Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Preminuo glumac Pavle Minčić

 

Poznati glumac i satiričar Pavle Minčić preminuo je danas u Beogradu u 84. godini života.

Rođen je 16. juna 1931. godine u Beogradu, bio je pozorišni glumac, ali se oprobao i na filmu i radiju. Osnovnu školu, gimnaziju i Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju završio je u klasi profesora Raše Plaovića. 

U bogatoj glumačkoj karijeri ostvaro je zapažene uloge u komadima "Jaje", "Olovka piše srcem","Tužna je nedelja", "Revizor", "Sponzor noćas mora pasti". 
Bio je prvi glumac u Beogradu koji je odigrao monodramu, Gogoljev komad "Dnevnik jednog ludaka". 
Penzionisan je nakon 40 godina rada u Narodnom pozorištu u Beogradu gde je ostvario više od 120 uloga. 
Dobio je mnoge nagrade (“Radoje Domanović”, “Zlatni ćuran”, “Zlatni Lovor” i druge) uključujući i plaketu „Branislav Nušić“ i „Zlatni beočug za životno delo“ za trajni doprinos kulturi. Bio je istaknuti član “Ošišanog ježa”. 

 

 

 

b92

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...
  • 1 godinu kasnije...
  • 2 sedmica kasnije...

 

"Druže moj.Sačuvaću te. 

Ne brini.Slobodno idi.
Nije ovaj tren tako kratak.
Nije vreme za sumnju.

Budi mi dobar.
Išli smo jednom sami.

Sve si mi rekao.
U meni je sto vulkana.
Spalio bih svu logiku sveta,samo da se jos malo igramo.
A to se ne može.
Druže moj.

Budi mi spokojan.
Odbraniću te ja.
Zamrznuću osmehe,za neka bolja vremena.
Ti samo idi.
Budi siguran i smeo,
a ja ću voleti ovu suzu,
koju nikada nisam hteo."

12790997_1774364336125269_2040858023690032086_n.jpg

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

  Umro Bata Živojinović

 

Foto: Tanjug arhiva / Zoran Žestić

Bata Živojinović rođen je u Koraćici pod Kosmajem 5. juna 1933. godine. U karijeri je odigrao više od 300 uloga na filmu, u pozorištu i televiziji, od kojih su mnoge antologijske, a njegove filmove gledalo je preko 10 milijardi gledalaca, čime ne mogu da se pohvale ni holivudske legende. Da je bio lep glumac, kaže, "ne bi ni za hleb zaradio", pa na tu “kartu” nikad nije igrao. Bio je "crnac i žena sa feredžom", jer nije birao filmove i odbijao uloge, niti dopuštao dublerima da ga zamene.

Dvaput je odbijan na Akademiji, a filmski debi ostvario je u "Pesmi sa Kumbare" (1955, reditelja Radoša Novakovića) posle kojeg su se nizale uloge Miloša Bojanića, Mirte, Bulidže... u kojima je ubeđivao reditelje da film bez njega neće biti moguć. Bio je predstavnik nesalomivog srpskog duha bezobrazluka i drskosti u granicama dopuštenog i kao takav Bata je bio živa istorija srpskog glumišta. 
Šezdesetih se filmovima, poput "Kozare" (za koju je nagrađen u Puli) i "Bitke na Neretvi", ustoličio kao jedna od najvećih zvezda kinematografije bivše Jugoslavije, ali je zenit njegove popularnosti došao sedamdesetih filmovima s tematikom Drugog svetskog rata. Jedan od njegovih najpoznatijih filmova iz ovog perioda je "Valter brani Sarajevo", koji je postigao veliki uspeh u Kini, gde je Živojinović još velika zvezda. Osamdesetih Živojinović je parodirao svoju sliku akcionog heroja ulogama u mnogim lakim komedijama.

