Idi na sadržaj

Preporučene poruke

  • Odgovori 282
  • Otvoreno
  • Poslednji odgovor

Članovi sa najviše poruka u ovoj temi

Članovi sa najviše poruka u ovoj temi

Popularne poruke

"Kako bi se čovjek radovao, kako bi se radovao u pravom, čistom smislu te riječi, treba za jedan trenutak opet postati dijete. Radost je stvar koju odrasli ne poznaju. Oni tom riječju nazivaju nešto s

I, više nego dovoljno godina kasnije, možda nečija, možda proseda, možda bez ikoga, ti ćeš ugledati belog leptira na jorgovanu, i širom otvoriti prozore mameći ga da ti sobu opraši polenom i prolećem.

"Beware the fury of a patient man." - John Dryder   "Čuvaj se besa strpljivog čoveka." - Džon Drajder

''Kažu da je proljeće najljepše. A meni je najljepša bila njena kosa. Rekao sam joj da ima proljetnu kosu. Da takva kosa miriše na zvijezde. Na mladost koja se negdje sakrila i neide se joj nikuda od nas. Da miriše na vjetar koji se upleo u njenu kosu i da vjetar mirise njene kose raznosi svijetom. Kažu da je jesen tužna. A meni je najtužnije bilo kad se odjek njenih koraka gubio niz ulicu u kojoj su mirisali kesteni pomiješani sa kapima kiše.''

ŽELJKO KRZNARIĆ

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

:srce:

Pomalo sam nadmocan, jer vidim da se ne brani, ali osjecam da nije slucajno stala na moj put: nesto se desilo medju nama. Cini mi se da to znamo i ona i ja, trazimo se i cekamo... Znam da me je cekala, i kad sam uzeo njenu ruku, osjetio sam toplinu povjerenja i njenu potrebu za ljubavlju. Njenu, ne svoju, ali sam bio dirnut. Gotovo je licilo na ljubav.

M. Selimovic

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

. Izgradili smo zid izmedju nas, pristojnu distancu, ne spominjemo se,

bjezimo od uspomena... A znas da ce one nase noci ostati, s kim god ti

bila, koju god ja ljubio. Provest ces zivot pored nekog pogresnog, ja cu

ozeniti neku nebitnu, trazit cemo jedno drugo u njima, hraniti se uspomenama

I misliti: Proci ce... Ali nece proci, cak ni onda kada te vise ne zovem, kad nema

mog imena medju tvojim porukama, kad okrenes glavu od mene na ulici cvrsto

drzeci njegovu ruku, cak ni onda kad ti kazu da su me vidjeli sretnog sa njom...

Ne prolazi.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Anri de Monterlan "Devojke"

"Andre Akebo

Hotel "De Bozar"

Pariz

Pjeru Kostalu

Karkeran

11. novembar 1926.

(...)

Osećate li kako je potresno kada je žena samo malo iznad ostali? U tome je sva moja nesreća. Čovek mora da plati sreću što ne voli prosečne ljude! A kada ih voli, plaća to osrednjom srećom koju nalazi u toj ljubavi. Kako bih bila izvanredna žena nekom umetniku? Da bi bila umetnikova supruga, žena treba više da voli umetnika no čoveka u njemu, umetnika da učini velikim, a čoveka srećnim. Ostvariti bliskost i razumeti se bez mnogo reči - kakvo spokojstvo!

(...)

Laku noć, gospodine."

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Anri de Monterlan "Devojke"

"Čovek ne može nekažnjeno da se izdvaja od sveta, da živi sam, ili da se otarasi svojih bližnjih. Dobro je što je tako jer povlačenje u sebe - ako ga ne nameću neki viši razlozi intelektualne ili duhovne prirode - najčešće nastaje iz lenjosti, sebičnosti, nemoći, ukratko iz "straha od života", i još se nije dovoljno naglasilo kakvo značajno mesto taj strah zauzima medju nedaćama koje pustoše čovečanstvo."

