Idi na sadržaj

Manipulacija


Preporučene poruke

Manipulacija je oblik ponašanja koji služi da se stvari okrenu u svoju korist u svakoj situaciji bez obzira koliko to drugome štetilo ili ne. Takvo ponašenje predstavlja perfidnu igru, gde ništa nije onako kako vam na prvi pogled izgleda.

Da li ste imali posla sa manipulatorima?

KAko ih prepoznajete?

Umete li da sa istim izadjete na kraj?

Da li ste manipulisali vi nekog?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Naravno da manipulisem, ali iskljucivo u svoju korist, bez posledica po ostale..

Prosto je grehota ne iskoristiti kad ti se neko lepo "namesti''..:lol:

Jbg, sta im ja mogu kad su glupavi i lakoverni, pa misle da je zlato sve sto sija..:beyond:

A najbolje od svega je to sto oni to nikada ne primete..

Uostalom, bivala sam i ja izmanipulisana u nekim mladjim danima..i mene su zednu preko vode..

Sad sam previse matora za takve aktivnosti..

A i nisam vise zedna..

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Manipulacija ima vise vrsta.

Uvreda

Vredjanje,pretnja,ucena

Ismevanje tudje licnosti

Ulagivanje i laskanje

Samosazaljenje

Agresivno zapitkivanje

Pa....da su me izmajmunisali?

Jesu,al vise se ne dam namagarciti.

A da li sam manipulator?

Nisam.

Izlazim na kraj sa njima kad im sve tresnem u lice.

Ili kad zapisem sta je prosli put rekao/la ili je podsetim,da mi je tad to rekla.....a sad ovo:blink:

To im je kao samar.

I gore.

Jer shvati da ne moze da manipulise .Mene:)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Kako da ovo formulišem... Imao sam posla s ljudima koji su pokušavali da me izmanipulišu, ne jednom. Možda su te manipulacije u njhovim očima i uspevale, ne bih znao da kažem. Znam samo da, kad osoba funkcioniše ovako kao ja, manipulacija je uzaludan posao. Zašto? Zato što imam funkcionalne principe koje ne bih mogao pogaziti ni kad bih hteo. Nikad me niko neće uspeti izmanipulisati da drugu osobu povredim, ponizim, napadnem bez razloga, prevarim na bilo koji način. Ne padam ni na ulagivanja ni na podsmevanja jer tačno znam ko sam i kakav sam, niko me ne može predstaviti boljim niti gorim nego što ja znam da jesam.

Ja nikad nisam bio manipulator, niti bih znao kako početi. Mnogim stvarima sam u životu naučen, ali tu veštinu nisam savladao. Nažalost.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Manipulisem bez grize savesti :vez: Kada zelimo nesto da kazemo (postignemo), to mozemo na vise nacina - odabracemo onaj, za koji mislimo da ce biti najefektniji ....moze lepim, moze 'hvatanjem na galamu', moze 'ucenjivanjem', stvarno na mnogo nacina, i dok biramo (u mislima je to munjevito brz proces), mi manipulisemo - a sve to ne mora da da bude u negativnom kontekstu. Npr. ako z n a m unapred da cu da naidjem na -'Ne mogu, necu, mrzi me' ....a ja necu da odustanem, jer to 'mora' da se odradi, onda se koristim lukavoscu (a sta je tu lukavost, ako ne manipulacija?), i problem postavim tako, da se jos i sam ponudi da mi pomogne (tu vrstu manipulacijacije sam apsolvirala sa Crnogorcem :cica:). ...a, dapace, budem i ja izmanipulisana - od malog experta :roll: .........ps. Da ne bude zabune, ne mislim na manipulacijaciju lazima, prevarama...jer manipulacijacija nije samo to.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

ali ,manipulacija JESTE nesto negativno

ne kazem da nikad nisam manipulisala,ali ne smatram to pozitivnim,nimalo

manipulacija je upravljanje tudjim postupcima radi licne koristi,zar ne?

pa kako to moze biti pozitivno?

sprovodi se kroz slatkorecivost i laskanje,emotivne ucene,samosazaljenje,zastrasivanje,podbunjivanje....

ni jedan od tih nacina nije okej,pa kako bi onda manipulacija mogla biti?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

manipulacija je upravljanje tudjim postupcima radi licne koristi,zar ne?

pa kako to moze biti pozitivno?

