcem boja. Egzaltiranu i ošamućenu, Anu pokradu ulični džeparoši, a u pomoć joj priskače zanosni, markantni Indijac Bistaraj.

Ono što na prvi pogled izgleda kao početak avanturističko-ljubavnog romana pretvoriće se u put samosučeljavanja i spoznaje unutarnjeg bića, koji može da stane uz rame najboljim kriminalističkim romanima.

3a.jpg

Osim prevoda na srpski jezik pomenutih romana, Geopoetike je objavila i roman „Baltimore“ Jelene Lengold u prevodu na engleski jezik, u okviru edicije „Serbian Prose in Translation (Srpska proza u prevodu)“.

Ova edicija u kojoj Geopoetika objavljuje dela savremenih srpskih pisaca u prevodu na engleski jezik, među kojima su i David Albahari, Svetislav Basara, Dragan Velikić i druga velika imena, pokrenuta je 2009. godine.

b92

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...

Šta ćemo čitati u 2013?

Od novih avantura Džejmsa Bonda i Bridžit Džons do novih romana Hilari Mantel i Stivena Kinga, 2013. obećava uzbudljivu književnu godinu.

Ljubitelji literature Bridžet Džons mogu da odahnu, jer se 2013. očekuju nove avanture simpatičnog lika Helen Filding. Oni sa nešto "ozbiljnijim" književnim ukusom sačekaće treći deo trilogije Hilari Mantel o Tomasu Kromvelu.

Još jedan dvostruki dobitnik Man Buker nagrade Dž.M. Kuci objavljuje novi roman. "The Childhood of Jesus" (Isusovo detinjstvo) je misteriozna priča o dečaku i muškarcu koji stižu u novu zemlju bez ikakvih uspomena i sećanja, piše BiBiSi.

U planu su i nove knjige nekadašnjih dobitnika bukera Džulijana Barnsa i Margaret Atvud, a Haled Hoseini (Lovac na zmajeve) vraća se posle pauze od šest godina na scenu sa "And the Mountains Echoed".

Tokom 2013. očekuju se i nova dela Džona Le Karea, Kejt Etkinson i Trejsi Ševalije kao i novi roman o Džejsmu Bondu iz pera VIlijama Bojda.

Elizabet Gilbert, autorka knjige "Jedi, moli, voli", vraća se romanu posle 12 godina sa "The Signature of All Things".

Za one koji žele da vide nove talente tu je debi Tajre Selasi "Ghana Must Go", porodična drama iz pera britansko-američke spisateljice. Stiven King će u septembru predstaviti nastavak svog horora "Isijavanje" u kome, 36 godina kasnije doktor Slip prati Denija Toransa, dečaka koji je preživeo užasne događaje u prvoj knjizi.

Blic

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...

Memoari Mo Jena, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, sada i na srpskom jeziku

novo_zps20c7bdfa.png

Izdavačka kuća Laguna obogatila je svoja izdanja „Promenom“, memoarima Mo Jena, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2012. godine.

Kroz ovo jezgrovito delo koje obuhvata značajan period moderne kineske istorije (od 1969. do 2009. godine) Mo Jen iz perspektive običnih ljudi sagledava najznačajnije događaje koji su obeležili modernu kinesku istoriju.

Paralelan tok mitološke i istorijske perspektive koji je karakterističan za njegov književni opus u ovoj memoarskoj prozi reflektuje se paralelom između ličnog i opšteg – Jen ujedno prikazuje i sebe i Kinu, i sudbinu celog naroda i sopstvenu sudbinu kroz prizmu lične ideologije i ideologije režima. Za razliku od većine dela s istorijskom tematikom koja nam dolaze iz Kine, a koja se striktno drže hronologije političkih događaja, „Promena“ predstavlja „narodnu“ istoriju polazeći prevashodno od uzroka u kojima su društvena kretanja zasnovana, a ne od posledica u koja su proistekla. Koncentrišući se na događaje iz svakodnevice malih ljudi, Mo Jen uspeva da udahne život istoriji opisujući uticaj socio-kulturoloških tektonskih promena na prosečnog kineskog građanina.