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

U poslednjih mesec dana Rosi je za njega postala nesto apstraktno, poput lika u drami.

Njihova spona se istanjila. Neocekivana prisnost na koju je nabasao u toj bolnici,

tako ziva i ostra, pretvorila se u nesto nejasno. Dozivljaj je izgubio snagu. Zestoku

odlucnost koja ga je bila obuzela prepoznao je kao ono sto zaista I jeste, iluzija, privid.

Potpao je pod uticaj necega nalik na drogu. Razdaljina izmedju njega I devojcice sada

deluje ogromno. Deluje beskonacno, nesavladivo, a obecanje koje joj je dao kao

zabluda, nesmotrena greska, uzasno pogresna procena sopstvenih moci, volje i karaktera.

H. Hoseini

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Anri de Monterlan "Devojke"

"Andre Akebo

Hotel "De Bozar"

Pariz

Pjeru Kostalu

Karkeran

11. novembar 1926.

(...)

Jednom, kada sam vam pisala, pale su mi na um ove reči: "Volim vas svom svojom dušom". Nisam se usudila napisati ih iz straha da ih pogrešno ne shvatite. Danas, kada me poznajete i dobro znate da nisam i da nikada neću biti zaljubljena u vas, pišem ih sa punim poverenjem: volim vas svom svojom dušom.

Ne treba da mi odgovorite, zaboravite ovo pismo ili, ako možete, sačuvajte ga u nežnoj uspomeni. Samo ne menjajte svoj stav prema meni, da bih ispaštala zbog ovog svog pisma.

A.A."

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Anri de Monterlan "Devojke"

"KOSTALOV ČLANAK

U ljubavi je ideal voleti a ne - biti voljen

(o d l o m a k)

... Smatram da postoji više protivrečnih razloga što neki ljudi osećaju odvratnost kada su voljeni jer je nesklad u samoj prirodi mužjaka.

Ponos - Želja da se zadrži inicijativa. U ljubavi koju neko biće oseća prema nama postoji nešto što je izvan naših moći, nešto neočekivano, jače od nas, što nam ugrožava slobodu i gospodari nama. Čak i u uzajamnoj ljubavi čovek teži da sačuva svoju ličnost.

Poniznost, ili ako je ovaj izraz suviše jak, nedostatak uobraženosti. Poniznost razumnog čoveka koji smatra da nije ni naročito lep niti da mnogo vredi i da je smešno što njegovi i najmanji pokreti, reči, ćutanje itd. mogu nekog da usreće ili unesreće. Kako mu se ne samo neopravdana moć pripisiuje! Ne cenim mnogo onoga ko se usudjuje smelo da misli: "Ona me voli", i ne pokušava da to ublaži rečima: "Ona uobražava da me voli". I tako, pošto je prethodno unizio samog sebe, on unižava i ženu.

To osećanje uporedjujem, na primer, sa osećanjem pisca kome bi izgledalo smešno da ima sledbenika, jer je svestan šta ustvari predstavlja i koliko i sam menja svoje "poruke". Čovek, dostojan toga imena, prezire svaki uticaj koji vrši. Teško mu je kada vrši bilo kakav uticaj i to mu je kazna za njehov otrovni jezik. Želimo da ostanemo nezavisni. Da li bismo cenili duše koje nam se podredjuju? Čovek ne želi da gospodari kada ima uzvišen pojam o ljudskoj prirodi.

Dostojanstvo - Nelagodnost i stid od pasivne uloge u kojoj se voljeni čovek nalazi. Biti voljen, po njegovom mišljenju, priliči samo ženama, životinjama i deci. Poljupci, maženja, stiskanja ruke, zanosni pogledi, za jednog muškarca, fuj! (Skoro sva deca u Francuskoj, ma koliko da su umiljata, ne vole poljupce. Moraju da ih trpe iz učtivosti jer su odrasli jači od njih. Dečju netrpeljivost prema cmakanju ne primećuju jedino odrasli, verujući da se time deca oduševljavaju.)

