Idi na sadržaj

Veroispovest?


Preporučene poruke

Ja sam pravoslavni ateista! :vidbudale:

Da razjasnim ono "pravoslavni ateista". Verovatno se niste do sada sretali sa takvom kovanicom, ali ubeđen sam da nisam usamljen u stavovima.

Nevernik sam dibidus, znači ateista. Poštujem i ne podjebavam iskreno verujuće. Sa nekoliko njih sam imao veoma lepe i korisne razgovore. Između ostalih i na prvom mestu i sa pokojnim Julijanom Kneževićem, igumanom manastira Studenica. Al' što volem kada mi novokomponovani vernici "izađu na crtu", pa još kad je tema crkva kao institucija! :uzbud:

A ono "pravoslavni" u kovanici označava moje poreklo, poštovanje i uživanje u lepim običajima koje pravoslavlje nosi sa sobom. Od kojih neki običaji sežu i pre no što se pravoslavlje zapatilo u mom narodu. Ko može, ma kakav ateista bio, da kaže da je ružno okupljanje porodice i prijatelja oko praznične trpeze, bio to Božić, Nova Godina, Uskrs il' slava? Ko može da ne uživa u spremljenim đakonijama? Ko se ne raduje pronađenom novčiću u svom parčetu česnice, ma koliko bio nevernik i nepraznoveran? Ko može da ne uživa u dečijoj ciki dok se valjaju po slami il' kucaju jajima? Druga je stvar zbog čega si ti na proslavi, da l' zbog nekog tamo boga ili zbog ljudi sa kojima si.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Mislim da kovanica nije baš legitimna, iako poštujem vaše razloge za nju. Izrazi koji su "skovani" su potpuno suprotni po značenju, poput reči "dijametralno suprotan", koje često izgovaraju naši političari. To što uživate u okupljanjima porodice za navedene praznike ne čini vas pravoslavcima, kao ni mene. Možda biste pre trebali skovati reč tradicija u taj izraz. :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Slažem se ja Morf da kovanica i nije legitimna. Jeb'ga, meni je pala na pamet, pa i ne mogu da tvrdim da je baš "najpametnija" (Pogledati smajli nakačen uz nju! :kez:). Ali bitno je da ste me razumeli. U stvari, ostali, čini mi se jesu, ali ti nisi u potpunosti.

"... ne čini vas pravoslavcima ..." Nigde ja nisam ni rekao da sam pravoslavac, nego pravoslavni ateista! "Pravoslavni" u ovoj kovanici je pridev, a ne imenica! ;)

No, priznajem, bilo bi mnogo preciznije da sam rekao "ateista koji uživa u pravoslavnoj tradiciji" ili tako nekako, ali tako bi bilo i mnogo komplikovano i mnogo manje provokativno.

:voodoo:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Pravoslavne vere :) Nisam vernica koji obilazi crke i realno, u crkvu idem sa po Badnjak i kad je obavezno (vencanja itakoto). Ne smatram da cu biti veca vernica ako idem cesce i vise u crkvu, ako svaki put celivam ikone, ako to pokazujem. Moja vera je u mom srcu i ja verujem u Boga kao jedinog i ne moram svima da natrljavam na nos koliko verujem. Meni je bitno da ja znam da verujem. Ponekad se nocu pomolim za zdravlje moje porodice i moje zdravlje i to je to. Nekada sam se molila svako vece, odavno to vise ne radim. Nisam vernik zbog slavlja niti zato sto mi tako odgovara. Jednostavno verujem.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

sa vakvom ćudi.. smiješnom rabotom, nijesam se mogla opredjelit za jednu vEru

Tako sam iz neVernice ateistice eVoluirala u viševernicu.. sa mogućnošću odaBira u šta ochu :uredu: a u šta nechu da verNujem.

poPovi me (u toj priči) ne ENTEResuju...

but

ja stvarno volim ManiTua

poVremeno mi se đasvi ŠiVa

Muhamed mi je cOOl

Buda je basH faCa

ima ih još

ali Bog

on mi je nekako nabliži

... i najdraži.

Slobodno me zovite - mezImChe (svih) Bogova 89727fd5.gif i boŽanstava

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Pravoslavna.

Ali daleko sam od vernika koji obitavaju na liturgijama,poste sve postove,krste se kad prodju pored crkve(ja obavezno zaboravim) ,

ne psuju .....Ono jesam postila,pa se ispovedila, pricestila..ali sam posle cula ,da se popu koji me je ispovedao slosilo:(

pa sam batalila tu vrstu torture ,svoje i oca Ljubinka...Za slavu ,obavezno gledam da se umuvam preko reda i zbrisem cim se presece kolac...cisto gubljenje vremena,ali aj' da ispostujem neku tradiciju.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...