Idi na sadržaj

Smile...


Preporučene poruke

Smile...

e05888c4.png

and the World Smiles with You

Inspirisana Turkmenovom Temom o hvalisanju novim hardverom, dođoh na ideju da otvorim Temu o hvalisanju novim ili omiljenim smajlijem, a onda sam (sa mislima u hodu) odlučila da taj mali smeško, kao pravi veliki dečko.. uz širu priču dobije mnogo veći prostor i mnogo važnije mesto..

jer on to i zaslužuje.

Smajli, smeško ili emotikon

367eabdc.png

Verovatno ne postoji crtani lik u tolikoj upotrebi i toliko popularan kao smajli. Za njega zna svako ko je bar jednom došao u dodir s bilo kakvom računarskom tehnologijom - internetom, mailom, chatom, SMS porukom.

U računarskom smislu radi se o nizu znakova, kao što su dvotačka, zagrada, povlaka, ili o sličici, a obe verzije predstavljaju izraz lica i prenose kakvog je raspoloženja i kako se oseća osoba koja ga je ispisala.

Jednostavni znakovi ili simboli koji izražavaju osećaje i psihička stanja, koriste se u pismenoj komunikaciji, kada se na jednostavan i lako razumljiv način žele pokazati osjećanja. Smeško pomaže u izražavanju tona glasa i izraza lica, što u komunikaciji pismom nije moguće. Smajliji su naročito popularni u komunikaciji putem interneta, gde se najviše i koriste.

Drugim rečima, smatra se da smajliji/emotikoni (engl.smileys/emoticons) predstavljaju oblik parajezika koji se rodio u e-mail porukama, online oglasima i u sobama za chat, odnosno koji je popularizovao davno stvorenog smileyja.

Sama reč smiley/emoticon prevedena na srpski jezik doslovno znači osmeh, emocija, sličica, simbol za osećaj, a složena je od reči emotion (osećaj) i con, skraćeno od console (konzola). Često se misli da drugi deo složenice potiče od reči icon (sličica).. što u krajnjem slučaju i nije pogrešno.

94e61bd9.jpg

Nastanak (najjednostavnijeg) simbola odobravanja, smeha i pozitivne energije

Istorija smajlija seže na sam početak šezdesetih godina prošlog veka.

Harvey Ball, suvlasnik firme za marketing i odnose s javnošću u Worcesteru, dizajnirao je 1963. godine prvog smeška kako bi pomogao da se ublaži napeta situacija koja je bila posledica spajanja dva osiguravajuća društva. Naime, potpredsednik osiguravajuće firme State Mutual Life Assurance iz Vorčestera, Masačusets, naručio prijateljsku kampanju kako bi smirio duhove posvađanih radnika pa je unajmio Harveyja Balla da smisli prikladno grafičko rešenje.

Tako se prvi poznati primeri ovog crteža i pripisuju ovom dizajneru.

3e322eef.jpg

Harvey Richard Ball

"Nacrtao sam krug s ustima razvučenim u osmeh na papiru žute boje, jer je zračio svežinom, veselošću i sjajem, prisetio se Ball u intervjuu za The Associated Press 1996. godine. Kad je, međutim, okrenuo papir, osmeh je postao namrgođena grimasa, pa je dodao dve tačkice za dva oka da se zna s koje strane treba gledati. Tako se rodio smiley, tj. smeško.

Harvey Ball umro je 2001. godine, a neposredno pre smrti svoje najpoznatije delo je ovako prokomentisao:

"Nikad u istoriji čovečanstva ili umetnosti jedno tako maleno umetničko delo nije zadobilo toliku naklonost ili upotrebu i nikad ništa nije bilo tako jednostavno izvedeno i tako lako razumljivo u umetnosti."

Ball nikada nije pokušao da koristi, promoviše ili zaštiti prava na sliku. Ona je dospela u javno vlasništvo u Sjedinjenim Državama pre nego što je to moglo biti urađeno. Kao rezultat toga, Ball nikada nije stekao ikakvu zaradu za svoj ikonični crtež osim prvobitne isplate od 45 $.