Mo Jen, čije je pravo ime Guan Mo, rođen je 1955. godine u seljačkoj porodici. Roditelji su ga, iz predostrožnosti, naučili da ne govori kada je van kuće. Zbog toga je izabrao pseudonim čije je značenje „onaj koji ne govori“. Već ove naznake su dovoljne da se ne začudimo kada pročitamo izjavu kritičar „Pablišers viklija“ koji za celokupni Jenov opus kaže: „Da Kina ima Kafku, to bi mogao biti Mo Jen.“ Na zastrašujuć i intrigantan način kafkijansa atmosfera važi i za „Promenu“ u šta ćete se najbolje uveriti ako i sami pročitate Jenove memoare.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

U prodaji „Poslednji begunac“, nova knjiga Trejsi Ševalije!

poslednji-begunac_zpsaf49a355.jpg

„Poslednji begunac“, nova knjiga omiljene autorke Trejsi Ševalije, od danas, 22. marta, može se naći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, na sajtovima www.laguna.rs i www.delfi.rs kao i ostalim bolje snabdevenim knjižarama. Po oceni kritičara „Poslednji begunac“ je najbolja knjiga koju je Trejsi Ševalije napisala od „Devojke sa bisernom minđušom“.

Trejsi Ševalije, koja je pre dve godine posetila Beograd, svojim novim romanom „Poslednji begunac“ prvi put zalazi u američku prošlost i na gotovo neverovatan način prepliće priče o kvekerskim doseljenicima i odbeglim robovima. Smešten u guste šume i suncem okupana kukuruzna polja Ohaja, ovaj živopisni roman pripoveda o zlim ljudima i neustrašivim ženama, o iznenađujućim brakovima i čudnovatim prijateljstvima, i o izuzetnoj moći prkosa.

Na pitanje kako je došla na ideju o „Poslednjem beguncu“ Trejsi Ševalije je istakla da su njena tinejdžerska interesovanja oslikana u toj knjizi. „Odrasla sam odlazeći u kampove kvekera, i kao tinejdžer išla na njihova okupljanja. I dalje idem, iako zvanično nisam kveker. Veoma poštujem lične vrednosti i vrline. Deluje mi sasvim prirodno da o tome pišem. Takođe sam želela da pišem i o Podzemnoj železnici gde je radilo dosta kvekera“, rekla je Ševalije.

„Poslednji begunac“ je upečatljivo putovanje koje kipti od boja i dramatičnih događaja i koje daje slikovit prikaz značajnog doba američke prošlosti. Roman koji će sasvim sigurno obeležiti ovu godinu predstavlja pravi čitalački praznik.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Svetska premijera – novi roman Haleda Hoseinija u prodaji od 21. maja

a-planine-odjeknuse_zps7b60e1a2.jpg

Izdavačka kuća Laguna objaviće dugo očekivani roman proslavljenog autora Haleda Hoseinija „A planine odjeknuše“, u utorak, 21. maja. Roman će biti u knjižarama u Srbiji istog dana kada i u Americi, pa će Lagunini čitaoci biti u prilici da ga među prvima pročitaju.

Novi roman Haleda Hoseinija „A planine odjeknuše“ je nezaboravna priča o traženju onog izgubljenog delića koji pronalazimo u drugima. To je duboko dirljiva priča o tome kako volimo, kako brinemo o jedni o drugima i kako naše odluke odjekuju pokolenjima.

