Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Skenirana donorska kartica_Pozadina.jpg

Ovako izgleda donorska kartica.

Stalno se prica o doniranju organa.

Da li ste donor organa?

Ili zelite da postanete?

Znate li kako mozete postati donor organa?

Ja odavno razmisljam o tome.

Davno pre nego je pocela ova kampanja,al nisam znala kome bih mogla da se obratim.

Sad je prosto,ukucam na Googlu *Doniranje organa* i pojave se brojevi telefona kome mogu se obratim.

Zelim da pomognem nekom ako vec meni ne budu mogli da pomognu.

Ako budem dozivela mozdani udar meni organi vise nista nece znaciti,a nekom cu pokloniti nov zivot.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Da li ste donor organa?

Ili zelite da postanete?

Znate li kako mozete postati donor organa?

Jesam donor.

Procedura je vrlo jednostavna. Odete u klinicki centar, kazete da hocete da postanete donor, popunite formular, dobijete karticu na koju upisete licne podatke i to je sve. Plastificiranje obavite sami :beyond:

Izmenjeno od strane člana Boginja
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...
  • 1 godinu kasnije...
  • 2 godina kasnije...

Izgleda da će bar privremeno postati nepotrebna jer je vlada u skupštinsku proceduru ubacila potpuno neustavan i, usudio bih se da kažem, stravičan zakon kojim svi građani postaju donori organa bilo da to žele ili ne! Po tom zakonu, oni koji izričito odluče da ne žele da doniraju organe moraće sami da se prijave u registar, u suprotnom će se podrazumevati da žele da budu donori.

Moj problem sa ovim zakonom je to što on graniči sa eugenikom i ograničava pravo slobodnom građaninu da sam odabere šta želi da uradi sa svojim telom. Slažem se, duboko se slažem, da je doniranje organa poželjan i human čin koji mnogo govori o vrednostima onoga koji ga prihvata. ALI verujem da takva odluka MORA da bude lična stvar svakog pojedinca, a ne odluka organa vlasti.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Morfe slažem se u potpunosti!!
Moja pokojna kuma nije bila donor.

Kada je pala u komu i kada je već bila klinički mrtva zamoljena je porodica da se izjasni da li žele da doniraju organe njihove majke na izdisaju. Naravno pristali su i pomogli nekolicini mladih ljudi ali to je bilo zamoljeno, nije bilo pod "morate".

Učinili su plemenito delo i jako sam ponosna na njih sve. 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

...

Moj problem sa ovim zakonom je to što on graniči sa eugenikom i ograničava pravo slobodnom građaninu da sam odabere šta želi da uradi sa svojim telom. ...

​Pa, ja lično to ne vidim tako. Ako ti zakon dozvoljava da se izjasniš protiv, onda ne može da se kaže da ograničava slobodu, da ti ne daje pravo izbora.

Ali hajde, ako to već neko tako oseća, kao ograničenje, po meni bi bolja solucija bila da se prilikom pravljenja lične karte obavezno mora odgovoriti na pitanje želim ili ne želim da budem donor. Naravno, sa pravom da se taj odgovor kad god može promeniti, po određenoj proceduri.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Dobra ideja, i donosi tačno ono što i ja želim - izbor. Nije izbor ako se podrazumeva. Neko iz ruralnih krajeva zemlje, bez pristupa internetu i naročitog zanimanja za konkretne zakonske akte neće ni čuti za zakon i za mogućnost da odbije donorstvo ako se s njim ne slaže. Kad dođe do momenta žetve organa sigurno neće imati izbor ni on ni njegova porodica.

Država ima mehanizme edukacije, siguran sam da bi jednom dobro organizovanom akcijom i medijskom kampanjom na duži rok uspela da uveća broj donora na prihvatljiv nivo i poveća opšti nivo svesti i znanja stanovništva. Ovako država uzima na sebe ono što nije njeno da uzme, a nije ni sposobna da iskoristi i spreči zloupotrebe. Jer, ista ta država krvnu plazmu domaćih davalaca krvi BACA, a kupuje drugu iz inostranstva. Šta drugo reći?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ja  vidim  kao  Morf.Sustina  je  da  to  zakonski  ne  sme  da  bude  propisano.Nekima  ne  dozvoljava vera,neki ce  imati  neke  drugacijestavove,mnogi  nece  znati  ni  biti  obavesteni   o  necem  takvom,a  mogu  ti  reci  Adrijane  da  se  jako  bojim  da  ce  to  otvoriti  i  mnoge  zloupotrebe,konkretno  mislim  na  trgovinu  organima.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

U  licnu  kartu  je  ok ,to  je  izrazavanje  sopstvene  volje.Tu  bih  ostavila  mogucnost  i  da  neko  promeni  misljenje.I  nisam  mislila  na  taj  predlog,ja  sam  protiv  predloga  da  se  to  regulise  zakonom.A imajuci  u  vidu  korupciju koja  je  u  svim  strukturama  naseg  drustva,mislim da  nije  tesko  zamisliti  na  koje zloupotrebe  mislim.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 godina kasnije...

Evo, odlučili su konačno da nam uskrate vlasništvo nad sopstvenim organima nakon što umremo. A ja sad ozbiljno razmišljam da potpišem zahtev za zabranu doniranja mojih organa (ako su monstrumi to uopšte uveli, kako je planirano u početku). Da mi dozvolite da ODLUČIM šta da radim sa svojim organima - može, da mi OTMETE moje organe - :jok: 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Morfe, ja se bojim iz suprotnih razloga. Dobro, ne konkretno za sebe, jer sam se sa mojim ukućanima dobro ispričao na temu, ali uopšteno, mislim da će češći slučaj biti ovo:
Koliko sam ja shvatio zakonske odredbe, uža porodica se uvek pita i može da odbije doniranje iako se donor za života nije protivio doniranju, pa čak i u slučaju ako se decidno izjasnio da je voljan da ustupi svoje organe! Mislim da će to kod nas, u ovoj očigledno zatucanoj sredini, biti daleko veći problem.

A priče o zloupotrebama, to mi je tako degutantno. Kao da takve aktivnosti nisu moguće i bez novih zakonskih odredbi. Protiv toga se treba boriti, najbolje preventivno, različitim procedurama, ali pljuvati plemenitu nameru i namenu zakona mi je ružno. Pogledajmo malo kako to funkcioniše u zemljama u kojima je tematika regulisana na sličan način (Španija, Hrvatska), kakvi su benefiti i koliko ima zloupotrebe, a ne odmah pljuvati nešto što bi trebalo da je civilizacijska stepenica ka humanijem društvu.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Slažem se ja sve za to sa stepenicama, i voleo bih da su one daleko strmije od ovih koje imamo, a za koje mi jako često deluje da idu ka dole umesto ka gore. Ali to mora da bude posledica promenjene svesti, a ne posledica prelamanja preko kolena od strane nesposobne birokratije. Sve što ja kritikujem u vezi ovog zakona je potreba da mi se nametne obaveza nečega što ja već ionako želim da uradim. Sa obavezom imam problem jer me u određenom smislu čini robom (u obe varijante naglaska) umesto punopravnim ljudskim bićem.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...