Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Izvor: B92

Fudbaleri Partizana, Vojvodine i Rada dobiće u ponedeljak prve protivnike u kvalifikacijama za evropska takmičenja.

Za ponedeljak u 12 časova zakazan je žreb za prve dve runde kvalifikacija za evropske kupove.

Partizan igra kvalifikacije za Ligu šampiona, dok će Rad i Vojvodina kroz kvalifikacije za Ligu Evrope pokušati da ostvare što više pobeda za sebe ali i srpski fudbal. Preostali srpski predstavnik u Evropi Crvena zvezda kvalifikacije počinje od trećeg kola, pa će se pojaviti na žrebu tek 15. jula.

Partizan kvalifikacije za Ligu šampiona počinje od druge runde, biće povlašćen, a mogući rivali su mu: Dačija (Moldavija), Pjunik (Jermenija), Borac (BiH), Mogren (Crna Gora), Skonto Riga (Letonija), Fehervar (Mađarska), Bangor siti (Vels), Toršavn (Farska Ostrva), Linfild (Severna Irska), Tobol (Kazahstan), Flora Talin (Estonija), Breidablik (Island), Nefči (Azerbejdžan), Škendija Tetovo (Makedonija) i Skenderbeg (Albanija).

Prvi mečevi drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona igraju se 12. ili 13. jula, dok je revanš na programu za nedelju dana kada će ’crno-beli’ već saznati i ime protivnika u trećoj rundi.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Partizan na Škendiju

Fudbaleri Partizana igraće protiv makedonske Škendije u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, odlučeno je žrebom u Nionu.

Prvi meč igraće se 12. ili 13. jula u Beogradu, a revanš je za nedelju dana u Makedoniji.

Srpski šampion bio je nosilac u drugom kolu zajedno sa Dinamom, Šturmom, Viktorijaom Plzen, Ekranesom i Zestaronijem. Pored Škendije, potencijalni rivali Partizana bili su Nefči, Pjunik, Videoton, Dačija i pobednik duela Trei Fiori - Valeta.

Trener Partizana Aleksandar Stanojević izjavio je da je njegov tim favorit protiv makedonske Škendije i izrazio nadu da se revanš neće igrati u Tetovu, nego u Skoplju.

"Mogli smo da dobijemo i lakšeg i težeg rivala. Nadam se da ćemo revanš igrati u Skoplju i da će doći puno naših navijača. To bi nam puno značilo", rekao je Stanojević.

On je dodao da njegovi igrači moraju da budu oprezni.

"Oprez je veoma važan jer će nam to praktično biti prvi takmičarski meč posle priprema. Poštujemo rivala, ali u ovoj fazi takmičenja Partizan je protiv svakog favorit", zaključio je Stanojević.

Kvalifikacije za Ligu šampiona, prvo kolo (28-29 jun, 5-6 jul):

Trei Fiori (San Marino) – Valeta (Malta)

Santa Koloma (Andora) – Didelandž (Luksemburg)

Kvalifikacija za Ligu šampiona, drugo kolo (12-13 jul, 19-20 jul):

Makabi Haifa (Izrael) – Bortac (BiH)

Mogren (Crna Gora) – Liteks (Bugarska)

Maribor (Slovenija) – pobednik drugog meča u prvom kolu

Skenderbeu (Albanija) – APOEL (Kipar)

Slovan (Slovačka) – Tobol (Kazahstan)

Šturm (Austrija) – Videoton (Mađarska)

Zestafoni (Gruzija) – Dačija (Moldavija)

Dinamo (Hrvatska) – Nefči (Azerbejdžan)

Pjunik (Jermenija) – Plzen (Češka)

Partizan (Srbija) - Škendija (Makedonija)

pobednik prvog meča u prvom kolu – Ekranes (Litvanija)

Malmo (Švedska) – Toršavn (Farska ostrva)

Šamrok Rovers (Irska) – Flora (Estonija)

Rozenborg (Norveška) – Breidablik (Island)

Helsinki (Finska) – Bangor siti (Vels)

Skonto (Letonija) – Visla Krakov (Poljska)

Linfild (Severna Irska) – Bate Borisov (Belorusija)

izvor: b92

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

LŠ: Pobede Dudelanža i Valete

Izvor: B92

Počele su kvalifikacije za Ligu šampiona i u prva dva meča odigrana u okviru prvog kola kvalifikacija gosti su zabeležili pobede. Prvak Luksemburga Dudelanž pobedio je Santa Kolomu iz Andore sa 2:0, dok je šampion Malte Valeta pobedio prvaka San Marina Tre Fiori sa 3:0.

Dudelanž je u prestonici male države na Pirenijima poveo golom Belgijanca Legrosa u 57. minutu, a konačan rezultat postavio je Francuz Filip Kaje u 78. minutu.

Šampion Malte je ubedljivom pobedom na Apeninskom poluostvru protiv Tre Fiorija došao na korak od plasmana u drugo kolo kvalifikacija. Golove za ekipu Valete postigli su Deni i Efiong, a krivac za treći gol je domaći igrač Agius.

Revanš mečevi su na progamu 5. jula.

Rezultati 1. kola kvalifikacija za LŠ:

Santa Koloma - Dudelanž 0:2 (0:2)

Legros 57, Kaje 78

Tre Fiori - Valeta 0:3 (0:1)

Deni 43, Efiong 50, Agius 70 (p)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

LŠ: Didelanž na Maribor

Izvor: B92

Fudbalski klub Didelanž iz Luksemburga plasirao se u 2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona,

Didelanž je kao domaćin sa 2:0 pobedio Santa Kolomu iz Andore, i ukupnim rezultatom 4:0 izborili dvomeč sa šampionom Slovenije Mariborom. Dvostruki strelac za domaći tim večeras je bio Amodu Abdulei iz Nigerije koji je golove postigao u 60. i 89. minutu.

