Idi na sadržaj

Beograd: Budite trezni ili ne mrdajte iz kuće... ili iz kafane.


Preporučene poruke

Jedna vest iz lepog, ali zabačenog grada na jugu me bacila u razmišljanje:

Beograđani u alkoholisanom stanju više neće moći da koriste javni prevoz, a, sudeći prema zakonu, treba da budu oprezni i kao pešaci.

Vozači autobusa složni su da takve scene više ne bi trebalo da viđamo u vozilima gradskog prevoza, pošto je Skupština Beograda usvojila odluku kojom se pijanim građanima zabranjuje ulazak u vozila javnog prevoza. Vozači u GSP smatraju da je to dobra odluka, ali upozoravaju da oni nisu ti koji treba da je sprovode.

Detalje sprovođenja ove odluke nismo mogli da saznamo u gradskoj upravi. Sami građani različito gledaju na ovaj novi propis. Nekim građanima ne smetaju alkoholisani putnici. Drugima smetaju samo oni koji su agresivni dok se neki ne slažu sa ovakvom odlukom jer misle da čovek ipak mora nekako da stigne kući.

A pijanog građanina koji nije ušao u autobus, na ulici može da privede policajac u stanicu na tražnjenje.

Ako policajac uoči pešaka "pod gasom", ima sva prava da ga alkotestira i da ga privede u stanicu na trežnjenje, a onaj ko odbije alko-test, može da bude kažnjen sa 15.000 do 30.000 dinara, navodi se u zakonu. Vozač koji prihvati da poveze pijanu osobu na prednjem sedištu, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, može da bude kažnjen sa 5.000 dinara.

Problem za ljubitilje dobre kapljice tu se ne završava, s obzirom na to da im, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, kazne prete ako su pijani ne samo ako voze ili su na suvozačevom mestu u automobilu, već i ako do svog odredišta krenu peške.

Ova odluka je urnebesna. Ako je prevedemo u pojednostavljen srpski jezik, sama činjenica da ste izašli iz kafane/diskoteke/vinskog podruma vas čini prestupnikom po slovu odluke. Ako popijete jedno pivo u kafani i izađete napolje, alko-test će pokazati da ste pijani, pa prema tome možete biti odvedeni na trežnjenje. Ako imate malo ponosa, pa odbijete test, ima da platite kaznu. Pa, ovo nema ni u Zimbabve-u...

Mislite li da ova odluka ima ikakvog smisla? Gde je granica koju organi vlasti ne smeju preći u zadiranju u privatni život građana?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

To sam i ja napisao u komentaru na vest na B92. :lol: Ne može napolje jer je pijani pešak, ne može sam voziti jer je zabranjeno, ne može ga niko drugi voziti na prednjem sedištu jer je zabranjeno, na zadnje sedište neće pristati da uđe jer je pijan, ne sme u autobus jer je zabranjeno... preostaje mu jedino da ostane u kafani dok se ne otrezni. :hahaha:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 6 meseci kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...