Ljudi vecinom vole laskanje..

Sta fali malo se ulizivati i laskati, ako ce ti to olaksati da obavis neki poslic na salterima, na primer..

Em taj neki srecan jer si mu podigla ego, em ti srecna jer si obavila posao..

Sta ces pozitivnije?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

SIMPTOMI POREMEĆAJA LIČNOSTIˇ

Poteškoće u slaganju sa drugim ljudima.

Mogu biti razdražljivi, zahtevni, neprijateljski nastrojeni, plašljivi ili manipulativni.ˇ

Obrasci ponašanja značajno odstupaju od društvenih očekivanja i ostaju postojani tokom vremena.ˇ

Poremećaj zahvata mišljenje, emocije, međuljudske odnose i kontrolu impulsa.ˇ

Obrazac je nefleksibilan i javlja se u širokom spektru situacija.ˇ Obrazac je stabilan ili dugotrajan, sa početkom u detinjstvu ili adolescenciji.

izvor/cpe.org.rs

Sta tu ima pozitivno?:blink:

Evo nadjoh nesto primera manipulacije..

Pitanje je bilo.....da li ste manipulisali rodjacima,prijateljima,nekim ko vam je blizak?

A da li su vama radili?

Iskrenost i manipulacija. U komunikaciji sa manipulatorom iskrenost ne pomaže. Ukoliko bilo šta izgovorite to će biti izokrenuto iako su činjenice na vašoj strani. Na primer, ako ste besni što vam je manipulativna osoba zaboravila rođendan, njena reakcija na to će izgledati ovako: ,, Strašno mi je zao što misliš da sam zaboravio na tvoj rođendan, trebalo je da ti kažem sa kolikim stresom se suočavam u ovom momentu-ali nisam hteo da te zamaram time. Mada, u pravu si možda je trebalo da zanemarim sav taj bol (ovda se mogu pojaviti i prave suze) i da se fokusiram na tvoj rođendan. Izvini.“ Iako slušajući izgovor koji vam osoba daje osećate da joj nije zaista žao, kako je izgovorila toliko lepih reči ne možete ništa da kažete protiv. Šta više možete se naći u ulozi tešitelja. U ovakvim situacijama, bitno je da ne popuštate uopšte – ne tešite, ne prihvatajte nesuvisla objašnjanja i izvinjenja. Ako osećate da je izvinjenje lažno – ono zaista to i jeste. Pazite se ukoliko manipulator oseti da vas je zaveo svojim manevrom, postaćete njegova stalna ,,mušterija“.

Davanje pomoći od strane manipulatira. Ako ih zamolite da vam nešto učine oni će skoro uvek pristati, ako se već nisu punudili i sami da vam pomognu pre toga. Ako im se zahvalite i prihvatite pomoć, oni će napraviti mnoštvo neverbalnih znakova, gde ćete vi prosto osetiti da bez obzira šta su obećali to neće biti ispunjeno. Ako im kažete da ne izgleda kao da će učiniti to što obećavaju oni će vas uveravati da nema govora da neće to učiniti i da su vaše primedbe nerazumne. Glavno pravilo je da ukoliko manipulator kaže DA naterajte ga da ako ne ispuni obećanje oseti da znate da to nije hteo ni da učini, i naterajte ga sledeći put da prizna da nešto neće učiniti iako obećava da hoće. Kada počne da teatrališe uradite nešto kako bi video da ne obraćate pažnju-stavite slušalice za slušanje muzike, izađite iz prostorije i sl.

Poricanje vaših reči ili kako vas manipulator može napraviti ,,ludim“. Ako primetite da u odnosu sa nekim morate početi da vodite beleške o tome šta ste govorili, i počnete da preispitujete sopstveni razum-zajte da ste u klopci manipulacije. Emocionalni manipulator je stručnjak u izvrtanju stvari, racionalizovanju, opravdanjima, okretanja stvari na ,,svoju vodenicu“. Mogu tako samouvereno da lažu da će vas ubediti da je nešto belo iako je crno, a vi ćete bez obzira na objektivnu činjenicu doći u situaciju da preispitujete sopstvena čula. UPOZORENJE: Emocionalni manipulatori su veoma opasni! Međutim, veoma će ga uznemiriti ako sa sobom nosite parče papira i olovku i krenete uredno da beležite konverzaciju. Možete da kažete da ste postali zaista zaboravni u poslenje vreme i da vam beleženje pomaže da to prevaziđete.