_________________________

Dejvid Stern (David Stern) iz David Stern Inc., marketinške agencije iz Sijetla, tvrdio je da je on izmislio smajlija. Stern je napravio svoju verziju 1967. godine kao deo kampanje za firmu Washington Mutual, ali je izjavio kako nije nameravao da je zaštiti

_________________________

Pre nego što će ući u internetsku upotrebu i zadobiti neviđen broj publike, odnosno korisnika, hipi generacija je dala još jedno značenje i popularnost smajliju. 1970. godine braća Murray i Bernard Spain iz Philadelphije tražila su simbol sličan peaceu , ali za šire mase. Setili su se smeška, koga su godinama viđali po raznim reklamama. Njegov su lik uz slogan "Have a happy day" stavili na bedž i do kraja 1972. godine prodali preko 50 miliona primeraka!

Videvši u tome dobar biznis, ubrzo su i oni sami i mnogi njihovi imitatori, iskoristili malog smeška postavivši ga na postere, razglednice, čestitke majce, nalepnice, minđuše, narukvice, priveske.. i još mnogo toga.

_________________________

a248963d.jpg

Francuski novinar Franklin Loufrani, 1971. smeškom je označavao dobre vesti u novinama. Iste godine žutog nasmejanog smeška zaštitio kao marku, i popularizovao ga u širokoj primeni na raznim upotrebnim predmetima.[2]

_________________________

Nekoliko internet stranica označava Kevina Mckenzieja kao prvu osobu koja je u aprilu 1979. na internetskom prostoru za poruke MsgGroup ostavio ovakav znak -), pri čemu je povlaka označavala jezik, a ne nos.

_________________________

Neki opet smatraju da je najstarija zabeležena upotreba smeška ili smajlija bila je 1881. u američkom satiričnom časopisu Puck. To su bili grafički znakovi složeni od rečeničnih znakova kojima se izražavaju smeh, iznenađenje, razočaranje, ljutnja i slično. U tom časopisu on je iznesen kao šaljiva dosetka, ne kao utvrđeni simbol.

_________________________

Ipak, pravim začetnikom upotrebe emotikona u računarskoj komunikaciji smatra se Scott Fahlman, naučnik na američkom univerzitetu „Karnegi Melon“u Pittsburghu

d07378ef.jpg

Scott Fahlman

On je septembra 1982. godine na BBS računarske katedre tog univerziteta (preteči današnjih mrežnih foruma) poslao poruku sa prvim „smajlijem“ koga su sačinjavali dvotačka, crtica i mala desna zagrada, pošto je primetio da se razvijaju bespotrebne diskusije oko šaljive ili sarkastične poruke koja je pogrešno protumačena,. Predložio je znak :-) za šaljive poruke i :-( za one koje to nisu.

Njegovi simboli za razlikovanje ozbiljnih poruka i šala ubrzo su široko prihvaćeni i izazvali su stvaranje bujice novih sličica iscrtanih korišćenjem ASCII znakova, nazvanih „emotikoni“.

Uprkos legendarnom izumu i istorijskom doprinosu računarskoj komunikaciji, Scott se nije setio da originalnu poruku sačuva (u međuvremenu se poruka izgubila iz arhive) i svoju ideju na taj način zaštiti autorskim pravom, pa od svega toga (ni on) nikada nije dobio ni centa.

Svakako, tada kada je smeško na njegov predlog po prvi put upotrebljen, prihvaćen i ustoličen kao osnovni emotikon u računarskoj komunikaciji, on je već bio itekako dobro poznati simbol.

_________________________

Hakerski rečnik (Hacker's Dictionary) reč emotikon opisuje kao ključni način sprečavanja nesporazuma među hakerima (i drugim korisnicima računara) koji bi mogli dovesti do ozbiljnih svađa i oštrih rasprava. Emotikoni su toliko ušli u svakodnevnu upotrebu da u potpunosti zamjenjuju izraze emocija na licu, što je do tada bio veliki minus kod tekstualne komunikacije.

