Idi na sadržaj

[NAVIJAČI] Crvena Zvezda na nebu sja...


Preporučene poruke

Stvarno bih voleo da smo mi navijači Zvezde malo pokvareniji. Kad se pričalo o gašenju Zvezde u fudbalu, grobari su napravili celu feštu od katanca i zvečanja, nije se mogla pomenuti Zvezda bez te dve reči. Sad su oni pred katancem, a mi ćutimo. Govori mnogo o nama, ali ja ipak moram:

http://www.b92.net/sport/kosarka/vesti.php?yyyy=2013&mm=06&dd=26&nav_id=726562

Katanac!

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • Odgovori 91
  • Otvoreno
  • Poslednji odgovor

Članovi sa najviše poruka u ovoj temi

Članovi sa najviše poruka u ovoj temi

Popularne poruke

Kao jedan!

PRESTRAVLJENA: Navijači Zvezde šokirali sestru Čarsla Dženkisa! Pogledajte njenu reakciju...   Ona je bukvalno bila pestravljena i začuđena. Kao da joj ništa nije bilo jasno.     Košarkaška publika u

Kutak za navijače Crvene Zvezde... crveno-beli svet. Počnimo radosnom vešću: Stadion: Zete u Golubovcima Gledalaca: 4500 Sudija: Nikola Dabanović (Podgorica) &#13

Zakačene slike

stvarno ste gospoda

baš gledam po forumima juče, ma nigde radosti, cike, vriske...

nigde klicanja Vučiću i SNS-u

ni po opštim sportskim temama, a kamoli da na temi o Zvezdi i njenim navijačima možeš videti Danilovića :kez:

btw, baš pratim sport, pa mi je krivo što sam propustio tu feštu sa lancima i zvečanjem

kad je to bilo, gde?

kad je Tadić išao kod Lukića da šuta loptu?

ili kad je Alexandar Veliki Vučić zakazao sednicu u ponoć, da kaže kako je taj dug od 50-60-70 milki sitnica i da će to građani Srbije regulisati :osmeh:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

ZA GINISA: Grb Crvene zvezde blista na Veležu!

29.07.2013.

Amblem crveno-belih je veći od Marakane, a nalazi se na visini od 1.300 metara.

596i.jpg

NEVESINJE - Navijači Crvene zvezde iz Nevesinja završili su akciju uređenja grba beogradskog fudbalskog kluba na planini Velež.

Velike vrućine i nepristupačan teren nisu bili prepreka grupi od pedesetak Delija koji su se opremili potrebnim rekvizitima i čitav dan posvetili uređenju grba svog omiljenog kluba. Pristalice Crvene zvezde iz Nevesinja žele da se priredi svečanost kojoj bi prisustvovali predstavnici beogradskog kluba. Delije nameravaju da ovaj grb kandiduju za Ginisovu knjigu rekorda.

Navijači Crvene zvezde su počeli da prave grb pre godinu dana. Posle nekoliko masovnih akcija uspeli su da na nadmorskoj visini od 1.300 metara urade Zvezdin grb impozantnih dimenzija veći i od beogradske Marakane.

Organizatori žele da budućim generacijama, a posebno pristalicama Zvezde, ostave u amanet veličanstveno zdanje koje će svakom putniku namerniku koji prolazi kroz ovaj kraj jasno staviti do znanja koliko je bitan i voljen beogradski klub u Nevesinju.

x7fl.jpg

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Kada smo već kod grba Crvene zvezde, evo malo istorijata. Nadam se da ne remetim ćaskanje a ionako ne znam gde bih postavila ove veoma važne i zanimljive podatke. :roll:

Grb kroz istoriju

Grb Crvene zvezde je jedan od temelja klupskog identiteta jer čak i kada se menja, njegova važnost je ogromna i predstavlja simbol Zvezdaštva.

20487094.jpg

Grb F.D. Crvena zvezda

Na osnivačkoj skupštini omladinskog-fiskulturnog društva (OFD) Crvene zvezde, 4. marta 1945, odmah su određene i klupske boje „crveno-plavo-belo“ sa belom zvezdom petokrakom na crvenom dresu. Ubrzo je osmišljen i grb OFD „Crvena zvezda“ .

