Idi na sadržaj

Maloj maturi će zabraniti ulazak u kafanu?


Preporučene poruke

Ne volem propise, odredbe, uredbe, odluke, zakletve... smeš-ne smeš i "tačke"

a najNevolem zabrane.

:beyond: Takođe...

Ali da se osvrnem na temu...

Zaista ne vidim niti jedan razlog za zabranu te vrste.Šta je poenta priče?

Karakter deteta,sutra zrelog čoveka,ne određuje ta maturska noć,tj. lokalitet održavanja proslave male mature.

Mi više volimo da okrećemo glavu od "pravih" problema...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • Odgovori 51
  • Otvoreno
  • Poslednji odgovor

Članovi sa najviše poruka u ovoj temi

Članovi sa najviše poruka u ovoj temi

Popularne poruke

VojoAe, mnogo sam pisala na ovoj temi, razumem i poštujem mišljenja, koja su, različita. Bilo bi loše da nisu. O kakvim ''krivcima'' se radi? Zašto su ''krivi'' profesori? Nisu sva deca ist

Teško da će u današnje vreme išta moći da povrati autoritet školama. U tom slučaju bi trebalo istumbati čitav sistem školovanja, i pre svega, ljude - nastavni kadar, koji se nalazi u prosveti.

Moja mala matura je bila pre 10 godina. Imala sam haljinu sa otvorenim ledjima (samo me Smuca podsetila, nije repliciranje direktno njoj) koja se pertlala pozadi. Mesec dana sam provela kod krojacice

Kod mene u mestu su klinci poludeli, a bogami, ne samo klinci. Sama direktorka je bila protiv tog zakona, kao i dobar deo nastavnika (da, ti nastavnici jesu roditelji). Direktorkin razlog je da skola nije restoran u smislu prehrambenih usluga. Gde i kako da ona smesti 100 i kusur ucenika za veceru? Ne znam da li ce je uopste i biti. Klinci su jako razocarani, i sva je verovatnoca da ce posle formalnih sat vremena svi zapaliti u kafanu.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
Napisano (izmenjeno)

Hej Žabac, ali čemu večera?!?! Kakva bre večera? Što mora krkanluk? Ako već treba, zar ne mogu neke grickalice i sokovi, onako s nogu? Pa to treba da je ŠKOLSKA PRIREDBA, eventualno sa nekim plesom na kraju! A posle neka idu, kao što već idu, da se zabavljaju nevezano za "maturu" u diskaće, folkoteke ili gde se već okupljaju.

OndaK se kao smejemo kad paćenici prave svatove za 2473 zvanice, sa 3 muzike, 4 vola, šurnajst prasića i šta ti ja znam?! Kakva bre večera i posebna, svečana toalete za malu maturu?!? Pa to je MALA matura!!! Kako tek treba da izgleda ona velika matura, kada se za obeležavanja kraja osnovne škole organizuju takvi balovi?!? Pa ne završava se detinjstvo, obrazovanje i druženje malom maturom, pa da se to valja proslaviti na "veliki" način.

Bajdvej, direktorka vam je kretenuša. Dobro nije pitala u kojim čašama da im servira votku i tekilu!?! :blink: Poremećen pogled na život! Definitivno.

Izmenjeno od strane člana Adrijan
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Poremecen pogled na zivot? Super, onda je i moj pogled poremecen.

Ne mora vecera, nigde ne pise da mora, ali veruj, klinci odavde su skroz nalozeni na restoranski tip proslave. Znaci, sve redom, od vecere i pica pa do zabave. Diskoteku mogu da posete kad hoce, restoran ne mogu. Naravno, imace vremena za to kad malo porastu, ali ja ih potpuno razumem, nije mi taj period zivota bas tako daleko i znam koliko sam ja zurila da odrastem, bez obzira sto sad znam da to nije nacin i da je to, ta zelja, samo deo odrastanja. Po meni, to ne treba da je skolska priredba, nemaju 10 godina, to treba da je proslava. Jbt, kad se setim moje male mature i kako je moj razred rastanak tragicno podneo.. Plakala sam sa prvom komsinicom zbog kraja osnovne k'o da se vise nikad necemo videti. Lepota tih proslava je zezanje i da svi budu zajedno, a ne da se posle 11 sati svi pokupe i izadju u diskoteku kao da je obican izlazak.

