Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Euroleague 2012/2013

Utakmicom od 19h u petak, Partizan startuje u ovom takmičenju :ajde:

Gostuje Bešiktašu...

grupa A

BC Khimki Moscow Region

Fenerbahce Ulker Istanbul

Mapooro Cantu

Panathinaikos Athens

Real Madrid

Union Olimpija Ljubljana

grupa B

Alba Berlin

Asseco Prokom Gdynia

Elan Chalon-Sur-Saone

Maccabi Electra Tel Aviv

Montepaschi Siena

Unicaja Malaga

grupa C

Anadolu Efes Istanbul

Caja Laboral Vitoria

Cedevita Zagreb

EA7 Emporio Armani Milano

Olympiacos Piraeus

Zalgiris Kaunas

grupa D

Besiktas JK Istanbul

Brose Baskets Bamberg

CSKA Moscow

FC Barcelona Regal

Lietuvos Rytas Vilnius

Partizan mt:s Belgrade

Prvo kolo se igra 11.-12. oktobra, a Partizan gostuje u Istambulu, šampionu Turske, Bešiktašu :ajde:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Vujošević: Uspeh i drugi krug EL

Trener Partizana Duško Vujošević rekao je da će biti veliki uspeh ako 'crno-beli' prođu prvi krug Evrolige.

Vujošević dodaje da to ne znači da neće hrabro napasti svakog od rivala u elitnom takmičenju. 'Crno-beli' će igrati u D grupi sa Barselonom, moskovskim CSKA, Lijetuvos Ritasom, Bambergom i Bešiktašem.

"Nama se samim učešćem u Evroligi ne završavaju ambicije, pokušaćemo uz maksimum napora da budemo ravnopravni, iako imamo najmlađi tim i najmanji budžet, zbog čega bi prolazak prvog kruga bio veliki uspeh".

Partizan će u prvom kolu gostovati turskom šampionu Bešiktašu, za koji je Vujošević rekao da je veoma ozbiljan tim, o čemu svedoči podatak da su prošle sezone prekinuli višegodišnju dominaciju Fenerbahčea i Efesa.

"Radi se o nezgodnom i kvalitetnom protivniku, koji je favorit u svakoj utakmici na svom terenu. Ipak, mi imamo svoje ambicije, a važno je da se ne uplašimo gostujućeg terena i poznatih košarkaških imena u ekipi rivala", istakao je trener crno-belih.

On je dodao da Bešiktaš ima veliki broj kvalitetnih pojedinaca, među kojima su i bivši plejmejker Partizana Kurtis Džerels, kao i Amerikanac Rendel Falker.

Mladi košarkaš crno-belih Bogdan Bogdanović rekao je da ima blagu tremu pred početak svoje prve prave sezone u Evroligi, ali da će pokušati da je "kanališe" u nešto pozitivno na terenu.

"Ono što sigurno mogu da obećam navijačima jeste da ćemo pružiti maksimum u svakoj utakmici Evrolige. Prvi protivnik je izuzetno težak jer ne treba zaboraviti da su prošle sezone osvojili sva tri trofeja u Turskoj. U medjuvremenu su promenili ekipu, ali su im ambicije sigurno ostale iste", poručio je Bogdanović.

Utakmica D grupe Evrolige izmedju Bešiktaša i Partizana igra se u petak od 19 sati.

b92

partizan-4.jpg

:ajde: samo napred!!!

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Partizan poražen u Istanbulu

Košarkaši Partizana m:ts porazom su počeli novu sezonu u Evroligi, bolji je bio Bešiktaša u Istanbulu sa 81:65.

Partizan je bio konkurentan veći deo meča, potom je uspeo da sa -13 stigne na -6 uoči poslednje četvrtine, ali je domaći tim polovinom perioda prelomio meč trojkama Kristofera za vođstvo od 73:55.

Vladimir Lučić postigao je 18 poena, dok je dvocifren bio još samo Leo Vesterman sa 12. Bešiktaš je do pobede u debiju u EL vodio Partik Kristofer sa 25 poena (5/6 za tri), dok je 15 postigao Kurtis Džerels.

Očajno je odigrao Tori Tomas koji je imao negativan indeks korisnosti 9, (0/2 dva, 0/3 tri), a nije se proslavio ni Dejan Musli (4p, 2/7 šut, 4sk) sa -7. "Crno-belima" nije pomogao ni najbolji meč Drua Gordona otkako je stigao u Beograd (9p, 4/10 šut, 3sk).

