Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Otvoren rat između tehnoloških giganata nije ništa novo, ali kad je Google ove nedelje objavio da kupuje Motorolinu mobilnu diviziju, konflikt oko mobilnih telefona je postao nuklearan.

Iza vesti o kupovini vrednoj 12,5 milijardi dolara stoji trka za naoružanje u stilu Hladnog rata, smatraju analitičari, pošto se vodeće firme nadmeću u nagomiljavanju patenata koji će im služiti kao oružje za destkrukciju.

Ova tema me već dugo opseda sa svih strana. Gledam situaciju na tržištu, naročito telekomunikacionom, i vidim da su patenti od dobre ideje koja je omogućavala finansijsku korist nekome ko je izumeo nešto novo i revolucionarno postali teret sistema. Postali su teg koji sprečava inovacije i preko noći ruši kompanije koje proizvode, jer su u moru patenata koje treba izbeći ili kupiti ispustile jedan ili dva, pa popile tužbu. Ne možeš više proizvesti ništa revolucionarno veliko, jer je u malom procentu zasnovano na nečemu što već postoji, a to za sobom povlači astronomske tužbe. Pa, zar nije ideja da se tehnologija unapređuje?

Ja bih sistem patenata potpuno ugasio i zamenio ga pravednijim načinom nagrađivanja doprinosa razvoju tehnike i tehnologije. Možda u vidu procenta od zarade novog proizvoda koji bi odgovarao procentu tehnologije preuzete iz već postojećeg proizvoda. Umesto da se kompanije takmiče u tome kako da unaprede tehnologiju i proizvedu nešto kvalitetno i trajno, one se takmiče u tome kako podmetnuti nogu jedna drugoj...

Kako vi vidite ovaj problem?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Drugacije gledam na to, a razmisljao sam ranije na slicnu temu pa cu sazeto izneti svoj stav:

1. patenti su jedini nacin da se sacuva rezultat intelektualnog rada od ``pozajmljivanja``.

Obzirom da su danas sva sitna otkrica otkrivena, samo grupe mogu postici naucni ili tehnicki pomak, a vlasnistvo patenata su uglavnom kompanije. Od ucesnika, svako naplacuje svoj rad po slobodnom trzistu, znaci kako uspe da pregovara.

2. proizvodnja je najisplativija ako se proizvodi nesto novo, do tada ne proizvedeno, proizvod koji sadrzi novo znanje. Najveci profit uvek donose nove oblasti (pr. u telekomunikacijama, farmaceutskoj industriji, nanotehnologijama, vojnoj tehnologiji). Neke kompanije svojom misijom smatraju kreiranje novca, tj. ostvarivanje sto veceg profita za investitore (pr. General Electric, Motorola, Siemens,...). Te kompanije kreiraju divizije bazirane na novim tehnologijama, a oslobadjaju se istih, cim profit padne ispod odredjenog nivoa. Tada te divizije prodaju manjim kompanije ili komapnijama na dalekom istoku, koje jos posle, decenijama izvlace profit iz njih.

Znaci sve su to neke trzisne pojave. Dobit na prvom nivou je toliki da se uvek mogu isplatiti troskovi eventualnih ``prava``. Naravno, publicitet je samo deo cenkanja.

Izmenjeno od strane člana shumica
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Obzirom da su danas sva sitna otkrica otkrivena

Jesu, i to znači da ako želiš proizvesti nešto novo, neminovno ćeš doći u situaciju da platiš korišćenje patenta, a u velikim projektima je velika mogućnost da neki od njih namerno ili nenamerno ispustiš iz vida.

