Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Naslov sve govori :)

Pa da vas čujem, koje su to rečenice,

po kojima pamtite knjige koje ste pročitali?

''Upamti to sada, i upamti dobro. Kao što igla kompasa pokazuje na sever, muškarčev prst, kada optužuje, uvek nađe neku ženu. Uvek. dobro to upamti, Marijam.''

Haled Hoseini - Hiljadu čudesnih sunaca

Izmenjeno od strane člana Smucalica
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • Odgovori 282
  • Otvoreno
  • Poslednji odgovor

Članovi sa najviše poruka u ovoj temi

Članovi sa najviše poruka u ovoj temi

Popularne poruke

"Kako bi se čovjek radovao, kako bi se radovao u pravom, čistom smislu te riječi, treba za jedan trenutak opet postati dijete. Radost je stvar koju odrasli ne poznaju. Oni tom riječju nazivaju nešto s

I, više nego dovoljno godina kasnije, možda nečija, možda proseda, možda bez ikoga, ti ćeš ugledati belog leptira na jorgovanu, i širom otvoriti prozore mameći ga da ti sobu opraši polenom i prolećem.

"Beware the fury of a patient man." - John Dryder   "Čuvaj se besa strpljivog čoveka." - Džon Drajder

Povodom 29.novembra, dana republike:

Pošto oЫčan svet taj praznik пiје slavio, jer su svi oduvek

bili protiv komunista, samo nisu smeli da kažu, tog

dana se za ručak пiје spremalo ništa posebno, vеć samo

опо što se slučajno zatekne u kući: pihtije, podvarak, sarmа

i pečeno prase.

Iz knjige 'SFRJ za ponavljače' Dejana Novačića

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ništa čovjeku nije važnije od svog mira i od sreće koju sam stvori. Zato je treba čuvati, tu svoju sreću, opkoliti je šančevima, i nikome ne dozvoliti da je ugrozi. Niko drugi neka me se ne tiče, život je surov, ljudi zli, i treba ih držati na odstojanju. Neka budu što dalje od svega što je tvoje i što ti je drago!

Meša Selimović - Tvrđava

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...

Ako mi zapadne cast da budem zrtva, a budem mogao da biram cija cu zrtva biti, voleo bih da budem Srpska zrtva.

Samo Srbi i neki drugi sloveni, koje nisam tako pazljivo kao Srbe proucavao, imaju prema zrtvi ljudski, human i lirski odnos.

Nemci zaboravljaju zrtve. u Francuskoj biti zrtva znaci biti nespretan.

Svedjani smatraju da je biti zrtva znak privitizma. Englezi su tu stvar obavili u tami srednjeg veka. Velike sile smatraju da je nepristojno to raditi kod kuce. Svajcarci to odbijaju. Italijanima je to smesno.

...Srbi su moji favoriti...

Zato sto sam i ja Srbin, pa ta stvar ostaje nekako medju nama, postaje prisna, prijateljska i topla. Kad Srbin Srbinu smesti to se pamti,pripoveda,oplakuje! I Dzelat i zrtva ostaju u tamnim prostorima smrti nekako zbratimljeni, nerazlucni, besmrtni. Kao Vozd Milos i Vozd Crni Djordje i mnogi od njih manji primeri.

Uvek je tako bivalo: Jedan je Srbin malo mrtav zato sto ga je drugi srbin malo ubio! Laka im je bila srpska zemlja, vesela im bil Srpska pesma, obojici!

Dusa je Srpska pokajnicka, a oci srpske bogate suzama.

A biti ozenjen, opevan i oplakan, to je navise sto jedan mrtav covek moze doziviti.

A, ako ne bude imao tu cast?

Nikom nista.

Zivecemo pa ko duze!

I tako ziv i u zivotu i tu se moze, neko manje neko vise, biti zrtvom.

I tu su Srbi moji favoriti.

Ako budem odbacen, Srbi ce me najdalje odbaciti,

ako budem ponizen, Srbi ce me najvise poniziti,

moze da se vredja ko hoce, ja u svoje imam najvise poverenja!

