Idi na sadržaj

Engleska: Premier league 2011/2012


Preporučene poruke

Mančesterski derbi otvara sezonu

Izvor: B92 | AK

U Engleskoj se u nedelju igra Superkup. Za 89. trofej “Komjuniti šilda” na satadionu “Vembli” boriće se klubovi iz Mančestera.

Mančester junajted je kao vladajući šampion blagi favorit protiv osvajača FA Kupa Mančester Sitija. Utakmica na "Vembliju" igra se od 15 časova i 30 minuta.

Ovo će biti 160. mančesterski derbi koji će suditi Fil Daud. Junajted je slavio 66 puta, a Siti u 43 duela.

Zanimljivo, oba tima su istog dana obezbedila ovaj meč, 14. maja kada je Junajted remijem sa Blekburnom 1:1 osvojio Premijer ligu, a Siti pobedom na Stoukom osvojio FA Kup.

Otvorenom treningu na Old Trafordu prisustvoalo je 15-ak hiljada navijača Junajteda koji su imali prilike da vide pojačanja iz letnjeg prelaznog roku Ešlija Janga, Davida de Heu i Fila Džonsa.

“Ovaj događaj je svake godine sve veći. Biće to idealna prilika da navijači vide šta smo radili tokom priprema i upoznaju se sa timom”, rekao je menadžer Junajteda Ser Aleks Ferguson koji čeka svoj 47. trofej u karijeri.

Ekipu će u nedelju predvoditi kapiten Nemanja Vidić, kao i Vejn Runi koji je postigao 17 golova u prethodnoj sezoni. Rajan Gigs će ući u 22. sezonu u karijeri, a ovo će mu biti 35 meč protiv gradskog rivala po čemu je rival među igračima.

Mančester siti je trošio manje nego ranijih godina. Stigli su Stefan Savić, Gael Kliši, Serhio Kun Aguero i golman Kostel Pantilimon. Među starterima se očekuje i srpski reprezentativac Aleksandar Kolarov.

"Mančester junajted je trenutno na vrhu. Imaju snažan tim, osvojili su prvenstvo i doveli još četiri ili pet odličnih igrača. Mislim da smo mi blizu, ali su oni trenutno iznad nas", izjavio je menadžer Sitija Roberto Manćini.

Prošle sezone upravo je Mančester junajted osvojio Komjuniti šild trijumfom na Čelsijem od 3:1.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Fergiju i Junajtedu dosta poluvreme

Izvor: B92 | A. Kovačević

Aktuelni šampion Engleske, ekipa Mančester junajteda osvojila je prvi trofej u novoj sezoni, Komjuniti šild, engleski pandan Superkupu.

"Crveni đavoli" su na 'Vembliju' nadigrali gradskog rivala Mančester Siti sa 3:2, iako su na poluvremenu gubili sa 2:0.

Međutim, Aleks Ferguson je sve promenio na poluvremenu, zamenio odmah tri igrača, dva u odbrani, pa je dominantnom igrom u nastavku Junajted stigrao do velikog preokreta koji je u 92. minutu zaključio dvostruki strelac Nani.

Navijači su na "Vembliju" gledali dva potpuno različita poluvremena. U prvom je sve polazilo "za nogom" Sitiju, dok je u drugom dominirao Junajted.

Iako je Junajted igrao dobro u prvom delu, "građani" su koristilie svoje šanse i poveli sa 2:0. Prvi gol postigao je Džoleon Leskot u 38. minutu posle prekida sa desne strane. Defanzivac Sitija je posle centaršuta Davida Silve nadskočio Rija Ferdinanda i sa pet metara savladao nesigurnog Davida De Heu.

Ovaj gol je uneo nesigurnost u redove "crvenih đavola" što je iskoristio Edin Džeko u poslednjem minutu prvog dela. Reprezentativac Bosne i Hercegovine je "raspalio" po lopti sa 30ak metara, očajno je reagovao De Hea pa je Siti na veliko iznenađenje mnogih imao dva gola prednosti posle prvih 45 minuta.

A onda je na scenu stupio veliki Ser Aleks Ferguson. Ne znamo šta je rekao svojim igračima u svlačionici, ali je iz igre povukao čak trojicu, Majkla Kerika i svoj udarni štoperski tandem Nemanju Vidića i Rija Ferdinanda. Mesto u odbranu zauzeli su mladi Džoni Evans i ovogodišnje pojačanje Fil Džons, dok je težak zadatak da poveže sredinu terena dobio mladi Tom Kleverli.

Od samog starta drugog poluvremena Junajted je dominirao ne dozvolivši rivalu da priđe golu De Hee. Kleverli je sjano kombinovao sa Nanijem u sredini, stvarali su pometnju u poslednjoj liniji Sitija koja je popustila već u 52. minutu.

Ešli Jang je izveo prekid sa desne strane, a Kris Smoling iskoristio lošu ofsajd zamku i sa nekoliko metara u skoku nogom matirao Harta. Ovaj gol povećao je samopouzdanje u redovima Junajteda koji je samo šest minuta kasnije stigao do izjednačenja.

Sjajnu kombinaciju napravili su Kleverli, Runi, i Nani koji je na kraju iskosa sa leve strane savladao nemoćnog golmana Sitija. Bila je ovo neverovatna akcija igrača Junajteda koji su brzim, kratkim pasovima na malom prostoru izbacili nekoliko igrača "građana".

I u nastavku meča Junajted je kontrolisao igru, Roberto Manćini nije uspeo da pokrene svoje igrače koje je očigledno veoma loše postavio u drugom poluvremenu pokušavši da sačuva stečenu prednost. Menjao je i on, izveo Aleksandra Kolarova, ali šansu nije dao najvećem pojačanju Serhiju Agueru.

I kada su svi očekivali kraj meča i produžetke, na scenu je stupio brzonogi Nani. Posle prekida Sitija, Runi je iz kaznenog ispucao loptu na centar, tamo je do nje prvi stigao Vinsen Kompani koji je imao možda i previše samopouzdanja pa je umesto da je ispuca u aut ili polje pokušao da je proturi pored Nanija.

Portugalac je bio dovoljno brz da to onemogući, ukrao je loptu i brzo stigao sam ispred Harta kojeg je zaobišao i doneo delirijum na deo tribina sa navijačima Mančester junajteda.

Beta

Tako su "crveni đavoli" odbranili trofej osvojen prošle godine (3:1 protiv Čelsija), stigli do 19. u istiriji i ujedno dobili prvu od mnogih bitaka koje se očekuju sa Sitijem u predstojećoj sezoni. Ser Aleks Ferguson osvojio je 47. trofej u menadžerskoj karijeri.

Mančester junajted (4-4-2): De Hea – Evra (Rafael 72'), Vidić (Evans 46’), Ferdiand (Džons 46’), Smoling – Jang, Anderson, Kerik (Kleverli 46’), Nani – Velbek (Berbatov 89’), Runi

Mančester Siti (4-3-3): Hart – Kolarov (Kliši 73’), Leskot, Kompani, Ričards – Milner (Džonson 67’), Ture, De Jong – Baloteli (Beri 59’), Džeko, Silva

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

PL: Liverpul ponovo razočarao

Izvor: B92

Fudbaleri Liverpula odigrali su samo 1:1 sa Sandrlendom na svom terenu u prvom kolu nove sezone Premijer lige.

Ubedljivu pobedu na startu ostvario je Bolton protiv Kvins Parka u gostima (4:0), a pobedu u gostima zabeležio je i Vulverhempton.

Ekipa Nenada Milijaša slavila je protiv Blekburna Radosava Petrovića sa 2:1, a preostala tri subotnja duela završena su bez pobednika. Vigan i Norvič postigli su po gol, a Fulam i Aston Vila, kao i Njukasl i Arsenal nisu postigli gol.

Duel Totenhem – Everton je odložen zbog nereda u Londonu, a Njukasl i Arsenal od 18 i 30 igraju svoj duel.

Ekipa Kenija Dalgliša ponovo je razočarala na početku sezone. Liverpula je odlično otvorio duel protiv Sandrlenda, Suarez je u petom minutu promašio penal, sedam minuta kasnije se i upisao u strelce, ali što je meč više odmicao, to je tomaćin igrao sve slabije. Gosti su to iskoristili i došli su do boda akrobatskim golom Sebastijana Larsona u 57. minutu.

Očigledno je da je u Premijer ligu zalutala ekipa Kvins Park Rendžersa. Gosti iz Boltona pobedili su sa ubedljivih 4:0, a golove su postigli Kejhil, Gebidon (autogol), Klasnić i Muamba.

Pomalo iznenađujuću pobedu ostvario je Vulverhempton protiv Blekburna u gostima. Flečer i Vord iz penala bili su strelci za goste, dok je jedini gol za Roverse postigao Formika. U sastavu Blekburna nije bilo Radosava Petrovića koji nije dobio vizu iako jeste radnu dozvolu, dok je Nenad Milijaš presedeo meč na klupi za Vulvse.

PL, prvo kolo:

Blekburn - Vulverhempton 1:2

Fulam - Aston Vila 0:0

Liverpul - Sanderlend 1:1

Kvins Park Rendžers - Bolton 0:4

Vigan - Norvič 1:1

Njukasl - Arsenal 0:0

Totenhem - Everton odloženo

nedelja:

Stouk - Čelsi

Vest Bromvič Albion - Mančester junajted

ponedeljak:

Mančester siti - Svonsi

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 5 sedmica kasnije...
  • 2 meseci kasnije...

PL: Dempsi obradovao Krejven Kotidž

Izvor. B92 | NK

Fudbaleri Fulama savladali su ekipu Liverpula minimalnim rezultatom u poslednjem meču 14. kola Premijer lige.

Strelac jedinog pogotka bio je Klint Dempsi u 85. minutu. „Crveni“ su utakmicu završili sa desetoricom igrača na terenu pošto je Džej Spiring dobio crveni karton u 72. minutu.

Dalglišova ekipa ostaje na sedmom mestu na tabeli, dok je Fulam na 14. poziciji.

Gosti su mogli prvi do prednosti, ali je Džordan Henderson u 28. minutu pogodio stativu. Liverpul je bio bolji tim tokom većeg dela meča, ali je 72. minutu ostao sa desetoricom igrača na terenu što je domaćin iskoristio, stigao do gola i tri boda.

Premijer liga, 14. kolo:

subota:

Njukasl – Čelsi 0:3

Blekburn – Svonsi 4:2

Mančester Siti – Norvič 5:1

Kvins Park Rendžers – Vest Bromvič 1:1

Totenhem – Bolton 3:0

Vigan – Arsenal 0:4

Aston Vila – Mančester Junajted 0:1

nedelja:

Everton – Stouk 0:1

Vulverhempton - Sanderlend 2:1

tabela: Mančester Siti 38, Mančester Junajted 33, Totenhem 31, Čelsi 28, Njukasl 26, Arsenal 26, Liverpul 23, Stouk 18, Norič 16, Everton 16, Aston Vila 16, KPR 16, VBA 15, Fulam 15, Vulverhempton 14, Svonsi 14, Sanderlend 11, Blekburn 10, Bolton 9, Vigan 9.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 5 meseci kasnije...

Ne mogu da se otmem utisku da je fudbal zapravo umro tim golom Aguera. Titulu je osvojio tim sklopljen isključivo novcem, koji je za dve godine iz proseka doveden na mesto kojem nikad nije bio dorastao - nešto poput Čelsija... pa i Barselone na neki način.

Jedno se mora reći - zaista je bilo jako uzbudljivo. I drago mi je što je Mančester izgubio titulu, naročito zbog internet navijača Mančestera iz Srbije koji su bili naročito drčni prethodnih nedelja,

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Istinu govoris Morfe za Mančester Siti kao i za pare, ali da je definitino bilo neverovatna zavrsnica jeste. Da je bilo ko "režirao" ne bi ovako uspeo!

Ja se zbog toga mnogo i ne udubljujem u praćenje svega. Čak mi je dosadila i hiper produkcija zvana Liga šampiona.

Nekada se velika utakmica (tipa Milan-Real) čekala mesecima, čak i godinama, a sada svaki čas igraju neki veliki timovi. Čak i pobrkam koji igrač gde igra, pogotovo kada skoro svake sezone menjaju klubove.

Ovde su me nasmejali komentatori i njihove rekacije.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ne mogu da se otmem utisku da je fudbal zapravo umro tim golom Aguera. Titulu je osvojio tim sklopljen isključivo novcem, koji je za dve godine iz proseka doveden na mesto kojem nikad nije bio dorastao - nešto poput Čelsija... pa i Barselone na neki način.

Jedno se mora reći - zaista je bilo jako uzbudljivo. I drago mi je što je Mančester izgubio titulu, naročito zbog internet navijača Mančestera iz Srbije koji su bili naročito drčni prethodnih nedelja,

Fudbal je se pretvorio u biznis. U nekim klubovima tipa Mančester junajted,Bajern,Barselona ( jer realno okosnica tima je iz njihove omladinske škole )... se radi planskki i godinama i sve to padne u vodu zbog bogatih šeika ili oligarha. Za koju godinu će vjerovatno biti slično sa Malagom ili PSŽ.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...