Bešiktaš: Guler 4 (4sk, 4as), Akin, Ačik 5, Vidmar 3 (2blk), Foker 4 (5sk, 3blk), Kristofer 25 (trojke 5/6), Četin 8, Markota 2, Dašić 2, Heršek 6, Ozer 7, Džerels 15.

Partizan mt:s: Vesterman 12 (3sk, 3as), Tomas, Milutinov, Lučić 18 (4sk), Milosavljević 9 (6sk), Gagić 9 (6sk, 6izg), Bogdanović 4, Musli 4 (4sk, 4izg), Čakarević, Gordon 9, Anđušić, Bertans.

***

U preostalim mečevima grupe D, CSKA je u četvrtak savladao Lijetuvos Ritas, posle čega su Litvanci otpustili Aleksandra Džikića.

U drugom meču u petak Barselona je bila sigurna protiv Bamberga.

U sledećem kolu Partizan mt:s dočekuje moskovski CSKA u "Pioniru" 18. oktobra.

b92

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Teodosić presudio Partizanu i odneo pobedu iz Pionira u Moskvu!

Košarkaši Partizana ugostili su u Pioniru moskovski CSKA u okviru drugog kola D grupe Evrolige i nakon hrabre borbe poraženi su tek posle produžetka sa 76:71 (14:13, 25:18, 10:15, 13:16, 14:9).

***

Bez obzira na rezultat, ovi mladi momci su pokazali da će biti sjajan tim i ja zaista verujem u njih. :)

Igrali su dobro, na momente su imali odličnu odbranu, međutim mladost i neiskustvo je uticalo na to da naprave greške koje su ih u poslednja tri minuta dovela do poraza :hmm:

A što ne volem Teodosića.... :pljuc: baš ga ne volem!

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Novi evroligaški poraz Partizana, Lijetuvosu derbi začelja

Košarkaši Partizana i dalje su bez evroligaške pobede u ovoj sezoni jer su u trećem kolu izgubili na gostovanju Lijetuvos Ritasu sa 69:61 (23:20, 17:11, 15:17, 14:13).

Posle dva poraza na startu elitnog nadmetanja, u Istanbulu od Bešiktaša i kući od moskovskog CSKA, Partizan je stigao u Litvaniju da timu sa istim učinkom pokvari planove, a popravi sopstvene šanse da prođe u drugu fazu.

No, te šanse značajno su počele da padaju zbog serije od 16:0 koju je Lijetuvos izgradio u periodu između prve i druge deonice, tokom kog je trenera gostiju Duško Vujošević, sada već tradicionalno, dobio tehničku grešku zbog svađe sa sudijama.

Isprva je sve delovalo dobro po crno-bele. Vesterman je lepo razigravao Lučića i Muslija, Partizan je serijom 12:4 preuzeo vođstvo u šestom minutu, a nedugo zatim stigao i do 20:13. Tada je krenuo pomenuti nalet Litvanaca.

Posle pet, od 16 uzastopnih poena Lijetuvasa, jedna sudijska odluka o navodnom prestupu prilikom uvođenja lopte u igru - skupo je koštala crno-bele. Trener Vujošević je besno reagovao, dobio je tehničku grešku, a uz slobodna bacanja i trojku olimpijskog reprezentativca Litvanije Seibutisa pred poslednji zvuk sirene u prvoj četvrtini - Lijetuvos je kompletirao preokret vođstvom od 23:20.

Ništa bolje nije bilo po Partizan na startu druge deonice: novih šest poena domaćih doneli su im "+9" i uvećali seriju na čak 16:0. Posle silnih promašaja, dosuđenih "koraka" i očajnih dodavanja, crno-beli su tek u 15. minutu po prvi put dali koš u drugoj četvrtini. To zakucavanje Muslija bilo je dovoljno za smanjenje zaostatka na 29:22, ali ne i da prekine loše odluke gostujućih košarkaša. Ofanzivni faulovi usred kontranapada i "duple" bili su samo deo spektra grešaka, zbog čega je Lijetuvos za tili čas otišao na 33:24.

Drugo poluvreme počelo je brojnim ofanzivnim skokovima Samardžiskog, kog crno-beli nisu uspevali da zagrade u sopstvenom reketu, pa otuda i prednost domaćih od 46:37 posle tri minuta igre nakon povratka iz svlačionica. Četvrta lična greška prerano dosuđena Vestermanu omogućila je Lijetuvosu da pobegne na "+12" jer je jedinog pravog pleja Partizana naredna lična - slala do kraja meča na klupu.

Treća četvrtina završena je sa prednošću Litvanaca od sedam poena razlike, a njihovi suparnici su prokockali tri napada da deficit smanje na "-5". Borili su se Vujoševićevi izabranici, verovatno najmlađi tim u Evroligi ove sezone, ali u pojedinim trenucima nisu imali ni sreće. Taman kada bi zaustavili napad Lijetuvosa, lopta je uz zvuk sirene prolazila kroz obruč crno-belih, a ti poeni kao i oni isuviše lako dozvoljeni, doveli su do toga da Partizan gubi sa 67:58 minut i po do kraja. Kako je vremena za preokret ostalo premalo, ostao je utisak da su crno-beli i ovoga puta platili danak neiskustvu: na kraju prve dve deonice primljene su trojke, rival je iznudio faulove baš kada mu je to bilo preko potrebno, pa ni "tradicionalna" tehnička dosuđena treneru nije bila dovoljna da se mladi tim dovoljno trgne.

Posle tri kola, Partizan je na 0-3, a prilika za iskupljenje baš i nije neka naročita - gostuje se slavnoj Barseloni, 1. novembra od 20:45.

Evroliga, 3. kolo

Lijetuvos Ritas - Partizan 69:61 (23:20, 17:11, 15:17, 14:13)

Viljnus - hala: Simens arena; Gledalaca: 4.250; Sudije: Perez Perez, Viator, Travicki

Lijetuvos Ritas: Dulkis, Babrauskas 3, Seibutis 14, Dilis, Samardžiski 14, Katelinas 10, Nedović 9, Jomantas 1, Bendzius, Radošević 8, Ivanov 4, Blums 6

Partizan: Tomas, Milutinov, Vesterman 3, Lučić 17, Milosavljević 12, Bogdanović 5, Gagić 5, Musli 8, Čakarević, Gordon 8p, 7sk, 3uk, Anđušić, Bertans 3

Blic

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

A'EL se to raspada domino? :hmm: Msm, dominacija? :lol:

A vidim i da je ćelavi opet pokazao da je potkovan ...tehnički. :roll:

Ne provociraj šefeeeeeeeee............

Dominacija se nastavlja, naravno, jer verujem u taj tim :)

A Duleta ne diraj :ljutko:

Možda jeste mlad tim

nema dovoljno iskustva za ovakva tamičenja

ali moraš priznati, da su igrali dobro

imali pad u igri kao i pre

posle su hvatali priključak

i samo neiskustvo je dovelo do toga da ne stignu razliku...

Mada priznajem, prošle nedelje

bliži su bili pobedi i da ne bi onog nesrećnog šuta na samom kraju,

ne bi bilo produžetaka i mi bi dobili :uredu:

Vreme će pokazati da ovaj tim vredi, samo ako se ne raziđu igrači... :uredu:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

joooooj... :ajme:

Partizan se vratio sa minus 15 i propustio da baci Barselonu na kolena!

Košarkaši Partizana poraženi su u okviru 4. kola grupe D Evrolige od Barseloni sa 85:82 (23:15, 14:22, 30:18, 18:27), iako su imali priliku da u finišu naprave veliko iznenađenje u Kataloniji.

Crno-beli još nemaju pobedu u ovogodišnjem izdanju Evrolige, pošto su prethodno poraženi od Bešiktaša, CSKA i Lijetuvosa, s tim što su samo sa Moskovljanima igrali na svom parketu.

Barselona blista sa druge strane i maksimalan učinak posle tri kola, pa zajedno sa CSKA drži čelo tabele grupe D.

Trener srpskog prvaka Duško Vujošević izveo je petorku Tomas, Milosavljević, Bertans, Gordon, Musli, a Barsa je meč započela sa Uertasom, Navarom, Inglson, Lorbekom i Tomićem.

Partizan je furiozno otvorio meč i posle trojke Bertansa na isteku prvog minuta poveo sa 7:0. Zablistao je i Dejan Musli koji je nanizao osam poena bez promašaja iz igre, pa su crno-beli posle nepuna četiri minuta vodili sa 13:4.

