vesticara 6022 Napisano June 24, 2011 Prijavi Share Napisano June 24, 2011 Petljam po kuhinji i setim se da ove teme još nema. Postoje neke sitne cakice koje vam često mogu pomoći prilikom spremanja hrane. Naprimer: *Želite da ogulite svež paradajs i upotrebite ga tokom kuvanja kao dodatak nekom jelu. Ne morate ga bariti pa ljuštiti. Dovoljno je da tupom stranom noža pređete po celom paradajsu i potom ga vrlo jednostavno oljuštite kao da je obaren. *Seckate beli luk, i nervira vas miris koji vam još dugo ostane na prstima. Pređite prstima po slavini nekoliko puta i miris sa ruku će nestati. *Ukoliko imate običaj ( kao ja) da prstima uhvatite vruću dršku od šerpe pa se "lepo" opečete delove prstiju koje ste opekli čvrsto prislonite na resicu uha i držite dok vas bol ne popusti. Nema plika, nema otoka, kako da se nista ni opekli. (provereno!!) *Ukoliko plačete dok seckate crni luk, i to vas nervira, pokušajte da dišete na usta! Zatvorite nos i nema suza. :lol: Mia, Smucalica i vojo 3 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
ELA 1400 Napisano June 25, 2011 Prijavi Share Napisano June 25, 2011 Nemam 'redovno' mleka u frizideru ...a kad pravim pire, duSu bih djavLu dala za Salicu mleka. Tako izmislim rupu na saksiji, te kupim mleko kao investiciju u buducnost - razlijem po dva deci u najlon kesice ...i pobacam po zamrzivacu. :strikeraj: Vadim po potrebi. vesticara 1 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
vesticara 6022 Napisano July 10, 2011 Autor Prijavi Share Napisano July 10, 2011 Ljuštim ja onaj krastavac danas (ELA...Glisho.... ) i kao i uvek, kad odsečem krajeve, probam da li je gorak..krastavac naravno. I on za divno čudo gorči... E sad se ja setim jednog trika kako ukloniti tu gorčinu iz krastavca i sačuvati krastavac za salatu. Kada odsečete krajeve krastavca, nemojte ih odmah baciti. Kad oljuštite krastavac, probajte jednu šnitu. Ako je krastavac gorak, protrljajte onim odsečenim krajem po samom krastavcu. Bilo bi poželjno da to bude baš onaj odsečeni kraj krastavca. Trljajte pola minuta odsečeni kraj o krastavac i gorčina iz krastavca će nestati. shumica 1 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
vesticara 6022 Napisano September 18, 2011 Autor Prijavi Share Napisano September 18, 2011 Kada pravite neki specijalite od pohovanog povrća i još ga punite nekim nadevom (kao ja danas pečene paprike punjene rolovanim sirom), da vam se ne bi raspalo prilikom pohovanja, umotajte 2x u smesu za pohovanje. Brašno->jaja->prezla->jaja->prezla. Dobiće onu lepu čvrstu koricu poha i neće se raspasti. Ova caka isto važi i za Karađorđevu šniclu. Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
neobarocco 1125 Napisano December 22, 2011 Prijavi Share Napisano December 22, 2011 ko voli da zumance bude rovito prilikom przenja jaja on eye, nek poklopi "poklopcem" tiganj ..belance ofskroz bude peceno :kez: ELA i vesticara 2 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
vesticara 6022 Napisano December 22, 2011 Autor Prijavi Share Napisano December 22, 2011 Konačno je neki muški obukao kecelju i uskočio da da koji savet. Znam da su muškarci veći majstori u kuhinji i čudi me da ćute...kad ono prevarih se! :naklon: Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
ELA 1400 Napisano December 22, 2011 Prijavi Share Napisano December 22, 2011 Ako vam klinci ne vole seckani crni luk u pasulju (ili imate, kao ja, problema sa probavnim traktom), nemojte ga seckati! Ubacite ga celog.... onoliko koliko ste i planirali da stavite. Pre nego sto treba da stavite zaprsku, luk izvadite cetkom, malo ga istiskate kasikom da sokovi iscure, i bacite. U ukusu nema razlike, ali je 'laksi' za stomak. :maike mi: :strikeraj: Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
ELA 1400 Napisano September 5, 2012 Prijavi Share Napisano September 5, 2012 Ovo je fora moje mame. Kada treba da ispecete vecu kolicinu pomfrita, pa jos za one, 'za koje ne znate kada ce da stignu' ...tada krompir 'blansirate'. Naime, standardno, krenete da pecete krompir u vrelom ulju - ali nesto manje do pola (nista, ono, da porumeni) ...pa izvadite u ciniju. Ako je veca kolicina krompira, 'blansirate' sledecu turu. Ok? Tako vam krompir stoji sa strane (dok vi, npr. seckate salatu, pecete meso, lakirate nokte, telefonirate, itd)), i kada osacujete da je vreme da se klopa, ugrejete ulje, i vratite pomfrit da se dopece. ....... Super je ... hrskav i topao! (bar ga ja ne volim ukocenog) ....... Ps. Mama je keva za te stvari :roll: vesticara 1 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
shumica 474 Napisano September 7, 2012 Prijavi Share Napisano September 7, 2012 pa ono, moja mama voli da ukuva paradajz za zimu. ranije je trpala sve u najlon kese pa u zamrzivac, a ove godine joj mrzelo da pere flase pa je sve strpala u tegle, konzervans izmedju dva celogana. videcemo, ali mislim da je genijalna ideja! kako se toga niko nije jos setio? Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
vesticara 6022 Napisano March 24, 2013 Autor Prijavi Share Napisano March 24, 2013 (izmenjeno) Razna peciva od dizanog testa ne vole kada se "šokiraju" vrelinom rerne. Pecivo stavite u hladnu rernu i tek onda je uključite. Dok se rerna zagreva, pecivo će još narasti a kiflice (kroasani, pužići, pogačice, pogače...) će biti mmmmmmmmljac! Naravno, kada pečete više od jedne ture ovo je neizvodljivo.. Sva peciva će biti još ukusnija ako na dno rerne stavite posudu sa malo vode da isparava, dok se pecivo peče. Od te pare pecivo dobije onu vazdušastu mekoću. Izmenjeno March 24, 2013 od strane člana vesticara Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
GlorijaTreca 602 Napisano July 5, 2013 Prijavi Share Napisano July 5, 2013 Čišćenje ribe Da krljušt ne bi letela po kuhinji i vama, ribu zaronite u sudoperu ili veću posudu sa vodom. Ukoliko imate sreću da vam je dragi ribolovac, savet ne važi jer se podrazumeva da će on to uraditi na reci. :roll: Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
Orion Lady 1054 Napisano July 20, 2013 Prijavi Share Napisano July 20, 2013 (izmenjeno) Vrste začina koji se koriste uz određena jela Riba: lovor, mirođija, ruzmarin, majčina dušica, origano Piletina: lovor, beli luk, mirođija, senf, biber, žalfija, majčina dušica Junetina: lovor, biber, beli luk, senf, origano, peršun, žalfija, majčina dušica Jagnjetina: žalfija, kim, mirođija, beli luk, origano, senf, peršun, majčina dušica Jaja: mirođija, origano, peršun, majčina dušica Sir: kim, mirođija, beli luk, origano, senf, oraščić, peršun, majčina dušica Pasulj: origano, peršun, žalfija, majčina dušica Krompir: kim, mirođija, origano, peršun, ruzmarin Paradajz: lorber, beli luk, origano Razno povrće: mirođija, peršun, origano Salate: mirođija, nana, senf, peršu Voće: cimet, korijander, đumbir, nana Slatkiši: cimet, kim, limunova kora, oraščić Način korišćenja začina — Ne preterujte u količini i nikada ne dodajte dva vrlo jaka začina. — Ako koristite suve začinske biljke, dodajte ih na početku kuvanja, a sveže na kraju. — Začinske trave stavite u hladna jela nekoliko sati pre služenja, da bi se sjedinili ukusi. — Ako duplirate količinu u receptu, ne morate da duplirate i količinu začina (dovoljno je da stavite još 50 odsto). — Suvi začini imaju jači ukus od svežih. Ekvivalent jednoj četvrtini kašičice praha je tri četvrtine suvog ili dve kašičice svežeg začina. Izmenjeno July 20, 2013 od strane člana Orion Lady Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
Starsica 757 Napisano October 19, 2013 Prijavi Share Napisano October 19, 2013 Ko ne voli jela sa zaprškom, a po pravilu u jelo ide zaprška ili brašno, izrendajte krompir u jelo i izrendajte ga odmah, čim završite sa npr. dinstanjem luka i kad počnete da dodajete ostale namirnice. Krompir će se raskuvati a od njega će dobiti gustinu. Od kako mi je to ćale otkrio ja ne koristim brašno u kuvanju više. Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
Adrijan 3662 Napisano October 20, 2013 Prijavi Share Napisano October 20, 2013 ... Od kako mi je to ćale otkrio ja ne koristim brašno u kuvanju više. Sem kada praviš ćufte od krompira!!! :hhh: Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
Starsica 757 Napisano October 20, 2013 Prijavi Share Napisano October 20, 2013 Probala sam da ih pravim bez, nije dobro, piše tamo. K'o kad bih kiflice pravila bez brašna. Mislila sam na zapršku ;) Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
Adrijan 3662 Napisano November 28, 2013 Prijavi Share Napisano November 28, 2013 Evo mala pomoć jednoj domaćici, a poslužiće i ostalima. I pazite na prste. Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
neobarocco 1125 Napisano June 14, 2014 Prijavi Share Napisano June 14, 2014 e da. kad cepate visnje i posle cedite, nikako nestavljajte vinobran nego konzervans! od vinobrana sok pobeli pa bude roze Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
Starsica 757 Napisano June 15, 2014 Prijavi Share Napisano June 15, 2014 Kad punite paprike, skinite im žile, ogulite ih kašičicom (žile na kojima su semenke). Kad skinete žile, neće biti gorke paprike. Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
vesticara 6022 Napisano July 18, 2016 Autor Prijavi Share Napisano July 18, 2016 Juče ćera kaže-jela bi samo supicu sa griz knedlama. Dobro...Što poželela to i dobila."Kevo kako tvoje knedle uvek budu mekane? Meni se desi da mi u sredini ostanu tvrde..?"Pitaj babu što želiš da znaš tako su meni govorili.E pa ako još neko ima isti problem kao moja ćera evo tajne. Jaje i griz se pomešaju neposredno pre ukuvanja u supu. Smesa ne sme da stoji!!Odmah čim ste ih izmešali jaje i griz vadite male knedlice i zakuvavate u supu.Supa ne sme jako da ključa. Čim proključa smanjute vatru na najmanje i tada stavaljate knedle. Eto....ja tako. Adrijan i luminica 2 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
Preporučene poruke
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.