Idi na sadržaj

Kad neko kaze 'Vojvodina', prvo pomislim na ...


Preporučene poruke

Na jebenu ravnicu koja je apsolutno depresivna, a mrzim ravnicu više neg' išta

Na neke fine devojke koje poznajem

Na Novi Sad

Na Bečej, jeb'o me Bečej :lol:

Na ootezanje pri govoru

Na opuštenost

Na Č Š i način na koji ih bačvani izgovaraju, i bačvanke of skroz

Na Đorđa Balaševića

Na šinobus, jebote, koji nisam nigde vid'o osim u Banatu :blink:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 4 sedmica kasnije...

Na šinobus, jebote, koji nisam nigde vid'o osim u Banatu :blink:

"Na bregu iznad Tamiša imali smo vinograd gde je moj otac jednog medju zlatnim jesenjim danima godine 1987. ugledao cobanina Niku zvanog Kinec kako jedva vuce džak grožda. "Pa dobro, Niko, da si pon’o grozd i dva, nego si natovario pun džak, usred podneva!..." – "Kakvo podne", na to ce Nika, "pola dva je!" – "E, izvini onda, onda je druga stvar!" – "Nisi vidijo da je otiš’o voz za Orlovat!?" – "Nisam, al’ vidim tebe pa mi srce puno!" – "Uf, ti se samo švotaš!"

Tako divane vinogradar i groždekradica od kojih nijedan nema sat nego se ravnaju prema redu vožnje Jugoslovenske železnice."

Izmedju ostalog i na to kako komsija ne poteze stoljpi na komsiju zbog pola metra medje, ukradjene tresnje ili grozda...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

.... pomislim na Dunav i ravnicu, na klasje zita koje ponosno stremi ka nebu i Suncu, pomislim na miris tek pecenog domaceg fleba...na Backu, na jutra koja donose pesmu gugutki i miris duda, pomislim na paore koji su svoje srce za raonike privezali, pomislim na mladost...

Izmenjeno od strane člana Faramir
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

...na caksire, noksire, ludaje, lotre, sorove, plotove, totove i totice (i nji'ove sarene suknjice), na piros cizme, makos tisto, na crepajacke rezance, kirBaje i secernu vunu, na 'Jo noput, sumsid ... Dobri djen .... Dobar dan, komsO' ....na sirinu i daljinu - onu di se nebo i zemlja spajaju u jednu ravnu crtu... :oblak:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

..........Prepoznatljiv po žudnji za skladom i lepotom nasuprot oporom istrajavanju Branko O. motivima koji nestaju čuva: kožne opanke slaninom namazane; vitlovke od ječmene i zobene slame; kuće od naboja trskom pokrivene; krpare; iznošeni štrikove i džempere; parne lokomobile, traktore kandžaše i dreševe; mangulice, puline, vrance, mrkove, zelenke, čilaše, đermove i kupe ku'rzovine...

..........Negde na marginama, onako usput preko strnjike, uz bostan ili vinograd Branko slika kukuruz o kome Borislav Mihajlović Mihiz (1922-1997) beleži:

Nismo se rodili u znaku Ovna, Raka, Vodolije.

Rađali smo se u znaku Kukuruza.

Koliko nas je kroz čije detinjstvo zveckala zrelo žuto zrnevlje uspavankom krunjenja, zorom komišanja? ...

U kasno proleće prošara polja nejakom strelom svoje stabljike, začuđen još, malečak. Tek pokazuje zube, on, budući gospodar polja. Dete je još, taj što će biti stasiti momak loman u pasu, sa mladim kicoškim brkom. Onda poguri leđa svim kopačima. Kopnja je. Počinje veliki, naporni balet. Proklinju ga devojke što im lomi kičmu i snagu, širi bokove i dlanove i lije znoj pod povezače. Kako je beskrajno duga brazda u letnje popodne! A on, dorastao do kolena, mrsi se pod suknje kad je plav i zdrav i godina berićetna, ili žuto siče kao gusan svoju nemoćnu kad je beskišica. Stoji na jednoj nozi, zaustavljen u taktu, dok mu hiljade ruku kidaju zaperke. Evo, već je perjanicu zadenuo za šešir, iroši se kao momak o seoskoj slavi. Ništa više nema da se radi s njim i oko njega.

Sve čeka.

Otežava i stenje zemlja pod njim...

Volim sve ono ......cega je sve manje.

Volim sve ono ......sto nestaje... polako.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 8 meseci kasnije...
  • 8 meseci kasnije...
  • 1 godinu kasnije...

Prvo pomislim na bulke pored šina u Maju.

Putovala sam često i na sve strane, ali nigde ne videh toliko divljeg maka kao kod nas u Vojvodini, pored šina u Maju. Žao mi je što nisam slikar ili  pesnik pa da naslikam stotine slika ili napišem stotine pesama. A najviše ih ima u Banatu, kao i roda uostalom, i one najviše vole Banat.

A posle pomislim na žito i nebo. Volim da gledam žitna polja kako se sastaju sa nebeskim svodom, nigde kraja ni žitu ni nebu.

Ali ipak najviše volim da mislim na ljude u Vojvodini. Ima nas svih fela ali tako lepo bitišemo zajedno.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

milinu, pitominu,majkinu strudlu i kuvani kukuruz, krompir corbu, a bogami i paradajz corbu, nasuva svih vrsta i oblika , dedinih pantalona sa stipaljkom dok vozi bajs , cipovke vruce , i mladosti puste:(

Hej curo, pa i ovde te prepoznah i pronađoh, mašala :)

Gde god da pišeš, uvek si posebna i daješ mi inspiraciju za piskaranje.

Kad pomenu kuvani kukuruz, ih, danas sam ga jela, nije više ko nekad što beše, nekad se kukuruz kuvao krajem leta, a sad ga ima i do polovine Novembra, čudan neki kukuruz čini mi se.

Onomad bila u Bosni kod nekih rođaka, baš vreme za kuvanje i pečenje kukuruza, pitam rođake: 'oćemo li da pečemo kukuruz ili da ga kuvamo, kako više volite, a oni me glede ko da sam tražila da mi za ručak spreme tartufe, haha, pojma nemaju moji bosanci šta je prava poslastica.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 5 meseci kasnije...

..na  ravnicu,na polja na kojima se talasa  zito  u junu,dokle ti  pogled  seze..na beskraj,miris  banatske prasine koja  se mesa sa mirisima izduvnih   gasova,na ljude koji  gledaju u  nebo,kao  da citaju svoju  sudbinu..na  sirinu,prostor...sve  ostalo  mi je skuceno i  neprirodno i  svoja  sam samo  ovde..

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...