Tada dolazi do neverovatnog pada u njihovoj igri, presekao ih je Marselinjo Uertas sa tri trojke i on je sa 11 poena skroz vratio Barsu u igru. Katalonci su kreirali čudesnu seriju 19:2, a crno-beli su pet i po minuta bili bez koša, odnosno do kraja prve deonice - 23:15.

Danilo Anđušić je probudio saigrače i Partizan se na njegovim krilima početkom druge četvrtine vratio u meč. Bek gostiju je trojkom i dva vezana pogotka iz igre u 15. minutu doneo izjednačenje (26:26), da bi nepogrešivi Uertas opet doneo "+5" Barseloni. Tori Tomas i Musli napravili su mini seriju 6:0 za vođstvo crno-belih posle dugo vremena (32:31) i onda se u poslednja dva minuta do odlaska na odmor igralo koš za koš.

Da je večeras neverovatan Uertas je pokazao novim projektilom iza linije 6,75 (5/5 trojke), ali je Vesterman košem iz realizovano slobodno bacanje na semaforu ispisao 37:37 na poluvremenu.

Na startu drugog dela Bertans je trojkom doveo Partizan u vođstvo 42:41, ali se onda raspucao Huan Karlos Navaro. Španski bek je vezao tri trojke (50:42), prekinuo ga je na isti način Valas, a novim projektilom Navara iza linije 6,75, Barse odlepila na "+12" - 56:44.

Ta nova serija domaćih kao u prvoj četvrtini, sada 15:2 presudila je crno-belima, koji nisu imali spreman odgovor. Jedino su na jednocifren zaostatak uspeli da se spuste kada je Lučić pogodio trojku uz dodatno slobodno bacanje (52:61), ali je Barsa i treću deonicu okončala u svoju korist - 67:55.

Činilo se da će Katalonci u poslednjoj četvrtini samo odraditi posao, pošto je prednost rasla iz minuta u minut i na 5:20 do kraja je iznosila "+15" (78:63). Ali, tada dolazi do serije probuđenog Partizana, Bertans sa dve i Vesterman sa jednom trojkom su potpuno vratili crno-bele i u igru.

Musli je kompletirao seriju od 11:0 za 74:78, da bi onda usledila triler završnica.

Blic

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Milosavljević ostavio Partizan u trci za Top 16, Bešiktaš pao u Pioniru!

Košarkaši Partizana došli su do prvog evroligaškog trijumfa ove sezone, pošto su u okviru 6. kola grupe D savladali Bešiktaš u Pioniru sa 87:72 (24:19, 27:24, 19:22, 17:7).

Srpski prvak u prvih pet kola nije znao za slavlje i bio je jedina ekipa bez pobede u Evroligi. Posle duela sa Bešiktašem, direktin rivalom za četvrto mesto, i to se promenilo, pa je Partizan prvi ovosezonskim trijumfom ostao u trci za Top 16.

Srpski prvak u prvih pet kola nije znao za slavlje i bio je jedina ekipa bez pobede u Evroligi. Posle duela sa Bešiktašem, direktin rivalom za četvrto mesto, i to se promenilo, pa je Partizan prvi ovosezonskim trijumfom ostao u trci za Top 16.

Veliki posao za crno-bele u šestom kolu odradili su CSKA i Barselona, koji su u gostima bili bolji od Lijetuvosa, odnosno Bamberga, pa je četa Duška Vujoševića pobegla sa dna tabele i pretekla litvasku ekipu.

U toku nedelje dogodila se jedna promena u redovima Partizana. Opremu je razdužio Amerikanac Tori Tomas, a njegovo mesto zauzeo je bosansko-hercegovački plej Nemanja Gordić, koji dobio priliku da debituje, ali je glavnu ulogu u trijumfu odigrao Dragan Milosavljević, sjajnom rolom u odbrani i pravovremenim koševima kojima je gostima iz Turske razbijao nadu da mogu do preokreta.

Početno odmeravanje snaga prekinuo je Vesterman trojkom i asistencijom za Muslija, koji je zakucao za 7:4. Crno-beli su bili bolji u uvodnim momentima što je materijalizovao Milosavljević kada je povisio na "+10" (18:8) na tri i po minuta do prvog odmora.