Želja za slobodom i nezavisnošću - Voljeni čovek je zatočenik. To je suviše poznato, ne treba naglašavati."

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Anri de Monterlan "Devojke"

"Andre Akebo

Sen Leonar

Pjeru Kostalu

Pariz

Novembar 1926.

Nemoguci ste! Poverovali ste da sam htela da vam se nametnem. Odmah ste uzdrhtali u svojoj neobuzdanoj potrebi da uvek ostanete nezavisni.

Sve u svemu, o cemu je reč? Rekla sam vam da ste za mene Bog. Nije li Bog ogledalo u kome se čovek posmatra i vidi sebe boljim no što je ustvari, i zar ga čovek ne stvara prema svome liku, samo uzvišenom. Vi ste moje uzvišeno drugo ja, ono što je u meni najjače, najponosnije i najbolje. Osećam prema vama mirnu i hladnu strast, a i prijateljstvo. Za mene ste u isti mah i Bog i prijatelj. Nije li to divno?

Kakve vam obaveze namećem? Pružite mi ono što ste mi dosad pružali, ništa više ne tražim. U vašem životu uvek ću biti samo beznačajna sitnica. Kako žena rado pristaje da bude beznačajna samo da bi ostala pored voljenog čoveka. Sve dok budem mogla da vam pišem, neću biti nesrećna. Šta mari ako me se i zasitite, ja se vas nikada necu zasititi, a ostaje mi i vaše delo. Cak i da mi ne pružite više no ostalima, biće to kraljevski dar za mene. I dalje vam ostajem privržena sa punim poverenjem.

Čini mi se da je gospođa de Bomon koja je volela Šatobrijana više no on nju, mogla da piše ovako kao ja vama.

Svako biće strasno želi da mu se na ljubav odgovori ljubavlju. Ali što se mene i vas tiče, toliko puta sam vam rekla: Budite spokojni, ne volim vas i neću vas voleti. Osećam prema vama strasno prijateljstvo, to mi se dopada, to hoću, u tome je moja sreća, jer je lepo misliti na nekoga, brinuti se o njemu, pružati mu radost. Ništa ne tražim od vas. Nemate prema meni nikakvih obaveza. Volim vas na svoju odgovornost i štetu. Zamišljajte da vas volim neodoljivom ljubavlju i da sam nesrećna što mi je ne uzvraćate? Daleko od toga!

Ne ljutite se na mene. Ne treba da se ljutite zbog ovog sentimentalnog darivanja koje je tananije od svega što bi druge žene mogle da nam daruju. Ne uskraćujte mi svoje poštovanje. I pišite mi ponekad, molim vas. Kada mi duže vremena ne odgovorite, venem, zapadam u neko duhovno i moralno mrtvilo. Svejedno mi je da li ćete me razumeti, ako mi ne uspe da vas osvojim.

Pozdrav

A.A.

Sa zahvalnošcu prihvatam vašu ponudu da mi pošaljete engleske knjige, iako bih više volela da vam sada ništa ne dugujem."

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Anri de Monterlan "Devojke"

"Pjer Kostal

Pariz

Terezi Panteven

Morijanski Dô

9. decembar 1926.

Gospodjice,

Ako već pripadate Isusu Hristu, budite u tome dosledni. Ako Bog postoji, on je ljudima samo zato darivao ljubav da je jedino njemu uzvrate. Treba li da vas podsetim na svetog Avgustina: "Duša može da se približi Bogu samo bez posredstva ljudskih bića", ili na onog mistika (Ekarta) koji je išao tako daleko da je rekao: "Znate li zašto je Bog ustvari Bog? Zato što oko njega nema ljudskih stvorova". Boga obeščašćujete ako ga sa mnom izjednačujete. To je da se čoveku smuči. Kada vidim da se Isus Hristos izjednačuje s ljudskim bićem (a ne uporedjuje, što se svakom od nas dogadja), uvek se setim kako je onaj učenik, o kome govori princeza Palatin, dao da mu na stražnjici naslikaju svetitelje kako ga više ne bi šibali.

