Idi na sadržaj

Vlad Cepeš III


Preporučene poruke

Vladislav III Zmajević (rum. Vladislaus III Drakulya), Knez i Vojvoda Vlaški, poznat i kao Vlad Cepeš (rum. Vlad Ţepeş - Vlad Nabijač) ili Vlad Drakula, je bio vlaški vojvoda, koji je vladao Vlaškom u tri navrata: 1448, 1456 — 1462. i 1476. godine. Poznat je po tome što je tokom svoje vladavine navodno sprovodio surovo kažnjavanje, naročito nabijanjem na kolac, pre svega osmanlijskih zarobljenika i njihovih pomagača. Takođe je poznat i kao inspiracija za ime vampira u romanu Drakula Brema Stokera.

vlad_tepes_orig_edit-x01.jpg

Rođen je 1431. u tvrđavi Sigišoara u Transilvaniji. Otac mu je bio Vlad II Drakul a majka moldavska princeza Snežana. Imao je starijeg brata Mirču (Miroslava) i mlađeg polubrata Radua (Radoslava). Iste godine kada je rođen, njegovog otaca je u Nirnbergu nemački car i mađarski kralj Sigmund uvedeo u vojni krstaški Red Zmaja čime je stekao nadimak Drakul-Zmaj. Poveren mu je zadatak borbe s Osmanlijama na granici Transilvanije i Vlaške. Vlad Drakul je 1436. zbacio Aleksandrua Aldeu sa prestola Vlaške i zaseo na njega kao vlaški knez. Kada se učvrstio na prestolu video je da se ravnoteža snaga menja u korist osmanskog sultana Murata II. Sklopio je sa Turcima savez protiv Sigmunda. 1438. je učestvovao sa Osmanlijama u napadu na Transilvaniju, a pratili su ga sinovi Drakula i Mirča. U tom pohodu je često spašavao hrišćane od turskog zarobljeništva i to je dovelo do toga da Osmanlije posumnjaju u njegovu odanost. Vlad II i njegovi sinovi Vlad III i Radu su prilikom poseta Muratu 1444. zarobljeni. Nakon kratkotrajnog zatočeništva Vlad II se zakleo na vernost sultanu i kao dokaz odanosti ostavio svoje sinove kao taoce.

Vlad III i njegov mlađi polubrat Radu su poslani u Egrigiz u Maloj Aziji i stavljeni u kućni pritvor. Tamo su naučili turski jezik, a Drakula je, navodno posmatrajući turske metode mučenja, i sam razvio jak osećaj za okrutnost. Nasuprot slepoj poslušnosti svog polubrata koji je prihvation islam, Drakula je ulivao strah svojim čuvarima svojom nepopustljivošću, iaoko je često bio bičevan i mučen. U međuvremenu, njegov otac Drakul se vratio na vlaški presto i obnovio svoju prethodnu zakletvu pripadnika Reda Zmaja. Iako oklevajući, pridružio se borbi protiv Osmanlija, a zakletve date osmanskom sultanu razrešio ga je papa. Njegov sin Mirča je aktivno učestvovao u velikom krstaškom pohodu 1443. u kojem je Osmanlijama oteta tvrđava Đurđu. Međutim, pohod na Varnu 1444, iako je došao do Crnog mora, završio je kao potpuni neuspeh. Drakul i Mirča su optuživali vođu pohoda Janoša Hunjadija (srp.Sibinjanin Janko) za poraz i on je osuđen na smrt, ali je zbog ranijih zasluga pomilovan. Hunjadijeve pristalice su 1447. ubile Vlada II Drakulu, a Mirču su oslepeli i živog zakopali. Posle smrti Vlada II Osmanlije su želele da vrate Vlada III u Vlašku i da podrže njegov povratak na presto u nadi da će ostati njihov saveznik.

Vlad III je uspeo da pobegne iz logora osmanske vojske i da pobegne kod ujaka princa Bogdana II, vladara Moldavije. Ubrzo je uverio Janoša Hunjadija u svoju odlučnost u suprostvaljanju osmanskom napredovanju i uz njegovu pomoć se vratio na presto Vlaške. Stupivši na presto, Vlad III je započeo sa preuređivanjem spoljne i unutrašnje politike. Poznat je po svom oslanjanju na običan narod i narodnu miliciju, koja je činila glavninu njegove vojske. Izvršio je reformu Vlaške u korist naroda, a na štetu bojara, podelom zemlje i prava. Ukinuo je feudalnu obavezu i dao status slobodnih vojnika, svima koji su bili spremni da se po pozivu priključe narodnoj miliciji i borbi protiv Osmanlija. Praktikovao je iznenadne i noćne napade, a u jednom takvom pohodu na tabor osmanske vojske, zamalo mu je utekao i sam sultan Mehmed II. Navodno, nakon tog noćnog upada, Mehmed II se povukao sa svojom vojskom, zaplašen svojom zamalo pogibijom, kao i šumom osmanskih vojnika nabijenih na kolac - sve što je preostalo od prethodnog osmanskog pohoda. Nakon tog uspeha, Vlad III je postao punopravni član Reda "Zmajeva" uz dodatak Drakul, ali će se i nadalje potpisivati kao Vladislaus Drakulya.

Vlad III je odbijao da nosi krunu, već je kao simbol vlasti nosio kapu - crnu šubaru sa brošem (zapravo prsten sa crvenim rubinom na zlatnoj osmokrakoj zvezdi, sa biserima na kracima, kroz koji su bila provučena orlova pera i na taj način bi bio zakačen o šubaru). Tom prstenu, ali i dragom kamenu su pripisivana posebna svojstva, jer je posedovao redak oblik šestokrakog asterizma, a o poreklu ispredane legende. U slučajevima odsustva Vlada III, kapa bi bila postavljena na stub na sredini trga, a slučaju njegove smrti bila bi data njegovom od naroda izabranom nasledniku. Ovaj simbol vlaške vlasti biće poslednji put viđen na portretu Mihajla Hrabrog (Mihai Viteazul), kneza Vlaškog (1593—1601).

Legenda o njegovoj pravednosti i borbi protiv Osmanlija, i dalje je živa u predanju naroda Gorja i Banata (u sadašnjoj Rumuniji i Vojvodini), nasuprot medijskim pričama o vampirizmu i okrutnosti. To predanje i narodne legende, popularisaće kasnije Nikolaj Čaušesku (predsednik Rumunije, 1965—1989) i sam rođen u Vlaškom gorju, u pokušaju da opravda i učvrsti svoju vladavinu.

Postoji nekoliko varijanata priče o smrti Vlada III. Najraširenije je verovanje da je poginuo decembra 1476. godine u borbi protiv Osmanskog carstva u blizini Bukurešta. Druga verzija je da su ga ubili nelojalni vlaških bojari, baš pre nego što je pobedio Osmanlije na bojnom polju, ili u lovu. Postoje takođe i tvrdnje da je pao u boju, okružen telima svojih vernih moldavskih telohranitelja (jedinice koje mu je pozajmio princ Stevan III Moldavski ostale su sa Vladom nakon što se Stevan Batori vratio u Transilvaniju). Drugi pak tvrde da je Vlada u trenutku trijumfa ubijo jedan od njegovih ljudi. Jedina neosporna činjenica jeste da su Osmanlije odsekli Vladu glavu i poslali je u Istanbul sačuvanu u medu, gde ju je sultan prikazivao na kocu kao dokaz da je „Kazikli bej“ konačno mrtav.

http://sr.wikipedia.org/wiki/Vlad Cepeš III

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...