Revanš meč drugog para 1. kola igra se u sredu na Malti, a sastaju se domaća Valeta i Tre Fiori iz San Marina. U prvom duelu pobedila je Valeta sa 3:0. Pobednik tog duela u 2. kolu sastaće se sa Ekranasom iz Litvanije.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Partizan deklasirao Škendiju – 4:0

Izvor: B92

Fudbaleri Partizana u Beogradu su pobedili Škendiju sa 4:0 (0:0) u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

’Crno-beli’ su u prvom poluvremenu propustili nekoliko prilika, a golman Stojković je u 10. minutu odbranio penal Hasaniju.

Međutim, domaći su se razigrali i u nastavku zasluženo deklasirali rivala – mrežu je ’načeo’ Vukić, prednost je duplirao Babović, a potom su usledili autogol Eminija i pogodak Šćepovića. Revanš se igra sledećeg utorka u Skoplju.

Partizan je bolje počeo meč, a već u trećem minutu Volkov je prošao po levoj strani i izborio prekršaj. Međutim, gosti su se uspešno odbranili posle centaršuta Vukića, baš kao i posle Babovićevog ubacivanja dva minuta kasnije.

Prvi ozbiljniji napad gostiju iz Tetova završio se vrlo loše za Partizan. Posle centaršuta sa desne strane, Huseini je pogodio Babovića u telo u pokušaju da ga prebaci, a sudija Kučin iz Kazahstana napravio je veliku grešku i dosudio jedanaesterac.

Međutim, golman Stojković ’pročitao’ je Hasanija i odbranio njegov udarac koji je išao u donji desni ugao.

Partizan je uglavnom držao loptu u nogama i pokušavao je preko bokova da dođe do gola rivala. Izveli su ’crno-beli’ i pet kornera, ali još nisu uspeli da stvore stopostotnu priliku za gol, a Vukić i Kamara su udarcima sa distance ugrozili gol Škendije.

Tako je bilo sve do 31. minuta, kada je Partizan stvorio najbolju šansu u dotadašnjem toku meča – Medo Kamara je poslao odličnu loptu kroz sredinu za Eduarda, Brazilac se oslobodio čuvara i šutirao levom nogom, ali je njegov udarac odbranio golman Zendeli.

Dva minuta kasnije Eduardo je posle dodavanja Šećpovića šutirao iskosa sa desne strane slabijom, desnom nogom, a lopta je završila pored gola.

Partizan je sve jače i sve ozbiljnije pritiskao gol protivnika – prvo je Babovićev udarac sa distance u 35. minutu odbranio Zendeli. Zatim je Vukić centrirao sa desne strane, Volkov je pravovremeno utrčao, ali je lopta posle njegovog udarca glavom završila malo pored leve stative.

Drugo poluvreme počelo je na isti način kako se prvo završilo – ofanzivom Partizana. Eduardo je promašio solidnu priliku, ali je tim Aleksandra Stanojevića u 47. minutu stigao do željenog vođstva – Eduardo je centrirao po zemlji sa leve strane, Kuculi je intervenisao ispred Šćepovića, ali je na pravom mestu bio Zvonimir Vukić i sa 5m je sproveo loptu u mrežu (1:0).

’Crno-beli’ su potpuno kontrolisali sredinu terena, još jedan gol ’visio’ je u vazduhu, a navijači su ga dočekali u 58. minutu – Aksentijević je prošao i prosledio loptu do Eduarda, a Brazilac je sjajno zagradio svog čuvara i precizno poslao loptu u donji desni ugao Zendelijevog gola (2:0).

Partizan je i dalje napadao, a gol Šćepovića poništen je zbog ofsajda. U 68. minutu Tomić je odlično šutirao tek što je ušao u igru, ali je Zendeli izbio loptu u korner.

U 74. minutu navijači beogradskog tima ponovo su imali razlog da se raduju – sudija je pustio prednost posle prekršaja nad Vukićem, a loptu je pokupio Marko Šćepović, protrčao pored dvojice protivničkih igrača, a zatim je zaobišao i golmana i plasirao loptu u mrežu za 3:0.

Gosti su delovali pogubljeno na terenu, a Partizan je bio u naletu. U igru je umesto Eduarda ušao Jovančić, pojačanje iz Rada, a njegov prvi kontakt sa loptom pretvoren je u pogodak – Jovančić je posle dodavanja Vukića pokušao da centrira, ali je Emini loptu skrenuo u mrežu (4:0).

I do kraja meča Partizan je bio bolji tim, propustio je još nekoliko poluprilika, ali četiri gola prednosti trebalo bi da budu dovoljna zaliha pred revanš u Makedoniji sledećeg utorka.

Partizan (Srbija) – Škendija (Makedonija) 4:0

Vukić 47, Eduardo 58, Šćepović 73, Emini 76 (ag)

Partizan: Stojković– Aksentijević, Volkov, Ivanov, Ranković – Medo, Ilić (Tomić 67'), Vukić, Babović – Šćepović (Marković 87'), Eduardo (Jovančić 76').

Škendija: Zendeli, Mustafi, Kuculi, Redžepi (Nafiju 67'), Hasani, Sali, Elmazovski (Neziri 84'), Emini, Nikitović, Huseini (Selmani 90), Beriša.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

LŠ: Dinamo lako, katastrofa Borca

Izvor: B92

U sredu je odigrano 11 utakmica drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, iznenađenja nije bilo, a najubedljiviji je bio Rosenborg – 5:0 protiv Brejdablika.

Borac iz Banja Luke poveo je u gostima u Haifi protiv Makabija, ali su Izraelci preokrenuli i slavili sa 5:1

Zagrebački Dinamo je na svom terenu savladao Nefči iz Bakua sa 3:0, a istim rezultatom je gruzijski Zestafoni pobedio Dačiju iz Moldavije. Apoel je dobio albanski Skenderbeg u gostima 2:0, a istim rezultatom Šturm je dobio Videoton kod kuće.

Helsinki je u Velsu savladao Bangor siti sa 3:0, Visla je bila bolja od Skonta u Rigi 1:0, a jedini nerešen rezultat viđen je na utakmici Linfild – BATE (1:1). Malme je pobedio Tošhavn sa 2:0 na svom stadionu.

