gresan 1,851 Posted November 3, 2011 Report Share Posted November 3, 2011 Obožavam ga. I crni i beli. I mlad. I kao prilog. I da ga dodam svakom jelu. Neki skorojević je proglasio miris luka za nepristojan, ružan, "seljački". A zdrav je da ne može biti zdraviji. Moram da se suzdržavam i da ga jedem samo kada sam ceo dan kod kuće. Kako se vi borite sa ovim problemom? Kako ubijate miris luka iz usta? Quote Link to post Share on other sites
Aiko 1,794 Posted November 3, 2011 Report Share Posted November 3, 2011 Ne bih rekla da je bas skorojevic taj sto je proglasio beli luk za nepristojan..zaista jeste.. Neki ljudi, kao ja na primer, jednostavno ne podnose beli luk..ne mogu ni da ga jedem, imam uzasne bolove u zelucu, a o miomirisu koji osoba siri dobrih 48 sati posle njegove konzumacije, da ne pricam..cim osetim taj smrad, odmah mi krece refleks za povracanjem koji ne mogu da kontrolisem.. Mali milion puta sam moje pacijente vratila kad se najedu beog luka, jer jednostavno ne mogu da radim.. Evo jutros sam morala da se premestim sa jednog na drugi kraj busa, jer nisam mogla da izdrzim smrad.. Crni luk ne smrdi tako i dovoljno je oprati zube, pogrickati malo persuna i staviti zvaku da se miris neutralise..beli luk je nemoguce neutralisati, jer se njegov miris(citaj smrad :pegla: ) siri iz pluca i kroz pore na kozi dobrih 48 sati.. Mrzim beli luk..i zdrava sam i bez njega..:dry: Quote Link to post Share on other sites
ako_odem 666 Posted November 3, 2011 Report Share Posted November 3, 2011 Obožavam ga. I crni i beli. I mlad. I kao prilog. I da ga dodam svakom jelu. Neki skorojević je proglasio miris luka za nepristojan, ružan, "seljački". A zdrav je da ne može biti zdraviji. Moram da se suzdržavam i da ga jedem samo kada sam ceo dan kod kuće. Kako se vi borite sa ovim problemom? Kako ubijate miris luka iz usta? Izvini, ali meni je taj "miris", da ne kažem smrad, seljački da seljačkiji ne može biti, a pošto živim na selu vrlo dobro znam o čemu pričam. Volim crni luk recimo u salati sa paradajzulencetom, ali da ga nema mnogo, i u pljeskama koje sprema moja keva, i tome slično. Beli skoro uopšte ne jedem. Najbolji anticrnolukosmrad je jedenje jabuke. Provereno. :lazygirl: Quote Link to post Share on other sites
ELA 1,400 Posted November 3, 2011 Report Share Posted November 3, 2011 Volela, ne volela - ne smem, jer hocu d'umrem od zeludacnih tegoba. Kad 'krenem protiv sebe' (i pojedem par rebarca crnog), obrstim persunov list (nedeljnu zalihu iz frizidera). Moj kompromis je praziluk, msm, za kuvanje ...a za klopu jocK :uzdise: Quote Link to post Share on other sites
vojo 1,783 Posted November 3, 2011 Report Share Posted November 3, 2011 Koliko ga volim malo ga jedem...ha mozda jednom-dvaput nedeljno...a tek przen sto volim...onako bez icega samo posojen...i izdinstan...pa samo od toga bih mogao ziviti...:) Quote Link to post Share on other sites
Starsica 757 Posted November 3, 2011 Report Share Posted November 3, 2011 Kao mladja sam ga tamanila na kile. Crni, beli, mladi, praziluk, vlasac, you name it. Dobro sto nisam pocela u kolace ga trpam. Medjutim, vremenom mi se zeludac pobuio i ne mogu da ga jedem zato sto me imam utisak kao da sam progutala ciglu, ne mogu sebi da dodjem neko vreme. Crni jedem baaaaaaaas retko, i to uglavnom u paradajz salati, beli smem da jedem samo ako je dodatni deo jela, nikako sam. Jbg, ja beli obozavam da trpam u sve i svasta, sve prelive i sosove pravim sa njim (i stvarno sam se zajebala pa sam ga deknula u lenju pitu prosle godine u Novom Sadu, pomesala babe i zabe dok sam kuvala rucak). Medjutim, posto vise ne jedem nijedan zbog stomaka i bolova, setila sam se taktike. Kad ima luka na stolu, priblizim ga svom tanjiru i dok jedem osecam njegov miris. Nije bas kao da ga jedes, ali je dobra kompenzacija. Obozavam miris belog luka koji ostane na prstima posle seckanja Nemam problem sa zadahom ili smradom. BoKte, ja nikad ne smrdim, k'o da parfem jedem :beyond: GlorijaTreca and gresan 2 Quote Link to post Share on other sites
vesticara 6,022 Posted November 3, 2011 Report Share Posted November 3, 2011 Crni luk volim u svakom obliku. Mladi...stari...veliki...mali...i takoooooooo Izeš jelo bez luka, pogotovo sarmu ili pasulj! Sitno naseckan pa začinjen...mmmmmmm :) Quote Link to post Share on other sites
stiklica 339 Posted November 3, 2011 Report Share Posted November 3, 2011 I nasuvo sa krompirom mnogo volim. Kakvo bi bilo nasuvo bez luka?? vesticara 1 Quote Link to post Share on other sites