Prvi grb sastojao se od zvezde petokrake crvene boje, ispod koje je stajao *crveni krug po čijem obodu je zlatnim slovima ispisano F.D. Crvena zvezda. Ispred svega stajala je figura čoveka sa raširenim rukama i nogama upisana u krug i zvezdu( prema modularu-studiji čovekovog tela Leonarda da Vinčija)

grb2.jpg

Grb SK Jugoslavija

O nastanku i simbolici ovog grba se ne zna mnogo jer ne postoji neka zvanična dokumentacija. Ipak ako se pogleda malo bolje vreme u kome su ove promene napravljene može da se primeti da je Zvezda nastavila tradiciju predratnog beogradskog fudbala. Tim Crvene zvezde bio je sastavljen od igrača iz Beograda, ili bolje rečeno od igrača koji igrali pre toga u najboljim beogradskim predratnim klubovima. Fudbalerima su dodeljeni dresovi sa klupskim bojama i teren S.K. Jugoslavija u ulici Ljutice Bogdana. Među navijačima našlo se mnogo Beograđana kojima je to igrališe postalo simbol predratne elegancije i poslednji trag šarma, gde su se često mogle čuti „starogradske pesme“. Grb SK Jugoslavija sastojao se od lovorovog venca, pločice sa imenom kluba i štitom dijagonalno podeljenim na crveno i belo polje. Pretpostavka je da je upravo taj štit postao inspiracija za novi grb Crvene zvezde. Simbolika je očigledna, ivice štita su malo modifikovane, a unutar njega je postavljena zvezda.

logo073df287x300.jpg

Osnovni grb iz 1950.

Grb Crvene zvezde ubrzo je izmenjen. Nije poznat nijedan zvanični dokument kada je i zašto došlo do promene grba. Prihvaćen je savremeniji i lepši oblik grba koji je i dugo godina kasnije ostao simbol našeg sportskog društva. Jedna od fotografija na kojoj se prvi put vidi novi grb, urađena je prilikom defilea zvezdinih sportista na prvomajskoj paradi 1950. godine. Novi grb sastojao se od crvene zvezde sa pet krakova, upisane u trougaoni štit sa zaobljenim ivicama, dijagonalno podeljen na belo i crveno polje. U gornjem levom uglu belog polja, crvenom bojom ispisana su početna slova koja označavaju sportsku granu kojoj klub pripada (SD za sportsko društvo, FK za fudbalski klub, KK za košarkaški klub …)

svexh.jpg

SD, FK i KK Crvena zvezda

* * *

dfsag.jpg

Novi grb iz 1995.

Svojom grafičkom oštrinom, ovaj grb je lako postao simbol zvezde. Uz ovaj grb na grudima zvezdini sportisti su se borili i osvajali najsjajnija odličja. Najznačajniji deo istorije Crvene zvezde upravo je vezan za ovaj grb. Njegova simbolika i značaj iz dana u dan postajali su sve veći, a on sam postajao je neodvojivi deo srca mnogobrojne armije zvezdinih navijača. Tako je i danas. „Stari grb“ je prisutan svuda- na zastavama,navijačkim rekvizitima, barjacima, koreografijama,grafitima…

96129754.jpg

Redizajnirani grb

Nedavno predlogom statuta FK Crvena zvezda pored postojećeg okruglog grba, u javnu i komercijalnu upotrebu uveden je i stari grb.

Izvor: mojacrvenazvezda.net

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

"Stari" grb je jedini grb Crvene zvezde koji poznajem i priznajem, godinama sam jedva čekao dan kad će ona grdosija sa plavim poljem biti promenjena. Ovaj grb bi trebao biti negde uklesan u kamen kao zapovest i kao opomena, kako se niko ne bi ponovo usudio da eksperimentiše sa istorijom kluba i srcima navijača.

Naravno, do nekog budućeg privatnog vlasnika, koji će u duhu najsvetlije kapitalističke tradicije mnogo toga biti u stanju da uradi...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...
  • 4 meseci kasnije...
  • 4 sedmica kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...