Posle dobrog ulaza Anđušića Partizan je imao i 12 poena prednosti (23:11), ali je onda četa Duška Vujoševića ispala iz ritma, što su gosti iskoristili. Trojkama Džerelsa i Markote uspeli su da smanje zaostatak na "-5" na kraju prve četvrtine - 24:19. Crno-beli su dvocifrenu prednost izgubili jer su u poslednja dva minuta do mini odmora postigli samo jedan poen, i to Gordon sa linije slobodnih bacanja.

Držao je Partizan goste na pet do sedam poena razlike u drugoj deonici, a kada se probudio Vladimir Lučić, bilo je 33:24 u 14. minutu. Nedugo zatim je kapiten crno-belih trojkom ponovo vratio svoj tim na "+9" (38:29) i onda su "umrtvili" igru.

Gosti nisu mogli da pronađu rupu u odbrani Partizana, svaki njihov pokušaj da se ozbiljnije približe, domaći košarkaši su uspešno odbijali, pa je srpski prvak, nošen prepoznatljivim hukom sa tribina, na odmor otišao sa 51:43.

U nastavku su crno-beli odražali svoju prednost od devet poena. Prvo je Milosavljević trojkom ispisao na semaforu 58:49, a košem Lučića domaćin je otišao na 60:51. Od 25. minuta dolazi do pada u Vujoševićevom "vrtiću", jer Bešiktaš serijom 9:2 prilazi na samo koš minusa (60:62), da bi mu trojka Kristofera donela novu nadu (63:65) minut pre početka poslednje deonice.

Taj pad u igri nije skupo koštao crno-bele, a možda i presudni trenutak je bio kada su se pokoškali Milutinov i Dašić. Obojica su dobili po tehničku, ali je Milutinov imao slobodna bacanja zbog faula crnogorskog reprezentativca i mladi centar je odveo Partizan na 68:63. Tada su se probudili i navijači, nosili svoje ljubimce a sjajni Dragan Milosavljević je uspeo u padu da uhvati pas Vestermana i poništi Dašićev koš na ulasku u odlučujućih 10 minuta (70:65).

Odlično su crno-beli otvorili poslednju četvrtinu, jer su koš pogodili Milosavljević i Vesterman, da bi Gordon održao "+9" - 76:67. Nakon trojke Serhata, veliku glupost napravio je Gordon, pošto je krenuo da šutne loptu koju je već uhvatio jedan od sudija, pa je krilni centar dobio tehničku grešku.

Džerels je pogodio dva penala i smanjio na 72:76, ali je onda Kristofer napravio faul u napadu, jer mu se Vesterman odlično postavio i naterao ga na prekršaj.

Stali su tada gosti, a Musli je sa tri poena pokrenuo seriju 7:0 koju su kompletirali Vesterman i Milosavljević, pa je Partizan poveo sa 83:72 na četiri minuta do kraja.

Blic

:uzbud: :uzbud: :uzbud:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Partizan ostao u trci za top 16, Lijetuvos promašio šut za pobedu!

Košarkaši Partizana nastavili su da sanjaju plasman u top 16 Evrolige pošto su u 8. kolu elitnog takmičenja, u direktnom duelu otpisali Lijetuvos Ritas rezultatom 75:74 (18:11, 21:22, 20:18, 16:23). Trijumf crno-belih posebno je dobio na značaju jer je CSKA iz Moskve slavio protiv Bamberga, koji kao i srpski šampion, sada ima dve pobede i šest poraza.

Obe ekipe imaju po jednu pobedu u dosadašnjem toku takmičenja, a litvanski predstavnik je upravo do Partizana stigao do jedinog trijumfa (69:61).

Crno-beli su odlično krenuli na krilima frenetične navijačke podrške. Posebno je šuterski raspoložen bio kapiten Vladimir Lučić, Leo Vesterman je odlično razigravao saigrače i već posle prvih 10 minuta Partizan je imao 18:11.

Umesto da srpski šampion nastavi još silovitije u drugoj četvrtini, potpuno je stao, a Lijetuvos ubrzo serijom od 7:0 stigao do izjednačenja - 18:18. Davis Bertans je pogodio prvu trojku za Partizan na utakmici, ali Litvanci su u 13. minutu stigli do prvog vođstva na utakmici (22:21) posle kojeg je Duško Vujošević zatražio tajmaut.

Usledila je dalekometna trojka Janisa Blumsa u poslednjoj sekundi napada za 25:21. Milutinov, pa Lučić vratili su crno-bele u rezultatski egal (25:25). Sjajna igra u odbrani i česta udvajanja zbunila su gostujuće košarkaše, pa su Beograđani sve češće dolazili do poseda, a ubrzo Bertans pogodio i drugu trojku za prednost od 30:25.