Krivica-emocinalni manipulator je izuzetan u stvaranju osećanja krivice kod drugih. Mogu vas naterati da se osećati krivim što pričate previše/ne pričate dovoljno, što ste previše emocionalni/niste emocijalni, što ste brižni/niste dovoljno brižni. Skoro sve može postati predmet manipulacije. Emocionalni manipulatori retko govore o svojim potrebama i željama otvoreno-oni uzimaju ono što im je treba kroz svoje manevre. Nabacivanje krivice je samo jedan od načina da to postignu. Još jedan način je uloga žrtve. Manipulatori se ponašaju kao da su velike žrtve i na taj način će vas naterati da mnoge poslove uradite umesto njih, i kada to učinite obično će vam reći da nije trebalo, da oni ne očekuju da to radite za njih, itd. Najbolja rečenica da ne upadnete u klopku je: ,, Imam poverenja u tebe da ćeš moći sam to da uradiš.“

Emocionalni manipulator igra prljavo. Manipulator ne rešava stvari direktno. Obično vam radi iza leđa i instruše druge da vam kažu ono što sami ne bi rekli. Govoriće vam ono što želite da čujete a zatim raditi stvari koji će obstruirati, po sistemu ,,jedno priča drugo radi“. Ako ga prozovete za takvo ponašanje najverovatnije ćete čuti da ne može sve da stane zato što je vama sada potrebna pažnja ili mir iako vas je pre toga saslušao i empatisao sa vama.

Ukoliko imate glavobolju, emocionalni manipulator će imati tumor mozga! Bez obzira koliko vam je loše, osoba koja je manipulativna će pokazati da je njoj sto puta gore nego vama. Teško ćete posle nekog veremena osetiti emocionalnu povezanost sa manipulatorom jer on konverzaciju stalno vraća na sebe. Ako ga prozovete za neko ponašanje on će okrenuti situaciju i napraviti da ste vi zapravo krivac u svemu tome. Iako znate da to nije tačno morate uložiti veliki napore da to i dokažete. Ne zamarajte se, verujte sebi, okrenite se i izađite.

Emocionalni manipulatori imaju sposobnost da izvrše uticaj na emocionalnu atmosferu oko sebe. Kada su besni ili tužni, oni će angažovati sve oko sebe kako bi im doprineli da se bolje osećaju a i kako bi upali u uloge spasitelja i rešavali sve što mogu kako bi ih oraspoložili. Ako ostanete u kontaktu sa ovakvim ljudima, zaboravićete da imate sopstvene brige i mislićete da nemate pravo da ih imate i da su male u odnosu na njihove.

Emocionalni manipulatori nemaju nikakvog osećaja odgovornosti. Ne preuzimaju nikakvu odgovornost za sebe i svoje ponašnje, sve je u tome da drugi treba da čine njima. Njihov prepoznatljiv način da vas kupe je deljenje intimnih informacija i poveravanje. To će učiniti da pomislite da je to senzinitvna, emocionalno otvorena osoba, i verovatno ranjiva. Međutim njihove emocionalnosti i ranjivosti prosto NEMA iako će uvek izgledati da su u problemu i krizi i od vas se očekuje da se ,,bacate u bunar“ za njih.

Sanja Marjanović

dipl.psiholog

Izmenjeno od strane člana stiklica
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ja bih preskocila taj clanak, i objasnila iz iskustva. Ako svesno odaberem pristup za koji smatram da ce dati rezultata (a znam sta ce da upali jer poznajem osobu), pritom to nije radi mog licnog benefita, vec je stvar za 'sire dobro, obostrano dobro, itd' - onda u tome ne vidim 'patologiju'. Npr. imam ideju kako da nesto u kuci poboljsam, ujedno znam da je jaca polovina inertna po pitanju kucevnog angazovanja...ako ga direktno pitam 'Hocemo li?', dobicu odgovore, pardon, izgovore (ne moze sad, a sto, a kako, itd), a kako znam da su argumenti na mojoj strani, ideju provucem indirektno, izokola, i tada mu je prihvatljiva. ......... Patologija? Mislim da nije. :vez:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Mene licno je zanimalo koliko je manipulacija zaista losa.