Posle šest godina pisanja Haled Hoseini je izjavio o ovom romanu: „Moja prva dva romana su, u suštini, priče o očevima i majkama. Moj novi roman je takođe višegeneracijska porodična priča, ali ovog puta se bavi braćom i sestrama, i načinom na koji se vole, povređuju, izdaju, poštuju i žrtvuju jedni za druge.“

Roman počinje u Avganistanu, 1952. godine. Abdulah i njegova sestra Pari žive sa ocem i maćehom u zabačenom selu. Otac je u večitoj potrazi za poslom, a porodica se bori sa siromaštvom i ledenim zimama. Abdulahu je Pari divna i dobra poput vile po kojoj je dobila ime, ona je čitav njegov svet. On je njen zaštitnik, više kao otac nego kao brat, spreman da za nju učini sve, čak i da menja svoje jedine cipele za lepo novo pero u njenoj zbirci. Svake noći oni spavaju jedno pored drugog u kaputima, čvrsto zagrljeni. Jednog dana zaputiće se sa ocem preko pustinje u Kabul. Pari i Abdulah ne slute da će im ono što ih tamo čeka razoriti život – jer ponekad ljudi kažu kako prst mora da se odseče da bi se sačuvala ruka...

Ovo delo velikog zamaha i ambicije prati brojne upečatljive likove od Avganistana do Pariza i od San Franciska do grčkog ostrva Tinos, i priča njihove dirljive i neodoljive priče, ponovo dokazujući Hoseinijevo duboko razumevanje spona koje nam oblikuju živote i koje nas određuju kao ljude.

Hoseinijevi romani „Lovac na zmajeve“ (Laguna, 2006 ) i „Hiljadu čudesnih sunaca“ (Laguna, 2008 ) prodati su u preko 10 miliona primeraka u SAD i u preko 38 miliona primeraka širom sveta.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...

Danas pročitah ovaj tekst i zainteresovala sam se... :)

Mnogo sam čitao kao dete i tinejdžer. Posle sve manje i manje. Čitam, ali ne dovoljno, ne koliko bih voleo. I dalje čitam Dostojevskog, Kamija i Kafku. Volim knjige Borislava Pekića i Srđana Valjarevića. Trudim se da čitam Hamsuna i Toroa. Poslednje što me je raznelo su romani Erlenda Lua, Dopler i Mulej. Slušam muziku dok pišem, i pažljivo je biram. To su uvek dve ili tri pesme koje se ponavljaju sve vreme, ponekad i samo jedna. Ne volim da slušam mnogo pesama odjednom. Najčešće Džimi Hendriks ili The Pixies, u poslednje vreme i Siksto Rodrigez.

tokin_zps1999714a.jpg

 

http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=272&yyyy=2014&mm=10&dd=25&nav_id=915836

 

:ok:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Još jedan naslov sam dočekala i za koji dan ću ga imati u rukama :uredu:

 

Haruki Murakami

Kafka na obali mora

 

murakami_zps75b40dc6.jpg

 

Paralelna dva putovanja – jedno, petnaestogodišnjeg dečaka Kafke Tamure, koji napušta dom bežeći od oca s kojim nema nikakav odnos i od njegove edipovske kletve, i drugo, vremešnog Nakate, koji se nikada nije oporavio od neobjašnjivog gubitka svesti u detinjstvu, za vreme

Drugog svetskog rata, što je imalo za posledicu da ne zna da čita i piše, ali ima sposobnost da komunicira s mačkama, čine zbunjujuću fabulu ovog remek-dela magičnog realizma koje nas od prve do poslednje stranice zapljuskuje slojevima najrazličitijih tema i motiva, čudnovatim, nadrealnim, uzbudljivim događajima i likovima. Džoni Voker koji ubija mačke da bi njihove duše smeštao u svirale, kiše riba i pijavica, koje se obrušuju s neba, vešta prostitutka koja citira Hegela, a čiji je makro – Sanders, lik kojeg je Murakami „pozajmio“ sa plakata američkog pilećeg carstva KFC, vojnici iz Drugog svetskog rata, i dalje mladići, za koje je vreme stalo a prostor ima drugu dimenziju...

