Idi na sadržaj

Politička scena u Srbiji - postoji li uopšte?


Preporučene poruke

Svako razmišljanje na temu političke scene u Srbiji i njenih aktera, neizbežno mi skrene u ovom pravcu - ima li uopšte te scene? Mislim da je odgovor negativan, a iskreno bih voleo da me neko razuveri.

Zašto to mislim? Političke partije, skoro sve do jedne, su u godinama višestranačja u ovoj zemlji već po nekoliko puta promenile pravac delovanja i razmišljanja, program i statut, mišljenje o važnim događajima na domaćoj i svetskoj sceni. Često je i više nego očigledno da su instruirani iz stranih centara moći. Istočnih ili zapadnih, svejedno je. Interesi krupnog kapitala preko noći menjaju zacrtane pravce ekonomske politike, a nesposobnost i srljanje zaduženih za razvoj u neproverene i nepripremljene projekte dovode do tragikomičnih zastoja. Problem bandere na autoputu koridora 10 je sasvim dovoljan primer. O koalicionim i drugim dogovorima da ne pričamo.

Kakvo je vaše mišljenje? Da li je višestranačje praktično ugašeno i pre nego što je pustilo korenje u ovoj zapuštenoj zemlji? Ima li izlaza i kakav je?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Mislim da postoji scena i političari na sceni.

Na toj sceni su različiti likovi koje poznajemo već godinama.Neki su bliže publici, neki malo dalje.Ove bliže, koje bolje čujemo, na sledećim izborima će verovatno biti pomereni malo unazad, a oni odnazad će biti malo istureniji na toj sceni.

Da bismo ih čuli i videli treba nam ozvučenje i osvetljenje.Za to su zaduženi novinari.

Pojačaće malo ton onima koji su na vlasti, malo bolje će ih osvetliti...

Kod sledeće predstave promeniće se nosioci uloga.

Umesto Cvetka isturiće Tomu, pare će umesto Mlađe 'deliti' Jorgovanka...

Ako neko bude pokušao samovoljno promeniti svoju ulogu izvan scenarija iz zvučnika će se čuti samo neki šumovi i smetnje, a svetla će ga potpuno ignorisati.

Niko od njih (na sceni) neće lako pokušavati menjati ni tekst, ni pokret, ni izraz...

Iako sada tvrde da oni napred glume užasno i da će ih isključiti iz predstave kad budu tamo napred, neće se ništa desiti.Nije se tako desilo u prethodnoj deceniji, zašto bi se menjalo.Znaju da će u sledećoj podeli uloga oni biti tamo nazad i čekati novu priliku.

Gledaoci ionako najviše vole rialiti šou.Najviše gledalaca privuku štokakve farme, bigbradersi... pa samo treba i na ovoj sceni prikazati nešto u tom stilu, i publika zadovoljna.

E sad, ko je za ovu scenu naplatio ulaznice, ko je režira?

To je ključno pitanje.Siguran sam da to nije Boris.:jok:

I on je samo jedan iz trupe.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Mediji nešto šuškaju o rekonstrukciji vlade.To im je posao, da nagađaju, prenose neproverene vesti iz 'izvora bliskih izvorima...',prave neke svoje kombinacije...

Međutim prenerazila me (naravno neproverena) vest da će biti ukinuto ministarstvo poljoprivrede, odnosno da će nadležnosti iz ovog faha preuzeti ministarstvo za trgovinu i usluge :sokiran:

Pre nekoliko nedelja premijer reče da će prioretne grane privrede biti poljoprivreda i prerada hrane.Nekako u par dana razmaka i Mišković reče da prodaje trgovinski lanac i prelazi u agrar.

I sad, kako to da nam poljoprivreda postaje najvažnija a ukine se (eventualno) to ministarstvo?

Pa još i da ministar Miškosavljević postane nadležan i nad agrarnom politikom?

Ko pravi rekonstrukciju vlade?Mišković? Ili onaj vlasnik šećerana po 3 eura, što se raskokodakao ovih dana?

Da, još sam naleteo na jednu informaciju: država svim paorima u Srbiji daje podsticaje u poljoprivredoj proizvodnji u iznosu od 22 milijarde dinara, a 18 milijardi samo jednoj stranoj firmi- Fiat automobili Srbija.

Možda podatak nije tačan, pošto kupio poto prodajem, ali nisam izmislio...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

"Miskosavljevic, raskokodakani Kole sa seceranama za 3 evra, itd. itd."

Nije mi Krava (:roll:) na nogu zgazila pa eto moram da reagujem...Meni je Kostic skroz na mestu, a "secerane za 3 evra" su mi se na qrc popele - kolko je tu pausalnog lupetanja.

