Idi na sadržaj

Majstori, majstori...


Preporučene poruke

Gledam jednu temu na internetu gde se čovek žali da obično danima ne može da dozove majstore da mu srede sitne problemčiće u stanu koji ne oduzima mnogo posla (pa, jel'te, ne može mnogo da se naplati, a majstoru se baš ne radi za "siću"), a i kad se s njima konačno dogovori, obično masno naplate... pa me interesuje kakva su vaša iskustva sa pozvanim majstorima? Preturate li po oglasima kad vam neko zatreba ili imate ljude od poverenja na koje se uvek oslanjate? "Oderu" li vas ili umete da se izborite za povoljnu cenu? Da li ste zadovoljni do sad urađenim, ili ste mogli i bolje prolaziti?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Nema šanse da me majstor pređe a pokušavali su. (Dobro, jednom su uspeli :lol: ) Misle oni žena je, nema ona pojma, odraćemo je. Uglavnom su to bili problemi sa strujom u šta se ne razumem a i to što znam, ne smem kao npr. da glimericu gurnem u utičnicu. Sigurno menjam sijalice, gumice za česmu, popravljam vodokotlić, nekada sam menjala licne dok se nismo modernizovali i da ne nabrajam dalje šta sve znam, ne hvalim se.

Jednom je mašina za sudove stala, ni makac. Sve prokontrolišem, ne vidim grešku i rešim da pozovem Candy servis. Javi se muški glas, predstavim se kao žena bez muža (fakat), deca mala i molim za savet. Tražio je da mu opišem kako se mašina ponaša, potanko sam mu objasnila a onda mi je pričao šta treba da radim a ja sam hvatala beleške. Mašinu sam popravila, javila majstoru i od tada smo postali prijatelji. :kez:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Evo događajčić od preključe.

Počinje sezona kiša, a uskoro se očekuju i debeli slojevi snega (:uzbud:), a mi primetismo kako nam se krov iznad kotlarnice ulegao. Jeb'ga strulila greda, a baš ispod je glavna razvodna kutija i oba kotla, tako da ako popusti, ostadosmo mi i bez struje i bez grejanja. Pozvasmo mi "majstora", no on ne dođe u utorak, kako je dogovoreno. Valjda je mislio da ne treba da uznemirava proslavu mog rođendana. I tako, valjda će doći sutra. ("Dolazim sigurno, u 9.00 počinjemo.")

9.00, 10.00, 12.00... ("Birani pretplatnik nije trenutno dostupan.") Ma nek' se nosi u tri lepe. I onako ćemo morati da se veremo po krovu, da proverimo kako je obavio posao. Na presvlačenje i sami da uradimo. Ćale, burazer i ja zasučemo rukave i nešto posle sedam uveče sam sišao sa krova, odnosno sa tavana.

201210031606591024.jpg

Vraćanje crepa na svoje mesto.

Sve, ali bukvalno sve kućne i okokućne poslove obavljamo sami. Jedino je pitanje da li imam(o) vremena da se bakćemo sa problemima. Normalno, bez alata nema ni zanata. E, tu je moj father neverovatni hrčak. Ne postoji zanat za koji on (mi) nemamo barem jedan komplet alata! Pazi kad je kupio opremu za ronjenje (vojna, polovna, sve sa bocama)!?! Kad sam ga pitao koji će ti to krasni, reče, nek' se nađe, možda nam zatreba kad bude tebalo da se popravi nešto oko splava. :wacko:

Izmenjeno od strane člana Adrijan
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Nemoj da se obazireš na moju osetljivost. Iznenadila bi se koliko sam neosetljiv.

Samo volim da razjasnim stvari što više se može.

A što se tiče zida, primetićeš da se stanje tog dela zida bitno razlikuje od onoga na levoj strani. Stvar je u tome što je to nekada bila štala, pa je svojevremeno, pre no što smo došli u posed iste, "majstorski" prezidana, zatvorena i prepravljena u ostavu, u koju smo mi posle stavili kotlove. Tako da me stanje tog dela zida ne čudi. Funkcionalno je uredu, za razliku od estetskog utiska. No i on će jednom doći na red, nadam se čim pre.

Izmenjeno od strane člana Adrijan
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Majstore zovem samo kad ostanem bez svih drugih opcija, što će reći jako retko. Uglavnom sam ih do sad pozivao u vezi veš mašina, za koje sam totalni laik, i uvek se ispostavljalo da to i nije bio baš neki naročit kvar. :lol: Naravno, uvek mi je propisno naplaćena usluga popravljanja jer ne umem da se cenjkam. Oni kažu cenu, ja platim i doviđenja. I zadovoljan sam, nije se dogodilo da kvar nije popravljen. Nije mi se događalo ni da ih danima čekam, obično su dolazili ili odmah ili naredni dan, valjda zato što ih tako retko pozivam. Poslednja dva "kvara" sam rešio sam pomoću saveta sa interneta, tako da mi se čini da ih skoro neću ponovo pozivati. :fijuk:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Čekam još jedan deo da bih ga doterao u potpuno radno stanje, ali već ga koristim kao osnovno sredstvo komunikacije. Radi. :kez: Nikad do sad nisam video unutrašnjost telefona, ali ona je u osnovi samo obična slagalica. Delovi su međusobno povezani sićušnim kopčama, sklapanje i rasklapanje je po principu "odvrni ove zavrtnje, izvadi kameru, otkači vibraciju, otkači antenu, razdvoji matičnu ploču od podloge..." - vrlo jednostavno ako imaš ikakvu ideju šta tačno radiš i radiš to pažljivo.