Borac iz Banja Luke je odlično počeo meč i preko Raspudića je poveo u 24. minutu, ali je Makabi pogotkom Amaše u finišu prvog poluvremena izjednačio rezultat. Potpuni slom Banjalučani su doživeli u periodu od 70. do 73. minuta, kada su domaći dali još tri pogotka, da bi Golasa u 80. minutu postigao gol za ogromnih i konačnih 5:1.

Golman Nefčija Saša Stamenković odolevao je na Maksimiru sve do 37. minuta, kada je Badelj doveo Dinamo u vođstvo. Krstanović je duplirao prednost početkom drugog poluvremena, a isti igrač sigurno je realizovao jedanasterac nakon što ga je Stamenković oborio u kaznenom prostoru u 65. minutu.

Liga šampiona, prve utakmice drugog kola, sreda:

Zestafoni (Gruzija) – Dačija (Moldavija) 3:0

Gelašvili 13, Dvali 23, 40

Malme (Švedska) – Tošhavn (Farska Ostrva) 2:0

Redžepi 58, Holm (ag) 77

Makabi Haifa (Izrael) – Borac Banja Luka (BiH) 5:1

Amaša 45, 71, 73 Jampolski 72, Golasa 80 - Raspudić 24

Bangor siti (Vels) – HJK Helsinki (Finska) 0:3

Sadik 14, 55, Sorsa 89

Skenderbeg (Albanija) – APOEL (Kipar) 0:2

Moraiš 52, Manduka 56

Dinamo Zagreb (Hrvatska) – Nefči (Azerbejdžan) 3:0

Badelj 37, Krstanović 46, 65 (pen)

Šturm (Austrija) – Videoton (Mađarska) 2:0

Šabic 69, Kjenast 90

Skonto (Letonija) – Visla (Poljska) 0:1

Rode 40 (ag)

Partizan (Srbija) – Škendija (Makedonija) 4:0

Vukić 47, Eduardo 58, Šćepović 73, Emini 76 (ag)

Rosenborg (Norveška) – Brejdablik (Island) 5:0

Skjelbred 43, Dorsin 48, Henriksen 72, Prica 76, Olsen 86

Linfild (Severna Irska) – BATE Borisov (Belorusija) 1:1

Fordajs 5 - Renan 38 (pen)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

LŠ: Partizan ide na Genk

Izvor: B92

Fudbaleri Partizana u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona igraće sa belgijskim Genkom ako eliminišu makedonsku Škendiju, odlučeno je žrebom u Nionu.

Crno-beli se nalaze na korak od plasmana u treću rundu pošto su u prvom meču slavili sa 4:0 protiv šampiona Makedonije, dok se revanš igra sledećeg utorka.

Mečevi trećeg kola Lige šampiona igraju se 26. ili 27. jula i 2. ili 3. avgusta. Šampion Srbije će u prvom meču gostovati u Genku, dok će u revanšu biti domaćin.

Po novim pravilima, žreb je bio podeljen na dve grupe “staze šampiona” i Partizan je bio u drugoj, a nije morao dugo da čeka na ime protivnika pošto su crno-beli i Genk odmah izvučeni. Šampion Srbije je tako dobio realno jednog od najtežih protivnika u trećem kolu.

Partizan je prošle godine eliminisao šampiona Belgije, Anderleht, ali u plej-ofu. Prvi meč odigran je u Beogradu i završen je rezultatom 2:2, kao i revanš u Briselu, ali su bili bolji u izvođenju jedanaesteraca.

Gent je osnovan 1923. godine i do sada je tri puta bio šampion Belgije, 1999, 2002. i prošle sezone. Uz to, tri puta je osvajao belgijski Kup, poslednji put pre dve godine. Protivnik Partizana u trećoj rundi kvalifikacija za Ligu šampiona do sada je jednom igrao u Ligi šampiona i to u sezoni 2002/03. Genk je tada takmičenje završio bez pobede, sa četiri remija i dva poraza u grupi sa madridskim Realom, AEK-om i Romom.

Pobednik dvomeča između šampiona Srbije i Belgije, plasiraće se u plej-of za Ligu šampiona, a poraženi će igrati u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Žreb za tu rundu takmičenja biće održano 5. avgusta, takođe u Nionu.

Treće kolo kvalifikacija

“Staza šampiona”, grupa 1

Mogren/Liteks (1:2) – Skonto/Visla (0:1)

Makabi Haifa/Borac BL (5:1) – Maribor/Didelanž (2:0)

Bangor Siti/HJK Helsinki (0:3) – Dinamo Zagreb/Nefči (3:0)

Skenderbeu/APOEL (0:2) – Slovan/Tobol (2:0)

Kopenhagen – Šemrok Rovers/Flora (1:0)

“Staza šampiona”, grupa 2

Partizan/Škendija (4:0) – Genk

Rozenborg/Breidablik (5:0) – Pjunik/Plzen (0:4)

Zestafoni/Dačija (3:0) – Šturm/Videoton (2:0)

Valeta/Ekranas (2:3) – Bate Borisov/Linfild (1:1)

Glazgov Rendžers – Malme/Torshavn (2:0)

Nešampioni

Standard Lijež – Cirih

Tvente – Vaslui

Benfika – Trabzonspor

Dinamo Kijev – Rubin Kazanj

Odenze – Panatinaikos

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

'Desetka' Helsinkija, Iliev strelac

Izvor: B92

U revanš utakmicama drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona nije bilo iznenađenja, a finski Helsinki impresionirao je trijumfom nad Bangorom 10:0. Naredni rival Helsinkiju biće zagrebački Dinamo, koji je u Bakuu sa Nefčijem odigrao 0:0, ali je prvi meč dobio sa 3:0.

Visla je kod kuće savladala Skonto sa 2:0, a drugi gol dao je doskorašnji napadač Partizana Ivica Iliev. Sledeći protivnik timu iz Krakova biće bugarski Liteks, koji je, posle 2:1 u gostima, savladao budvanski Mogren kod kuće sa 3:0.

Slovenački Maribor dobio je Didelanž i u gostima, ovoga puta sa 3:1, a za plasman u četvrto kolo boriće se sa Makabijem iz Haife, koji u sredu u Banja Luci brani prednost od 5:1.