gresan 1,851 Posted November 4, 2011 Author Report Share Posted November 4, 2011 Većina bi rekla "smrad" belog ili crnog luka. Ali da li je pošteno...dok ga jedemo miriše nam, a posle nam "smrdi". Drugo...miris je miris, a čovek je taj koji je odredio koji je prijatan a koji ne. Iz pristojnosti prema drugima jedem ga kada smem. Prema tome, nije "seljački" jesti beli ili crni luk i mirisati na njega... "seljački" i nepristojno je ne voditi računa o tome da drugim ljudima njegov miris može smetati. Starsica and luminica 2 Quote Link to post Share on other sites
Adrijan 3,662 Posted November 4, 2011 Report Share Posted November 4, 2011 Slažem se u potpunosti sa Grešnim, po lukovskom pitanju. Nego, meni je zanimljivo i još neobjašnjeno, to što ja luk ne solim, ali posle konzumacije svežeg luka duuuugo osećam slanoću u ustima!? Glisha 1 Quote Link to post Share on other sites
Sunflower 705 Posted November 4, 2011 Report Share Posted November 4, 2011 Volim u hrani bijeli luk ali ne i da ga jedem onako..svakako mi tako snizi tlak da jedva hodam. Obozavam crveni...uuuuf...svako malo ga jedem, a kad me drma pms posebno. Tesko da mogu ubiti taj prvi nalet smrada..ali ja pijem mlijeko. To bas onako ublazi. :stid2: Quote Link to post Share on other sites
believer 368 Posted November 4, 2011 Report Share Posted November 4, 2011 beli luk volim u jelima,i sa paprikama pecenim,onako da ga jedem -jok! crni volim...nekad ga isecem na rebarca,usolim,pa dodam sirce i ulje pa kusam ko salatu uz peceno meso volim i kad u leba stavim slaninu i sir i luk ali sta znam...nije da bas ne mogu bez luka ne mogu bez sira u zivotu a sve ostalo.... e .da obozavam pitu s lukom mogla bi da se ubijem od nje ona vruca a jogurAt ladan.....eJ miline.... gresan 1 Quote Link to post Share on other sites
Sunflower 705 Posted November 4, 2011 Report Share Posted November 4, 2011 Sad sam se sjetila gdje bijeli mogu onako ziv da jedem, na telecoj dzigerici! Najbolje...i onomad mi je cimerka iz Sjenice donosila pecene paprike sa bijelim, razbijale smo se i stan je smrdio danima po tome. A crveni...uf...uz cevape, onako kad ga vruca lepina i cevapi oslabe, pa se moze pojesti tona..iii uz rostilj, kad se jedna tona luka isjece u posudu za meso, pa luk onako poprimi okus rostilja... (gladna sam jbte ) Quote Link to post Share on other sites
Morpheus 5,112 Posted November 4, 2011 Report Share Posted November 4, 2011 na telecoj dzigerici! Najbolje...i pecene paprike sa bijelim Potpisujem. Ja, koji inače i nisam neki ljubitelj paprika, te pečene pa posute belim lukom obožavam. Pretpostavljam da mi same uopšte ne bi bile zanimljive. A i uz džigericu, ne mora teleća, bilo kakva. Inače ga se samo ponekad setim zimi uz slaninu, možda dvaput za celu zimu. Znam da je lekovit i sve, ali nervira me miris kojeg satima ne mogu da se otarasim. Crni luk još ređe koristim. Jedino jelo uz koje ga baš obožavam je sataraš. Kad ga pustim da samo blago zagori, mirisom i okusom podseća na pečurke... ništa lepše. Quote Link to post Share on other sites
GlorijaTreca 602 Posted July 11, 2013 Report Share Posted July 11, 2013 Izvini, ali meni je taj "miris", da ne kažem smrad, seljački da seljačkiji ne može biti, a pošto živim na selu vrlo dobro znam o čemu pričam. Volim crni luk recimo u salati sa paradajzulencetom, ali da ga nema mnogo, i u pljeskama koje sprema moja keva, i tome slično. Beli skoro uopšte ne jedem. Najbolji anticrnolukosmrad je jedenje jabuke. Provereno. :lazygirl: Neverovatno je reći za plod da je seljački pa još ako to kaže seljanin da ne kažem seljak. Ne znaš ti o čemu pričaš čim tako pričaš. U svetu, beli i crni luk su najzastupljeniji plodovi iz porodice lukovica. Jedu ga na dvorovima, najbogatijim trpezama; jedu ga kraljevi, prinčevi, princeze... Nekome može da ne prija miris ali je neukusno reći da smrdi. Svi oni koji vole beli i crni luk ne jedu smrdljivu hranu pa bi se moralo imati malo obzira. O lekovitom svojstvu obe vrste dovoljno se zna, a i cena govori mnogo. Obožavam obe vrste luka u bilo kom obliku a najrađe u svežem kada je hranljivost maksimalno zadržana. Quote Link to post Share on other sites
luminica 2,120 Posted July 25, 2015 Report Share Posted July 25, 2015 Oba luka koristimo.Bez crnog rucak ne umem da skuvam.Deca ga vole kad pravim rimflajz kuvanog,on kuvan uopste ne mirise,sladak je,takodje ga pohujem,pa jos kad je hrskav ,mlad isto.Biramo vreme,recimo vecernje sate kad nemam kontakta sa okolinom ako jedemo svez luk.Beli u svim marinadama za ribu,spikovanu jagnjetinu,pa onda pecene paprike ..uglavnom su to kolicine koje po okolinu nemaju negativne posledice.A i da imaju,stvarno ne vidim nista 'seljacki' sto ljudi uzimaju beli luk zbog pritiska,ili imuniteta.. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.