(...)

Mnogim ženama sam pomogao da sebe proklinju, da bih možda jednoj pomogao da doživi nešto najobičnije. Moja je duša izabrana, a izabrane duše se prenose na druge kao i sama milost koja se javlja u svim vidovima. I ja sam u suštini onaj - k o j i s e j a v lj a u s v i m o b l i c i m a.

Govorim jezikom koji vam nije sasvim razumljiv. Odaberite ono što možete. To je bolje nego da se spuštam do vas.

Oprostite, gospodjice, što sam tako nepažljiv.

Kostal

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Anri de Monterlan "Devojke"

"2.501. - Mlada devojka, plavuša, stara 28 godina, 20.000 uštedjevine, katoličke vere, udala bi se za gospodoina na položaju.

2.529. - Devojka, stara 25 godina, crnomanjasta, vitka, veoma lepa, lepih nogu, bez imanja, daktilografkinja, iz unutrašnjosti, udala bi se za gospodina sa obezbedjenim položajem. Ljubav pre svega.

2.530. - Gospodjica, četrdeset godina stara, plemićkog porekla, jedinica, pomalo intelektualka, živi u dvorcu, 200.000 franaka miraza, udala bi se za veoma otmenog gospodina katoličke vere, ne mora da bude imućan, prednost imaju kandidati plemićkog porekla.

2.550. - Devojka, dvadeset i jednu godinu stara, kći pomorskog oficira, bez roditelja, veoma ljupka, svetlo kestenjaste kose, smedjih očiju, mlada, vitka, lepo gradjena, živi u Finisteru, ne očekuje bogatstvo.

2.554. - Udovica, stara četrdeset i devet godina, vesele naravi, vrlo nežna, osetljiva, osećajna, bogatog unutrašnjeg života, veoma bogata, otmena, izvanrednog zdravlja, idealna žena za porodični život, puna vrlina, 25.000 prihoda, ima imanje, želi da se dopisuje u cilju braka sa poverljivim gospodinom sličnog materijalnog stanja, da bi obezbedila miran i siguran život u uzajamnom poverenju i obostranoj ljubavi. Samo ozbiljne ponude dolaze u obzir. Dostaviti tačnu adresu.

2.563. - Mlada umetnica, izrazito individualne prirode, srčana i samopouzdana, slobodna i sama, želi da se uda za simpatičnog mladića.

2.565. - Markiza, veoma visoka, zelenkasto-plavih očijiu, prirodna plavuša, lepo gradjena, lepa, veoma elegantna, svetska dama, veoma otmena, ima nakita, udala bi se za gospodina lepe spoljašnosti, američkog stila.

2.574. - Devojka, poštena, zdrava, živi na selu kod majke, želi da se uda.

2.576. - ponovo - Smedja činovnica, dvadeset i devet godina stara, mila, krotka, marljiva, mesečnki prihod 600 franaka, boluje od lako izlečive tuberkuloze, udala bi se za gospodina do četrdeset i pet godina, koji bi iskreno želeo da je usreći. Ne mora da bude imućan. Napustila bi unutrašnjost.

Izvod iz "NAJLEPŠEG DANA", mesečnog časopisa za udaju i ženidbu, oktobar 1926.

1.899. - Neženja, tridesetih godina, lepe spoljašnosti, visok 1,70 m, obrazovan, pun vrlina, oženio bi se devojkom sa povećim mirazom.

1.907. - Činovnik, dvadeset i tri godine star, srednjeg rasta, sportista, oženio bi se ženom koja bi mu obezbedila samostalno zanimanje.

1. 910. - Veterinar, star 24 godine, imućan, lepe spoljašnosti, visok, lepih očiju, tip Ramona Novara, traži braka radi osećajnu suprugu sa najmanje 600.000 franaka miraza.

