Sign in to follow this  
Followers 0

Dijaspora INFO


2 posts in this topic

Posted · Report post

Mi u Srbiji često idealizujemo ili omrznemo određenu zemlju na osnovu nekih stereotipa i lažno "našminkanih" informacija. Od koga bismo mogli dobiti realniju sliku o tim zemljama, nego od vas koji živite i radite tamo negde? Koje su prednosti i nedostaci života na vašim trenutnim lokacijama? Opišite nam malo mesto u kom živite, vaše komšije, njihove običaje, navike... pišite o čemu želite, a da nam to stvori malo jasniju sliku o ljudima i državama sa kojima i u kojima živite.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ono sto ja mogu da kazem o Becu jeste da ovdje vlada potpuna tolerancija. Za sve. Apsolutno. Mozes da hodas kakav hoces, s kim hoces...nece te niko cestito ni pogledati. Osim sa nasih prostora. Nas ne mijenja ni lokacija ni situacija. :)

Za sve ce ti izaci u susret, i krajnje kulturno objasniti, ili direktno pomoci. Narocito u bolnicama (a sa njima sam imala vise bliskih susreta :kez: )...

I one price da na njemackom govornom podrucju ne znaju engleski ili nece da ga progovore....laz. Ukoliko ne zelis da natucas njemacki i progovoris na engleskom, svako ko zna i 2-3 rijeci ce se pokusati sporazumjeti s tobom...ako ne znaju engleski..pokusat ce na madjarskom ili slovackom...ili bilo kojem drugom. Barem ja nisam imala nikakvih losih iskustava.

Javni prevoz im je doveden do savrsenstva. Samo sto te ne nose po gradu. I cijene prevoza su sasvim prihvatljive. Preciznosti ne manjka...kao svicarski sat. :)

Za jesti i piti vanka treba imati debeo novcanik, jer u prosjeku jedan normalan rucak sa jelom i picem kosta min 20 eura...

Hrana i pice su u trgovinama jeftiniji nego kod nas.

Jedina stvar na koju sam se morala navici jeste da se nosi ceker ili vrecica kada se ide u trgovinu. Mislis da je ok placati svaki put, ali poslije 10-ak kupovina vrecica....skontas kako bacas pare. One kesice koje oni daju za dz mogu da ponesu jedno jaje..a i to je pitanje da li ce se raspasti od te tezine. :fijuk:

Nervira me samo sto niti jedna trgovina ne radi poslije 19h. :dry: Rade neke trafike..u kojima su paprene cijene za ono sto ti treba...a i za njih moras dobro da se nahodas. Nedjeljom ne radi nista...pumpe (ali ajd nadji pumpu u gradu) ...i jedna trgovina u podzemnoj koja naplacuje i zrak koji udahnes. Ako u subotu ne obavis kupovinu...cvrc...mozes da se grizes za doope do mile volje. .neema. :kez:

Imaju prelijepe parkove..101 mjesto za odmoriti oci i dusu...

(kad se sjetim necega ili dozivim nesto lijepo/ruzno....eto mene) :)

Goga likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0