Obe ekipe su igrale u serijama i upravo je Nemanja Nedović sa pet poena bio zaslužan za novih 7:0 Lijetuvosa, posle kojih je Vujošević ponovo rešio da "probudi" pulene tajmautom. To se ispostavilo kao dobra odluka jer je Bertans trećom trojkom započeo novi nalet srpskog šampiona koji je uz zvuk sirene preko Dejana Muslija otišao na pauzu rezultatom 39:33.

Po ustaljenom Vujoševićevom receptu, Partizan je u trećoj četvrtini "mleo" rivala i konačno je domaćin stekao i dvocifrenu prednost, šutem za tri poena od strane Vestermana - 44:34.

Crno-beli su uspešno odbijali napade rivala, koji se ipak približio na 52:49 novom dalekometnom trojkom Blumsa, a onda je usledio mini šou Bertansa. Mladi Letonac je prvo pogodio trojku uz faul, bio neprecizan sa linije penala, ali uspeo je skokom u napadu da obezbedi novi napad Partizanu. Gordić je pogodio za 57:49, Bertans "zalepio bananu" Ivanovu, a Beograđani u poslednjih 10 minuta ušli sa 59:51.

Dugo je broj 59 stajao na semaforu kraj košgeterskog salda domaćina. Čak četiri i po minuta su crno-beli bili bez koša, utihnula je i publika u tom perodu, a za to vreme Leon Radošević je sa šest poena bio tvorac preokreta Lijetuvosa, koji je poveo sa 62:60. Posle Radoševića, red je došao na Nedovića. Bivši košarkaš Crvene zvezde je pogodio dve trojke i postigao devet poena u nizu, sprečio novi zalet Partizana u proključalom Pioniru, za šta je bio zaslužan Gordon posle atraktivnog alej-upa u režiji Vestermana (71:71).

Partizanov Amerikanac je na minut do kraja još jednom zakucao za vođstvo od 75:74, a ispostavilo se da u poslednjih 60 sekundi nije bilo koša, što je bilo dovoljno za izuzetno značajan trijumf Partizana, koji je branio poslednji napad, ali je Seibutis bio neprecizan!

Bertans je sa 14 poena bio najefikasniji pojedinac u ekipi Partizana. On je pogodio četiri trojke, imao šest uhvaćenih lopti pod košem, dve ukradene lopte i asistenciju. Vladimir Lučić je doprineo sa 13 poena i osam skokova, a solidni su bili i Dejan Musli sa 12 poena, kao i Milosavljević i Gordon koji su ubacili 10 poena.

Goste su predvodili Nedović i Radošević sa 16, odnosno 15 postignutih poena.

U narednom meču Partizan sledeće nedelje igra protiv Barselone, takođe na domaćem terenu.

Blic

:ajde: :ajde: :ajde:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Vujošević: Nemamo tim za dva takmičenja, ali bih voleo u drugu fazu Evrolige!

Trener Partizana Duško Vujošević je posle tesnog poraza od Barselone u Pioniru (67:68), u 9. kolu Evrolige rekao da je Bamberg favorit u odlučujućem duelu za plasman u Top 16 fazu. Kormilar srpskog prvaka je istakao i da crno-beli nemaju tim za igranje na dva fronta, ali i da bi i pored toga voleo još sedam evroligaških mečeva u Beogradu.

"Utakmica bila veoma kvalitetna što se tiče angažovanja igrača oba tima. Velika Barselona je bila gost, a publika je do poslednjeg mesta ispunila dvoranu. To je jedan praznik. Ni u jednoj igri nema tako malo razlike kad dobijate sa pola koša i tuge sa druge strane. Partizan je pokazao borbenost i veliku želju i s obrzirom na mladost, odličan kvalitet", bilo je prvo što je Vujošević rekao posle poraza od Barse (67:68) i potom istakao da njegova ekipa raste u ovakvim mečevima.