Da li spada u sferu patologije ili bezazlenog *muvanja* i izvlacenja.

Ne znam sto si se ti osetila prozvanom?

Mene je zanimalo sta vi mislite,jer imam gospodju XY u svojoj blizini koja je manipulativna osoba.

Sad znam da jeste,jer sam tragala i nasla.

Eto da ispricam parce price bice dugacko bas sve....

Ta gospodja XY uporno tvdi kako je razumna,realna,sve tras u lice.....a ovamo ulaginjivanje,laskanje,prica mi ono sto misli da bi mi prijalo.

Nema pojma da najvise volim istinu.

Makar bila najgora.

Osecaj krivice nema nikad,cudom se cudi jer je ona bas to rekla,a 100% znam da nije.

Cak i kad je njen sin povredio moju cerku ,trazila je nalaz da bi se uverila .....vazda sumnjicava da je neko laze,a ona laze kako usta otvori.

Moram da dodam....jednostavno sam je udaljila iz svoje blizine.

Naravno ona iznova pokusava da se priblizi.

Smorila me.

I razocarala.

Izmenjeno od strane člana stiklica
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 godina kasnije...

Nekako  bih  razgranicila  manipulaciju.Recimo  na  svesnu  i  nesvesnu.Zar  nas   ne  uce tome  od  malih   nogu?Budi  slatka,fina  ,nasmesi  se i   dobices  sve?Pa  onda  kroz  odrastanje ,neko 'zensko  ponasanje',trepci,budi  nemocna,uzdahni,spusti  pogled,ne  gledaj..zar  sve  to   nije  u  stvari   manipulacija?Decake  isto,moras bitiovakav,onakav,ostaviti  ovaj  ili onaj   utisak? Svuda oko  nas je  manipulacija,razlika  je  samo  sta  joj  je  cilj.Ne  odobravam  onu kojoj  je cilj  dovodjenje nekog  u zabludu i   iskoriscavanje.Inace,da..i  sama sam manipulator..

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Do ludila me dovodi dečija manipulacija roditelja! 
Ove nove generacije roditelja kao da su slepe, ili su previše opčinjene svojom decom.

Kao da mi decu nismo rodili, kao da ih nismo mi vaspitavali....kao da nam ih je neko poklonio, ovako odrasle i "gotove" a oni jadni moraju da se lome i ginu tokom odrastanja sopstvene dece i njihovog vaspitanja... :ajme: 

Mi verovatno našu decu nismo voleli kada samo bili strogi prema njima, kada smo uvek prvo proveravali događaj iz svih uglova, iz svih izvora.... Ne..oni slepo veruju svojoj deci a oni...prvaci u manipulisanju! 

Što je još strašnije pričam o deci od 5 godina!!

Ma tu su već "zreli" manipulatori.

Deca od 3 godine to rade tako uspešno da zaista ostajem bez teksta. 

 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ovi danasnji roditelji su takvi, jer su ih njihovi roditelji vaspitavali tako da su ona najbolja i najpametnija deca. 
Elem, stvarno su preterali sa tom preteranom brigom prema deci koje preslikavaju uciteljici i vaspitacima. 
Sto se decije manipulacije tice, ne moze se uvek prepoznati. Ne valja ni kada si previse nepoverljiv, jer bolje je nasesti na laz, nego jednom optuziti za isto i to nepravedno. Treba decu voleti i pustiti da rastu. Ne  rasti sa njima i umesto njih!

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Čitam Vecin post i smejem se, jer je ovo o odnosu dece prema roditeljima čista manipulacija :uredu: 

Nekad zaista budem ljuta, kako ne vide odrasli šta im deca rade i kako ih preveslaju, aliii... njihov problem su dok ne odrastu. A kad odrastu i postanu zreli ljudi - e, tu problem nastaje za sve. Jer, ti sada odrasli ljudi umeju samo na takav način da funkcionišu i dođu do cilja :dry: 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...