2. proizvodnja je najisplativija ako se proizvodi nesto novo

Nešto potpuno novo je gotovo nemoguće proizvesti, mora se zasnivati na prethodno uspelim projektima. A Apple, Google i Microsoft se utrkuju u sticanju prava na te prethodno uspele projekte kako bi konkurenciju onesposobili. To, u krajnjoj liniji, onesposobljava društvo jer mu uskraćuje napredak do kojeg bi došlo novim uspešnim projektima. Slažem se ja da onaj ko nešto stvori, i time doprinese celokupnom društvu, treba biti adekvatno nagrađen za to, ali ova borba za patente je prerasla nivo nagrade prvobitnom pronalazaču i postala podmetanje klipova u točkove civilizacije.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Blesavi ste,uvek je moguce nesto novo izmisliti. Samo treba doci do ideje :kez:

treba, ali treba od toga i novca napraviti.

ne secam se tacnih cifri, ali zastita patenta ti dodje oko 500 eura kod nas.

e sad, to te stiti samo na domacem trzistu, znaci da ti ne ukradu ideju, moras svoj patent zastititi i u susednim nam bivsim republikama (neka bude 5x500 eur), a moras patent zastititi i u EU, to ti dodje oko 2000 eura po zemlji. onda ce ti jos uvek krasti ideju Rusi i Ameri, znaci jos 2x2000, onda dodju na red mali i veliki zuti...

Koliko novaca treba zaraditi od patenta da bi se sve to islpatilo, i koliki je rizik da neces imati novaca za propagandu, troskove proizvodnje, itd...

Znaci ako ima ideje, najbolje je odmah prodati gigantu za nekoliko desetina hiljada eura, a on nek zaradjuje milione.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Lenjka, nije problem u proizvodnji novog, već potpuno novog. Šta god da ti padne na pamet, za proizvodnju toga ćeš morati koristiti makar jedan deo prethodno stvorenog znanja, koje je pokriveno nekim patentom.

shumice, eto problema sa sistemom patenata. To više nije sistem nagrade stvaraocima nove vrednosti, već sistem prikupljanja novca. Sistem idiotizma na sve strane, koji je potpuno izgubio dodir s originalnom idejom. Dakle, treba da potrošiš par hiljada evra da bi tvoj trud i rad bio priznat i da ti to neko ne bi ukrao prvom prilikom koja mu se ukaže, a čak ni to nije garancija da se tako nešto neće dogoditi. Druga opcija je da to odmah prodaš nekome velikom, da bi on sudskim tužbama ojadio neke druge koji su stvorili nešto, a igrom slučaja došli na ideju sličnu tvojoj. Totalni haos.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Evo o čemu pričam:

25. oktobra Apple dobio pravo na patent pod oznakom 8,046,721 koji definiše otključavanje ekrana na uređaju:

“Uređaj sa ekranom osetljivim na dodir može biti otključan pokretom koji se izvodi na ekranu. Uređaj je otključan ako kontakt sa ekranom odgovara predefinisanom pokretu za otključavanje tog uređaja. Uređaj prikazuje jednu ili više slika koje prikazuju predefinisani pokret koji treba da bude izveden kako bi se otključao uređaj. Izvođenje predefinisanog pokreta podrazumeva pomeranje znaka za otključavanje na predefinisanu lokaciju ili predefinisanom putanjom”.

Ovo nije normalno, ljudi moji. Patentirali su pokret prstima po ekranu! Šta je sledeće, patentiranje načina i ugla gledanja u ekran od strane korisnika?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 6 meseci kasnije...

A evo i konkretnog primera za šta se danas koristi sistem patenata:

Yahoo je odlučio da pojača vlastitu artiljeriju u "patentnom ratu" s Facebookom. Bolje reći, odlučili su da dodatno začine već postojeću tužbu protiv Facebooka zbog krađe intelektualnog vlasništva. U odnosu na tužbu staru šest nedelja, Yahoo je dodao još dve tačke prema kojima Facebook krši njegove internet patente, čime se ukupan broj spornih tačaka popeo na 12. Valja imati na umu da je Facebook, nedugo nakon što je Yahoo protiv njega podigao tužbu, kupio 750 patenata od IBM-a, a ovog ponedeljka (30. 4) je od Microsofta za 550 miliona dolara otkupio 650 patenata koje su ovi kupili od AOL Inca.