Nepoznat autor

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Една од најважните лекции која ја научив како историчар е дека постои само сегашност. Само сегашноста има непроменлива, бескомпромисна форма, минатото е онакво какво што сами ќе избереме да го создадеме. Историјата е обликувана од нашата сегашност, не спротивно.

Krvavi orao - Krejg Rasel

Izvinjavam se sto je na makedonski, ali stvarno mi je bilo bezveze da prevodim. Upetljacu se casna rec :lol:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...

"Imate li soul?", pita me jedna žena narednog popodneva... "Zavisi", želim da joj kažem, nekad imam, nekad ne... Pre nekoliko dana mislio sam da sam se toga oslobodio; a sada sam prepun, pretrpan, toliko da gotovo stenjem pod teretom. Voleo bih da joj to podrobnije obrazložim, da joj pokažem, objasnim, ali izgleda da nisam u stanju. Jasno mi je da je ne bi zanimalo moje duševno stanje, tako da joj jednostavno pokazujem gde držim soul - pored samog izlaza, odmah posle bluesa."

Nik Hornbi

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Lista pet najznacajnijih pet devojaka s kojima sam se razisao (hronoloski) izgleda ovako:

1. Alison Esvort

2. Peni Hardvik

3. Dzeki Alen

4. Carli Nikolson

5. Sara Kendru

To su bili raskidi koji su zaista boleli. Vidis li svoje ima na toj listi, Lora? Pretpostavljam da bi se eventualno nasla na spisku prvih deset, ali te nema medju prvih pet; ta su mesta rezervisana za ponizenja i povredjivanja koja ti naprosto, nisi sposobna da naneses. To verovatno zvuci surovije nego sto mi je bila namera, a i cinjenica je da smo matori da jedno drugom nanosimo bol, sto je dobra a ne losa stvar, pa stoga ne treba da te pogadja to sto se nisi probila medju prvih pet. Ti jebeni dani su za nama i hvala bogu da smo ih se resili; u to vreme biti nesrecan zbilja je nesto znacilo. Sada je to samo dosadan teret, poput prehlade ili besparice. Ukoliko si zaista zelela da me dovedes u skripac, trebalo je da se pojavis ranije..

Nik Hornbi

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

- Sta si vidio u ljetni dan, sine moj?

- Vidio sam da je zemlja jaka i nebo vjecno, a covjek slab i

kratkovjek.

- Sta si vidio, sine moj, u ljetnji dan?

- Vidio sam da je ljubav kratka, a glad vjecna.

- Sta si vidio, sine moj, u ljetni dan?

- Vidio sam da je ovaj zivot stvar mucna koja se sastoji u nepravilnoj izmjeni grijeha i nesrece, da zivjeti znaci slagati varku na varku.

- Hoces da usnis, sine moj?

- Ne, oce, idem da zivim.

Ivo Andric, Ex Ponto

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

''Dakle?

Koji broj jastuka nosiš?

Imam jedan koji mi je mali,mislim da će biti taman za tebe …

Taj jastuk je,među nama,u poslednje vreme bio pun briga i pripremajući ga za iznenadnog gosta,dobro sam ga protresao,

za svaki slučaj …

Znao sam,iz sopstvenog iskustva,da u njemu ima i odličnih,

evergrin snova i ponadao sam se da neki od njih neće odoleti lepoj,nepoznatoj glavici…''

Đ. Balašević

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Gledao je kroz prozor u zid zgrade i tražio odgovor.

Stalno mu se vraćala u sjećanje slika te žene kako leži na njegovom kauču; nije ga podsjećala ni na koga iz njegovog prethodnog života. Nije bila ni ljubavnica ni supruga. Bila je dijete koje je izvukao iz košare premazane smolom i položio na obalu svoje postelje. Zaspala je. Kleknuo je pored nje. Njen grozničavi dah se ubrzao, jedva čujno je zaječala. Pritisnuo je svoj obraz uz njen i počeo joj u san govoriti umirujuće riječi. Nakon nekoliko trenutaka je osjetio da joj se dah smiruje i da joj se lice podiže prema njegovom licu. Dah joj je blago mirisao na vrućicu i on je udisao taj miris kao da se želi ispuniti tom intimnošću njenog tijela. I u tom trenutku je zamislio da je uz njega već mnogo godina i da umire. Iznenada je jasno osjetio da njenu smrt ne bi mogao preživjeti. Legao bi pored nje i poželio da umre s njom. U tom času utisnuo je lice u jastuk pored njene glave i dugo ostao tako, nepomičan.

A sad je stajao pored prozora i prizivao te trenutke. Šta bi to moglo biti ako nije ljubav, ljubav koja mu se javila na takav način?

Nepodnošljiva lakoća postojanja - Milan Kundera

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Današnja kiša nema kraja.

Današnja kiša je izgubila svoj početak.

Koračam prema tebi razmišljajući koliko se već dana ovako viđamo.

I pričamo...

Pričamo kao i uvijek- polako i pametno.

Sve što sada vidim podsjeća me na Onaj Grad koji našoj vrsti na kraju ostane.

Naša vrsta voli starinske filmove. Oni hrane usvojene taštine.

Tvoja tišina mi opet bistri misli.

Kad prođe pokloniću ti svoju. Nek' vode ljubav kako to samo tišine čine.

U pauzi svega beznačajno ti govorim što sam sutra želio reći...

I juče.

Kiša još pada i nije hladno.

Kafa u šoljicama strpljivo čeka pokoravajući se dobovanju naših čežnji. Volim kišu kad nije hladno i kad pijemo kafu tamo gdje posluga ne voli svoje goste, tamo gdje ni muzika nije dobra.

Na takva mjesta odlazimo sve više, naročito kada ovakva kiša pada... kada sve ostaje iza nas. Pitam se hoću li u Drugom gradu imati svoje mjesto i nekog poput tebe da mi upotpuni popodneva mokrih utoraka, srijeda, ponedeljaka i onih ostalih...

Pomalo se brinem... ne zbog sebe, već zbog tišine

Znaš već... Znam da znaš.

Mehmed Meša Begić

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Što sam bivao stariji, sve manje su me ispunjavala sitna zadovoljstva koja mi je život pružao i sve jasnije sam shvatao gde treba tražiti prave izvore radosti i smisla. Naučio sam da biti voljen ne znači ništa, a da je voleti sve, da je sposobnost da osećamo ono što daje vrednost i lepotu našem postojanju. Gde god bi se na Zemlji pojavilo ono što se može nazvati srećom, bilo je satkano od emocija. Novac nije ništa, moć nije ništa. Mnogi imaju i jedno i drugo, a ipak su nesrećni. Lepota nije ništa, video sam lepe muškarce i lepe žene koji su bili nesrećni uprkos svojoj lepoti. Ni zdravlje nije sve; svako je zdrav ko se tako oseća; bilo je bolesnika punih volje za životom koju su negovali do samog kraja, i bilo je zdravih koji su venuli mučeni strahom od patnje. Ali sreća je uvek bila tamo gde je neko umeo da voli i živeo za svoja osećanja; ako ih je negovao, ako ih nije gazio i potiskivao, ona su mu donosila zadovoljstvo. Lepota ne pruža radost onome ko je poseduje, već onom ko ume da je voli i da joj se divi.

Ima različitih osećanja, ali to je samo privid, u suštini, ona su sva - jedno. I volja je, na primer, jedno od njih. Ali za mene je i to ljubav. Sreća je ljubav, samo ljubav. Srećan je ko ume da voli. Ljubav pokreće našu dušu, u njoj pronalazi svoje biće i svoj život. Srećan je, dakle, samo onaj ko ume da voli...

Herman Hese

"Male radosti"

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

MALI PRST

Maloj deci je dosadno.

Protiv dečje dosade izmišljaju se igračke.

Jedne igračke su makaze. Makazama se mogu seći: knjige, haljine i prsti.

Druga igračka je čekić. Čekićem se mogu kucati: ekseri, zidovi i takođe prsti.

Treća igračka su šibice. Šibicama se mogu izgoreti: haljine, prostirke i opet prsti.

Deca su mala a prsti su najmanji.

Bio tako jednom jedan prst i zvao se Đura. Imao je mnogo braće. Mnogo, to je sigurno više od šest.

Jednom su braća povela Đuru u fioku. Đura je išao poslednji i priklještio je nokat.

Drugi put su ga vodili u rernu. Da vide da li je vruće. I Đura se ispekao.

Treći put igrali su se iglom. Svi su se izmakli a Đura se izbo.

Đuro, Đuro, nisi ti valjda najgori prst?

Jeste!

Kad treba da se čačka nos – hajde ti, Đuro.

Kad treba u hladnu vodu – guraj Đuru.

A kad treba zamočiti dva prsta u pekmez, onda su to neki drugi prsti, a ne Đura.

Dosadilo Đuri. Dosta je. Neće više.

Tog Đuru imaju sva deca. To je onaj peti, najmanji.

I kod vas sigurno ništa ne radi. Čuči ili sedi. Skupi se, kao da mu je hladno.

Nije za rad, ali je za veselje.

Uze da svira na klaviru, šegači se i mazi.

Neka ga, kad je mali.

Dušan Radović

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Prijateljstvo

Sad sam shvatio: to je prijateljstvo,ljubav prema drugome. Sve drugo može da prevari to ne može. Sve drugo može da izmakne i ostavi nas puste,to ne može,jer zavisi od nas Ne mogu da mu kažem : budi mi prijatelj. Ali mogu da kažem, bicu ti prijatelj.

Ali, bilo ovako ili onako,u njegovo prijateljstvo nisam mogao sumnjati. Zavolio sam ga, znam po tome što mi je postao potreban,što nisam zamjerio nicemu ma šta da je rekao ili ucinio, i što mi je sve njegovo postalo važno.

Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razloge.

Pa ipak to cinim, makar samo zato da još jednom pomenem covjeka koji je unio toliko radosti u moj život. Pitao sam ga jednom,kako to da je baš meni poklonio svoje prijateljstvo. Prijateljstvo se ne bira,ono biva ko zna zbog cega kao ljubav… A ništa ja nisam poklonio tebi vec sebi…

Mehmed Mesa Selimovic

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Preti li zaborav ovim godinama ? Kraj uzglavlja telo ce nagon priznati.

Neguj tvoju blagu ruku na cistom putu kojim ides.

U tvoje narucje nemir lutalica suncani prah salje.

..........................................................................

Snovima plove bele rose i sapatom se mole za usnulu baladu.

Ako dodjes a mene ne bude ,nek poleti soko i nek zanjise jedra i

zaplovi zaboravljenim morem.

D. Jankovich

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

"Narastaj jedan odlazi i drugi dolazi,a zemlja stoju uvek...Sunce izlazi i zalazi , i opet hita na mesto svoje doakle izlazi...Vetar udje na jug i obrce se na sever;udje jednako obrcuci se i u obrtanju svom vraca se...Sve reke teku u ore,i more se neprepunjava;odakle teku reke onamo se vracaju da oept teku..."

"Svi ste vi jedan izgubljeni narastaj"

Hemingvej Sunce se ponovo radja

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

"Jednom se Orlov prejeo pirea od graška i umro. A Krilov doznavši za to, takode umre.. A Spiridonov je umro sam od sebe. A Spiridonovljeva žena tresnu s kredenca, pa i ona umre. A deca Spiridonovljeva podaviše se se u ribnjaku. A baba Spiridonova se propila i krenula stranputicom. A Mihajlov prestade da se cešlja i oboli od šuge. A Kruglov je nacrtao damu sa bicem i poludeo. A Perehrestov je telegrafski dobio cetiri stotine rubalja i toliko se uobrazio da su ga najurili iz službe."

Sve dobri ljudi, ali im se nije dalo.

("Slucajevi i jos ponešto" D. Harms, ruski parodicar)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...