Idi na sadržaj

Da li čistite kućište?


Preporučene poruke

Ne čistim ga. Imam dva ventilatora sa strane koja uduvavaju vazduh u kućište, ali je ispred njih tanka tkanina koja sprečava ulazak prašine. Osim toga, kućište je gotovo hermetički zatvoreno, pa nema šanse da prašina uđe unutra. Doduše, na hladnjaku procesora se ipak lagano nakuplja prašina, pa ću ga morati u dogledno vreme očistiti. Na ostalim komponentama prašine gotovo da uopšte nema.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...
  • 2 sedmica kasnije...

Doduše, na hladnjaku procesora se ipak lagano nakuplja prašina, pa ću ga morati u dogledno vreme očistiti. Na ostalim komponentama prašine gotovo da uopšte nema.

Očistio pomenuti hladnjak pre par dana (al' sam ažuran, godinu i 4 meseca nakon što sam rekao da ću to uraditi :lol:), a prašine u ostatku kućišta i dalje nema. Ovaj moj komp je zaista posebna priča, viđao sam računare koji su nakon par meseci imali prave naslage prašine na komponentama.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...
  • 2 meseci kasnije...

Verujem da svako ciscenje skracuje radni vek uredjaja, zbog slozenih elekrtomagnetnih, hemijskih i elektricnih uticaja. Narocito vazi za prasinu koja je zasicena ostacima duvanskog dima.

Sa druge strane, ako nikad ne cistite, komponente se vise greju, sto em usporava procesor (posto sistem ima ugradjenu zastitu od prekomernog zagrevanja, da ne bi pregoreo naglo, em opet skracuje radni vek zbog ubrzanog starenja komponenti usled toplote.

Cistim po potrebi, jednom u dve godine ili kad se sistem znatno greje.

Kod notebooka je problem rastavljanje, a mogu se i obicni PC racunari ostetiti nestrucnim prilazom komponentama. Tezim da rastavim i priblizim samo cev usisivaca, da se usisa vecina prasine, a po mogucnosti da nista ne dodirnem, ni ostrim srafcigerom, ni plastikom od usisivaca.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...