Jump to content

Google naočare


Recommended Posts

Google je stvorio svet koji vrvi od digitalnih razonoda za ljude koji sve veći deo svojih života provode prikačeni na internet.

Pošto se taj trend neće promeniti u skorije vreme, Google radi na raznim opcijama da potragu za informacijama, čitanje mejlova i SMS-ova, postavljanje fotografija i gledanje online videa možete da obavljate bez držanja uređaja u rukama.

Velika revolucija u tom smislu je nosivi računar - par načara povezanih na internet koje je Google počeo da stvara u tajnosti pre dve godine. Tehnologija je napredovala pa je u aprilu kompanija najavila "Projekat naočare" a sada je futuristički eksperiment na korak do masovne proizvodnje.

Na konferenciji programera u San Francisku Google je objavio da će prodati prototip naočara svim prisutnima spremnim da plate 1.500 dolara i isporučiti ih početkom sledeće godine.

Kompanija se nada da će programeri predložiti inovacije i poboljšaja i kreirati aplikacije koje će naočare učiniti još praktičnijim.

Ako sve prođe kako se očekuje, jeftinija verzija naočara bi trebalo da se pojavi na tržištu početkom 2014. Suosnivač Googlea Sergej Brin je kazao da će one, međutim, biti skuplje od smartfona.

On je priznao da još uvek treba da se sredi nekoliko „bagova” i osmisli kako da baterija traje duže da bi ljudi mogli da ih nose ceo dan.

Na prezentaciji naočara Google je unajmio padobrance koji su skakali iznad San Franciska sa 2100 m visine. Nosili su naočare opremljene kamerom i pokazali kako ovaj proizvod može da vam ponudi sasvim nov način da podelite svoje najuzbudljivije - ili najdosadnje - trenutke zu životu.

Pred vašim očima pojavljuju se uputstva za destinaciju ili poruka od prijatelja. Možete da vodite video razgovor sa prijateljima, napravite fotografiju bez vađenja aparata i čak da kupujete online dok šetate.

Mnogi kritičari će verovatno negodovati da ovaj izum smanjuje ospeg pažnje i otežava ljudima da se koncentrišu na to šta se dešava oko njih.

Ali Brin kaže da se inženjeri nadaju da će naočari olakšati ljudima da naprave pravu ravnotežu između svojih virtuelnih i fizičkih svetova.

Ako ostvare svoj cilj, kažu iz Googlea, ljudima će izgledati čudno za tri-četiri godine da gledaju stalno u svoje telefone kada mogu u paru naočara da imaju sve potrebne alatke.

Izabel Olson, jedna od inženjerki koja je radila na projektu, kaže da su naočare napravljene u skladu sa ljudskim čulima, a ne tako da ih blokiraju. Displej na kompjuteru naočara se pojavljuje kao mali pravougaonik na obodu iznad desnog oka.

„Mislim da smo pomerili granice”, kazao je Brin. „To je naš posao: da guramo tehnologiju u budućnost”.

Osim naočara, Brinova Google X laboratorija izumela je i niz kola bez vozača, a san istraživača je da stvore liftove koji bi transportovali ljude u svemir.

Da li biste koristili ovakve naočare?

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...