Idi na sadržaj

Maloj maturi će zabraniti ulazak u kafanu?


Preporučene poruke

Maloj maturi će zabraniti ulazak u kafanu?

10. mart 2012. 13:38 > 13:48

Matursko veče za učenike osmog razreda više neće moći da se slavi u kafanama i restoranima već u školama, ukoliko se usvoji zakon o osnovnoj školi. Đaci razočarani.

Po večernjim toaletama, odelima i glamuru koji prate restoransku proslavu mature, osnovci nisu nimalo zaostajali za srednjoškolcima. Novi zakon napraviće razliku, kažu nadležni.

"To su deca od petnaest godina i moramo brinuti o njihovoj bezbednosti i njihovom izgledu", kaže za RTS Želimir Popov iz Ministarstva prosvete i nauke.

"Često vidimo tu decu, pogotovo devojčice koje više liče na barbike, našminkane, na visokim potpeticama, da se pije pivo i sviraju trubači. To nije primereno tim godinama i njihovom uzrastu", rekao je Popov.

"Prva stvar je bezbednost dece koja su sigurnija nego u restoranu ili hotelu, i naravno finansijski trenutak. Mala matura se ne razlikuje od velike, roditeljima je to veliki izdatak, do 200 evra i mislim da je to zaista nepotrebno", kaže roditelj Gordana Plemić.

Slavlje u školi, đake razočarava. Oni kažu da su sve prethodne generacije su slavile u restoranima, zašto ne bi i oni.

Da bi proslava u školi bila uspešna neophodna je dobra i pametno osmišljena organizacija, kažu zaposleni i podvlače da je neophodna podrška roditelja i opštine.

"I ako bude u školi, oni će se sigurno organizovati da odu negde. Negde će roditelji da ih okupe i odvedu, i biće tri četiri proslave male mature a škola neće imati kontrolu", kaže direktor Osnovne Škole "Svetozar Marković" iz Beograda Dragi Lukić.

Da restoran nije uslov uspešne zabave pokazuje decenijska tradicija škole "Drinke Pavlović". Zaposleni i đaci tokom celog drugog polugodišta osmišljavaju kako da školsko slavlje bude što zanimljivije.

"Ono je specifično obeleženo u našoj svečanoj sali gde se promoviše učenik generacije i naši najbolji đaci. Takođe postoje igre određene, kvizovi, ples, izbori za najbolju kreaciju što se tiče odevnih predmeta, i svi smo tu jako zadavoljni", navodi Božidar Ostojić iz Osnovne Škle "Drinka Pavlović".

Tako je ne samo jeftinije, već proslava ima, tvrde, više stila, i dostojna je završnica male mature.

(MONDO)

______________________________

Fala bogu!

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • Odgovori 51
  • Otvoreno
  • Poslednji odgovor

Članovi sa najviše poruka u ovoj temi

Članovi sa najviše poruka u ovoj temi

Popularne poruke

VojoAe, mnogo sam pisala na ovoj temi, razumem i poštujem mišljenja, koja su, različita. Bilo bi loše da nisu. O kakvim ''krivcima'' se radi? Zašto su ''krivi'' profesori? Nisu sva deca ist

Teško da će u današnje vreme išta moći da povrati autoritet školama. U tom slučaju bi trebalo istumbati čitav sistem školovanja, i pre svega, ljude - nastavni kadar, koji se nalazi u prosveti.

Moja mala matura je bila pre 10 godina. Imala sam haljinu sa otvorenim ledjima (samo me Smuca podsetila, nije repliciranje direktno njoj) koja se pertlala pozadi. Mesec dana sam provela kod krojacice

Razumem tvoje olaksanje, kolega :cvike: Kao pripadnica generacije koja je malu maturu slavila u skoli, a veliku u restoranu, pitam se, zasto su uopste i bile dozvoljene proslave osnovnoskolaraca po restoranima? Tada, kada je to postala moda, zasto se nisu zapitali da li je to primereno njihovim 15? Ko tada nije mislio o tome? Gde je bio protest roditelja? Sada mi se ta odluka cini retrogradnom ...i bice otpora i kod roditelja a ne samo dece. Ako uporedimo, a nekako mi i nije za poredjenje, 'nase vreme' i sada njihovo, ne moze se zanemariti cinjenica da su oni zreliji (u duhu novog doba), pa i da su restoranski iskusniji, nego sto smo mi u njihovim godinama bili (o5 u duhu novog doba). Cini mi se da svi postaju svesni 'ispustenih generacija', i da je ovo pokusaj (mali korak, delic) da se skoli vrati autoritet ...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Teško da će u današnje vreme išta moći da povrati autoritet školama.