Plzen je ponovo deklasirao Pjunik, sada sa 5:1, a sledeća prepreka češkom predstavniku biće Rosenborg, koji ima 5:0 iz prvog meča sa Breidablikom.

Navijači Malmea strepeli su do 90. minuta jer je Tošhavn samo gol delio od produžetaka, ali je švedski tim ipak prošao dalje i izborio megdan sa Glazgov Rendžersima.

Ekranas je ponovo savladao Valetu i igraće sa BATE Borisovom, koji je u revanšu kod kuće dobio Linfild sa 2:o, što je bilo dovoljno za prolaz dalje.

Parovi 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona:

Flora – Šamrok 0:0 (prvi meč 0:1)

BATE Borisov – Linfild 2:0 (1:1)

Nehajčik 58, Pavlov 61

Didelanž – Maribor 1:3 (0:2)

Da Mota 54 - Mezga 26, 76 (pen), Berić 72

Ekranas – Valeta 1:0 (3:2)

Dedura 5

HJK Helsinki – Bangor siti 10:0 (3:0)

Ring 37, Sadik 44, Zeneli 46, 54, Rafinja 52, Puki 64, 67, Kastrati 66, 87, Parika 71

Nefči Baku – Dinamo Zagreb 0:0 (0:3)

Tobol – Slovan Bratislava 1:1 (0:2)

Stepanovski 62 (ag) - Kladrubski 16

Liteks Loveč – Mogren 3:0 (2:1)

Zanev 3, Todorov 49 (pen), Janev 80

HB Tošhavn – Malme 1:1 (0:2)

Benjaminsen 70 - Figueiredo 90

Plzen – Pjunik 5:1 (4:0)

Bakos 38, 42, Kolar 45, 57, Pilar 90 - Malakijan 49

Visla – Skonto Riga 2:0 (1:0)

Malecki 51, Iliev 64

Škendija – Partizan 0:1 (0:4)

Jovančić 67

*u zagradi su rezultati prvih utakmica

Sreda:

19:00 APOEL– Skenderbeg (prvi meč 2:0)

19:00 Dačija – Zestafoni (3:0)

20:30 Videoton – Šturm (0:2)

20:45 Borac Banja Luka – Makabi Haifa (1:5)

20:45 Breidablik – Rozenborg (0:5)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

LŠ: Prošli Šturm, APOEL, Makabi...

Izvor: B92

Fudbaleri APOEL-a, Zestafonija, Šturma, Makabija i Rosenborga poslednji su učesnici trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Svih pet timova su relativno rutinski obezbedili plasman u narednu rundu.

Makabi je izgubio od Borca u Banja Luci sa 3:2, ali je dalje prošao zbog ubedljivog trijumfa u prvom meču na svom terenu (5:1).

Isto je pošlo za rukom Rosenborgu koji je izgubio sa 2:0 od Breidablika (ukupno 5:2), Šturmu koji je poražen od Videotona sa 3:2, ali je prošao dalje jer je u prvom meču slavio sa 2:0, kao i Zestafoniju koji je i pored poraza od 2:0 od Dačije prošao zbog pobede u prvoj utakmici (3:0).

Duplu pobedu ostvario je APOEL protiv Skenderbega (4:0 i 2:0). APOEL će u narednoj rundi igrati protiv ekipe Slovana, protivnik Zestafonija biće Šturm, Rosenborg će na Plzen, a Makabi na Maribor.

Parovi 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona:

19:00 APOEL– Skenderbeg 4:0 (2:0)

19:00 Dačija – Zestafoni 2:0 (0:3)

20:30 Videoton – Šturm 3:2 (0:2)

20:45 Borac Banja Luka – Makabi Haifa 3:2 (1:5)

20:45 Breidablik – Rosenborg 2:0 (0:5)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Genk preokrenuo, nada za Partizan

Izvor: B92

Fudbaleri Partizana izgubili su od Genka u gostima sa 2:1 (0:0) u prvoj utakmici trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Ekipa Aleksandra Stanojevića povela je golom rezerviste Nemanje Tomića u 65. minutu, a pet minuta kasnije Jele Fosen izjednačio je rezultat iz penala.

U drugom minutu nadoknade vremena Marvin Ogundžimi lobovao je Stojkovića za konačnih 2:1. Obe ekipe meč su završile sa desetoricom fudbalera – u 32. minutu isključen je Ngonka, a u 48. je Babović dobio drugi žuti karton.

Kao što je i najavljivao trener Stanojević, Partizan se nije povukao na svoju polovinu, već je na samom početku presingom pokušavao što pre da dođe do lopte.

Prvi šut uputio je Kamara u drugom minutu, ali je lopta završila iznad gola. Nedugo zatim posle solidne kombinacije ’crno-belih’ Vukić je šutirao sa ivice šesnaesterca, a lopta je otišla malo pored desne stative.

Usledio je kraći pritisak domaće ekipe, ali bez prilike za gol. U periodu od 10. do 20. minut igralo se uglavnom na sredini terena, a Eduardo je iznudio prvi žuti karton na meču, pošto ga je u kontri oborio Nadson.

Partizan je duže držao loptu u svom posedu, ali šansi za gol nije bilo. Onda su se u samo minut dogodile dve bitne stvari – Anele Ngonka isključen je zato što je šutnuo Ilića nakon jednog duela, a domaći su propustili prvu veliku priliku na utakmici.

Sudija nije prekinuo meč nakon što je Ngonka udario Ilića, a u nastavku te akcije Kenedi Nvangva prevario je Rnića, izbio je sam pred Stojkovića, ali je loše zahvatio loptu koja je završila preko gola.

U 41. minutu Babović je dobio žuti karton, a do kraja poluvremena nije bilo izglednih prilika za gol. Babović je već na početku drugog dela igre bespotrebnim klizećim startom zaradio drugi žuti karton, pa su Genk i Partizan od 48. minuta bili brojčano jednaki na terenu.

U 52. minutu Partizan je imao mnogo sreće – Stojković je istrčao misleći da će De Brujn da centrira, a lopta ga je preletela i pogodila stativu.

Samo dva minuta kasnije sreća je bila na strani domaćih – ’crno-beli’ su izveli korner, Ilić je skrenuo loptu ka golu posle udarca Tomića, ali je ona udarila u prečku i odbila se u polje.

Usledio je nešto mirniji period igre, a onda je Partizan došao u vođstvo u 65. minutu – Eduardo je izbegao ofsajd zamku i prevario Jonelejta, ali je golman Koteleš na vreme istrčao i odbranio njegov udarac; na odbijenu loptu natrčao je rezervista Nemanja Tomić i prosledio je u praznu mrežu (1:0).

Ipak, ekipa Aleksandra Stanojevića nije uspela da sačuva prednost dugo vremena jer je Genk već u 70. minutu došao do izjednačenja. Ivanov je zakasnio da napravi ofsajd zamku, a sudija

Samo četiri minuta kasnije Ivanov zakasnio da napravi ofsajd zamku, a sudija Kukulakis svirao je jedanaesterac posle kontakta Tomića sa Pudilom. Jele Fosen veoma precizno izveo je penal, poslao je loptu u donji desni ugao, a Stojković je otišao u suprotnu stranu (1:1).

U narednih desetka minuta obe ekipe uglavnom su pokušavale udarcima sa distance, a ’crno-beli’ su nešto više napadali po levoj strani na kojoj je bio Volkov.

Delovalo je da Partizan sigurno ide ka veoma povoljnom rezultatu pred revanš u Beogradu, ali mali pad koncentracije u drugom minutu nadoknade vremena koštao je Partizan još jednog gola u mreži Stojkovića – 23-godišnji Marvin Ogudnžimi, koji je u igru ušao u završnici meča, idealno je primio loptu u šesnaestercu, a potom je lobovao istrčalog golmana ’crno-belih’ (2:1).

Revanš je na programu sledeće srede u Beogradu.

Genk (Belgija) – Partizan (Srbija) 2:1

Fosen 70 (pen), Ogundžimi 90 - Tomić 65

Genk: Koteleš, Jonelejt, Ngcongka, Nadson, Pudil, Hubert (Barda 71'), Težer, Bufel (Vanden Bore 46'), De Brujn, Nvangva, Fosen (Ogundžimi 85').

Partizan: Stojković, Ranković, Volkov, Rnić, Ivanov, Medo, Ilić, Vukić (Marković 90'), Babović, Šćepović (Tomić 54'), Eduardo (Jovančić 68').

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

LŠ: Glazgov pao, sjajni Rubin

Izvor: B92

Fudbaleri Malmea priredili su najveće iznenađenje u prvim mečevima treće runde kvalifikacija za Ligu šampiona, pošto su u Glazgovu savladali Rendžerse sa 1:0.

Golova nije bilo na mečevima Ekranas – BATE Borisov i APOEL – Slovan, a Zestafoni i Šturm remizirali su 1:1.

Visla je u Loveču pobedila Liteks sa 2:1, Rubin je u Kijevu bio bolji od Dinama sa 2:0, a istim rezultatom Tvente je kod kuće savladao rumunski Vaslui sa 2:0.

Heroj dana je 24-godišnji napadač Malmea Danijel Larson, koji je u 18. minutu meča na Ajbroksu postigao sjajan gol za trijumf švedskog tima nad Rendžersom. Posle timske akcije Larson je sa 16m zakucao loptu u gornji desni ugao gola golmana Mekgregora.

Bio je to neuspešni debi menadžera legende Alistera Mekoista na klupi Rendžersa, koji se prethodne dve godine spremao za tu funkciju uz Voltera Smita.

Visla je u veoma dobroj poziciji pred revanš sa Liteksom jer je u gostima slavila sa 2:1. Tim iz Krakova poveo je golom Lameja, krajem prvog poluvremena izjednačio je Tom uz mnogo sreće, ali je Melikson u 76. minutu doneo trijumf poljskoj ekipi.

Tvente je na svom terenu nadigrao Vaslui sa 2:0, a oba gola postigao je 28-godišnji centarfor Mark Janko – prvi sa ‘bele tačke’, a drugi jer se našao na pravom mestu u pravo vreme.

Rubin iz Kazanja još jednom je potvrdio koliko je ozbiljan tim, pošto je na stadionu “Valeri Lobanovski” savladao kijevski Dinamo sa 2:0. Prvi gol dao je Kasaev posle odličnog cenaršuta sa leve strane, a drugi je postigao Izraelac Bibras Načo iz penala.

LŠ, kvalifikacije, treće kolo:

Ekranas (Litvanija) – BATE (Belorusija) 0:0

APOEL (Kipar) – Slovan (Slovačka) 0:0

Zestafoni (Gruzija) – Šturm (Austrija) 1:1

Gelašvili 74 - Volf 78

Liteks (Bugarska) – Visla (Poljska) 1:2

Tom 45 - Lamej 19, Melikson 76

Dinamo (Ukrajina) – Rubin (Rusija) 0:2

Kasaev 6, Načo 68 (pen)

Tvente (Holandija) – Vaslui (Rumunija) 2:0

Janko 34 (pen), 57

Rendžers (Škotska) – Malme (Švedska) 0:1

Larson 18

Genk (Belgija) – Partizan (Srbija) 2:1

Fosen 70 (pen), Ogundžimi 90 - Tomić 65

sreda:

Helsinki (Finska) – Dinamo (Hrvatska) 18h

Kopenhagen (Danska) – Šamrok (Republika Irska) 20h

Odenze (Danska) – Panatinaikos (Grčka) 20h

Makabi Haifa (Izrael) – Maribor (Slovenija) 20.05h

Standard (Balgija) – Cirih (Švajcarska) 20.15h

Benfika (Portugal) – Trabzon (Turska) 20.45h

Rosenborg (Norveška) – Plzen (Poljska) 20.45h

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

LŠ: Benfika najsigurnija

Izvor: B92 | AK

Odigrano je i preostalih osam mečeva prih duela treće runde kvalifikacija za Ligu šampiona. Domaći timovi su razočarali, a najsigurnija je bila Benfika.

Vicešampion Portugala je u jednom od derbija runde tek u poslednjih 20 minuta slomio otpor turskog Trabzona i sa 2:0 stekao solidan kapital.