_________________________

U zapadnjačkom stilu smajliji/emotikoni se tradicionalno pišu sleva na desno, onako kako zapravo većina zapadnih kultura piše. Tako će se kod smeška, čitano sleva na desno prvo videti oči, zatim nos, a na kraju usta. Ti su emotikoni vodoravni, samo malo treba nagnuti glavu ulevo da bi se bolje videlo o čemu se radi.

Paleta emotikona, od dva osnovna za sreću i tugu, razvila se do neverovatnih razmera. Vrlo zanimljivim emotikonima smatraju se (ja ne smatram) i oni koji predstavljaju poznate osobe, pa tako %-~ predstavlja Pabla Picassa, 2:-) Elvisa Presleyja, B-)=== ZZ Top-a, :-)B Dolly Parton, a već je svoje znakove pronašao i Harry Potter ~8-)!

Korisnici računara iz Japana popularizovali su stil pisanja emotikona koji je prozvan vertikon, a koje možete prepoznati i razumeti bez naginjanja glave. Oni ih, naime, pišu uspravno, dok ih mi pišemo vodoravno. Budući da je japanski jezik šifriran kodovima od dva bajta, veći je izbor znakova koji se može koristiti u pisanju emotikona.

Mali dobri Smajli je kao što smo videli, tokom godina prošao kroz mnogo inkarnacija, ali je zadržao iste odlike...

isti smisao... i isti cilj. Pokazivanje Emocije!

I… izazivanje Osmeha. :)

pa makar bio i ljut.. namršten, drzak, besan, ironičan, sarkastičan, satiričan, tragičan, komičan, šašav, tužan, ružan, zaljubljen, bezobrazan, blesav.. lud.

040775fa.jpg

Dakle,

ovo je tema za hvalisanje (kurčenje - by Turk) starim i novim, poznatim i nepoznatim programima, generatorima, modelatorima, modifikatorima i ostalim priručnim sredstvima, postupcima i načinima, kojima su/smo/ste uspeli da napravite (ukradete) neki novi.. svoj (njegov, njen) sopstveni smajli.

Našli ste, kupili, drpili, prisvojili, doradili, napravili, popravili, prepravili, izmislili sami... nećemo cepidlačiti, postavite ga/ih ovde.

d67bb7a5.jpg

Smiley’s Network is the best place for smilies!

Ovo je njihov vrtić, njihovo igralište... i samo njihov pesak

na našem forumu.

I...

evo za početak mog New smajlija

b5742e5d.gif

Izmenjeno od strane člana Glisha
volim da prepravljam ..patotije
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Inspirisano temom "ZaŠto uopšte pišete na forumu".

1. NN forumašica je stigla na forum 0b3e7e38.gif

2. forumašica postavlja sebi pitanjead7ad01c.gif

3. forumašica je inspirisana i ostavlja za sobom dobar post 14a609a5.gif

4. forumašica nije insPirisana i ostavlja za sobom bullshit od posta fa575cad.gif

No3 i No4 ujedno predlažem za "dobar post" i "loš post".

:lol:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 6 meseci kasnije...

po narudZžbi

ZABRANJENO ZA MALOLETNE!.... (i za maloumne!!)

20682b76.gif2532c54e.gif

_____________

2532c54e.gif275878dc.gif

_____________

d15655ae.gif2532c54e.gif

_____________

e96cf7ba.gif2532c54e.gif

_____________

238afa98.gif

_____________

723aa863.gif

_____________

39a2610a.gif

_____________

a89b9868.gif

_____________

afc446f2.gif

_____________

1bfcffec.gif

_____________

297f0e97.gif

_____________

857bc386.gif

_____________

8ad24249.gif

_____________

678855c5.gif

_____________

769209e9.gif

_____________

64e6f02f.gif

_____________

5e43550e.gif..............c3439921.gif

_____________

3a79cd6c.gif...............98766075.gif..............b5c558f3.gif

_____________

d05d92cb.gif................2528ac77.gif

_____________

3bf58fb2.gif

_____________

61e18e50.gifdb80f3c4.gif

_____________

28a90bea.gif

_____________

eec18ca6.gif1fdf6c4d.gif

_____________

e104a4d0.gif

_____________

ea0f90a2.gif..............a08060ab.gif

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...