U tom slučaju bi trebalo istumbati čitav sistem školovanja, i pre svega,

ljude - nastavni kadar, koji se nalazi u prosveti.

Inicijativa je odlična.

Slažem se sa mišljenjem da će oni, koji budu hteli da se okupe na nekom drugom mestu.

Prošle godine je suprug izveo generaciju osmaka, koji su se ''smorili'' u fensi restoranu, jer nije bilo dozvoljeno

točenje alkohola. Imali su dogovor da posle ''proslave'' u restoranu, odu u kafić, gde će moći da

obeleže završetak školovanja, onako, kako su to oni zamislili.

To veče im plan nije pošao za rukom, jer je suprug - razredni izigravao policajca i alarmirao roditelje.

Što opet ne isključuje mogućnost da su se deca okupila neko drugo veče, na nekom drugom mestu.

Ko želi, taj će da pronađe način.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Lično mislim da slavlje u restoranu nije bio nikakav problem, sve je do organizacije a ne do prostora gde će mala matura biti organizovana. Ja sam jedna od tih generacija koje su slavile u restoranu, ako se izuzme činjenica da su nastavnici imali bogovsku klopu a mi neki švedski sto koji smo opajali za kratko vreme nikakvih problema nije bilo. Jedino što je koštalo, a za te pare su ždrali nastavnici uz svirku sve u drugoj sali dok je nas neko nadgledao, onako na smenu. Mada nama klincima tada bilo sve super, imali voditelje, živu muziku, konobare za piće, itd. :lol:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Upravo sam shvatio da se svoje male mature jedva sećam. Matorim, jbt. :lol:

Sad, možda je taj zakon dobar, ali mene unapred nervira. Nervira me jer opet neko daje sebi za pravo da odabere šta je za koga primereno, šta ko treba a šta ne treba da uradi. A naročito kad je taj neko iz ministarstva koje sistematski upropaštava upravo te đake za koje navodno brine.

Slažem se da nije lepo videti petnaestogodišnjake u uslovima koji su pomenuti u tekstu, ali nije lepo ni davati im lažni osećaj da su nešto postigli u životu došavši do kurtoazne proslave kao krune osmogodišnjeg zatupljivanja. Ne dozvolite unošenje alkohola izvana i ograničite količinu istog u restoranu, pa ste rešili problem. Ako je u celoj priči najbitniji problem alkoholisanost petnaestogodišnjaka - a nije. Opet se skreće pažnja sa globalnih problema u društvu i školstvu na sporedne manifestacije istih.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Nesto najlepse sto pamtim mi je mala matura. U restoranu, sa zivom svirkom, vecerom i alkoholom.

Nisam za to, posebno zato sto ce deca naci nacin da to proslave kako misle da treba :beyond: Navrat - nanos se ne radi nista, a ovo bas izgleda kao takva rabota. Moz' misliti, proslava u restoranu sa alkoholom. Mene bude sramota kad pomislim sta sam sve radila kad popijem (a jebes pijanstvo posle kog se ne stidis bar 3 dana :kez: ) a opet sam sam ispala covek a ne propalitet. Neke druge stvari po skolama treba zabranjivati, a ne restorane posle male mature.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Čekajte samo malo!

Da li vi pričate o deci od 15 godina?!!?

Pa naravno da ne treba da budu u kafani. Ali o tome treba misliti na vreme... a ne kada dođe do mature... ta deca su svaki vikend u kafićima i restoranima sa živim svirkama i to bez ikakvog nadzora i piju sve što požele... nisam primetila da se neko pridržava pravila ne točenja alkohola maloletnim licima...

I da, podržavam ovu zabranu. :ajme: svaki put kada pročitam ovako nešto zapitam se šta me sve čeka sa mojim dečacima...

