Idi na sadržaj

Kontrola vremenskih uslova


Preporučene poruke

Izvor: Tanjug

Naučnici su otkrili način kako da uz pomoć džinovskih lasera proizvedu kišu. Proces, pod nazivom laserska kondenzacija vode, mogao bi jednog dana da dovede do odgonetanja tajne meteoroloških ciklusa i omogući ljudima da ovladaju vremenskim uslovima.

Već neko vreme je u svetu poznata tehnika "sejanja oblaka", ali se ona ne smatra bezbednim načinom stvaranja kiše oblaka jer zahteva punjenje atmosfere česticama suvog leda i srebrnog jodida.

Naime, prilikom ovakvog formiranja kišnih kapi najčešće dolazi do širokog raspršavanja hemikalija i potencijalnog ugrožavanja životne sredine. Nova laserska metoda se razlikuje, jer koristi prirodne slojeve vlage i atmosferske uslove za proizvodnju kišnih kapi.

Fizičar Žerom Kasparijan sa univerziteta u Ženevi navodi da laser može da radi bez prestanka i ukoliko se dobro nanišani ne dolazi do disperzije velikih količina srebrnog jodida u atmosferi.

"Laser se može uključiti i isključiti po volji. Tako je mnogo lakše pratiti njegovu efikasnost. Kada Kinezi ispaljuju srebrni jodid u nebo veoma je teško proceniti da li bi kiša svakako pala", kazao je on.

Istraživači su prikazali novu tehniku na obalama Rone, nedaleko od Ženevskog jezera, gde su postavili džinovski pokretni laser. Nakon 133 sata od ispaljivanja laserskog snopa koji je proizveo čestice azotne kiseline u vazduhu došlo je do stvaranja kišnih kapi.

Mada nije bilo prave kiše, naučnici su optimisti i veruju da će uskoro moći da kontrolišu vremenske uslove, pa čak i da spreče pljuškove. "Možda će ovo jednog dana biti način da se u pojedinim oblastima ublaže monsuni i smanje poplave", kazao je Kasparijan.

Ideja o izmeni i kontroli vremenskih uslova nije nova. Godine 1946, američki hemičar i meteorolog Vinsent Šefer razvio je tehniku sejanja oblaka koja se i danas primenjuje.

U Kini, vlada operiše najvećim sistemom sejanja oblaka u svetu kako bi izazvala kišu iznad sušnih oblasti, pa čak i u glavnom gradu Pekingu.


Podržavate li ideju o ovakvom manipulisanju vremenskim prilikama na planeti? Mislite li da možda već postoje naprednije tehnike od gorepomenute, kojih mi obični građani još nismo svesni?

Nisam načisto kad su u pitanju ovakve akcije. S jedne strane, bila bi korisna opcija sprečiti uragane ili monsunske kiše zarad zdravlja i života ljudi. Ali, s druge strane, mi još uvek nismo u potpunosti svesni kako priroda funkcioniše i kakve bi eventualne posledice takvih aktivnosti mogle biti. Trebalo bi i dalje istraživati, ali uz maksimalan oprez pri testiranju mogućih rešenja.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...

Kontrola klim eje odavno san covecanstva.... Ja bih malo bacio akcenat na sistem HARP ili Harfa kako ga neki nazivaju....

Nedavno sam gledao na TV PALIMI emisiju gde je gostovao jedan Amerikanac Srpskog porekla koji je ekspert u tom programu Harp....... Taj program se drzi u prilicnoj tajnosti zbog onoga zbog cega je i izmisljen a to je uticanje na ljudsku psihu.... Vremenske prilike su tu samo nus pojava koju mogu izazvati....

nije to nista cudno jer je odavno poznato da ljudski organizam se drugacije ponasa n aodredjenim frekvencijama.... Tako da ako imate dobar uredjaj vi mozete i konrolisati raspolozenje ljudi.....

Postoje podatci Americke vojske gde su primenjivali i ieksperimentisali sa time i kod nas.....

Pukovnik Radic j ekod nas naj strucniji za tu oblast i in je izneo mnogo podataka o tome.....

Potpisivanjem partnertva za mir , nasa zemlja je dozvolila instaliranje tog sistema Haro kpd BARAJEVA..... U to je umesano kompletno vojno i civilno rukovodstvo ili ti marionete koje su zbog takih stvari i drzali 12 godina na vlasti.....

Po recima tog strucnjaka koji je doneo svoje snimke u emisiju i pokazivao sta je pravi oblak a sta onaj proizveden Harpom gde se jasno vidi panorama BEOGRADA a potom i satelitski snimci gde se vidi dejstvo pomenutoga sistema Harp pa imamo ostre i prave crte vremenskih dessavanja.....

Kod nas se susa drzala iz nekih razloga ( po meni pod pritiskom nekih lobija) ali svakome prepustam da sam donese svoj zakljucak.....

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...