1.929. - Udovac, 63 godine star, elegantan, zdrav, Belgijanac, slobodne profesije, odlikovan Leopoldovim ordenom, 4.000 franaka, oženo bi se ženom ili devojkom lepe spoljašnosti, malo punijom, umiljatom, štedljivom, sa prihodom od najmanje 20.000 franaka. Mnogo je patio.

1.930. - Učitelj iz Majena, star 28 godina, očekuje skoro unapredjenje, oženio bi se slobodoumnom koleginicom sa povećim primanjima.

1.931. - Mladić, visok 1,80 m, vrlo zgodan, izvrstan igrač, sportsita, rekorder, želi da upozna ženidbe radi mladu i samostalnu plavušu. Šetnje automobilom.

1.940. - Gospodin sa diplomom, pedeset godina star, dobar, nežan i nekoristoljubiv, čezne za nežnošću, traži u cilju ženidbe mladu osobu po mogućnosti do dvadeset i tri godine, zgodnu, otmenu, lepo vaspitanu, obrazovanu, nežnu, odanu, besprekornog ponašanja, veoma lepu, dobru domaćicu, na izgled skromnu ali zavodljivu, sa mirazom od najmanje 500.000 franaka i po mogućstvu sa izgledima na nasledstvo.

1.945. - Podoficir u kolonijalnim trupama, bez mana, vitak, talasaste kose, plav, plavih očiju, orlovskog nosa, duguljastog lika, osećajan, svira na violini, živi u unutrašnjosti Tunisa, oženio bi se devojkom od sedamnaest do dvadeset godina, koja ima miraz, voli blistavo sunce i večno plavetnilo zemalja fatamorgane i beskrajnog peska.

1.947. - Mehaničar, neženja, star dvadeset i osam godina, traži u cilju ženidbe odgovarajuću osobu koja bi mogla da mu pomogne da preuzme neku trgovinu.

1.950. - Kapetan, star 33 godine, sa visokom školom, uskoro komandant, oficir Legije časti, lepe spoljašnosti, smedj, otmen, elegantan, umeren u jelu i piću, vesele naravi iako je mnogo patio, veoma iskren, želi da usreći mladu osobu, može i sa detetom, visoku, milu, osećajnu i punu ideala, lepo vaspitanu, katoličke veroispovesti, da bi zasnovali srećnu i trajnu zajednicu u kojoj će vladati duboka ljubav i visoki moralni principi. Imovno stanje nije važno.

1.958. - Mladić, star dvadeset i jednu godinu, lep, skromnog imovinskog stanja, traži srodnu dušu i imućnu.

1.962. - Vikont, jedinac, dvadeset i sedam godina star, sa verodostojnim plemićkim rodoslovom još od XV veka, trenutno bez lične imovine, ali sa velikim i osnovanim nadama za skoro nasledstvo, savršen u svakom pogledu, oženio bi se veoma bogatom osobom, čiji bi roditelji obezbedili zetu zanimanje. Veroispovest i starost nisu važni.

1.967. - Pomoćnik čuvara pruge, star dvadeset i devet godina, bez imovine, živi u okolini Pariza, nada se da će naći mladu ženu.

"NAJLEPŠI DAN", oktobar 1926."

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Anri de Monterlan "Devojke"

"Andre Akebo

Sen Leonar

Pjeru Kostalu

Pariz

24. decembar 1926.

(...)

Mislim da će mi ovo odricanje otvoriti nove vidike. "Pobedjena sam, to je činjenica, svršen čin. Dakle, prihvatiću sve što se desi. Pošto više ne tražim, možda sam već našla". Kad stignem do vrhunca iskušenja, često primenjujem preokret u samoj sebi: nastup mahnite gordosti, neosetljivost, ravnodušnost, iznenadnu ozlojedjenost prema sudbini: "Najzad, ma šta se desilo, još uvek ostajem samoj sebi".

(...)

A.A.

(Ovo pismo je ostalo bez odgovora)"

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...