Apolodor 709 Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 Na ovom mestu ne morate znati uzgajati cveće. Ne morate ga čak nešto posebno ni poznavati. Dovoljno je da ga samo volite. Ja, recimo, između ostalog jako volim i cvetove kaktusa. Oni su me uvek impresionirali svojom neobičnošću. Posebno volim jedan koji ima zaista neobično ime - svekrvin jezik. Lavanda mi je možda i najdraža biljka. Godinama sam živeo u kraju koji je više nego obilovao lavandom. U vreme cvetanja sam stavljao njen cvijet "za uvo". I dan danas se kod mene u stanu, tu i tamo, mogu pronaći vrećice njenog osušenog cveća koje sam svojevremeno kupovao na Hvaru... Koje je vaše omiljeno cveće? Quote Link to post Share on other sites
lenjivica 704 Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 Kraljevski Ljiljan :astasad: Quote Link to post Share on other sites
zirne 78 Posted January 21, 2011 Report Share Posted January 21, 2011 Volim svo cveće.Kod mene u bašti uzgajam ruže i krinove/ljiljane/,imam i drvo jorgovana. krinova imam u ove dve boje,a ruža raznih boja i vrsta. Quote Link to post Share on other sites
Smucalica 5,972 Posted January 24, 2011 Report Share Posted January 24, 2011 Gajenje i negovanje cveća bi mogla nazvati i svojom velikom ljubavi i hobijem Zaista ga imam mnogo, a zajedničko svim mojim biljkama jeste da su zelene, lisnate i ne cvetaju Izuzetak su tri saksije belih ljubičica koje sam dobila od moje drage koleginice. A ostalo je sve lisnato, ne volim šarenilo cvetova, i ovako mi je cela kuća šarena... biljke su tu da uravnoteže situaciju sa svojim zelenilom. Omiljeno cveće mi je fikus i to ovaj Bendžamin koji je sad visok preko dva metra... sečem mu vrhove da bi stao u sobu Par mladih njegovih potomaka negujem da poklonim dragim osobama... Imam još raznih puzavica i fikusa (drugih vrsta) i to je to... Al' mi je ovaj džinovski Bendžamin najdraži od svih :srce: bellissima 1 Quote Link to post Share on other sites
lado 12 Posted February 4, 2011 Report Share Posted February 4, 2011 Cvece na volim,nego ga obozavam. Volim da ga sadim,presadjujem,zalivam,tusiram,da mu pevam.... Mnogo se obradujem kad dobijem cvet. Moj sin zna to pa kad pocne da hara tudje bastice ....da me obraduje:kez: Jedna baka mu je dala da ubere ceo buket jorgovana,reklo dete da je za mamu. Jorgovan i djurdjevak je moje omiljeno cvece. Quote Link to post Share on other sites
ELA 1,400 Posted February 4, 2011 Report Share Posted February 4, 2011 GladiJola je moj cvet...i jedino rezano cvece koje stavim u vazu (onako, sa sto duzom drskom). Inace, cvece volim da je u basti, i tada mu 'cinculiram'...ima svu potrebnu negu (a ja nemam svoje lepe noktice ). Quote Link to post Share on other sites
Starsica 757 Posted April 8, 2011 Report Share Posted April 8, 2011 Ne znam ko nije ljubitelj cveca Mi smo ranije kuci imali bas, bas puno cveca, od fikusa, filadendrona, Adama, Eva, i svih ostalih cvecki koje rastu po sobama (mislim, znate sta mislim), ali, sad bas kontam, nema vise nijedne. Ubi nas ova urbanizacija Meni mnogo znaci ako neko ko poklanja cvece, zna koja je poruka tog cveca. Medutim, mnogo mi je bitnija paznja Moji favoriti su bele ruze, poljsko cvece, posebno bulke, jorgovan i suncokret. Kad bi mi neko poklonio suncokrete, odma' bi se udala :kez: Quote Link to post Share on other sites
believer 368 Posted April 8, 2011 Report Share Posted April 8, 2011 volim lale,i nevene...djurdjevak i ruze.... ruze samo secene,u pupoljku,bez onih grozomornih kreacija kojima se nadmecu u cvecarama.... lale su mi divne...jednostavne,svedene,nepretenciozne... inace u drustvu me zajebavaju zbog cveca imam drugaricu koja obozava kad joj dragi posalje orhideje ja na to ne bi ni trepnula vise bi mi oci zacaklile na umotan svinjski vrat ili prsut ili peceno pile... to je ljubav,a orhideje jok orhideje su snobovsko,pretenciozno cvece i ne kazuje nista posebno....:kez: stiklica 1 Quote Link to post Share on other sites
Zoe 181 Posted April 8, 2011 Report Share Posted April 8, 2011 volim cvece koje je moja mati imala u nasoj basti: djurdjevak, bozur, divlju (mirisnu) belu rucu, jorgovan:) Quote Link to post Share on other sites