Sve se u ovom romanu odvija u onom vakuum prostoru između sna i jave, gde uprkos surovim ubistvima i incestu, nema ni krivice ni greha, jer su ljudi samo prazne ljušture, promenljivi oblici koje popunjavaju duše u prolazu.

Ova knjiga je iznad svega slava slobode imaginacije, nesputanosti duha i kreacije, uživanje u putovanju kroz magični svet, jer „život je metafora“. Kao što je jedna junakinja u svojoj pesmi pod nazivom Kafka na obalimora „potpuno preskočila suvišne formalnosti poput značenja i logike i uspela da pronađe prave reči koje u pesmi baš tu treba da stoje. A te reči je uhvatila u snovima, kao što bi u vazduhu nežno zahvatila krila leptira u letu“, tako je i Murakami sazdao ovaj roman. A te slobodne reči tvore nekada i rečenice koje mogu objasniti i ljubav i istoriju i vreme i sećanje. Tako velike teme izrečene samo magijom. Na ovako originalan način, to ipak može samo Murakami.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...

12.maja izlazi nov naslov Mirjane Đurđević :) 

 

 odlazak_u_jolki_palki_ili_lazna_uzbuna_u

U najavi na netu piše:

Znate li kako žive ugledni Srbi u ledenoj, voljenoj Moskvi? A posebno Familije sa Interpolovih poternica?

Detektivka Harijeta se prinudno vraća iz invalidske penzije kako bi rešila najteži i najkomplikovaniji slučaj sa kojim se usamljena, klimakterična žena može susresti: majčinu galopirajuću demenciju usred narastajuće sveopšte besparice. Ne bi li zbrinula majku u staračkom domu Manjifiko, prinuđena je da prodaje dušu, pokazaće se, odbeglim duhovima iz prošlosti. Kao u tipičnoj srpskoj zabludi, sve do potpunog razrešenja, novac pristiže iz Amerike, a ljubav iz Rusije.

 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Bila  na  promociji  jedne knjige_-Sumrak  srpskog pamcenja-Tomislav Zecevic,toplo  je  preporucujem.Pisana jezikom koji  podseca  na  price  koje  svi  rado  slusaju,a opet svedocanstvo  utemeljeno  na  cinjenicama,potkrepljeno  originalnim  dokumentima i  fotografijama.

Jedan  mali  odlomak  iz  predgovora-

.....Porazavajuca je istina srpska  memorija,prohujalo vreme 20tog veka je to potvrdilo,nije postala makar trezor svih njenih dogadjaja od sudbinskog znacaja.Zaturala je ili svesno zaboravljala ,sto je  najcudnije i  imena dobrocinitelja i zlotvora.Ne samo da nije svoje milionske zrtve prebrojala,Srbija ni danas ne zna koliko je tacno stanovnika izgubila u balkanskim ratovima,precizno ne  zna koliko je najboljih sinova svojih u bitkama  izgubila.Tu  gresku ponovila je i posle Prvog sv.rata..

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 4 godina kasnije...

Ovo moram da objavim:

Sutra, 20. novembra Laguna izdaje novu knjigu Fredrik Bakmana - Medvedgrad :jupi: 

Medvedgrad

Pored Knausgora, ovo je drugi moj omiljen savremeni pisac :ok:  (pa još skandinavski!) 

U Hrvatskoj su malo drugačijim redosledom objavljivali njegove knjige i s obzirom da ova knjiga ima već i svoju ekranizaciju na HBO,

napokon sam dočekala i naše izdanje knjige (već sam pomislila da ću uzeti hrvatsko izdanje)....

Inače, seriju sam počela da gledam, ali sam stala kad sam saznala da knjiga stiže,

tako da ću posle gledati seriju natenane... nakon čitanja.... :uredu: 

S obzirom da su svi njegovi naslovi za mene bili pun pogodak, sutra ću se počastiti i Medvedgradom :srce: 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...