Cela vest

Dakle, ništa briga o korisnicima, kvalitet usluga, rad na unapređenju proizvoda.... samo pitanje kako zaraditi što više i konkurenciji saplesti nogu...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ne možemo ih vratiti, to je postao svet za sebe. Čak i da neko pokuša da uredi celu stvar, pobunili bi se i tužilac i tužena strana. Takav sistem im odgovara, jer će ako danas i izgube sutra te pare namlatiti na nekome slabijem od sebe. Veća riba jede manju, a u sukobima velikih riba nastaju samo ogrebotine. Ostaje pitanje samo šta će biti kad ostanu samo jedna ili dve ribe, ali o tome niko ne razmišlja... ista priča sa svetskom ekonomskom krizom - svi su videli da kola idu nizbrdo, ali nisu obraćali pažnju jer su mlatili pare na preduslovima za krizu.

Što se tiče Marsa... slažem se. :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Samsung potukao Apple na sudu

21. jun 2012. 15:54 > 17:27

U najnovijem sudskom "okršaju" dve kompanije, poslednju rundu dobio je Samsung.

v249015p0.jpg

Bespoštedna borba Samsunga i Applea oko patentnih prava se nastavlja i dalje!

Sud u Hagu presudio je protiv kompanije Apple u postupku koji je pokrenuo Samsung još prošle godine, a ticao se povrede patentnih prava vezanih za 3G komponente.

Haški sud svojom presudom je obuhvatio starije Apple modele telefona i tableta, posebno naglašavajući iPhone 4 i iPad 2, ali je preskočen najnoviji model iPhone 4S i novi tablet.

Razlog za ovakvu odluku leži u tome što je Apple u međuvremenu prešao na Qualcomm čipove za najnoviji model, a samim tim i na nove patente koji su došli uz te čipove.

U Samsungu su sa oduševljenjem, naravno primili ovu vest, iako nisu uspeli da zabrane prodaju navedenih Apple urešaja. Kompanija je najavila da će odmah pokrenuti pitanje nadoknade za “iskorišćena” prava, kao i da će nastaviti da štiti svoju intelektualnu svojinu u novim sudskim sporovima.

Dakle, očekuje nas još ovakvih “okršaja” uskoro!

(MONDO)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

U SAD zabranjena prodaja Samsung Galaxy Taba

27. jun 2012. 20:01 > 20:03

Američki sud privremeno je zabranio prodaju Samsungovog Galaxy Taba 10.1, zbog kršenja patenta kompanije Apple u vezi sa dizajnom.

v249789p0.jpg

Apple je u tužbi podnetoj američkom sudu tražio zabranu prodaje Samsungovog Galaxy Taba 10.1 na tržištu SAD, zbog kršenja patentnih prava i navodnog kopiranja dizajna iPada.

Argumenti kompanije juče su uvaženi, tako da je prodaja ovog Samsungovog modela privremeno obustavljena na američkom tržištu, a u obrazloženju suda se navodi da Samsung ima pravo na borbu za svoj udeo na tržištu, ali da "nema prava da u toj borbi primenjuje nefer metode", prenosi BBC.

Zabrana prodaje će stupiti na snagu kada Apple uplati 2,6 miliona dolara garancije za eventualnu odštetu Samsungu, u slučaju da se tokom kasnijeg postupka pokaže da je zabrana bila neosnovana.

U Samsungovom saopštenju koje je mejlom dostavljeno BBC-ju, navodi se da ova odluka suda neće imati značajniji uticaj na njihovo poslovanje, i najavljuje preduzimanje adekvatnih pravnih koraka u borbi sa kompanijom Apple.

(MONDO)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Amazon radi sa Foxconnom na razvoju sopstvenog smartfona kojim bi se ušao u trku sa Appleovim iPhoneom i uređajima na Androidu.

