Idi na sadržaj

Nedelja štednje


Preporučene poruke

Nedelja štednje, koja počinje 31. oktobra i traje u prvoj nedelji novembra po pravilu budi veliko interesovanje štediša. Često se zbog imidža poslovnih banaka, ali i konkurentske borbe, nedelja štednje pretvori u mesec štednje. Portal Kamatica.com je prikupio i analizirao podatke o kamatama i visini položenih depozita u ranijim nedeljama štednje.

I ove godine će banke krenuti sa promotivnim akcijama od početka oktobra, a vrhunac atraktivnih ponuda za štednju biće na prelazu iz desetog u jedanaesti mesec.

Pre osamdest i pet godina 31. oktobra na skupu bankara iz oko 25 zemalja sveta u Milanu osnovan je Međunarodni institut za štednju. Istovremeno je ustanovljen Svetski dan štednje koji od tada, na razne načine, obeležavaju, pre svega, banke i finansijske institucije. Ovaj dan, sem što je formalno označen kao Dan štednje, predstavlja prekretnicu u ponašanju finansijskih institucija, koje od tada pojaćavaju propagandu štednje građana kroz različite medije i uvode različite bonuse, poklone i nagrade građanima koji im povere svoju štednju.

U prethodnim godinama u našoj zemlji dan štednje je obeležavan povećavanjem kamatnih stopa na položene dinarske i devizne depozite, uvođenjem nekonvencionalnih načina štednje i sličnim promotivnim akcijama. Narodna banka Srbije je u nekoliko prethodnih godina oslobađala poslovne banke obavezne rezerve, što je omogućilo istim da svoje kamatne stope podignu na viši nivo. U prošloj godini je Vlada Srbije uvela garanciju na depozite do 50.000€ i u 2009. godini oslobodila građane plaćanja poreza na ostvarenu kamatu po osnovu devizne štednje u poslovnim bankama.

Sve navedeno budi kod većine gradana očekivanja da će i u ovoj godini biti dodatnih povoljnosti kada su u pitanju oročavanja dinarskih i deviznih sredstava u poslovnim bankama.

DEVIZNI DEPOZITI STANOVNIŠTVA U RANIJIM GODINAMA

U prethodnim godinama ukupna devizna štednja građana u poslovnim bankama u Srbiji je beležila konstantan rast. Izuzetak je 2008. godina, kada je krajem godine zavladala kriza poverenja u kojoj je povučeno blizu milijardu evra devizne štednje. Iako su uočljivi trendovi rasta devizne štednje i dalje se procenjuje da se još bar oko 3 milijarde evra štednje građana nalazi „u slamaricama“.

Tokom nekoliko prethodnih godina, u Nedelji štednje je u poslovnim bankama u Srbiji oročeno preko milijardu evra. Poseban značaj ima to što se u svakoj sledećoj godini iznos oročenih sredstava značajno povećavao.

---------------------------------------------------------------

Imate li šta da uštedite? :astasad: Da li su vam povoljnije ponude u nedeljama štednje dovoljan razlog da to i izvučete iz slamarica? Verujete li domaćim bankama?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Naučila sam Kikija da štedi.

Ima svoju kasicu, gde završava svaki dinar, euro, koji dobije.

Kada sakupi određenu svotu novca, kupi sebi šta poželi.

Što se nedelje štednje tiče, nemam račun, ali ga ima potomak.

Krenuli smo sa skromnom cifrom, kada je imao godinu dana,

a sada dolazim u iskušenje da opljačkam rođeno dete :lol:

Šalu na stranu, što se poverenja tiče, nesigurna vremena jesu...

Biće još nesigurnija.

To me ne sprečava da svake godine, odem do banke, prođem čitavu proceduru,

ne bih li oročila sredstva na godinu dana.

Kažu da su kamatne stope manje povoljne u odnosu na prošlu godinu,

što je i bilo za očekivati.

Kada Kiki postane punoletan, samo da je zdravlja,

imaće lepu svotu, sa kojom će moći da raspolaže.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 11 meseci kasnije...

Po meni je ova akcija prilično licemerna uzimajući u obzir procenat nezaposlenih i onih koji rade a primaju platu sa zakašnjenjem po par meseci ili je toliko mala da je pre crkavica nego plata.

Jasno je da ima i onih koji solidno zarađuju, skidam kapu, neka štede ali ne mora da se od svake stvari pravi politički performans da ne kažem cirkus.

U Srbiji nikad više banaka, a veće krize, javašluka, sirotinje.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...