A u moje vreme (jbt, ala to zvuči) malu maturu smo slavili u našoj sali za fizičko koja je bila i hala u kojoj su se održavale utakmice našeg lokalnog rukometnog kluba, imali smo hranu i živu muziku (lokalni bend ''Pijani crv'' koji još uvek postoji :wtf: ) i nadgledali su nas razredni nastavnici iz svih odeljenja... i bilo nam je lepo... i nismo marili za ne znam ti ni ja kakva in mesta, bilo nam je dovoljno da smo skupa i da nam je lepo... a danas deca ne znaju da uživaju u malim sitnicama... jok:

A kako kaže Goga ta zabrana neće povratiti autoritet školama, treba to sve pretumbati iz temelja da bi se stanje u školstvu imalo promenilo... danas će deca naći način da dođu do alkohola imali mi zabrane ili ne :dry:

P.S. Da dodam, sada kad pročitah Valtera, kod mene je bila ''Suada'' taman hitić za malu maturu... to je bila ta godina... a posle srednje se orilo ''Hajde da ludujemo'' :ajme:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ne volem propise, odredbe, uredbe, odluke, zakletve... smeš-ne smeš i "tačke"

a najNevolem zabrane.

Zabrane nikom nikad ništa dobro nisu donele.

Zabrane donose revolt.. bunt.. izazivaju inate..

vređaju inteligenciju.

Sve što je zabranjeno, nije prestalo i nestalo.. i dalje je tu, i dalje postoji, i dalje se radi. Samo se dobro krije.

Ovu zabranu vidim kao ...oBično, najobićnije zadovoljenje forme.

Društvo "morališe", društvo donelo zabranu, društvo stalo iza nje, društvo se "zaštitilo"... a ustvari :neznam: gurnulo glavu u pesak.

I šta se rešilo ?

Ništa.

Oni koji su to hteli neće otići tad ("pa šta").. otići će sutra.

cvrC.

Činjenično deci nije mesto u kafani.. but

ovde se i ne radi o kafani KAFANI.. nego o proslavi prdavaca koji misle da, zakoračivši u taj koBajagi prostor namenjen odraslima, zakoračuju u svet odraslih..

figuratiUno

Štos je (problem je, ako ga ima) u roditeljskim>nastavničkim>dečijim glavama... i rešenje mu je tu.

A ne u zabranama.

Izmenjeno od strane člana Glisha
t
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Dobro se sećam.

Suade. Opraštanje od učiteljice. Žurka u učionici. Grickalica i sokića, mnogo glasne muzike i igranja po stolicama i stolovima.

I Crvene jabuke, Čorbe, EKVa, Kazališta... za malu maturu. Bez narodanjaka, u čuvenom Točku. Sem verovatno časnih izuzetaka, svi iz generacije smo prvu put kročili u Točak. A tada je to bilo vauuuuuuuuuuuuuuuuu. Švercovali smo piće i krili se da pušimo. Kao na ekskurzijama. Razredne starešine su na smenu dolazile ka nama i kao nešto đuskale iako muzika definitivno nije bila njima po volji. Fajront je bio u dva, ali je nama od Petrovaradina do kuće treeeebalo vremena. Sećam se, taman sam probudila kevu da ide na posao. I nismo napravili ni jednu glupost.

I velike mature. Jedva smo u doba inflacije skupili tih 7 nemačkih maraka da platimo tu večeru. A za garderobu - ko se kako znašao. Cugu smo švercovali po damskim tašnama. A trebala nam je da pretrpimo Ivanu Olujič koja je na svakih 30 minuta skičala "Umirem, umirem majko", a za njom i neke od naših....hmm... školskih drugarica? Dobro, pa nismo baš bile neke drugarice. Neke je odvela hitna na ispiranje, neki su ostali pogužvani po grmlju Ribarca, a nečiji roditelji su nas sutradan zvali da pitaju gde su im deca.

U školi, diskoteci ili restoranu može biti jednako lepo, cenovno prihvatljivo ili sigurno. Neće zabava u školi sprečiti pojavu devojčica kao da su došle sa štajge, pijane, uduvane ili raskalašne, neće sprečiti urlik turbo folka ili po neku tuču. To je tek jedno veče koje ti klinci čekaju, drugačije od ostalih, ali ipak... projekcija njihovog pojma zabave.

Promenimo najpre poimanje dobre zabave tokom 8 godina školovanja, promenimo sisteme vrednosti u dečijim glavama, a potom ni proslava male mature neće morati da se definiše zakonom.