Od domaćina su slavili još Kopenhagen i Makabi Haifa, dok su se u gostima radovali zagrebački Dinamo i poljska Viktorija Plzen. PAO i Cirih su ostvarili vredne remije u gostima.

Izraleski Makabi iz Haife slavio je sa 2:1 protiv slovenačkog Maribora. Već u osmom minutu domaći su poveli golom Davališvilija iz penala koji je sam iznudio, da bi 20ak minuta kasnije gosti izjednačili lepim golom Tavaresa posle sjajne akcije koju je počeo Berić, a nastavili Ibraimija i Mezga.

Na golu Makabija stajao je i srpski reprezentativac Bojan Šaranov, ali on na svom debiju nije dotakao loptu, pa ga je razočarni trener domaćina zamenio već na poluvremenu zbog lakše povrede. U nastavku je tim iz Haife ipak stigao do pobede pogotkom Jampolskog 20 minuta pre kraja meča.

Danski šampion Kopenhagen stekao je samo gol prednosti nad irskim Šamrokom. Domaći navijači su očekivali ubedljivu pobedu i siguran plasman, posebno posle ranog gola Otesena. Međutim, od tog 4. minuta domaćin je propustio 10 šansi, ali samo tri puta šutirao u okvir gola rivala.

FoNet

Dva meča završena su bez pobednika, identičnim rezultatom 1:1, iako su u oba duela gosti vodili.

Početkom drugog poluvremena duela u Odenzeu, grčki Panatinaikos je poveo golom Sebastijana Leta, ali je danski predstavnik minut pre kraja izbegao poraz zahvaljujući pogotku Reginuisena.

Najsigurniji trijumf ostvarila je Benfika u stazi nešampiona. Portugalci su se mučili sa Trabzonom, ali su ipak u poslednjih 20 minuta slomiti Turke sjajnim golom Nolita i Gaitana.

Veliki trijumf u gostima ostvarila je Viktorija. Tim iz Plzena je neočekivano slavio u Rozenborgu protiv norveškog šampiona, a heroj je postoa Vaclav Pilar koji je u 33. minutu savladao Orlunda. Doskorašnji vezni igrač Crvene zvezde, Aval Isag nije nasputio za Rozenborg.

FoNet

Mnogo više od PAO-a može da žali Cirih koji je gostovao u Liježu i poveo 11 minuta pre kraja. Međutim, gol Mahmedija je u poslednjem minutu meča anulirao Naćo Gonzales i vratio nadu Standardu.

Revanš mečevi trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona igraće se 2. i 3. avgusta, a žreb za plejof fazu biće obavljen 5. avgusta.

sreda, šampioni:

Helsinki - Dinamo Zagreb 1:2 (1:1)

Ring 14 - Rafinja 19ag, Samir 76

Kopenhagen - Šamrok 1:0 (1:0)

Otesen 4

Makabi Haifa - Maribor 2:1 (1:1)

Davališvili 8, Jampolski 70 – Tavares 26

Rozenborg – Viktorija Plzen 0:1 (0:1)

Pilar 33

nešampioni:

Odenze - Panatinaikos 1:1 (0:0)

Reginuisen 89 – Leto 47

Standard - Cirih 1:1 (0:0)

Naćo Gonzales 90 – Mahmedi 79

Benfika – Trabzon 2:0 (0:0)

Nolito 71, Gaitan 88

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Liga šampiona: Ko će u plejof?

Izvor: B92 | AK

U utorak se igraju prva tri revanš meča trećeg kola kvalifikacija za plasman u grupnu fazu Lige šampiona.

BATE Borisov je u Litvaniji sačuvao mrežu pa će 90 minuta u Belorusiji odličiti ko će da prođe dalje posle 0:0 u Ekranasu.

Kopenhagen je dominantnu partiju na svom terenu krunisao samo jednim golom protiv Šemroka pa će u Dablinu da strepi. PAO je ostvario solidnih 1:1 u Danskoj i još je favorit protiv Odenzea.

Ostali mečevi igrauju se u sredu, a najveće šanse za prolaz dalje imaju Rubin, Tvente i Benfika. Partizan na svom terenu od 20.45 sati dočekuje belgijskog šampiona Genk koji je slavio sa 2:1 na “Kristal areni”.

Liga šampiona, 3. kolo kvalifikacija:

18.00h BATE Borisov (Belorusija) – Ekranas (Litvanija) 0:0

20.45h Šamrok (Irska) – Kopenhagen (Danska) 0:1

20.45h Panatinaikos (Grčka) – Odenze (Danska) 1:1

sreda:

18:00h Rubin (Rusija) – Dinamo Kijev (Ukrajina) 2:0

19:00h Malme (Švedska) – Rendžers (Škotska) 1:0

19:45h Vaslui (Rumunija) – Tvente (Holandija) 0:2

20:15h Cirih (Švajcarska) – Standard (Belgija) 1:1

20:15h Viktorija Plzen (Poljska) – Rozenborg (Norveška) 1:0

20:15h Slovan B. (Slovačka) – APOEL (Kipar) 0:0

20:30h Šturm (Austrija) – Zestafoni (Gruzija) 1:1

20:30h Visla (Poljska) – Liteks (Bugarska) 2:1

20:45h Dinamo (Hrvatska) – Helsinki (Finska) 2:1

20:45h Maribor (Slovenija) – Makabi (Izrael) 1:2

20:45h Partizan (Srbija) – Genk (Belgija) 1:2

20:45h Trabzon (Turska) – Benfika (Portugal) 0:2

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

LŠ: Malme eliminisao Rendžers!

Izvor: B92

Šampion Švedske napravio je najveće iznenađenje u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona pošto je eliminisao škotski Glazgov Rendžers.

U prvoj utakmici, odigranoj u Glazgovu, Malme je slavio sa 1:0, dok je na svom terenu igrao 1:1 sa Rendžersom.

Iznenađenje je napravila i Viktorija Plzen, koja je posle pobede sa 1:0 u prvom meču, u revanšu slavila sa 3:2, i tako eliminisala norveški Rozenborg.

Rendžers je bio taj koji je poveo u Švedskoj, golom Nikice Jelavića u 24. minutu, ali je Malmeu prolaz u plej-of elitnog takmičenja obezbedio Jiloan Hamad deset minuta pre kraja susreta.

Škotski šampion je tokom gotovo celog meča imao igrača manje u odnosu na švedski klub, a utakmicu je završio sa devetoricom na terenu. Prvo je Stiven Vitaker u 19. minutu zaradio direktni crveni karton pošto je loptom gađao protivničkog igrača, koji ga je faulirao, da bi u 66. minutu isključenje zaradio Madžid Bugera. Ipak, ni Malme nije završio meč sa svim igračima u igri pošto je Rikardinjo zbog drugog žutog kartona sedam minuta kasnije morao van terena.

U Plzenu, Pozenborg je na isteku prvog poluvremena, golom Lustiga poravnao rezultat, ali je u drugom periodu Viktorija došla do preokreta. Prvo je Bakoš u 55. minutu izjednačio, da bi joj Kolar pet minuta kasnije doneo prednost. Prica je u 77. minutu izjednačio i nagovestio buđenje Norvežana, ali je samo minut karnije Petržela doneo trijumf domaćinu i samim tim fantastičan uspeh i plasman u plej-of.

FoNet

Od ekipa sa prostora bivše Jugoslavije, plasman u plej-of izborio je Dinamo iz Zagreba, koji je golom Ibanjeza u 90. minutu pobedio Helsinki sa 1:0, dok je u prvom susretu slavio sa 2:1. Pred poslednjom stanicom stali su Partizan i Maribor, crno-bele je eliminisao Genk, a Slovence Makabi iz Haife.

Ruski Rubin je eliminisao Dinamo iz Kijeva. Prvi meč, odigran u Kijevu, završen je pobedom Rubina sa 2:0, a ruski klub je u Kazanju slavio sa 2:1. Golove za Rubin postigli su Đurđev u 19. minutu i Medvedev u 88, dok je Gusev tek u poslednjem minutu Gusev postigao utešni gol za Dinamo.

Cirih je posle 1:1 u prvom meču, u revanšu pobedio Standard golom Mahmedija, što mu je bilo dovoljno za prolazak dalje. APOEL je slavio sa 2:0 na gostovanju Slovanu u Bratislavi i tako prošao dalje, dok je Benfiki 1:1 sa turskim Trabzonom bilo dovoljno za plej-of posle pobede od 1:0 u Portugalu.

Šturm je golom Kinasta u 68. minutu došao do minimalne pobede u Gracu, pa je posle remija sa Zestafonijem u Gruziji stigao na korak od Lige šampiona.

Najubedljiviji trijumf u četvrtak je ostvarila Visla, koja je pobedila Liteks sa 3:1, a prvi meč takođe je završen pobedom tima iz Krakova, ali sa 2:1. Golove za Vislu postigli su Melikson u 42. i 56, iz penala, i Vilk, dok se kod Liteksa u strelce upisao Bodurov.

FoNet

LŠ, treće kolo kvalifikacija:

utorak:

BATE Borisov – Ekranas 3:1 (prvi meč 0:0)

Rodionov 18, Renan 35, Gordejčuk 88 – Velička 22

Šamrok – Kopenhagen 0:2 (prvi meč 0:1)

N'Doje 41, Bolanjos 73

Panatinaikos – Odense 3:4 (prvi meč 1:1)

Bumsong 35, Toše 50, Petropulos 90 – Johanson 12, Rud 58, Kadri 80, Andreasen 87

sreda:

Rubin Kazanj – Dinamo Kijev 2:1 (prvi meč 2:0)

Đurđev 19, Medvedev 88 – Gusev 90

Malme – Rendžers 1:1 (prvi meč 1:0)

Hamad 80 – Jelavić 24

Vaslui – Tvente 0:0 (prvi meč 0:2)

Viktorija Plzen – Rozenborg 3:2 (prvi meč 1:0)

Bakoš 55, Kolar 60, Petržela 78 – Lustig 45, Prica 77

Cirih – Standard 1:0 (prvi meč 1:1)

Mahmedi 58

Slovan Bratislava – APOEL 0:2 (prvi meč 0:0)

Almeida 58, Manduka 90

Šturm – Zestafoni 1:0 (prvi meč 1:1)

Kinast 68

Visla – Liteks 3:1 (prvi meč 2:1)

Melikson 42, 56 (pen), Vilk 84 – Bodurov 68

Dinamo Zagreb – Helsinki 1:0 (prvi meč 2:1)

Ibanjez 90

Maribor – Makabi Haifa 1:1 (prvi meč 1:2)

Tavareš 32 – Vered 10

Partizan – Genk 1:1 (prvi meč 1:2)

Tomić 40 – Fosen 57 (pen)

Trabzon – Benfika 1:1 (prvi meč 0:2)

Enrike 31 – Nolito 19

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Izvučeni su parovi plej-ofa za Ligu šampiona:

Put šampiona

Wisła Kraków (POL) v APOEL FC (CYP)

Macabi Haifa FC (ISR) v KRC Genk (BEL)

NK Dinamo Zagreb (CRO) v Malmö FF (SWE)

FC København (DEN) v FC Viktoria Plzeň (CZE)

FC BATE Borisov (BLR) v SK Sturm Graz (AUT)

Put ostalih

Odense BK (DEN) v Villarreal CF (ESP)

FC Twente (NED) v SL Benfica (POR)

Arsenal FC (ENG) v Udinese Calcio (ITA)

FC Bayern München (GER) v FC Zürich (SUI)

Olympique Lyonnais (FRA) v FC Rubin Kazan (RUS)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

LŠ: Dobar posao Liona i Plzenja

Izvor: B92 | AK

U utorak je odigrana polovina prvih mečeva poslednje runde kvalifikacija za Ligu šampiona uz samo jedno iznenađenje.

U derbiju večeri Lion je stekao lepu prednost od 3:1 protiv Rubina na svom terenu, a istim rezultatom Plzenj je iznenadio Kopenhagen u gostima.

