Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Ako ste se ikad borili sa podešavanjima BIOS-a na vašem računaru, ili čupali kosu zbog rootkit-a koji je upao u BIOS, verovatno ste se zapitali zašto je ova arhaična šklopocija još uvek tu. Možete slaviti - Windows 8 će izvući industriju iz generacije BIOS-a i uvesti je u moderniju i kontroverzniju alternativu - UEFI (objedinjeni proširivi firmver interfejs).

UEFI je sofisticiraniji sistem koji se pokreće pre samog Windows-a. Za razliku od BIOS-a, UEFI može pristupiti svim hardverskim delovima računara, uključujući miš i mrežnu karticu, može iskoristiti mogućnosti modernih grafičkih kartica, može čak i pristupiti internetu. UEFI se od BIOS-a razlikuje i po tome što može funkcionisati na isti način kao i bilo koji drugi program.

...a i mnogo je lepši:

:)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 godina kasnije...

Jeb'o sam im juče i Windows i UEFI i modernizaciju i sve ostalo po spisku.

Zamolila me žena da joj instaliram sistem na nov računar, pokrenem ga i vidim - UEFI. Ajd' nije frka, ne razlikuje se to mnogo od BIOS-a. Ubačen flash, sve po redu, particije, početak instalacije, 22% - cap! Zakucao komplet računar, ni makac! Restart, izbacim flash (kontam možda je otišao u večna lovišta), ubacim disk. 47% - opet isto! Treći disk (jbg, imam ih kol'ko 'oćeš) - sve po starom! Sad sam već malo pobesneo.

- Ne znam šta je problem, 'oćete da probamo Windows 8?

- Može.

Instalacija prođe iz trećeg pokušaja, obradujemo se silno, sistem radi 2-3 minuta i zaledi se! :neurotic: Promeni ovo podešavanje u UEFI-ju, promeni ono podešavanje u UEFI-ju - jok! Instaliraj po ovom uputstvu, instaliraj po onom uputstvu - neće pa neće. Prvi put u životu nešto nisam uspeo instalirati na komp.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...