Izmenjeno od strane člana CyberQrva
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

I da, podržavam ovu zabranu.

Podržao bih je i ja, kad ona ne bi bila samo maskarada. Nije bitno što deca ne znaju matematiku, što im srpski jezik liči na kineski, što o fizici i hemiji, da ne pominjem biologiju, nemaju pojma, što im je pola ocena plaćeno (čast izuzecima) - bitno je što će jednu noć na kraju osmogodišnjeg danepsujemubaciterečpoželji provesti u restoranu radeći ono što inače rade po diskotekama i pijući ono što inače piju u kućama i diskotekama. Nije frka što smo ih sjebali, već što će tu sjebanost pokazati proslavljajući maturu. Nije nego.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Dohvatismo se alkohola kao pijan plota :lol:

Ne radi se o ispijanju alkohola, da ne budem pogrešno shvaćena,

već upravo o tome, da omladina nema alternativu.

Da im je izlazak, bez alkohola propao.

Ne dovodim u pitanje decu, već čitav nakaradni sistem.

Da.. i zabranjeno voće je uvek slađe, zar ne?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

A u kafani se ne može slaviti bez alkohola? :roll: Meni je iskreno smešno da slave u školi, obzirom da je u pitanju svečanost. Da škole imaju neku svečanu salu namenski za te stvari pa hajde nekako, alkohol mogu uzimati pre i posle slavlja. Pola njih može posle proslave u školi da nastavi u nekoj kafančini ili da se deo njih jednostavno nađe tu, pokupi i ode dalje u neku kafanu i naruči sebi alkohol.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Zašto ti je smešno da se proslavlja mala matura u školi?

Danas sam sprovela mini anketu na poslu i većina nas, pre ovih 90-tih je malu maturu obeležila po školama ili Domovima kulture, zavisi ko je imao kakav prostor na raspolaganju :)

Pa i ja sam je slavila u školi, u sportskoj hali u okviru škole i pamtim je kao vrlo lep i svečan dan :uredu:

I mojoj generaciji nije ništa nedostajalo...

Kada smo odrasli dovoljno za kafane, tada smo i krenuli, ali sama kafana, kao institucija bez koje deca današnja ne mogu da zamisle provod... sorry... to mi nikako nije jasno :jok:

I da, nije u pitanju samo alkohol, nego sve vezano za današnju maturu i to kakva su deca...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Da, Smuco, ali to kakva su deca danas se neće promeniti time što ćemo maturu učiniti svečanom dodelom diploma. Jeste to lepo, ali je to samo šminka koja služi da prekrije stvarne probleme koji su daleko ozbiljniji od toga što će se klinci tu jednu noć možda napiti u restoranu ili razbiti izlog šenlučeći po ulicama. Umesto da lečimo uzroke, mi šminkamo simptome da bi se manje videli.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Zašto ti je smešno da se proslavlja mala matura u školi?

Danas sam sprovela mini anketu na poslu i većina nas, pre ovih 90-tih je malu maturu obeležila po školama ili Domovima kulture, zavisi ko je imao kakav prostor na raspolaganju :)

Pa i ja sam je slavila u školi, u sportskoj hali u okviru škole i pamtim je kao vrlo lep i svečan dan :uredu:

I mojoj generaciji nije ništa nedostajalo...

Kada smo odrasli dovoljno za kafane, tada smo i krenuli, ali sama kafana, kao institucija bez koje deca današnja ne mogu da zamisle provod... sorry... to mi nikako nije jasno :jok:

I da, nije u pitanju samo alkohol, nego sve vezano za današnju maturu i to kakva su deca...

To kakva su deca neće se promeniti time što će malu maturu slaviti tamo a ne ovamo. Smešno mi je jer reč svečano mi nikako ne ide uz fiskulturnu salu, mala matura je opet neki mali ispit zrelosti pa ne vidim zašto deca ne bi mogla da imaju svečanost u nekom pristojnom restoranu. Ovakvom odlukom se faktički nije postiglo gotovo ništa, i za slavlje u školi se isto mora izdvojiti novac, isti problemi mogu da nastanu bez obzira na to gde se proslava dešava, iste ludorije će deci padati na pamet počev od oblačenja pa sve do kozmetičkih tretmana i ostalih gluposti koje im već padaju na pamet. Moram se složiti sa Morphom ovde, država je raznim zakonima i reformama obrazovanja srozala i školu i nastavnike pa danas imamo decu kakvu imamo. Naravno može se slaviti mala matura u školi, ali se time neće rešiti problemi koji su sa generacijama sve veći.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ne kažem ja da to mora biti u sali, ali imamo u manjim mestima Domove kulture ili neke druge prostore koji se mogu osmisliti da budu lepi, svečani i da se deca osećaju lepo... Ali ne... u ovoj državi se svi poslovi očigledno sklapaju u kafanama, pa treba decu od samog početka učiti da im je to druga kuća :dry:

A to, da li je sistem školovanja propao, naopako postavljen i osmišjen, to je druga priča, kao i celokupan sistem vrednosti kod dece... ovde se govori o maloj maturi koja bi trebalo da bude jedan svečan dan za pamćenje sve dece... :uredu:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
A sta fali tome sto bi se slavilo u kafani? :beyond:
Hajde da priupitamo roditelje, kojima se deca konkretno sada pripremaju za malu maturu.Naravno da će da budu nizmerno srećni zbog toga, što im dete završava osnovnu školu.Ti isti roditelji od septembra prošle godine rmbače dan-noć, noć-dan, sa jednom istom mišlju,kako udovoljiti željama malih maturanata, od cipelica, haljinica, detalja, bez kojih se ne može.Pričam o konkretnom primeru moje drage komšinice.Naravno da njena ćerka to ne traži od nje, ali se te podrazumeva.I posmatram ih.. poštenim radom iz cuga ne mogu da obezbede ni najosnovnije...Što ne znači da se poštenim radom ne može zaraditi, može ali ne dovoljno.Poenta je u materijalnim vrednostima. U prvom postu sam pisala o iskustvu razrednog starešine, policajca...On je to veče bio odgovoran za tu decu...Šta bi bilo (kad bi bilo :blabla: ) da se nekom detetu nešto dogodilo...Ko bi ga onda hvatao za gušu?Ja bih prva... subjektivna, a-la ''ljubi ga majka''...I nije to ne diraj Bože u moje dete, već proslavite to na normalan način(opet dikutabilno šta je sada normalno)...Da se ne besni sa krpicama, da se ne pružamo onoliko, koliko nismo dugački.Da možemo da budemo i na nekom sasvim shit mestu, ali da se napravi prava čarolija od te večeri.Da ne bude veče, koje će da se pamti po povraćanju, ispiranju želuca...(jbte, odavno nisam čitala bajke :lol: )Cilj: da deci bude lepo.Način: biće im lepo, ako znaju da udese, da im bude baš tako kako su zamislili.Uz pomoć roditelja, nastavnika i pre svega njih - samih.Ne, u mom selu će da bude proslava u čuvenom hotelu pored auto-puta... bazenčići, mostići i sl.. jesmo li dorasli tome?Hoće li opet neko derle da gurne drugo derle preko mostića i napravi doživljaj za nezaborav? Ne, ne osuđujem, samo navodim primere... ŠBBKBB...Ako je neko sklon pravljenju bulshitova, praviće ih gde god da se zatekne.Dakle, lokacija nebitna.Pojedinačna odgovornost roditelja... i deteta... i razrednih starešina.. i direktora škole...( :blabla: )
A može i u domu kulture ali što bi Starsica rekla, šta fali da bude i restoran? Ne mora neka kafana, rupa, ima ok restorana koliko hoćeš da može da se upriliči nešto za decu. To što se tiče sklapanja dilova, onda ne treba ni na ekskurzije da idu i tako u nedogled.
Pitanje je dokle će da bude i eksurzija, kako je krenulo. A krenulo je odavno.Fala Vi na pažnji - Keva u Koloru :)
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ako je neko sklon pravljenju bulshitova, praviće ih gde god da se zatekne.Dakle, lokacija nebitna.Pojedinačna odgovornost roditelja... i deteta... i razrednih starešina.. i direktora škole...

To sam htela da kazem. Lokacija je nebitna. Meni ne fali apsolutno nista a proslavili smo u restoranu (for d rekord, bila sam pijana). Misljenja sam da je restoran adekvatnije mesto, ali ako se klinci dogovore da slave u Domu kulture, fiskulturnoj sali, gde god, sto da ne? Ali nisam za nemanje izbora :beyond:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...