Idi na sadržaj

Preporučene poruke

[h=1]Haos u Britaniji[/h]

Zapaljane zgrade, poharane prodavnice, uništeni automobili širom Engleske. Scene koje podsećaju na ratnu zonu. Policija zakazala. Više od 500 uhapšenih. Među uhapšenima i deca. Hiljade policajaca sprema se za obračun sa huliganima.

15.33 - Do sada uhapšeno 525 osoba, a protiv 100 su podignute optužnice.

14.31 - Britanac Mark Dagan (29), koga je u četvrtak ubila policija u severnom delu Londona, stradao je od jednog metka iz vatrenog oružja koji ga je pogodio u grudni koš, rečeno je na uvodnom saslušanju u okviru istrage o tom slučaju.

14.10 - Dvadesetšestogodišnji mladić, koji je upucan u automobilu u Krojdonu, tokom nereda u Londonu, prva je žrtva nereda u toj zemlji, javlja Bi-Bi-Si.

Protekla noć u Velikoj Britaniji bila je noć haosa. Grupe maskiranih izgrednika pljačkale su i uništavale sve pred sobom, a posle Londona i Birmingema, nemiri i nasilje proširili su se i na Liverpul i Bristol.

Izvor:http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/10/Svet/937264/Haos+u+Britaniji.html

Sta mislite o ovome? Cemu je zapravo izazvan ovaj vid protesta?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Bas nesto razmisljam, da je to u zapadnom kapitalizmu normalna pojava. Mora da bude tako cim se ulicni nemiri pojavljuju u nekim PC igrama, kao proces koji se suzbija odgovarajucom policijskom silom.

Kako to funkcionise? Sofisticirani kapitalizam je izuzetno razvijena pojava, ona izlvaci maksimalni profit iz svega. Drzava manje trosi na obrazovanje, na razonodu siromasnijih narodnih masa, trosi samo ograniceno na socijalne radnike, tek toliko da drogiranje i kriminal ne prerastu izvan kvartova.

U takvom deterministickom drustvu nemiri se mogu statisticki ocekivati i predvideti, kao i ocekivana velicina istih. To omogucuje postavljanje upravo toliko policije koja je potrebna za uspostavljanje kontrole nad drustvom. Osiguravajuca drustva takodje trpe procenjenu stetu. Znaci sve je pod kontrolom i nista posebno se ne desava. Nemiri su smireni i prosle(?) godine u Francuskoj, smireni su i osamdesetih u Los Anelesu (?, ne secam se tacno).

U slucaju da se desi vrlo redak ali kritican dogadjaj, nemiri mogu prerasti ocekivanu velicinu i tada moze da dodje do krize, teoretski izuzetno velika kriza (ekonomska kriza ili elementarna nepogoda) bi mogao da dovede do gradjanskog rata, bede, pa cak i do propasti civilizacije.

Dobar primer su za to desavanja posle poplave u New Orleansu, kada policijske snage nisu bile dovoljne, pa su ubacili i armiju sa bojevim naoruzanjem za uspostavljanje kontrole.

Sve u svemu, na zapadu nista novo.

Zemlje sa imalo socijalistickog karaktera bi stvari sprecile edukovanjem narodnih masa. Naravno to poskupljuje drzavu, te izaziva probleme na drugim poljima funkcionisanja drzave.

Izmenjeno od strane člana shumica
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Izgubljena generacija traži smisao života. Oseća da su joj bankarski karteli postali vlasnici, a da nazovi vladajuće strukture ništa ne čine povodom toga. Ne da ne čine, već slepo sprovode naloge. Oseća da na izborima nema izbora. Oseća da nezaposlenost raste i za to krivi doseljenike. Roditelji zauzeti jurcanjem za novcem ne obraćaju pažnju na njih. Školstvo je pretvoreno u servis multinacionalnih korporacija umesto u kolevku znanja. Prepušteni su sami sebi. Ljudska bića imaju potrebu da se na njih obrati pažnja, da se njihov trud prizna, da se njihov rad vrednuje. A toga nema. Bes je logična posledica. Eskaliraće sve češće i sve oštrije.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Da sam znala ranije da skoknem do Londona po nove patike. :lazy:

Ne volim da ljudi ginu, ali volim da se pokaze malo svijetu da nije sve tako zlatno kao sto sija u mnogim drzavama koje se busaju i pravdu traze po Libiji i slicnim zemljama. Prvo neka svoje probleme rijese. Predugo se pretace iz supljeg u prazno, a ne rjesava se srz problema.

Neka se i ostali obracunavaju kao mi na Balkanu. :lazy:

God Save the Queen. :ok:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ima malo veze i sa nezadovoljstvom, ali mislim da vise ima veze sa samom vladom..posto ja to ne mogu lepo da objasnim, jer ne umem da se politicki izrazavam, preporucujem da dobro preslusate pesmu od S.A.R.S.- To rade, a i da pogledate film Shishanje..mislim da ce vam mnogo toga biti jasnije..:uredu:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ne bismo se mogli baš tek tako ograditi od problema koje Britanija (ili Španija, ili Grčka, ili Italija, ili Japan...) ima, jer je problem sistemski raširen i pogađa gotovo sve države sveta u jednom ili drugom obliku. Mi smo dugo imali prečih problema, pa možda nismo primetili kad su nas uhvatili u kolo, ali mi u tom kolu itekako igramo. Dok god se prema ovome odnosimo kao o tuđim problemima koji nas se ne tiču, ti problemi ne da neće biti rešeni, već će ceo svet biti pozornica paklenog kraja civilizacije. Što je možda i dobro, ako ne odvede u totalnu anarhiju iz Holivudskih filmova.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Sto znaci da postoji neko ko zeli da se to desi, neko ko svesno gura celu planetu u propast.

Naravno da nije dobro sto je tako, i naravno da to treba da bude problem svakog pojedinca i da svako od nas pokusa da uradi nesto po pitanju toga.

Ali sistem je takav kakav je, oni su ga izmislili jer su zeleli da bude takav, oni su zeleli da naprave rasulo, mi igramo kako oni sviraju jer bi u protivnom platili kaznu za neslusanje te muzike.

Sve sto se do sada izmislilo, izmislilo se sa razlogom, svesno 101%, to se vidi, previse je ocigledno, pomocu najobicnije materijalne gluposti oni imaju kontrolu nad narodom celog sveta, kontrolisu radnike, neradnike, lopove, ulicne bitange i anarhiste, navijace sportskih klubova..bukvalno sve.

Za sve imaju resenje, i za svako sranje koje naprave imaju jednostavno pokrice preko medija. Oni koji su svesni toga im ne mogu nista, jer je to manjina, a manjina ne dobija nikad.

Ja stvarno volim da se shalim, ali sad ozbiljno mislim, treba da se desi neki smak sveta, da se samo poravna sve sto je izgradjeno, da se sve srusi.

E onda bi mi koji se mucimo da prezivimo znali kako da nastavimo dalje (naravno, kad bi to bilo moguce da se izdesava)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Pa sad, da svesno želi - ne želi. Slepo prati naučene ekonomske modele i srlja u propast. Misli da će stalno ista "rešenja" uvek biti efikasna, a misli i da može kontrolisati masu nezadovoljnih građana. Koliko god je to u SAD verovatno istina, jer su građani zatupljeni do kraja, u Evropi nije ista situacija. Bar još uvek nije. Kad, i ako, bude dostignuta kritična masa nezadovoljnih, doći će do krvavog izbora: poslati vojske na sopstvene građane ili se povući i priznati poraz. Ekonomski model mora biti promenjen, jer dugovi od preko 100% bruto društvenog proizvoda u sve više zemalja neće doveka moći biti pokrivani štampanjem novca.

No, odosmo predaleko, kriza u GBR je prouzrokovana jednim delom nezadovoljstva o kojem govorim. To je mačji kašalj, brzo će biti rešeno tako što će problem biti gurnut pod tepih, a oni koji pale London sprovedeni u zatvor.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

I na kraju krajeva, vuk pojeo magarca :)

Samo sto je magarac u ovom slucaju jadni narod preko koga sve ide..nije sve jedno gledati kako lome sve sto je neko godinama gradio, ali sa druge strane nije sve jedno ni gledati kako iste policija lomi.

Pa onda nastaje pitanje, da li da zalis materijalne stvari koje su vlasnistvo nekog coveka koji zivi od toga, ili zaliti te ljude koji nezadovoljstvom uspomoc haosa pokusavaju da izvuku pravdu svesni batina ili zatvora koji ih ceka.

I onda tako pitanje za pitanjem..a od odgovora ni traga. I opet se sve svodi na cinjenicu da ce vreme pokazati svoje.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ne radujem se ali nismo mi jedini *divljaci* u Jevropi.

Kad su se kod naas krale patike taj civilizovani svet se zgrazavao nad divljastvom u srpskoj prestonici.

A kod njih se kradu LCD televizori,kompovi,ma ko sta dohvati....

I kod njih ima nezadovoljnih gradjana koji su na rubu siromastva,mada mnogo manje nego kod nas,ali vidim kako oni to resavaju demokratskim putem,hocu reci,gumenim mecima.

Jbt mecka pokucala i na njihova vrata

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Kad masa krene u proteste, nema finoće. Bili u pitanju Englezi, Srbi, ili Meksikanci. U situaciji s patikama postojao je veći interes koji je zahtevao održavanje privida finoće. U tome se mi i Englezi razlikujemo. Kad postoji potreba da se prikažu finima, Englezi uspevaju, mi ne. Da je njima Škotska proglasila nezavisnost, ne bi krali patike po Londonu kao znak protesta.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Kako dođosmo do toga da poredimo ulične nerede i miting? Na mitingu se ponašaš prikladno, na uličnim neredima ne. Ništa specijalno za GBR, već za ceo svet, uključujući i Srbiju.

Ostajem pri tome da ono nije samo engleski problem i da će, proširi li se, doneti velike probleme celom svetu i nama samima. Nema svrhe likovati.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Nema svrhe likovati,da.

Osvrnimo se na njihove komentare na Beograd:

“Fajnenšel tajms“ javlja da je Beogard bio poprište najgoreg nasilja od paljenja američke ambasade u februaru 2008, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, a “Indipendent“ da sukobi nisu sprečili održavanje Parade, prvi put od 2001. kada su ekstremisti razbili sličan defile.

Ekstremno nacionalističke grupe i bande mladih fudbalskih "huligana" pokrenule su kooridinisane napade na policiju. Takođe, huligani su se ustremili i napali i zgrade povezane s vladajućom koalicijom, nakon što je vlada odlučila da zašititi učesnike Parade ponosa kako bi dakazala evropske standarde tolerancije, piše "Fajnenšel tajms".

A Indipendent: List zaključuje da je Evropa propustila to da uradi kada je iz političkih razloga 2005. preuranjeno primila Rumuniju i Bugarsku. Kada u narednih nekoliko godina bude razmatrao kandidature drugih balkanskih zemalja, Brisel ne sme da ponovi iste greške.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Evo šta kažu građani Londona:

In context with the complicit support of the government, the banks looted the nation's wealth while destroying countless small businesses and brought the whole economy to its knees in a covert, clean manner, rather like organised crime.

Our reaction was to march and wave banners and then bail them out. These kids would have to riot and steal every night for a year to run up a bill equivalent to the value of non-paid tax big business has 'avoided' out of the economy this year alone.

They may not articulate their grievances like the politicians that condemn them but this is absolutely political. As for the 'mindless violence'… is there anything more mindless than the British taxpayer quietly paying back the debts of others while contributing bullets to conflicts that we have absolutely no understanding of?

Uz nepodeljenu podršku vlade, banke su opljačkale nacionalno bogatstvo uništavajući brojne male radnje, i bacile celu ekonomiju na kolena na pritajen, čist način, poput mafije.

Naša reakcija je bila marširanje i mahanje parolama, pa njihovo spasavanje. Ovi klinci bi morali protestvovati i krasti svake noći tokom godinu dana da bi napravili račun ekvivalentan onome koji naprave velike kompanije izbegavajući plaćanje poreza samo u ovoj godini. Oni možda ne mogu artikulisati svoje nezadovoljstvo kao političari koji su ih osudili, ali je ovo apsolutno politički protest. Što se tiče "bezumnog nasilja"... postoji li išta bezumnije od toga što britanski poreski obveznici tiho plaćaju dugove drugih, prinoseći metke konfliktima koji ne razumeju?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Totenhem za patike :trt: Tek ćemo mi da gledamo scene Pariza, Atine, Londona i još mnogih gradova kako gore. Sprema se nova SEKA, a nisu se valjano oporavili ni od ove prve. Ne znam šta bi sa ovim italijanskim dugom? Nemačka nije htela da ga otkupi, rekli suviše veliki :kez: Dolar neminovno puca, a pući će i evro jer ovakav sistem koji su Amerikanci nametnuli je neodrživ, što je sada već svima postalo jasno. Tako da biti će za'ebato...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

I Amerikanci su POD tim sistemom, to ne smemo zaboraviti. SAD doživljavaju kao kolovođu događaja, ali SAD su samo prva žrtva tih istih događaja. Talijane je za sad spasla takozvana evropska centralna banka otkupom njihovih obveznica, ali to je kratkog daha jer je dug 127% BDP-a (ako se ne varam, preko 100% je sigurno). ECB je takođe pozajmila bankama 50 milijardi dolara pre neki dan, Američki FED je pozajmio britanskoj banci pare da kupi američku banku (AIG), Rusija planira da utrostruči javni dug u naredne tri godine, isti taj dug Japana pristiže 200% BDP-a, jadna Hrvatska duguje 70 milijardi evra, a ekonomisti se češkaju i pitaju zašto. Preti nam totalni kolaps svetskog finansijskog sistema. Uzbuna je stigla kasno, tako da će ovi što besne ulicama Londona dočekati samo zatvorsku ćeliju...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Naravno da su pod tim sistemom, oni su ga i nametnuli. Totalni kolaps koji je neizbežan i malo je onih koji se neće češati po ušima i osećati blagodeti kada se sve to bude dogodilo. Kinezi presipaju iz šupljeg u prazno, prodaju dolare i kupuju evro, ali im ostaju američke menice :lol:

Nego šta velite, ko će prvi bankrotirati? :kez:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Tehnički, Japan je u najvećim govnima zbog silnih hiljada milijardi duga, ali on ima čime da ih otplaćuje, za sad... Ako bih trebao da se kladim rekao bih Italija ili Španija. Italija je svu svoju industriju iznela napolje, nezaposlenost raste, javni dug im je prosto neverovatan.. oni su prvi kandidati. Španija je prvi kandidat za proteste a la London. Koliko god to neverovatno zvučalo, mi smo van direktne opasnosti u prvom krugu.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Zoe možda sumira neke stvari u naizgled naivno skrojenom pitanju:

„Kako možeš da izgubiš veru u red i zakon, u moral, saradnju i solidarnost, u svrhu bitisanja, a da tako čvrsto veruješ u ’najki’ duksericu, ili u plazma televizor”, pita se Zoe Vilijams u „Gardijanu”.

Može vrlo lako, ako ga od rođenja truju slikama Najki dukserica i plazma televizora umesto porukama o moralu, saradnji i solidarnosti. I kad se više pažnje posvećuje fiktivnom rastu BDP-a nego rastu dece u pametne i odgovorne ljude.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
×
×
  • Create New...