Zavrsava se jedna etapa zivota. Ja to tako vidim.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Tu poneka ide i korak dalje i glumi porno zvezdu... ako je to korak dalje. No, i dalje stojim na početnoj tvrdnji. To što ćemo naprasno zabraniti proslavljanje mature na ovaj način neće učiniti ništa, naročito ne korisno. Jer televizija i turbo folk nisu uzroci - i oni su posledice dubljih problema koji se ne rešavaju zabranama.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Mene je malo iznervirala proslava jedne velike mature. Naime, kadar skole uz podrsku jednog dela roditelja, organizovao je matursko vece u Beogradu. Nije Pancevo seoce, pa da nema odgovarajuce pristojno mesto za tu proslavu. O cemu se radi? Nije glamurozno kao u prestonici? Pfff :smor: ... cini mi se da su dobrim delom krivci roditelji pokondirene tikve (sa dubokim dzepom), i isti takvi profesori ...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

A ko kaze da mora da bude kafana? Postoje prostori koji su nesto izmedju "kafane i fiskulturne sale".

Skola, koju zavrsila oba moja sina, godinama je malu maturu proslavljala u jednom prelepom prostoru, tipa kluba, na 2 km od skole. Deca bi imala posluzenje na svedskom stolu, DJ-a, uvek bi bio prisutan jedan pripadnik skolskog obezbedjenja, najstrozije se vodilo racuna da se ne unese alkohol, ni "pod razno" da neko deci posluzi alkohol...

Profesori bi imali svoj sto, deca svoje stolove ili separee, ili galeriju... Dolazili bi oko 21h, ulazili dvoje po dvoje, kulturno...itd itd.

Nikada nije bilo nikakvog problema. Roditelji su znali da se sve zavrsava u 02h i da tada treba da preuzmu svoju decu i odgovornost za njih.

Istina je da fiskulturna sala ima svoj sarm...ali to je bilo u nase vreme...ipak je ovo "neko drugo vreme" i neka druga deca. I ne mora to uvek da bude losije nego sto je nama bilo...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

I pored te zabrane, koleginicina ćerka slavi malu maturu u restoranu, sa sve večerom, pevaljkom i toaletama kao da su spremne za Grand paradu... :wtf:

I dalje mislim, kao roditelj i kao neko ko je prošao te lude godine i ostao zdrav (tako bar mislim) da deci od 15 godina nije mesto u kafani :jok:

Koleginica je proglašena od ćerke najgorom majkom jer joj nije dozvolila da kupi haljinu sa otvorenim leđima, jer jedina ona nema visoke štikle i jer joj već sada drugarice govore da to nije cool i da ne može ''takva i u toj haljini'' da se pojavi na maloj maturi....

Ja sam bez teksta, prvo sam se smejala, setivši se ove naše ovde rasprave o tom zakonu, dok se moja koleginica lomila i još uvek ne zna šta da radi... da popusti pred navalom ćerke i njenih drugarica ili da ostane istrajna... Onda sam prestala da se smejem, jer će vrlo brzo doći i vreme za moje dečake da se spremaju za takav događaj, a onda zaista ne znam kako ću se postaviti i šta ću raditi... iz ovog neutralnog ugla sve izgleda drugačije dok to isto ne zakuca na moja vrata.... :hmm:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Moja mala matura je bila pre 10 godina. Imala sam haljinu sa otvorenim ledjima (samo me Smuca podsetila, nije repliciranje direktno njoj) koja se pertlala pozadi. Mesec dana sam provela kod krojacice dok je nismo utrefile. Nisam nosila grudnjak. Imala sam cipele na stiklu. Bila sam komplet nasminkana (i to sam se sama nasminkala, btw). Tako namestena sam stajala na bini dok sam primala ne znam ni ja koju nagradu za ne znam koji uspeh u osnovnoj. Otisla sam u restoran posle, najela se i napila. Evo, 10 godina posle, sta mi fali? Da li sam losija osoba zato sto sam imala sve ono sto sam pozelela za malu maturu?