Živojinović je dva puta dobijao Zlatnu arenu za najbolju ulogu Festivala u Puli - za filmove "Kozara" (1962) i "Tri" (1965). Za film "Tren" dobio je nagradu na Međunarodnom festivalu u Moskvi 1978. Oktobarsku nagradu grada Beograda primio je 1972. Dobio je Sedmojulsku nagradu SR Srbije 1981. godine, te više puta na festivalu u Nišu. U avgustu 1993. nagrađen je Nagradom za životno delo „Slavica“ za svoje uloge u jugoslovenskoj kinematografiji. Pre dve godine, povodom 55 godina umetničkog rada i 77. rođendana dodeljeno mu je i najveće priznanje Jugoslovenske kinoteke - Zlatni pečat. 

U poslednje dve decenije, praktično od početka višepartijskog života u Srbiji, nekoliko puta je biran za poslanika u Narodnoj skupštini Srbije kao član SPS-a. 

Živojinović je bio inicijator i osnivač Udruženja filmskih glumaca Srbije, takođe i direktor filmskog programa Slobodarskih svečanosti u Sopotu. 

Poslednju ulogu imao je u filmu "Led" iz 2012. u kom je igrao dedu Životija. 

Na ovogodišnjem Festu dodeljena mu je nagrada Beogradski pobednik za životno delo.

 

izvor: b92

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 4 sedmica kasnije...

Ode nam  i  Manda..

Predstava je prekinuta, posle čega je glumcu ukazana pomoć i reanimacija, te je kolima Hitne pomoći prevezen u Urgentni Centar. Uzrok smrti poznatog glumca je srčani udar, kako prenosi RTS.
 

Milorad Mandić Manda rođen je u Beogradu, 3. maja 1961. godine.

Diplomirao je na FDU u klasi profesora Vladimira Jevtovića nakon čega je postao član beogradskog dečijeg pozorišta "Boško Buha".

Godine 1989. je snimio više od 270 epizoda emisije "Bajka za laku noć", a od 1989. do 1995. je vodio emisiju za decu "S one strane duge", što ga je uz Branka Kockicu, učinilo najpopularnijim dečjim glumcem i zabavljačem. 

Najzapaženiju ulogu po mnogima je ostvario u filmu Srđana Dragojevića "Lepa sela lepo gore", ali je ostvario i veliki broj zapaženih uloga u domaćim igranim serijama i filmovima. 

Slava  mu!

Izmenjeno od strane člana luminica
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...
  • 1 mesec kasnije...
  • 1 mesec kasnije...

ODLAZAK LEGENDE KVIZA "SLAGALICA" Preminula Milka Canić

A. Čanović | 19. 10. 2016 - 17:53h  [izmena vesti]  18:08h
| Komentara: 25

Lektorka i supervizorka popularnog kviza "Slagalica" Milka Canić preminula je danas u Beogradu nakon duge i teške bolesti.

 

[Milka Canić]
Foto: Dejan Živančević / RAS SrbijaMilka Canić

Od 2002. odine je supervizor u najpopularnijem kvizu i autor je brojnih udžbenika. Milka je radila kao profesorka srpsko-hrvatskog jezika u Prištinskoj gimnaziji, zatim u Vojnoj gimnaziji u Beogradu, a od tada i kao lektor.

 

Nije  glumica,ali  verujem da  nema  ko  nije znao  za  nju..nek  pociva u  miru.

Izmenjeno od strane člana luminica
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 meseci kasnije...
  • 7 meseci kasnije...
  • 10 meseci kasnije...

Znam da nije prava tema, ali mi se ipak čini kao najprikladnija za ovu objavu, jer u osamdesetoj godini je umro čovek po koji je poslužio kao inspiracija za jedno od najupečativljijih glumačkih ostvarenja u istoriji kinematografije, ali i čovek po kojem sam ja, posredno, izabrao nadimak. 

Umro pilot koji je inspirisao film "Dobro jutro, Vijetname"

Američki pilot Adrijan Kronauer, čovek čiji su nastupi na vojnom radiju inspirisali lik Robina Vilijamsa u filmu "Dobro jutro, Vijetname" (Good Morning Vietnam), umro je u 80. godini

IZVOR: BETA PETAK, 20.07.2018. | 08:35

 

AdrijanKronauer.thumb.jpg.45f159e2734475

/ izvor /

 

 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...