Idi na sadržaj

OS za slabe mašine


Preporučene poruke

Tražio sam ovih dana neki operativni sistem koji bih instalirao staroj majci na slabašan laptop (single core procesor, 512MB ram-a, integrisana grafika) i naleteo na Linux Lubuntu 11.10. Naravno, reč je o linuxu zasnovanom na Ubuntu 11.10, ali prilagođenom za rad na najslabijim konfiguracijama. Oduševio sam se, koliko se uopšte Windows fan može oduševiti Linuxom.

Sistem je prilično lep, dopadljiv. Obiluje nijansama svetloplave, dok je taskbar taman, mada ne crn. Moguće ga je u potpunosti podesiti prema sopstvenim vizuelnim potrebama. Moguće je menjati i ikonice i boje foldera prozora... ma sve.

Ponuda programa koji dolaze uz njega je skromna, ali dovoljna za nekoga kome računar služi za internet, malo muzike i po koji film, najosnovniju obradu teksta i slika. Tu je Audacious za muziku, MPlayer za video, Chrome, Skype, Pidgin, Graphic editor (pandan Paint-u), programi koji zamenjuju Word i Excell... dodatne programe je moguće preuzeti pomoću Synaptic upravljača paketima.

Troši jedva oko 200 megabajta sistemske memorije sa pokrenutim Chrome-om, srpski jezik je u potpunosti podržan, sav hardver je prepoznao iz prve...

Sve u svemu, ako tražite OS koji može lepo raditi na skromnom sistemu, i ima sve što je potrebno za skromne potrebe - ne tražite dalje. Lep i stabilan, jednostavan - Lubuntu.

Imate li vi neki drugačiji predlog/iskustvo?

Izmenjeno od strane člana Morpheus
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...