Ono za šta bi mi u servisu uzeli vrednost delova + bar pedesetak evra uradio sam sam. :fijuk:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Khm, khm ..."i mi konja za trQ imamO" :lazygirl:

U periodu kada je domaćin bio na službenom putu, pokvarila mi se veš mašina. Pozovem sestru koja ima prodavnicu bele tehnike, i ona mi bezecuje njihovog dezurnog majstora-servisera (nepoznatog, iz oglasa, ne bih zvala. Prim. aut.).

Po nepisanom (majstorskom) pravilu, nije dosao kada smo se dogovorili :kafa:

P'da ...meni padnu roletne, uzmem srafciger, ko da pomeram kutiju šibica - pomerim mašinu (adrenalin inDZekšN :cica: ), odvrnem šrafiće, skinem onaj pleh ....i zavirim u unutrašnjost maKine ...

...i gledam...

...pa si očitam vakelu:-"AE, životati, E___a, ŠTAAA si očekivala da vidis? :wtf:

Kapituliram ...vratim i pleh, i šrafove, i mašinu na mesto.

Ali, avaj ...ne da mi živac mira...

Kapiram da je "kvar" do nekog začepljenja, jer nije htela da izbacuje vodu (a u filteru nema ničeg).

Uključim mašinu na iskuvavanje, ali praznu! Na po' posla otvorim filter ... I Woilaaa ...izlete čarapaaa :jupi:

Msm, ne znam koliko sam parica uštedela ...ali, osećaj zadovoljstva: n e p r o c e n lj i v o!!! :trep:

Šalu na stranu, majstori su sami krivi što ih prati zao glas :strikeraj:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 9 meseci kasnije...

Nad mojom glavom, u ovom času, nalazi se osam majstora i lupaju sve u šesnaest, čuje se čak do Banata. :kez: Sada sam saterana u m2, jedva sam isposlovala da mi računar bude pri ruci, nemam šta drugo raditi osim što im skuvam kafu u 07.00 i oko 13.00. Ostalo vreme sam slobodna ali pripravna. Trenutno sunčam noge koje sam podigla na prozor da pridržavam kabl za trofaznu struju. Leva noga je već postala dvobojna. Sutra obrćem stranu. :lazy:

Majstori su za sada vrlo marljivi, precizni i nasmejani.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ono sto mi ne podje za rukom sama da popravim, zovem majstora.:hahaha:

Ako bih cekala da ih pozove moja polovina- nacekala bih se.

A majstori k*o majstori. Lazu, mazu i po obicaju precenjuju svoj rad.

Imam dosta njih koji su *stalni* u mojoj kuci i koji zaista odmah dodju po pozivu. A ima i onih koji obecaju pa stignu posle dva dana (ili jos duzeg cekanja) i tad obicno zateknu drugog majstora koji obavlja taj posao ili vec odradjen posao.

Ne dozvoljavam da se bili ko igra sa mojim vremenom a jos manje sa mojim zivcima.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Moj muški kaže-"Pravi majstori su izumrli. Toliko koliko oni znaju, umeću i ja, samo da malo prelistam YT-tamo je sve lepo objašnjeno" :hhh:

Mogu slobodno da kažem da smo sve u stanu i ovde u kući radili sami.

Od onih običnih stvari kao što je gletovanje i krečenje, preko stavljanja parketa, hoblovanja i lakiranja. Postavka laminata... Keramičkih radova u kupatilu, kuhinji na terasama... Zidanje pa čak i popravljanje stepeništa koje su zidali "majstori" pa počele da tonu i propadaju.

Stolarija i tapaciranje nameštaja je prava sitnica. Ja umem da šijem i eto...sve neko odradimo sami. Jedini priznajem da TV i računar popravlja majstor. Mašina za veš, šporet..pih..sitnica :hhh:

Zaista i mi sami umemo da budemo majstori, samo je pitanje volje.

Dobro priznajem da je moj otac bio stolar po struci iako je na kraju završio u vojsci sa sasvim drugim zanimanjem, ali to su bila druga vremena. Verovatno sam ja nasledila taj majstorski gen u sebi. Moj muški ima puno dobre volje i želje da odradi nešto sam tako da nam to "ide".

Svojevremeno pitam moje ćeru, ko će da joj šije kada ja geknem? "Pih.. dok si ti živa ne brinem. Kad gekneš sešću i naučiću-..'esi ti zaboravila da si me ti rodila!?" :hhh:

Da dodam još i ovo..ide mi i to "majstorisanje sa mešenjem" :hhh:

Izmenjeno od strane člana vesticara
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...