Ne, a znate zasto? Zato sto sam dobro vaspitana. Zato sto znam sta smem a sta ne smem. Zato sto sam i sa 15 imala roditelje koji su mi verovali i koji su me podrzavali. Ne mozes da silu da menjas neke stvari, stvara se kontraefekat. Te stvari koje vi pominjete, dolaze od kuce i kucnog vaspitanja. Tog nekog nece spreciti da se napije i povraca ako se slavi u skoli, naci ce nacin. Tog nekog nece spreciti da se obuce kako hoce, jer moze da se presvuce. Ne mozes na silu od tinejdzera praviti decu od 10 godina.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

VojoAe, mnogo sam pisala na ovoj temi, razumem i poštujem mišljenja, koja su,

različita. Bilo bi loše da nisu.

O kakvim ''krivcima'' se radi?

Zašto su ''krivi'' profesori?

Nisu sva deca ista, nisu svi roditelji isti... zašto se deo ''krivice'' svaljuje na profesore?

Možemo priču da prebacimo i na drugu temu, nije problem.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

@Gogo, necemo da ih trpamo u isti kos. Kao sto imamo bucne roditelje, koji zele da svom detetu obezbede i prirede glamur, ima i takvih profesora, koji to podrzavaju. Pitanje je kolektiva kakvu ce odluku doneti. O tome se raspravlja na sednici, zar ne? Ako sam zapetljala, da pojednostavim - pokondireni roditelji naspram racionalnih roditelja - pokondireni profesori naspram racionalnih profesora. A odluka mora biti jedna.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Mozda su profesori "krivi" sto ih prati los, ali istinit glas da se ugradjuju u svaki odlazak u pozoriste, izlet, ekskurziju, matursko vece.

Celo drustvo je potpalo pod manju ili vecu lakomost, pa tako i moja bransa.

Nije lako odbiti kada vam neko nudi na tacni nesto.

I sam sam cesto morao da budem na ispitu savesti.

I resih to sam sa sobom. Ako je izlazak iz skole u radno vreme, ne uzimam dnevnice (tj. uzmem da ne bih bio crna ovca, ali sumu "vratim" deci kroz kupovinu neceg sto nam treba u ucionici-mada ionako cesto izvadim iz "svog dzepa" za nesto sto mi treba u nastavi), ali ako je angazovanje van mog radnog vremena, a trazi od mene da vodim racuna o bezbednosti dece, onda smatram da su dnevnice sasvim ok. Mada, verujte mi...ne postoji iznos koji moze da bude nadnica za brigu oko malih cupavaca. Na rekreativnoj je dovoljna obicna temperatura da ne trenem celu noc.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

@Gogo, necemo da ih trpamo u isti kos. Kao sto imamo bucne roditelje, koji zele da svom detetu obezbede i prirede glamur, ima i takvih profesora, koji to podrzavaju. Pitanje je kolektiva kakvu ce odluku doneti. O tome se raspravlja na sednici, zar ne? Ako sam zapetljala, da pojednostavim - pokondireni roditelji naspram racionalnih roditelja - pokondireni profesori naspram racionalnih profesora. A odluka mora biti jedna.

Naravno da nećemo trpati (izvinjavam se, ovo je bilo jače od mene :hhh: ), bukadžija je bilo i biće.

Odluka mora da bude jedna, ali nije. Na žalost.

Zašto nije?

Prave se kompromisi (blago rečeno).

Sutra ćemo u fiskulturnoj sali... a u subotu haj - he, haj - ho...

Da li nam je takav čitav sistem?

