Idi na sadržaj

Baksis ...


Preporučene poruke

Kome, kada i zasto ostavljate baksis? Da li imate stav, da je na danasnju skupocu i visoke cene, luksuz i rasipanje ostaviti dodatni novac za neku uslugu, proizvod, itd? Ako ostavljate, da li je to iz 'osecaja moranja, tj. red je', ili imate potrebu da se na taj nacin zahvalite, i pokazete zadovoljstvo ucinjenim vam poslom, proizvodom, itd? :vez: .............. Uopsteno, galantna sam kada sam u prilici da to budem, i kada je 'po zasluzi'. Konkretno, odusevila me ucenica na praksi u frizerskom salonu, (koja mi je prala kosu) ...toliko se trudila i svojim zlatnim rucicama priredila dvadesetak minuta ciste uzivancije ...da sam, i pored nezadovoljstva radom 'glavne majstorice' (ser@m joj se na pos'o :lol:), nju zelela da pocastim............ Elem, prisetite se kada jeste i zasto jeste, kao i zasto niste - iz principa :roll:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Zavisno od usluge naravno, ali nekih 10% od cijene, uvijek. :) Nisam nikad konobarisala ali znam da vecina konobara onako, zivi od toga. Mada, isto tako znam da mnogi od njih uzmu baksis bez i da pitaju. :)

Prosli vikend u Bratislavi smo bili zacudjeni sto je u jednom finom restoranu u okviru racuna fino pisalo da je zaracunat vec baksis u visini 20% od cijene. :kez: Ono, da se ne patis i ne razmisljas da li da dajes ili ne. I kad je neko bezobrazan, moze da mi ...da me zaobidje. :roll:

Najveci baksis koji sam ja ostavila ovdje bio je na neku cugu od 50-ak eura...6 eura baksisa. Bejahu pijana, a konobari fiiiini...:kez: 10% i gotovo. :)

Baksis nije grad u Turskoj. :kez:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Kada imam para ne razmisljam koliko bih ostavila, jednostavno ostavim. Secam se jednom taksisti sam ostavila 1000dinara , tek tako. Razlog zasto volim da ostavljam bakshishe je jednostavan princip koji vazi za sve trenutke oko potroshnje:"kad ja imam svi imaju" :smeh: . Moze se to shvatiti kao bahacenje, ali ja stvarno ne volim da imam kod sebe novca, jer ga ne volim i ne dajem mu veliku vaznost. S toga ga bacam shakom i kapom :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 godina kasnije...

Baksis ostavljam frizerki,kod nje su cene ,verujem bas zbog toga,ispod okrugle sume.Odlazim vec jedan niz godina kod iste,i uglavnom znam da je to za ucenice i za ono sto musterije dobiju dok sede i cekaju.Uvek smo ponudjene kafom,sokom,cokoladicama,ratlukom..Konobarima isto,posto obicno popijem samo kafu s prijateljicom,i nije neki baksis,bas se i ne ovajde od nas..

Evo smo dotakli pitanje kusura,pa da ne otvaram novu temu,ujedno i pitanje, da li je sramota uzimati kusur,ili cekati kusur u iznosu,recimo 3,4,5,dinara?Kako reagujete na ono-moze sibica ili zvaka-?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ja svakodnevno pazarim sitnice u prodavnici u naselju,ista trgovkinja zaredjala je svako jutro sa sibicama,zvakama,pa presla na krem banane,pa nema dinar,pa dva,nema veze..dok jedno jutro ja nisam ostala kratka dva dinara...sacekala me je sutradan sa ispisanim papiricem na kraju racuna ,da me podseti..E tu je bilo svasta :zloca:.Sad pazi,makar za ostale nemalo,meni vraca kusur do dinara..

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Evo meni prednosti života na selu :liza: 

Kao neko, ko je radio u trgovini, znam šta znači ostati bez sitnog novca za povrat. 

Idući tom linijom, ''prebijam dugove'' :lol: 

Svako jutro, bez obzira koliko ukomirana bila, pamtim koliko sam ostala dužna, ili prodavačica meni. 

Tako da se zaokružujemo, i svima lepo. 

 

Što se tiče bakšiša po kafićima, kafanama,  - bakšiš je pod ''must''. 
Tako je bilo i dok sam se devojčila, i ostala do današnjih dana. 

Ipak je neko tamo, vredno radio, trpeo moju torturu, jer ja što mogu da se napijem vode  - to ne može niko :lol: 

Uz 'ladan nes... ili neku mineralnu vodu. 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...