Duga 12 1,083 Posted May 20, 2011 Report Share Posted May 20, 2011 Nisam stručno lice za kućno bilje,al baštensko obožavam .Moja majka ima punu kuću cveća,ko i Smuca,pa u njemu uživam izdaleka.Ima i vrtić sa nekim cvetnim minijaturama,oko mesta namenjenim za uživanje u letnjim i prolećnim danima.Tu bi izdvojila baštensku jagorčevinu trula višnja-boje i mini kaktuse...sećaju me na detinjstvo .Kao npr. ova: Quote Link to post Share on other sites
Evilka 933 Posted May 20, 2011 Report Share Posted May 20, 2011 Od rezanog cveca, moje omiljene su lale u svim bojama.. ..i crvena ruza(e)... pupoljak naravno. Od sobnog bilja volim sve sto podseca, lici... na palmu Primetila sam da mi (sobne) biljke koje cvetaju bas nesto ne idu od ruke tako da... zeleno, volim te zeleno! Quote Link to post Share on other sites
shumica 474 Posted June 6, 2011 Report Share Posted June 6, 2011 nikada ne propustim da na pijaci kupim buketic majskog karanfila. divno mirishu! stiklica 1 Quote Link to post Share on other sites
crni biser 64 Posted October 30, 2011 Report Share Posted October 30, 2011 Tulipani Quote Link to post Share on other sites
stiklica 339 Posted October 30, 2011 Report Share Posted October 30, 2011 Sad u jesen skoro iz svakog dvorista sarene se hrizanteme. Mnogo su lepe. Neki kazu da su cvece koje se nosi na groblje,al sta me briga ja ih volim:) Smucalica 1 Quote Link to post Share on other sites
vojo 1,783 Posted October 30, 2011 Report Share Posted October 30, 2011 Nocne frajle...ehhh...kako su divno mirisale nekada...kada sam se nocu vracao kuci...sada me njihov miris podsjeca na mladost...na tek bujalu seksualnost...na ljeto...i na onaj fini osjecaj bezbriznosti i spokoja...:roll: Smucalica and stiklica 2 Quote Link to post Share on other sites
stiklica 339 Posted November 1, 2011 Report Share Posted November 1, 2011 Lale mi nikad nisu bile omiljeno cvece al danas gledajuci neke kataloge vidim neobicne lale. :trep:Jao sto su lepe. Moram da vam ih pokazem ako uspem da kopiram slike. Kao sto vidite ima i cenu za nekoliko lukovica. gresan 1 Quote Link to post Share on other sites
Dana 123 Posted January 7, 2013 Report Share Posted January 7, 2013 Minijaturne (patuljaste) ruže su poznate kao "najmanje ruže na svetu". Odlikuju se veoma niskim rastom, visine do 35cm, i slatkim sitnim cvetovima koji neprekidno prekrivanju biljku tokom cele vegetacije. Sade se na rastojanju 20-25cm, ili 12 biljaka po metru kvadratnom. Quote Link to post Share on other sites
Saška 8 Posted May 25, 2013 Report Share Posted May 25, 2013 Divlji noć i dan (maćuhica) Ko ima srce da ubere cvet.. najlepši je neubran. Quote Link to post Share on other sites
elektricna ovca 69 Posted June 11, 2013 Report Share Posted June 11, 2013 Volim kuće ljubičice i to samo u ljubičastoj boji:). Smucalica 1 Quote Link to post Share on other sites
Smucalica 5,972 Posted June 11, 2013 Report Share Posted June 11, 2013 Ja jako volim ljubičice, ali bele imam ih u 5 saksija, a treba da rasadim još par saksija jer u dve saksije imam nekoliko izdanaka, pa ne mogu lepo da cvetaju zbog toga Pored ljubičica (koje su jedino cveće uz muškatle što imaju cvet) volim moje benjamine i rado ih poklanjam u saksijama jer je moj veeeeliki benjamin mnogo izdanaka dao i svaki sam lepo zapatila Trenutno ga imam u tri saksije, s tim što je jedan ogroman a dva su manja... dva izdanka čekam da još malo okorene pa ću i njih posaditi i pokloniti Ostalo svo saksijsko cveće se zeleni.... Htedoh juče odgovoriti Veci na pitanje koliko saksija imam u kući i dok sam ja brojala, neko drugi je odgovorio... a ja ih nabrojala 27 :srce: Quote Link to post Share on other sites
Apolodor 709 Posted June 13, 2013 Author Report Share Posted June 13, 2013 Bosiljak... GlorijaTreca and Mia 2 Quote Link to post Share on other sites
Orion Lady 1,054 Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 Ajme kako mirUsu.. mi im kazemo šmarnice.. ne znam kako je kod vas.. Mia and Apolodor 2 Quote Link to post Share on other sites
GlorijaTreca 602 Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 Bosiljak... i Smilje i bosilje, nerazdvojivo čak i u pesmama. Quote Link to post Share on other sites
Apolodor 709 Posted June 15, 2013 Author Report Share Posted June 15, 2013 (edited) Kovilje, otuda i ime Koviljka. Edited June 15, 2013 by Apolodor slovce GlorijaTreca and Mia 2 Quote Link to post Share on other sites
Orion Lady 1,054 Posted June 16, 2013 Report Share Posted June 16, 2013 Kod nas mu kazemo - teloh. (ovo bijelo) Apolodor 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts