Idi na sadržaj

Koliko je NS bezbedan grad?


Preporučene poruke

Od bandi maloletnika strahuje celo Novo naselje

Autor: Ž. Bogosavljević - D. Miletić 06.02.2013. - 00:02

Pljačke i prepadi građana, tuče maloletnika, kao i demoliranje vozila postali su svakodnevica stanara na Novom naselju. Ipak, kap koja je prelila punu čašu straha bio je oružani okršaj maloletnika, navijača Crvene zvezde i Vojvodine, koji su u ponedeljak u blizini osnovne škole i vrtića iz pištolja ispalili pet metaka.

659701-29.jpg

DIVLJAŠTVO - Novosadska policija još nije uhvatila maloletnike koji su učestvovali u ovom sukobu oko 13 sati u Ulici Kaće Dejanovića 34. Pucnjava je samo nastavak kriminalnih dešavanja koja se svakodnevno zbivaju u ovom delu grada, koji je dugo važio za „spavaonicu” Novog Sada.

- Ovo je nekada stvarno bio lep kvart, imali smo čak i policijsku stanicu. To je trajalo do početka devedesetih. Međutim, danas je opasno ići noću ulicama jer stalno se dešavaju prepadi, pljačke građana, kao i tuče, uglavnom mladih ljudi, koji uz sve to prave i velike štete po kraju - priča Milica Nović koja živi na ovom naselju još od osamdesetih godina.

Da postoje ozbiljni problemi sa bezbednošću potvrđuje i direktor OŠ „Prva Vojvođanska brigada“ Dušan Kosanović, pored koje su maloletnici „razmenili” vatru usred dana.

- Mi imamo školskog policajca već šest godina, pa i kamere koje gledaju u dvorište škole. Nažalost, ponekad je teško izboriti se sa grupicama navijača. Pokušavamo da ne zaratimo s njima, kako se njihov bes ne bi sručio i na našu školu. Nismo smeli da organizujemo sportske manifestacije unutar škole jer nisam mogao da garantujem za bezbednost gostiju iz drugih škola. Da smo pristali na domaćinstvo, stvarno ne znam ko bi mogao te klince da spreči da uđu u halu i naprave haos - priča Kosanović.

Stanari ovog kvarta državnim organima najviše zameraju što policije nema na ulicama, i to smatraju glavnim razlogom za bujanje kriminala. Naime, policijska stanica na Detelinari je zadužena za Novo naselje, ali i druge delove grada, zbog čega nema dovoljno policajaca koji bi intervenisali.

Stanica u kojoj nema policajaca

MOLBE Uz pomoć grada je pre godinu dana, a nakon deset godina podnošenja raznih zahteva, otvorena stanica u kojoj nema policajaca, već je smešteno samo odeljenje pogranične policije. Ministar policije Ivica Dačić je prvobitno obećao da će 80 policajca početi da radi u toj stanici do kraja 2012, ali to se nije desilo.

„Prst na čelo“ za Novi Sad

AKCIJA - Na haštagu #prstnacelo novosadski tviteraši iz cele Srbije ostavljaju poruke kojima pozivaju da se reaguje i zaustavi talas nasilja koji u Novom Sadu već drugo traje, a akciju su proširili i na Fejsbuk.

ANKETA 24 sata: Da li se osećate bezbedno na Novom naselju?

Nekada su se deca igrala ispred zgrada bez straha, a sada roditelji moraju da ih vode u školu i čekaju. U kraju više ne postoji ni klupa, ni kanta. Sve su uništili ti klinci, samo policija može to da reši, a nje nema.

Alicija Šakotić (65), penzionerka

Moj sin ide u peti razred, upravo ga čekam da izađe iz dvorišta škole pa da ga odvedem kući. Mislila sam da je Novo naselje bezbednije, ali sam se očigledno prevarila.

Milena Marić (34), domaćica

Plašim se za sebe, ali i za svoje dete. Ni u ludilu se ne bih sama prošetala noću posle svih tih provala, obijanja automobila i ove pucnjave koja se dogodila u ponedeljak.

Miljana Borojević (25), profesorka

Ovo je opšta katastrofa. Bezobrazluk gradske vlasti koja godinama ne može na Novom naselju da otvori pravu policijsku stanicu. Naš kraj je postao poligon za iživljavanje narkomana i kriminalaca.

Darko Zuponc (66), penzioner

Često viđam sumnjive grupe kako sede u ulazu u zgrade. Pronašla sam veliki broj iskorišćenih špriceva. U tim ekipama se nalaze momci od 15 godina, ali ima i starijih od 30 i više godina.

Stanica Todorović (52), spremačica

Novo naselje je postalo ruglo Novog Sada. Droge ima na svakom koraku, a policija ništa nije učinila po tom pitanju. Iskreno se brinem za mlade, posle svih ovih priča koje slušam.

Milorad Joksimović (70), penzioner

24 sata

Načelnik PU Novi Sad, pa zaposliti kadar i obezbediti sredstva za PU Novi Sad. Sve ostalo neće imati mnogo smisla. :jokjok:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...
  • Odgovori 60
  • Otvoreno
  • Poslednji odgovor

Članovi sa najviše poruka u ovoj temi

Članovi sa najviše poruka u ovoj temi

Popularne poruke

Situacija je krajnje zajebana. Čoveka i ženu što drže menjačnicu napali, ženu isprskali suzavcem i srušili na zemlju pa krenuli na muža. On izvadi pištolj i rani jednu od džukela. Kvalifikacija tužioc

Samo bih da pozdravim pandurske kontrole koje trenutno sprovode po gradu, s' time da ovo ne treba raditi samo kada nekoga zgaze na ulici već malo češće. I prijatno sam iznenađen da zaista jure alkose

Kakvo je vaše mišljenje o bezbednosti u Novom Sadu? Novi Sad je uglavnom važio za miran i bezbedan grad ali je sa porastom broja stanovnika izgleda opao nivo bezbedonosti. Nasilje, ubistva, razbojništ

НОВИ САД - Последњи инциденти у Новом Саду у којима су групе младића користиле пиштоље, ножеве и палице, доведени су у везу са обрачунима навијачких група и борбом за нарко тржиште у граду. Истраживали смо због чега држава неће или не може да се обрачуна са хулиганима?

Да политичари итекако утичу, па чак и сарађују са навијачима, за Радио - телевизију Војводине говори навијач који је једно време био високо у хирерархији навијачких кругова.

"Имена политичара се не спомињу, њих ту званично нема. Они ти купе кола, купе стан, дају паре", каже навијач који додаје:

"Кад сам учествовао раније у тим акцијама, у тучама, нисам знао ко плаћа. Једноставно добијеш паре, урадиш посао, и то је то".

Он тврди и да је један од основних извора финансирања великих навијачких група трговина дрогом.

Недавне инциденте у Новом Саду, некадашњи навијач види као покушај да се копирају дешавања у главном граду.

"Криминал се толико расцветао, зашао је у све поре друштва. Па ти момци који пуцају немају по десет утакмица на гостовањима у својим ногама, а већ имају пиштоље. То је погрешно."

Не решавање проблема он види и у чињеници да навијачи кад тад затребају политичарима.

"Навијачи су организована група. Политичарима одговара да имају такве групе, да могу за сат времена на улице да изведу 20 хиљада људи. Једноставно, могу да имају ванредно стање", каже он.

Годинама уназад власти обећавају да ће се обрачунати са хулиганима, али конкретна акција по правилу изостаје.

Атмосферу додатно подгревају изјаве и однос челних људи у спортским клубовима, као недавно уочи финала кошаркашког Купа Кораћа. Ако томе додамо и амнестију појединаца попут недавно на слободу пуштеног навијача Уроша Мишића, јасно је да воље да се проблем реши, нема. Зато нам игара свакако неће фалити. Али хлеба, можда и хоће.

Интервју са навијачем погледајте у емисији "Радар" у 21 сат на РТВ1.

РТВ

...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 meseci kasnije...
  • 1 mesec kasnije...

Toliko smo bezbedni da neko može da nas ubije s leđa na sred najprometnije ulice 200 metara od policijske stanice.

IZVOR: B92

Novi Sad -- Mladić star oko 20 godina ranjen je oko 15 časova vatrenim oružjem s leđa, u Bulevaru oslobođenja na svega 200 metara iza zgrade SUP-a u centru Novog Sada.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...

Sekire ponovo rade:

Novi Sad -- Maloletnik, koga je mačetama juče povredila grupa huligana, operisan je u Dečjoj bolnici u Novom Sadu, a prema rečima lekara, u stabilnom je stanju.

On je teže povređen ispred Građevinske škole u Novom Sadu kada ga napala grupa mladića mačetama i sekirama, što je još jedan incident u glavnom gradu Vojvodine, u kojem je bezbednosna situacija prema tvrdnjama građana i političkih partija, sve lošija.

"Dete je zadobilo povrede u vidu posekotine donjeg dela grudnog koša i abdomena širine 20 centimetara, gde dublje strukture nisu oštećene", rekao je novinarima portparol Dečje bolnice Dušan Vuković.

Izvor: B92

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ovo prevazilazi sve granice zdravog razuma.

Svako normalan vidi da nam je sistem pogresan.

Prvo - otkriti pocinioce

potom - zatvor za njih

onda - roditelje lupiti po dzepu

i na kraju - motiku u sake za te delinkvente!

Da istresu sav taj bes i potrose taj visak energije...

Zaista se brinem u sta se pretvara ovaj grad... :huh:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Šta se to dešava u NS u poslednje vreme?

Sta sta se desava?

Sad se kao svi pitaju. Ja cu da ti kazem sta se desava, otisao sam na par dana iz NS, a ovi raskantase sve sto valja u NS. Ne mogu da odem iz NS ni na par dana, a da se ne desi neko sr..e!

Bas sam se naljutio :kez:.

A u Bgd, tamo je sve super, mirise se cvece, Nada Macura nas svako jutro obavestava o nekim situacijama o svakojakim dogadjajima i tako... Rivalitet gradova se nastavlja rekao bih ako ni u cemu drugom onda u crnoj hronici svakako. :dry:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Moje pitanje je bilo najdobronamernije.

Do skoro je NS važio za miroljubiv grad, pun različitosti i tolerancije.

Mislio sam da moža imate neko objašnjenje...naravno da je celokupno stanje u kojem nam je zemlja katastrofalno i da nema veze da li je u pitanju Bg ili NS...mislio sam da imate neku specifičnost.

Beograd nije ništa bolji, ali u poslednje vreme je NS stalno na naslovnim stranama...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Šef dečije mafije ima 15 godina

Novi Sad -- Novi Sad je sudeći prema poslednjim događajima postao centar dečijeg kriminala, piše Blic i dodaje da nekrunisani kralj dečije mafije ima 15 godina.

Reč je o maloletnim S.S. koji ima 90 krivičnih dela iza sebe, saznaje Blic u novosadskoj policiji. Međutim, to nije sve. Do sada je protiv njega podneta 51 krivična prijava, ali je dosije ovog maloletnika koji je obijao automobile, pljačkao, nožem presretao vršnjake i otimao im novac, mnogo bogatiji.

Broj od 51 krivične prijave odnosi se samo na period od kada je S.S. napunio 14 godina, tj. od kad je policija mogla da počne da podnosi krivične prijave protiv njega. On je u kriminal zagazio par godina pre toga tako da policija veruje da iza sebe ima oko 90 krivičnih dela.

Zbog porasta maloletničkog kriminala Novosađani su juče održali performans u centru grada, a zamenik načelnika policije u tom gradu Stevan Krstić kaže za Blic da kriminal nije isključivo problem policije već celog društva, odnosno države.

On kaže da policija u pojedinim slučajevima može da deluje preventivno, što i čini, ali je ona, kako ističe, represivan organ. "Sam detalj da među njima ima maloletnika koji iza sebe imaju po 50, 60 krivičnih dela najblji je pokazatelj da je u pitanju vaspitni propust, gde su preventivno zakazale porodice i institucije. Policija ne može da vaspitava ničije dete", ističe Krstić.

Prema zvaničnoj statistici, u Novom Sadu se dnevno počini 38 krivičnih dela, a pored maloletničkog kriminala Novi Sad gubi bitku i sa navijačkim klanovima koji se međusobno bore za prevlast nad teritorijama zbog dilovanja narkotika, dodaje Blic.

Podsetimo, poslednji slučaj koji je zabrinuo javnost u Novom Sadu je napad maloletnika na vršnjaka mačetama i sekirom. Takođe, samo jedan u nizu slučajeva maloletničke delikvencije je i napad na novosadskog profesora.

izvor: b92

Kada sam pročitala ovo, značiiii... nije mi dobro...

:krsti:

i ako nakon ovih podataka i ove poražavajuće statistike

ovaj grad i ova država zaista ne mogu stati na put,

pitam se... gde mi to živimo?!?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

On izvadi pištolj i rani jednu od džukela. Kvalifikacija tužioca - pokušaj ubistva.

Na to sam mislila kada sam pisala o pretučenom profesoru....

Tačno bi tako i nesretan čovek prošao da je udario bilo koga od tih (odvratnih) klinaca.

Ne bi on bio taj koji je žrtva već maloletni razbojnici....iako su to što jesu..

Zato mi je ipak drago (na žalost) što ih nije udario...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...