"Morali su pošteno da se namuče i dođu na korak da realizuju želju da grupu završe bez poraza. Mala razlika čini veliku razliku. Moramo još napornije da treniramo i naučimo da u presudnim momentima bolje realizujemo šanse. Opet smo imali dosta izgubljenih lopti, ne smemo toliko da osciliramo. Kvalitet smo pokazali time što smo meč doveli do produžetka protiv jedne od najboljih ekipa. To nam daje snagu da nastavimo, što je mnogo lakše posle pobede, jer napor uložen dobija opravdanje. Igrati na ovakav način nas ne čini srećnim, ali moramo da izađemo jači. Barselona je šampion i ne potcenjuje nikoga, zato su prvi i neporaženi", smatra Vujošević.

Trener Partizana je pred odlučujući okršaj sa Bambergom u poslednjem kolu grupne faze ulogu favorita prepustio nemačkom timu.

"Bamberg je favorit, ima pobedu u gostima, a mi ćemo biti maksimalno spremni. Mi nismo pravili tim da nešto uradi ove sezone, pošto je napravljen u dosta teškim finansijskim okolnostima. Ako se prođe, biće super, još sedam utakmica i praznika košarke. A Srbija, ako to želi, treba pre takmičenja da stvori uslove za to. Izabrao bih da igramo drugu fazu iako nemamo tim za dva takmičenja", naglasio je Vujošević i pohvalio igru Lučića, ali i naveo da pored njega nema igrača koji bi mogao da iskoči u presudnim momentima.

"Lučić postaje lider i vrlo ozbiljan igrač, ubacio je onu trojku kada je bilo važno. Bili bi bolji da imamo još nekog ko pravi razliku jedan na jedan. U određenom momentu nemamo koga da izbacimo u tu situaciju. Lučić je pravi kapiten, veoma odan klubu, a nismo imali mogućnost da dovedemo nekog takvog igrača. Nema u Evropi igrača kao što je bio Peković da može da se dovede, mi se nadamo da će neko od ovih igrača uz rad i muke to da postane", zaključio je Vujošević.

Evroliga, 4. kolo:

Grupa D:

Barselona - Partizan 85:82 (23:15, 14:22, 30:18, 18:27)

Petak:

19:00 Bešiktaš - CSKA Moskva

20:20 Brose - Lijetuvos

Tabela:

Barselona 4/0

CSKA 3/0

Bešiktaš 2/1

Lijetuvos Ritas 1/2

Brose 0/3

Partizan 0/4

Blic

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Sinoć sam :zid: od muke...

nije nam se dalo, ali ipak...

Vujošević: Teško je podneti ovoliku količinu nesreće u polusezoni, ali optimista sam

Trener Partizana Duško Vujošević rekao je da je zadovoljan nastupom svog tima u Evroligi uprkos eliminaciji u prvoj fazi, ali je ponovo istakao da proces stvaranja šampionskog tima neće imati smisla ako ekipa ne ostane na okupu neko duže vreme.

"Ja sam zadovoljan nastupom u Evroligi. Zadovoljan sam igrama, trudom koji su ovi momci uložili da svoj talenat razviju, timskom igrom, odnosom prema treningu, prema utakmici, prema saigračima i publici", rekao je Vujošević agenciji Beta jutro posle eliminacije iz elitnog evropskog klupskog takmičenja.

Partizan je u četvrtak uveče posle produžetka izgubio od Bamberga sa 92:90 i tako učešće u Evroligi završio posle prve faze. Ovo je bio treći produžetak koji su crno-beli igrali u grupi, a peta utakmica u kojoj je odlučivala jedna lopta.

"S jedne strane, teško je podneti ovoliku količinu nesreće u jednoj polusezoni. S druge strane, ovakav kvalitet igara, tri produžetka i dve utakmice igrane na jednu loptu, sa Barselonom i Bambergom u Beogradu, sigurno su stvari koje treba da zrače optimizmom i da budu motiv da ekipa ostane duže na okupu", kazao je Vujošević.

Trener je rekao da je ipak optimista za nastavak sezone i ponovio je stav kluba sa početka sezone: da Partizan mora da ima šampionski tim ili da stvara šampionski tim.

"Treća opcija ne postoji. Mi smo bili prinudjeni da krenemo na put stvaranja šampionskog tima. Bilo je nešto talentovanih igrača, nešto je došlo. Zajedno su uradili i više nego što se u prvi mah očekivalo po kvalitetu. Oni su stvarno izvanredni ljudi koji izvanredno rade svoj posao. To publika prepoznaje... Jutro posle ovakvog ispadanja iz Evrolige nije lako biti optimista, ali ja jesam", rekao je Vujošević.

