Idi na sadržaj

Južni Sudan na pragu nezavisnosti


Preporučene poruke

Južni Sudan bi uskoro mogao da postane nova nezavisna država, zvanični Kartum je već najavio da će priznati rezultate referenduma u južnom Sudanu. Afrika će po svemu sudeći dobiti još jednu državu a obzirom na brojne teritorijalne sporove samo na ovom kontinentu, ovo će sigurno biti vetar u leđa još nekim afričkim regionima da zatraže nezavisnost. Zvanični Kartum pristaje na miran razvod nametnutog braka, a da li će svaki ovakav spor u Africi i uopšte u svetu biti rešen samim referendumom? Šta mislite, očekuje li svet novi talas nastanka država i državica i kakve sve krize to može da proizvede? Neke prognoze su bili da bi nakon unilateralnih priznanja Kosova to moglo da stvori haos u svetu, pa evo otada ocepljenje proglasiše 2 gruzijske oblasti a izgleda da će se sada nastaviti i u Africi.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

GOTOVO 99 posto glasača koji su izašli na referendum o odvajanju južnog Sudana glasali su za takav postupak, pokazuju prvi službeni, ali nepotpuni rezultati izbornog povjerenstva.

Ti rezultati su najnoviji i najjasniji pokazatelj raspoloženja na jugu zemlje, i potvrda očekivanja o premoćnoj želji za odvajanjem od zajedničke države šest godina nakon kraja krvavog 20-godišnjeg građanskog rata. Referendum je bio obećan u mirovnom ugovoru kojim se završio rat., a puni službeni rezultati se očekuju sljedeći mjesec.

Web stranica Južnosudanskog izbornog povjerenstva navela je da je 98,6 posto glasača biralo odvajanje, te da je prebrojano 80 posto ukupnih, te po 100 posto glasova u nekim područjima. Povjerenstvo je ranije potvrdilo da je odaziv bio veći od obaveznih 60 posto.

Čelnici južnog Sudana, gdje se proizvodi dobar dio nafte u cijelom Sudanu, vrlo su oprezno reagirali na vijesti, rekavši kako će pričekati objavu punih rezultata prije nego počnu davati komentare. U glavnom gradu juga, Jubi, atmosfera je danas prilično mirna, što je u suprotnosti s ostatkom regije, gdje se slavi na ulicama.

Samo u Darfuru za opstanak države

Jedina regija koja nije glasala za odvajanje je Južni Darfur, gdje je 63,2 posto glasalo za jedinstvo, a 38,6 posto za odvajanje juga. Darfur je inače regija u kojoj se oko sedam godina vodi brutalan genocid nad nearapskim stanovništvom.

Najveća točka prijepora u pregovorima sjevera i juga bit će osporavana pogranična regija Abyei, u kojoj se proizvodi veći dio nafte.

Rat sjevera i juga Sudana trajao je dva desetljeća, čime je zauzeo mjesto kao najduži, ali ne i najkrvaviji afrički sukob. Ukupno je poginulo oko dva milijuna ljudi, a četiri milijuna je raseljeno.

Izvor:Index.hr

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 5 meseci kasnije...

Južni Sudan dobio nezavisnost

Izvor: B92, Tanjug

Džuba -- Predsednik parlamenta Južnog Sudana zvanično je proglasio nezavisnost najnovije države na svetu i 193. članice Ujedinjenih nacija.

Nakon toga je na svečanoj ceremoniji podignuta nova državna zastava, a predsednik Južnog Sudana Salvu Kir potpisao je prelazni ustav.

"Mi, demokratski izabrani predstavnici ovog naroda, voljom naroda Južnog Sudana i u skladu sa rezultatima referenduma o samoopredeljenju, proglašavamo Južni Sudan nezavisnom i suverenom zemljom", rekao je Džejms Vani Iga pred hiljadama okupljenih.

Nekoliko miliona stanovnika zajedno sa afričkim rukovodiocima i visokim zvaničnicima iz drugih zemalja učestvuju u rađanju nove države, 54. u Africi.

Uz svečano podizanje zastave Republike Južni Sudan prelazni Ustav potpisaće prvi predsednik zemlje Salvu Kir. U prestonici Jubi, stanovnici su sinoć počeli da slave, plesali su, lupali na kanistere i uzvikivali ime najnovijeg predsednika svetu.

Desetine hiljada stanovnika južnog dela do sada najveće afričke zemlje, koji od ponoći slave na ulicama prestonice Džube, uz gromoglasni aplauz i pesmu pozdravilo je novu državnu zastavu.

Centralnoj svečanosti proslave nezavisnosti prisustvuju brojni medjunarodni zvaničnici, medju kojima su i predsednik (severnog) Sudana Omar al-Bašir i generalni sekretar UN Ban Ki-mun.

Vlada u Kartumu prva je zvanično priznala novog suseda, a Bašir je istakao da je njegova zemlja "spremna da saradjuje sa našom južnom braćom i pomogne im da uspostave svoju državu tako da ona bude stabilna i razvijena".

Od 1955. godine, godinu dana pre nego što je Sudan stekao nezavisnost, pobunjenici sa afričkog juga zemlje su vodili dva rata protiv uglavnom arapskih vlasti u Kartumu, u nastojanju da dobiju dodatnu autonomiju.

Zaraćene strane su 2005. godine potpisale mirovni sporazum pod pritiskom međunarodne zajednice, a na osnovu njega je organizovan referendum na kome se početkom godine 99 odsto građana južnog dela Sudana izjasnilo za odvajanje od Severa, preneo je AFP.

Neposredno uoči proglašenja nezavisnosti Južnog Sudana došlo je do žestokog sukoba snaga Severa i Juga, naročito duž granične linije, koja još nije u potpunosti dogovorena. Krajem maja snage vlade u Kartumu zaposele su područje Abjei bogato naftom na koje pravo polažu obe strane.

"Ja sam srećan što ću se pridružiti predsedniku Kiru u proslavi nezavisnosti Južnog Sudana. Nova zemlja postaje i nova članica Ujedinjenih nacija, 193-ća. Predsednik Kir danas se nalazi na prekretnici. Prešli ste dug put u ime mira,a to putovanje se nastavlja. Ljudi Abjeia još uvek čekaju na konačno rešenje pitanja u ovoj oblasti. Razmeštanje trupa UN u Abiei je pozitivan korak ka bezbednosti, ali ostaje hitna potreba za političko rešenje" , rekao je Ban Ki Mun, generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Lideri Severa i Juga potpisali su 20. juna sporazum o demilitarizaciji regiona Abjei i saglasnost da 4.200 etiopskih mirotvoraca bude na toj teritoriji narednih šest meseci, dok je nacrtom rezolucije UN dogovoreno je da u okviru nove mirovne misije UN, u Južni Sudan bude razmešteno oko 7.000 vojnog osoblja i 900 medjunarodnih policajaca koji će održavati mir i pomagati u razvoju najmlađe države na svetu, preneo je AP.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
×
×
  • Create New...