Jeste.

Odluka o održavanju maturske večeri se donosi na Savetu roditelja, a ne na sednici.

Dakle, isključivo roditelji (a ima nas raznih) odlučuju, gde, šta, kako i zašto...

(izbor je sužen).

Da.. i ono, o čemu se ne priča, je da će se, uz saglasnost roditelja,

u mom selu, održati, kako kažu još jedno matursko veče - glamurozno, fensy...

i to je ok...

Prema tome... Izbor ne postoji - zakonski, ali živeo izbor!!!

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Aman, ne može se krivica... jao. :smor: Nije krivica jedna i ne pripada samo jednoj grupi ljudi koji su uključeni u celu priču. I krivica za šta tačno? Uhvatili se restorana, pića, haljina, šminke, bogtepitačega... to su nebitne stvari i spoljne manifestacije problema. One se ne leče i za njih nema krivaca. Problem je monetarni sistem zasnovan na potrošnji koji je od nas samih i naše dece stvorio osakaćene antene za prijem svih lepo upakovanih sranja ovog sveta. I takvu decu punu sranja ne možete umirisati blokiranjem tih antena. Ona smrde, pa to ti je.

Nadam se da razumete da je u pitanju samo paralela i da pod "smrde" mislim da su već videli i prihvatili modele izgleda i ponašanja koji su im poslati preko različitih ekrana, i koje im nameće njihova neposredna okolina u vidu većeg dela populacije koji ne razmišlja ni o čemu osim o spoljašnjem, vizuelnom, materijalnom. I ako im uskratite to spoljašnje i prividno, oni neće steći poštovanje već nerazumevanje i odbacivanje. Zato je na roditeljima kao njihovim vodičima (svojevrsnim Morpheusima ako ćemo Matrix terminologijom) da ih opreme za taj svet tako što će ih naučiti da razlikuju dobro od lošeg, stvarno od veštačkog i da od njih stvore moralne gromade koje će se uklopiti kad zatreba ali zadržati svoje ja kad treba da se odbrane od smrdljivih uticaja pokvarenog sveta.

Sad sam dosta kenj... ovaj, filozofirao.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

mala matura..jooj..

moje cure su je slavile u veeelikom restoranu doma vojske

kanda se tada to malo normalnije slavilo, jer retko je ko bio u nekim balskim toaletama

ali smo svakako imali frku oko fLizure, toaleta, sminke ..

pa smo onda na smenu obigravali oko lokala matori i ja, a bogami sudarali smo se i sa ostalim roditelima voajerima koji su

brizno cirkulisala sa istim ciljem..da po fajrontu strpamo decu u kola i pravo kuci .....

taman pretekosmo jednu maturu ..kad dodje i ona druga...velika matura .....al' to je horor vanserijskih razmera :blink: i za drugu temu

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

...ni meni se ne dopada sto danas maturanti lice na pevaljke i pevace sa Granda, medjutim moramo da shvatimo da je to tako...vremena se promenila,deci je sve dostupno,sve vide i znaju...najveci deo odgovornosti snosi drzava...jer je dopustila da se sistem vrednosti ljudi pravi preko toga koliko imas para,koji auto vozis,vredis samo ako si medijski poznat...to sto klinke lice na Jelenu Karleusu ili na Boska Jakovljevica, trebace mnogo vremena da se ispravi, pod uslovom da celo drustvo zalegne...medjutim, mislim da se to nece desiti jer jednostavno, takav je svetski trend...puno para,hleba i igara, a sta ce biti sutra...ko ga jebe...btw...da ne bude zabune...pre bih jebao Boska nego Jelenu...:astasad:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Znate sta vidim?

Svi traze krivca u nastavnicima, u roditeljima koji dozvoljavaju sve,u medijima koji plasiraju kic i neukus...

A ja mislim da vise i nije vazno ko je kriv vec sta je dobro za decu?

I ako ne valja nesto ko da sprovodi promene?

Izmenjeno od strane člana stiklica
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...