Sign in to follow this  
Followers 0

Pariz

11 posts in this topic

Posted · Report post

Pariz jeseni 2012.

Prvi dan.

Zbog blizine mesta boravka, prvo je na redu bio Versaj. Šta reći o njemu?! Impresivno u mnogo smislova. No, koliko god impresionira iznutra pozlatama, umetničkim delima, dekorom, toliko, ako ne i više bez daha ostavlja ogromni park.

dscn10471024.jpg

dscn11231024.jpg

201210101644111024.jpg

Duga 12, Glisha and GlorijaTreca like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Versaj je zaista veličanstven, često sam uživala u njegovim čarima. Nego... gledajući ove prekrasne fotografije, pažnju mi privlači Adrijan, nešto kao neotkrivena čar ovog velelepnog zemaljskog zdanja :mahanje:

S nestrpljenjem čekam Drugi dan. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Drugi dan

Juče smo popadali s nogu šetajući po dvorcu, parku i Versaju. No, ispostavilo se da je to bio dobar trening za današnjih 12 kilometara po Parizu i Versaju. Prvo od "kuće" do stanice kilometar i trista. Tamo smo kupili turističku kartu za sva javna prevozna sredstva (SNCF, RER, metro i autobus), 53€ za pet dana. Mislim da će nam se isplatiti, mada smo je danas malo koristili. E da, omogućava i popuste na neke ulaznice, danas je to bila Triumfalna kapija).

Stigavši u Pariz, počesmo od Ajfelove kule, na koju se zbog oblaka nismo peli i ostavismo to za drugi dan, pa preko Trokadera i avenije Petra Prvog Srpskog do Trijumfalne kapije. Koliko god pokušavao ranije da zamislim to zdanje, ono je još impresivnije uživo, a najimpresivniji je pogled sa nje. Nakon toga šetnju smo nastavili niz aveniju Jelisejskih Polja. Šiiiiroka, lepo uređena avenija sa četri drvoreda, prepuna prodavnica, od malih "gift šopova" do prevelikih i prerskupih "brendova" svih vrsta. I odeće i obuće i kozmetike i nalita i automobila... Pa onda restorani, kafeterije, Mekdonaldsi i drugi "zdravi", a brzi "brendovi". I sve to vrvi od ljudi.

Oni su, ljudi, to mi je prvi i najjači utisak koji Pariz ostavlja na mene, još od nultog dana, dok sam išao autobusom od aerodroma, pa kroz staklo promatrao ulice kroz koje smo prolazili, kao i u metrou sa kojim smo morali preći deo puta. Ljudi svih boja, rasa, jezika, kultura, navika, stilova... Ne samo turisti, koji se manje više prepoznaju izdaleka, a koji svi odaju pozitivne vibracije, nego i domaći. A tek domaćih ima svakakvih, ali svi su pozitivni, manje više nasmejani, ali svakako predusretljivi.

U nekoj kafeteriji u poprečnoj uličici smo popili kafu i ispisali razglednice, dok je kiša spirala pločnike. Onda smo u obližnjoj pekari pojeli više no ukusno pecivo. Tako okrepljeni nastavili smo dalje do trga Konkord. Tu nas je opet "napala" kiša, verovatno pokušavajući da pomogne fontanama da nas što više zadive. Od obeliska smo nastavili dalje do prelepe zgrade Opere. Odatle, već teških nogu smo se dovukli do železničke stanice Sent Lazar, gde smo seli u voz i pravac "kući".

Sutra, danas, nas čeka Luvr.

dscn1281copy1024.jpg

dscn12871024.jpg

dscn13091024.jpg

dscn13351024.jpg

dscn1382i.jpg

dscn13951024.jpg

GlorijaTreca and shumica like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Prelep opis. Sada čekam tvoje impresije iz Luvra, naročito skladnost male piramide sa ambijentom zbog koje su se vodile polemike. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Rado bih postavila nekoliko fotografija od letos ali ne smem od Turkmenbashi. Prenerazio bi se zbog kvaliteta, a prizori su skroz dobri.

Pariz je divan ali ne i Parižani. Sve što je lepo došlo je iz ex YU a bogami ima i crnpurastih, a naročito dece.

Ipak ću se drznuti i postaviti jednu koju sam škljocnula u metrou jer je madam sa ogromnim alka minđušama bila neverovatna što se samo da naslutiti sa fotografije.

slika007y.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Sunce ti pa nisam ja Parižanin da ti hejtujem fotke :lol: meni je u životu možda 10% fotki ispalo kako valja i može se reći da imaju kakav takav kvalitet :) Adriane, alal ti ćufte za putopis, samo teraj dalje.

GlorijaTreca likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dobro onda, postaviću par komada a ti kritikuj, neću zameriti, a i neprijatno mi je da prekidam Adrijana mada sam ovo školjala nešto pre njega, tačnije 1. maja o.g. Po Marsovim poljima sam se šetala kad god je bilo lepo vreme pošto mi je to bilo najbliže izletište. Biće još fotografija ali kvalitetnih ako se za ovo uošte može reći da je kvalitet. :lol:

slika026o.jpg

slika015.jpg

slika012r.jpg

slika038.jpg

slika049.jpg

slika053.jpg

slika048.jpg

slika050u.jpg

slika051.jpg

Interesantan podatak: u Ajfelov toranj zavrnuto je dva miliona šrafova razlicitih dimenzija.

Goga likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Moram da prigovorim ovijem Glorijinim fotkama. Ne odišu lišnim pečatima, odnosno mogao je da ih slika bilo ko. Ti kao da nisi bila tamo. Nema te na fotkama. :plaz:Što s' b'e stidljiva?!?

I da, izvinjavam se što nisam nastaviJo-završiJo putopis, al' oću u dogledno vreme.

Glisha likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Adrijan,

Znala sam da ćeš mi prigovoriti a ja ću se odbraniti. :kez: Ovako, na svetu ne postoji ni jedan mobilni sa fotoaparatom koji može dati ovakav "kvalitet", tako da smatraj da je ovo vrlo autentični pečat :lol:. Šetala sam se sama a cilj mi je bio da toranj fotografišem sa što veće blizine, sa svih strana, pa i kada sam stajala ispod njega. Kada se sve skupa uzme u obzir pa i sunce koje je bilo na sred neba, mene je i ovo iznenadilo jer sam očekivala "ništa". Bilo mi je po malo blesavo da zamolim nekoga da me škljocne jer meni nisam bila bitna ja uz toranj, već samo toranj. Inače, imam i takvih fotogafija izuzetnog kvaliteta i one će tek uslediti uz malo komentara.

Sada ću priložiti jednu "autentičnu" od pre dve godine, sa okolinom koju niko ne fotografije osim moje sestre . :kez:

scan10012mSenka.jpg

Verujem da ćeš prepoznati kraj ako si posetio "caricu" ne baš vrednu starinu, a morao si proći kroz ovaj stari deo. (foto od o.g. i opet odsustvo autentičnosti. :beyond: )

slika043.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Evo nakon posete Parizu mogu samo da kažem da je to jedan od ONIH gradova kojima se čovek vraća kad tad... da ne govorim da je bilo premalo vremena da se obiđe bar deo onoga što u Parizu ima da se vidi. Ali je Pariz ostavio toliko pozitivan i prijatan utisak da bih se svakako vratio da uživam u ovom gradu. Nije mi smetala ni gužva od silnih turista i stanovnika po gradu, čak ni džeparoši koje vrlo lako možeš usnimiti. Grad je pre svega lep, čist, uređen i rekao bih bezbedan. Pa i u onom osamnaestom arondismanu. Po jedan čitav dan treba odvojiti za Luvr i Versaj, a ostalo koliko čovek stigne... Pentrao sam se na Ajfela, išao u Luvr i Versaj, obišao par najlepših mostova, park Tiljeri, pa preko Concorda i Šanzelizea sve do Trijumfalne kapije. Išao sam i do Montmartra, Opere, galerije Lafajet. Jedan ceo dan mi je otišao i na diznilend. Nisam stigao da odem do Invalida, Notrdama, Svete kapele. Nisam otišao u katakombe, dvorce Loare i još mnoooogo mnogo toga. Tako da pored Rima, Pariz definitivno ostaje da se obiđe još koji put...

Goga, GlorijaTreca and Adrijan like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0