Do ovih informacija prvi je došao Bloomberg, kome su planove o razvoju Amazon smartfona potvrdila dva izvora upoznata sa planovima kompanije.

Bloomberg piše i da Amazon radi na kupovini patenata koji pokrivaju wireless tehnologiju kako bi se odbranio od potencijalnih tužbi.

O ovome pišem svo vreme. Sad kompanija koja bi nešto proizvela mora mahnito da traži sve potencijalne patente koje bi mogla prekršiti da bi ih sve pokupovala. I šta ako propusti jedan, dva, deset patenata? Milionska tužba nekoga ko je sakupio te patente s jednim jedinim ciljem - da bi mogao da tuži one koji ih prekrše. A tehnologija koja omogućava tako nešto je poznata apsolutno svima jer je sastavni deo nekoliko stotina uređaja koje svakodnevno koristimo. Sumanuto.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...

Satovi na stanicama u Švajcarskoj i na Apple uređajima iPhone i iPad imaju okrugli ciferblat sa crnim kazaljkama koje označavaju sate i minute i crvenom sekundarom.

Portparol Švajcarske železnice Reto Korman rekao je za AP u Nemačkoj da je ta kompanija „ponosna” zato što je informatički gigant odlučio da kopira njihov dizajn od pre 68 godina.

Korman je, međutim, dodao da Apple nije prethodno tražio dozvolu da to učini i da će Švajcarska železnica tražiti od američke kompanije novčanu nadoknadu.

Ja imam istaknuta dva prednja gornja zuba, zahtevam da mi kompanija Disney isplati odštetu jer je kopirala dizajn mojih zuba prilikom pravljenja lika Duška Dugouška.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ja imam istaknuta dva prednja gornja zuba, zahtevam da mi kompanija Disney isplati odštetu jer je kopirala dizajn mojih zuba prilikom pravljenja lika Duška Dugouška.

Odšetu bi mogli da traže tvoji roditelji, a ne ti. Msm, ovo ti je dobronamerni savet da ne potrošiš pare na tužbu, a ona bude odbačena zbog tako bizarnog razloga. :povukao:

:andjeo:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...
  • 2 sedmica kasnije...

Još jedan biser!!!

Apple patentirao virtuelno listanje stranica!

18. novembar 2012. 10:30

Verovali ili ne, ali nakon patenta za zaobljene ivice, Apple je nekim čudom patentirao još jedan “neverovatan izum” - virtuelno listanje stranica!

v267255p0.jpg

Foto: www.gizmodo.com PrintScreen.

Patent pod oznakom D670,713, naslovljen "Ekran ili njegov deo sa animiranim grafičkim korisničkim interfejsom" registrovala je kompanija Apple kod regulatornog USPTO tela, koje joj garantuje jedinstveno i apsolutno vlasništvo nad virtuelnim listanjem stranica.

Apple je, u stvari patentirao i zaštitio animirano listanje stranica u tri koraka, prikazano na slici gore, koja su poznata verovatno od kada i sam Flash i njegove animacije. Apple ovo pravo nije zaštitio samo za eBook korišćenje, nego za “najširu primenu” patenta, pa ostaje nejasno šta sve potpada pod njegovo kršenje – verovatno svaki list koji se na sličan način virtuelno lista na internetu.

Još jednom dolazi do izražaja nemogućnost objektivnog sagledavanja stvari, ljudi koji odlučuju o tome kome koji i zašto pripada neki patent, jer virtuelno listanje hartije toliko je već u upotrebi da je prosto nemoguće tačno utvrditi kome “ono pripada” i ko ima pravo njime da raspolaže.

Ako je prihvaćen ovaj patent, da li to znači da svi automobili koji imaju točak treba jednoj firmi da plaćaju to što se on ugrađuje u svaki automobil bilo kojeg proizvođača? Takođe, da li svi proizvođači treba da plaćaju jednom tvorcu prava na tastaturu, koju, inače koristi još uvek najveći broj telefona?

Zar ne bi trebalo da se postave granice i odredi grupa patenata koja su “javno dobro”, koja svi podjednako i nesmetano mogu da koriste? Izgleda da je to, ipak nemoguće, makar, ako je suditi po američkoj praksi.

Ako je jedna firma mogla da iskoristi prava da registruje kao svoj “patent zaobljene ivice” i virtuelno listanje papira, koji su postojali godinama ili decenijama pre same kompanije koja ih je “registrovala”, onda će nam budućnos doneti jako puno nevolja.

Možda će upravo taj miš, kojim ste kliknuli na ovu vest, biti obuhvaćen sledećim “velikim” registrovanim patentom, na koji ćemo svi morati da plaćamo “pravo korišćenja”.

____________________

Dokle!?!?!?! :zid:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Dok i sami ne shvate koliko je cela stvar besmislena i pogubna po industriju. Možda Apple to pokušava ovako idiotskim patentima? Mada, ne bih mnogo računao na to da jabuka ima poštene namere... u tekstu nije navedeno, ali mislim da se ovaj patent kao i onaj prethodni odnosi na tržište SAD i da nema efekta u ostatku sveta. Možda grešim, ali u svakom slučaju:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 5 meseci kasnije...

To još nije ni najgore. Pred američkim ustavnim sudom se nalazi slučaj prava na patent nad ljudskim genima, negde sam pisao o tome. Dve žene su umrle u bolnici jer lekari nisu smeli izvršiti operaciju nad njima pošto ona podrazumeva manipulisanje genima nad kojima Myriad Genetics ima patent (geni BRCA 1 i BRCA 2).

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 6 meseci kasnije...

Nije o patentima, ali je usko povezano. Jeste li znali da je (u SAD, ali ne bi me iznenadilo da se proširi preko velike bare u Sjedinjene Evropske Države) zabranjeno javno objaviti tekst pesme (lyrics)? E pa, sad znate:

Američko Nacionalno udruženje muzičkih izdavača (NMPA) objavilo je spisak pedeset sajtova koji bez dozvole objavljuju tekstove pesama. Još jedna internet-borba upravo je počela...

LINAK

Dakle, ne smeš ponoviti ono što si čuo.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...

Vratićemo temu u domen patenata, ali mislim da su autorska prava usko povezana s njima i jednako problematična.

Naime, Princ (muzičar, ne šeik sa milijardama) je tužio 22 korisnika interneta, većinom vlasnike fan sajtova, i traži isto toliko miliona (22) na ime odštete jer su javno podelili snimke njegovog koncerta koje su sami napravili.

Koliki moron treba da budeš da bi tužio ljude koji su solidan deo slobodnog (i uopšte) vremena posvetili obožavanju tebe i širenju tvoje slave zbog širenja snimka koncerta održanog na javnom prostoru koji će ionako pre ili kasnije ugledati svetlo dana jer ga je, bez sumnje, snimila neka televizija koja će ga, bez sumnje, pustiti bez nadoknade u etar?!!

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 4 meseci kasnije...

Napokon malo svetla na kraju tunela!!!

________________________________

Tesla Motors oslobodio svoje patente

2hp0eg6.jpg

Dozvoljeno kopiranje

Da li je Elon Musk, vlasnik Tesla Motorsa, koji je svoje bogatstvo prvobitno stekao od PayPal-a, poludeo kad je odlučio da oslobodi sve patente vezane za njegov električni automobil Tesla? Ne brinite, Musk je poslovni čovek i nije poludeo!

„Juče smo još imali jedan zid sa našim patentima u našem centru u Palo Altu. Njega više nema. On je otklonjen u duhu pokreta otvorenog koda, za razvoj tehnologije električnih vozila.“

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...