Idi na sadržaj

Stvarni čuvari tradicije


Preporučene poruke

U Srbiji ima više stotina kulturno-umetničkih društava.

U njima više desetina hiljada mladih i malo starijih čuva izvornu ili stilizovanu tradiciju igara i pesama naroda koji žive na prostorima Srbije.

U poplavi nametnute nam zapadne moderne kulture u kojoj mladi znaju naizust reči stranih pesama, ili mala deca pokrete sa spota neke moderne zvezde, a ne znaju da zaigraju kolo, ova društva imaju neprocenjivu vrednost.

Ono što znam iz iskustva je da su igre i muzika sa ovog prostora svojom šarolikošću ritmova, kostima i pesama jedinstvene u svetu. Ne postoji ovako mali geografski prostor sa toliko mnogo različitosti.

Kulturno-umetnička društva sa naših prostora svuda u svetu ostavljaju najbolji utisak.

Bavljenje igranjem u nekom KUD'u je kao oblik rekreacije je idealan. Dva do tri puta nedeljno, dva do tri sata je odlicna mera.

Socijalizacija uz bavljenje plesom ili igrom u grupi ili sa partnerom pozitivno utiče na razvoj ličnosti, jer su ove grupe i dalje vrlo zdrave.

Temu posvećujem radosti igre, očuvanju narodnog stvaralaštva, zdravog odrastanja, svetlostima pozornice, damarima u krvi koje budi ritam i melodija...... onima koji se jesu i onima koji se nisu bavili ovom vrstom aktivnosti...

Povremeno ću postavljati neke snimke, po ličnom izboru. Neke sam ja snimao, na nekima će biti i mene, a neki će biti "biseri" medju koreografijama.

Za početak nešto sa juga (samo za Strasicu)...

Izmenjeno od strane člana gresan
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Hm....nisam imao nameru da ovako nastavim temu, ali ova zena to zasluzuje...

http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/293613/Umrla-Desa-Djordjevic-najpoznatiji-koreograf-srpskog-folklora

Neka joj je slava.

Ali da ne bi tugovali...Moj mali poklon vama Vojvodjanima. Koreografija jednog velikog umetnika i koreografa koga sam imao cast da poznajem i budem njegov ucenik....maestra Branka Markovica.

Izmenjeno od strane člana gresan
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

27676399.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Maestro Branko Markovic, prvak baleta Narodnog pozorista.

Jedan od prvih kreatora umetničke folklorne koreografije, izvanredan igrač i koreograf klasičnog baletskog repertoara, čije su koreografije (Vranjanska svita, Banatski motivi, Velika čočečka igra, Ero s onoga svijeta), i dalje nezaobilazne koreografije na repertoaru svakog folklornog ansambla. Kao prvak Beogradskog baleta on se posvetio našoj narodnoj igri i svojim postavkama stvorio poseban pravac. Bio je jedini i prvi, koji je narodnu igru preneo na scenu kroz jasne i prepoznatljive umetničke forme, a kreativnošću i scenskim rešenjima sačuvao je smisao, karakter i poruku narodne tradicije.

Pored njega postoji još mnogo sjajnih koreografa, ali je on prvi prepoznao umetničku vrednost izvorne tradicije i prilagodio je za scensko izvodjenje. Šezdesetih godina prošlog veka je napravio svetski "bum" sa Krsmancem kada su boravili na šestomesečnoj svetskoj turneji.

1986. je u Narodnom pozorištu obeleženo 40 godina njegovog umetničkog rada. Imao sam tu čast da u tome i sam učestvujem.

Na snimku koji posedujem je i moja malenkost, a koreografija koju prilažem je možda njegova najizvođenija i tačka koja je publiku širom sveta ostavljala bez daha od vatrometa ritma i melodije. Sav dert Bore Stankovića i Vranja staje u nešto više od 8 minuta.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 4 sedmica kasnije...

Jedan od najvecih cuvara narodne tradcije je i AKUD "Spanac" u kome sam i sam proveo najlepse mladalacke godine.

Svi kazu da su putovanja ono sto je najvrednije. Jeste vredno ali meni ne i najvrednije. Radost igre, svetla pozornice, aplauz iz mraka, druzenje do zore posle koncerta u najzabitijim delovima zemlje i upoznavanje ljudi je ono sto je najvrednije.

Prosle subote "Spanac" je napunio 57 godina. Bio prisutan, video staru ekipu, snimio koncert i ovo izmontirao kao poklon mom dozivotnom drugaru.

Inspirisan svime a posebno nekom novom decom na sceni (koja sva odreda lice na nekog iz mog vremena...ili mi to samo svetlo baca senku na zenice....)

PS. Mnogo si mator bre!

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 4 meseci kasnije...

Neki od vas znaju, neki ne, ali aktivno se bavim foklorom od malih nogu, sa prekidima ga igram preko 12 godina i igranje je, pored citanja, moja najveca strast. Ostace mi velika zal sto se nisam na vreme opredelila da se folklorom bavim za zivota, da mi igranje bude zanimanje. Danas, igram za KUD u okviru Zavicajne fondacije "Stevan Sremac" iz Sente. Kad se osvrnem i pogledam gde sam sve igrala.. Ne mogu da se pohvalim nekim poznatim KUD - ovima, sve je to u seoskim okvirima, ali znam da znam da igram. Da sam bila u gradu.. Ko zna.. Bejah primljena u "Sonju Marinkovic" 2010. godine, ali nisam stizala zbog obaveza i da igram, pa nisam isla.. Steta. Kod sebe nemam nikakav video, niti slike kad sam bila mladja, ali ostavicu neke koje su fotkane za vikend. Igran je Leskovac juce, a koreografiju su zasluzni Aleksandar i Sladjana Babin. Inace, igre iz okoline Leskovca su mi omiljene :)

577793_3513877378501_1618930756_2653360_

564348_3513877098494_1618930756_2653359_

562020_382744928431048_100000866332072_1

576451_382744451764429_100000866332072_1

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...
  • 7 meseci kasnije...

za GRESNOG satrapa:

e svaka ti ko njeogseva. kao da si me citirao. kada is igrao u spancu? ja sam poznavao neke divne ljude iz spanca i prvodio sa njima mnogo epog vremena? ih kakava je to bila mladost. sto rece onaj gospodin imalo se rasta i roditi.

kako god divnoje saznati da jos ima svet akoji prepoznaje prave vrednosti zojanja po salama i scenaa. to je za mene bio prvi i pravi i jedini fakultet zivota iako sam zavrsio sve skole koje se moglo zavrsiti a igranje mi nije smetalo ni momanta, naprotiv guralo me napred. usput ispucao sam tu svu onu muku samodokazivanja i ambicija i posle se profesio posvetio oslobodjen te posasti. ma bilo je da bi ga jos jednom,ne pitam za cenu.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...