Turkmenbashi 937 Posted January 9, 2012 Report Share Posted January 9, 2012 Da li čistite kućište, koliko često i koja je procedura? Da li samo izbacite prašinu iz samog kućišta ili malo detaljnije čistite kulere i ostalo? Ja recimo nemam neku naviku da ga čistim, pa kada muka natera da otvorim računar i vidim šta se sve uvuklo unutra onda rade krpa, štapići za uši i ostalo. Quote Link to post Share on other sites
faust 29 Posted January 9, 2012 Report Share Posted January 9, 2012 Ja ga nikad nisam otvorio. Jedino prilično često stavim cijev usisivača na otvore pozadi. Koliko to pokupi prašinu ne znam. Quote Link to post Share on other sites
vojo 1,783 Posted January 9, 2012 Report Share Posted January 9, 2012 Vrlo rijetko...jednom godisnje...evo zvrci probi svima usi...kad ga ugasim i komsije lakse disu...:lol: GlorijaTreca 1 Quote Link to post Share on other sites
Morpheus 5,112 Posted January 9, 2012 Report Share Posted January 9, 2012 Ne čistim ga. Imam dva ventilatora sa strane koja uduvavaju vazduh u kućište, ali je ispred njih tanka tkanina koja sprečava ulazak prašine. Osim toga, kućište je gotovo hermetički zatvoreno, pa nema šanse da prašina uđe unutra. Doduše, na hladnjaku procesora se ipak lagano nakuplja prašina, pa ću ga morati u dogledno vreme očistiti. Na ostalim komponentama prašine gotovo da uopšte nema. Quote Link to post Share on other sites
pufta 169 Posted April 19, 2013 Report Share Posted April 19, 2013 cesto ga izduvam kompresorom u radionici...mozda jednom mesecno.... za nepoverovati koliko se prasine izduva iz, na oko, ne bas prasnjave unutrasnjosti... Quote Link to post Share on other sites
vesticara 6,022 Posted April 19, 2013 Report Share Posted April 19, 2013 Jok. Imam majstora koji prvo to uradi kad ga posetim a to je u proseku na (recimo) svakih 6 meseci. Ništa, ama baš ništa ne diram ni na računaru, ni na laptopu-samo pali-gasi dugme! Jednom sam se pravila pametna i nikad više. Neka i on zaradi malo :fijuk: Quote Link to post Share on other sites
Smucalica 5,972 Posted April 19, 2013 Report Share Posted April 19, 2013 :jok: Ne cistim... Nisam nikad ni otvorila kuciste Ja jedino cistim tastaturu i brisem monitor :) Quote Link to post Share on other sites
Morpheus 5,112 Posted May 2, 2013 Report Share Posted May 2, 2013 Doduše, na hladnjaku procesora se ipak lagano nakuplja prašina, pa ću ga morati u dogledno vreme očistiti. Na ostalim komponentama prašine gotovo da uopšte nema. Očistio pomenuti hladnjak pre par dana (al' sam ažuran, godinu i 4 meseca nakon što sam rekao da ću to uraditi ), a prašine u ostatku kućišta i dalje nema. Ovaj moj komp je zaista posebna priča, viđao sam računare koji su nakon par meseci imali prave naslage prašine na komponentama. Quote Link to post Share on other sites
baba ljubinka 27 Posted May 2, 2013 Report Share Posted May 2, 2013 redovno, da vis' kako mi sija kanta,istrlja to baba magicnom krpom da sve prsti Taman da mi dodje frau Gabrijela i vidi prasinu po kuci i kucistu :kez: Quote Link to post Share on other sites
GlorijaTreca 602 Posted May 14, 2013 Report Share Posted May 14, 2013 Redovno ga usisavam, brišem prašinu sa njega, kad-kad kutiju premažem kremom za negu ruku i baš mi je lepo. Usisavam ga tako što uzmem meku četkicu pa istovremeno s njom čistim unutrašnjost i usisivam tako da prašina ne pada sa strane već direktno u usisivač. To je savet stručnjaka. Quote Link to post Share on other sites
shumica 474 Posted August 4, 2013 Report Share Posted August 4, 2013 Verujem da svako ciscenje skracuje radni vek uredjaja, zbog slozenih elekrtomagnetnih, hemijskih i elektricnih uticaja. Narocito vazi za prasinu koja je zasicena ostacima duvanskog dima. Sa druge strane, ako nikad ne cistite, komponente se vise greju, sto em usporava procesor (posto sistem ima ugradjenu zastitu od prekomernog zagrevanja, da ne bi pregoreo naglo, em opet skracuje radni vek zbog ubrzanog starenja komponenti usled toplote. Cistim po potrebi, jednom u dve godine ili kad se sistem znatno greje. Kod notebooka je problem rastavljanje, a mogu se i obicni PC racunari ostetiti nestrucnim prilazom komponentama. Tezim da rastavim i priblizim samo cev usisivaca, da se usisa vecina prasine, a po mogucnosti da nista ne dodirnem, ni ostrim srafcigerom, ni plastikom od usisivaca. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts