Idi na sadržaj

Grčka tragedija - izuzetak ili uvod u novo pravilo?


Preporučene poruke

Grčka: Bonus za pranje ruku 420 EUR

Izvor: Politika

Atina -- Novi porezi i mere štednje mnogo toga menjaju u Grčkoj tako da su zakačili i neke gotovo neverovatne dotacije, koje je država plaćala iz budžeta.

Nemački list Handesblat objavljuje spisak prema kome su, recimo, vozači službenih dizel automobila mesečno dobijali 25 evra za „zagrevanje motora”, a mašinisti lokomotiva po 420 evra za održavanje lične higijene, preciznije, pranje ruku.

Vozači autobusa u Atini su imali dodatak od 310 evra ukoliko u toku meseca nijednom nisu zakasnili na posao. Inače, u Grčkoj je običaj da se kasni. Kuriri u ministarstvima su imali dodatak od 290 evra za uredno i na vreme prenošenje dokumenata iz kabineta u kabinet.

Novi zakoni mnogo toga menjaju a najbolnije su drastične mere štednje, tako da će u proseku svaka grčka porodica ubuduće godišnje imati jednu platu manje. Od ponedeljka su na tri evra poskupele najjeftinije cigarete, koje je pušila većina stanovništva. Vlasnici skupih automobila, jahti i bazena, plaćaće porez od pet odsto na prijavljenu imovinu, s tim što će sada, navodno, kontrola biti strožija.

Vrhunac kurioziteta je da su državni službenici imali dodatak za kopiranje dokumenta. Zaposleni u Ministarstvu kulture imali su premije za nabavku odeće, a zaposleni u državnom osiguranju regres za prevoz iako nisu izlazili na teren, već su isključivo radili u kabinetu.

Grčka je, kako vidimo, po mnogo čemu specifična, ali se ipak nazire određeni scenario koji bi trebalo bar malo da nas zabrine. Zaglavili su u dugove do guše, a sada ih EU izvlači iz problema, ali zauzvrat traži mnogo rigorozniju kontrolu troškova i manju slobodu građanima države. Sve češće čujemo kako su Irska i Portugal krenuli stopama Grčke, a situacija u Italiji nije ni izbliza bajna. Nezaposlenost je ogromna, sva industrija je izvezena daleko van granica države, a javni dug je sve veći. O dugu SAD ne treba trošiti reči, dovoljno je da Kinezi traže povraćaj sredstava koje im SAD duguju da se njena (a time i svetska) ekonomija nađe na kolenima.

Srbija je, bar za sad, van opasnosti sa umerenim spoljnim dugom, ali je pitanje vremena kada će on (dug) prerasti granice normalnog ako nastavimo da se zadužujemo.

Imaju li države izlaz iz začaranog kruga u kojem se nalaze? Kako vi vidite situaciju?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Mislim da je Srbija vec davno bankrotirala. Ogroman je unutrasnji dug drzave prema preduzecima. Ekonomija se gusi zbog dugova drzave, a pare iz EU ne stizu u dovoljnoj meri, odkada je EU zahvatila kriza. Srbija je na prinudnoj putanji. Mora se priblizavati EU, samo da bi se spasio gladi, nemira i anarhije, ona potpuno zavisi od evropskih priliva. Plate iz drzavnog budzeta su prevelik izdatak i nerealne su u odnosu na neredovne plate iz privrede. Pitanje je vremena, kada ce se morati smanjiti. Smanjiti plate, iako ni sada ne zadovoljavaju potrosaku korpu...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...