Eto (npr.) cuvena veeelika secerana u Zrenjaninu nije poklonjena za 1 evro i sad razbiVaju od posla... glavni proizvod: staro gvozdje, radnika u proizvodnji 0 (slovima NULA)...

Ne uperujem prsom u *kolegu iznad, to je *opste mesto, iste secerane za 3 evra je i Jorgovanka spominjala neki dan (zena ciju ekonomsku strucnost i konstruktivnost skroz cenim) al' Eto: Drzte lopova :celepenka:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...

Naravno ne uperujem prstom ni na koga, i žao mi je ako sam se nekom temom ili tvrdnjom popeo na ... glavu ili bilo šta drugo bilo kome na forumu, ali pošto je tema politička scena u Srbiji, a pomenut je izvesni simpatični (naravno ne meni) gospodin, ja bih da podsetim na tu vezu političko-bizminsmensku.

Kada je EU dozvolila uvoz šećera na svoje tržište iz naše zemlje po višim cenama od važećih, taj dragi Kole je organizovao ''karusel'', odnosno nabavljao je šećer iz uvoza, prepakivao ga i izvozio u EU po višim cenama.

Pošto službenici EU nisu sisali veslo, obustavili su taj biznis i tako smo izgubili priliku da po privilegovanim cenama prodajemo i šećer, ali verovatno i dosta drugih poljoprivrednih proizvoda.

Dakle priliku da po cenama višim od tržišnih prodamo robu upropastili su likovi koji sada nama nabijaju na nos da smo neradnici, a političari ih očigledno podržavaju jer niko nije odgovarao za tu rabotu pa još na tom 'forumu' na Kopaoniku učestvuju u rekonstrukciji vlade.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...

Politicka scena u Srbiji ne postoji. Opozicija se blamirala do samounistenja, oslabila, bez strategije, bez volje, jedino ima snagu da malo prkosi...

Narod je umoran, partije koje zovem kreativnima, opet nemaju snage, nemaju cenzus, kao da i ne postoje...

Vladajuca elita, sama, ne moze da cini scenu.

Politicka scena ne postoji.

Uprkos svemu, postoji politicka volja, politicki put koja je za 5 godina ucinila velike korake u priblizavanju EU, uprkos velikom otporu progurala je mnoge stvari. Bar nagrubo je pometao pozornicu, one nepotrebne je poceo da baca na smetliste istorije, a naizgled je pokusao i da se obracuna sa koruptivom mafijom. Voleo bi da posao dovrsi do kraja, mada bez konstruktivne opozicije lako moze da se padne na drugu stranu zdrebeta.

Vreme ce pokazati...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...

Beograd -- Međunarodni monetarni fond potreban je Srbiji ne samo zbog novca, već zato što su mnogo bitniji standardi kojih moramo da se držimo, kaže Milan Krkobabić.

"MMF nam treba radi stvaranja klime u kojoj treba da poslujemo", rekao je potpredsednik PUPS-a, u intervjuu za Blic.

... reče čovek koji je pre samo dva-tri meseca rekao čuveno NE MMF-u u Srbiji. Mislim da je do sada postalo prilično očigledno da taj isti MMF, kao i mnoge druge "međunarodne organizacije", u stvari kroji ono što bismo šaljivo nazvali političkom scenom u Srbiji. Kako koja stranka ili pojedinac izraze kakvo neslaganje sa istima, tako preko noći (ili u malo dužem procesu: SRS) promene mišljenje ili nestanu sa pozornice. Smenu DS-a SNS-om vidim kao svojevrsnu kaznu jer je Tadić previše poleteo u samoj Srbiji, ali i udario u zid kad je u pitanju ono što je spreman uraditi kad je Kosovo u pitanju. Politika mora ostati ista, o čemu svedoči i sam Dinkić, svojevrsni portparol MMF-a:

Beograd -- Naša zemlja će se zaduživati po povoljnim uslovima, kako bi se obezbedilo preživljavanje države do fiskalne konsolidacije, kaže ministar finansija Mlađan Dinkić

"Zadužićemo se svuda gde je moguće izvući povoljne uslove", rekao je Dinkić i precizirao da ćemo ko god nam ponudi relativno povoljne uslove u ovoj teškoj svetskoj krizi morati da takve pozajmice uzimamo da bismo obezbedili preživljavanje države do fiskalne konsolidacije .

Dakle, kontinuitet "državne" politike u kojoj postoji samo jedna konstanta - zaduživanje. Obnova privrede je misaona imenica.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...