Najtrofejniji trener u istoriji Partizana složio se da je igranje Evrolige velika škola za njegov tim, ali je priznao da se plaši rasipanja ekipe.

"Kad je košarka u pitanju, najbolja škola u Evropi je Evroliga. Na zapadu nema besplatnih škola, pogotovo najbolje nisu besplatne. Mi plaćamo tu cenu i učimo. Postoji, medjutim, jedan strah kada je u pitanju ovaj tim. Cela ova priča ima mnogo smisla ako ekipa ostane na okupu duži vremeneski period, uz neke dorade u selekciji. Ako se to ne desi, nema mnogo smisla i liči na onu priču o odlivu mozgova iz naše zemlje, talenata iz svih oblasti, što očigledno nekome odgovara", rekao je Vujošević.

On je kazao da klub radi u teškim uslovima i da mu je potrebna pomoć države.

"Nismo državni projekat. Mislim da se država malo pomera i gleda da ne napravi monopol u sportu kada su u pitanju neki drugi klubovi. Gleda se da se nešto obezbedi i za Partizan, makar se to sad više gledalo nego obezbedilo, opet se prepoznaje ta neka vrsta napora. Ako mi dobijemo upola kao neki drugi, smatraćemo da smo dobili isto. Mislim da smo to zaslužili rezultatima u kontinuitetu, načinu na koji predstavljamo grad, zemlju i klub, pogotovo sad kada se vidi da je u pitanju zaista veliki potencijal" kazao je trener šampiona Srbije.

Vujošević je ocenio da nisu na mestu kritike i pitanja vodjenja tima, odnosno odluke da se protiv Barselone ne brani poslednji napad, kao i da mu smeta što su se i sinoć "tražili krivci" medju igračima za poraz od Bamberga.

"Mora da se shvati da mi radimo jedan posao koji je neka vrsta misije", rekao je Vujošević.

On je potvrdno odgovorio na novinarsko pitanje da li može Partizan da osvoji prvo mesto u Jadranskoj ligi, koje garantuje plasman u Evroligu.

"Sad bih rekao da može, što je bilo teško reći pre takmičenja. To znači da smo, ipak, napredovali, da smo jači i nadam se da ćemo nastaviti tim putem", rekao je on.

Vujošević je kazao da je publika "fantastično" pratila i prihvatila ovaj tim, ali je istakao da mu jako teško padaju podele medju navijačima Partizana, što je dovelo do toga da sada u hali postoje dve grupe koje organizovano navijaju, ali i što je zbunilo košarkaše kada je u pitanju tradicionalno zajedničko pevanje posle svake domaće utakmice.

"Jako teško mi padaju podele medju navijačima, a imamo konkurenta čiji se navijači amnestiraju i čije grotlo jača. Meni se zamera što sam igračima prekinuo neko pevanje... Pa ne mogu oni da pevaju na pet mesta u sali, pogotovo nekoj grupi koja je protiv CSKA navijala za CSKA i bila sa njima. Oni pevaju jednoj grupi, ali pevaju svima odjednom", rekao je Vujošević.

"Mi ni u kakvim podelama ne želimo da učestvujemo. Ja lično mislim da nije potrebna neka velika organizacija dobrog navijanja, da svako ko hoće da navija treba da dodje i srcem bodri Partizan. Još nam na svu ovu muku trebaju ozbiljne podele medju navijačima... Jednostavno, ako se nešto zaista voli, neke stvari moraju da se prevazidju, makar kad su u pitanju teren i hala", rekao je Vujošević.

Iskusni stručnjak je ocenio da "deo države" želi da marginalizuje Partizan i zato je pozvao navijače na "dervišku vezanost" za klub, a zatražio je i razumevanje za svoj tim.

"Treba svi da prepoznaju momenat u kome se nalazi jugoslovensko sportsko društvo Partizan. Mislim da se sa odmicanjem od istorije i antifašističke borbe uzeo jedan zaklon i od Partizana, koji u svom imenu i grbu predstavlja jedan deo naše istorije, i da deo države želi od nas da napravi efemerno sportsko društvo", kazao je Vujošević.

"Upravo zbog toga svi koji vole Partizan moraju da budu derviški vezani i posvećeni, kao što smo mi. Tražim i blago razumevanje za ove momke, za napor koji ulažu, za njihovu veliku perspektivu i njihovu lomljivost", dodao je Partizanov trener.

Blic

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 4 meseci kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...