Benfika je u finišu ostala bez pobede kod Tventea (2:2), Arsenal je stekao minimalnu prednost protiv Udinezea, dok su BATE i Šturm igrali 1:1.

Rubin je neočekivano rano poveo na “Žerlanu” preko Vladimira Đađuna u trećem minutu, ali su domaći već do kraja prvog poluvremena preokrenuli preko Gomisa. Lepu prednost pred revanš u Kazanju obezbedio je Brijan 20 minuta pre kraja meča.

Benfiki je malo falilo da završi posao sa Tventeom. Iako je domaći tim poveo u Enshedeu golom De Jonga u šestom minutu, Oskar Kardoso i Nolito su do 35. utišali domaće navijače. “Orlovi” ipak nisu u potpunosti slavili jer je deset minuta pre kraja Ruis izjednačio na 2:2.

Jedino iznenađenje priredila je češka Viktorija. Tim iz Plzenja je sa 3:1 slavio u Kopenhagenu protiv danskog šampiona, koji je prošle sezone igrao drugu fazu Lige šampiona. Sva četiri gola postignuta su u drugom poluvremenu. Otesen autogolom i Pilar su do 60. minuta doneli dva gola gostima, a nadu domaćinu vratio je Otesen koji se iskupio u 69. minutu. Deset minuta kasnije veliki rezultat Česima obezbedio je Filo.

Arsenal je oslabljen neigranjem nekoliko standardnih prvotimaca ostvario samo minimalnu prednost protiv Udinezea na “Emiratima”. Jedini gol za ekipu Arsena Vengera postigao je Tio Volkot u ranim minutima meča. Dušan Basta nije bio u sastavu Italijana.

Pobednika nije bilo u Belorusiji gde je Šturm, za koji je svih 90 minuta solidno odigrao Milan Dudić, uspeo da povede protiv BATE Borisova, ali su domaći izjednačili u 59. minutu preko srpskog internacionalca Marka Simića.

Liga šampiona, plejof kvalifikacija:

Arsenal - Udineze 1:0 (1:0)

Volkot 4

BATE Borisov - Šturm 1:1 (0:1)

Simić 59 - Veber 12

Kopenhagen - Viktorija Plzenj 1:3 (0:0)

Otesen 69 - Otesen 52ag, Pilar 59, Filo 79

Tvente - Benfika 2:2 (1:2)

De Jong 6, Ruis 80 - Kardoso 21, Nolito 35

Olimpik Lion - Rubin 3:1 (2:1)

Gomis 10, 40, Brijan 71 - Đađun 3

Sreda od 20.45h:

Bajern Minhen - Cirih

Dinamo Zagreb - Malme

Makabi Haifa - Genk

Odenze - Viljareal

Visla Krakov - APOEL

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Pobede domaćina, Dinamo već u LŠ?

Izvor: B92

Odigrano je preostalih pet prvih mečeva plej-ofa za plasman u Ligu šampiona i na svih pet duela pobede su zabeležili domaći timovi.

Najubedljiviji je bio Dinamo koji je u Zagrebu pobedio švedski Malme sa 4:1 i tako već posle prvog duela praktično obezbedio Ligu šampiona.

Bajern je na 'Alianc areni' savladao švajcarski Cirih sa 2:0, Makabi Haifa slavio je protiv Genka sa 2:1, a preostala dva duela završena su minimalnim pobedama domaćina. Odenze je pobedio Viljareal, a Visla kiparski APOEL.

Dinamo je meč protiv Malmea otvorio na najbolji mogući način, golom Samira u četvrtom minutu. Zagrepčani su tokom svih 90 minuta bili mnogo bolji tim od Šveđana, ali je na poluvremenu bilo 1:1 nakon što je u 17. minutu nakon kontre izjednačio Mehmeti.

Međutim, u nastavku je Dinamo postigao još tri gola i tako već posle prvog meča praktično obezbedio prolaz u Ligu šampiona. Golove su postigli Rukavina, Samir iz penala i Bećiraj.

Rutinsku pobedu ostvario je minhenski Bajern protiv Ciriha. U osmom minutu pogodio je Švajnštajger, a u 72. Arjen Roben. Gosti su u 90. zaradili i crveni karton pošto je zbog dva žuta napolje morao Beda.

Partizanov 'dželat' Genk ponovo se izvukao. Makabi je već posle 28 minuta imao dva gola prednosti (Amaše i Dvališvili), ali nadu Belgijancima pred revanš dao je Barda u 61. minutu.

Najveće iznenađenje je pobeda Odenzea protiv Viljareala. Duel je obeležio veliki broj žutih kartona, čak sedam, a jedini gol postigao je Andreasen u 84. minutu.

Isti rezultat bio je i na duelu Visla – APOEL, a prednost Poljacima pred duel na Kiporu doneo je Malecki u 71. minutu.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

LŠ: Barsa i Milan u grupi!

Izvor: B92 | AK

U Kneževini Monako održan je žreb za grupnu fazu Lige šampiona koji je u grupi H spojio aktuelnog šampiona Barselonu i drugog najtrofejnijeg Milan.

Popularna grupa "smrti" biće A gde će se boriti Bajern Minhen, Viljareal, Mančester Siti i Napoli. Zanimljivo će biti u F gde su Arsenal, Marsej, Olimpijakos i Borusija.

Mančester junajted će najveće iskušenje imati u Benfiki, rivali Realu biće Lion, Ajaks i Dinamo, Valensija i Bajer pokušati da iznenade Čelsi, glavni rival Interu biće CSKA, a u G su Porto, Šahtjor, Zenit.

U Ligi šampiona ove sezone nastupiće 14 srpskih internacionalaca - Aleksandar Kolarov (Mančester Siti), Dejan Stanković (Inter), Zoran Tošić (CSKA), Nemanja Vidić (Mančester Junajted), Nemanja Matić (Benfika), Zoran Ljubinković i Bratislav Punoševac (Ocelul), Miralem Sulejmani (Ajaks), Branislav Ivanović (Čelsi), Ljubormi Fejsa i Marko Pantelić (Olimpijakos), Aleksandar Luković i Danko Lazović (Zenit) i Marko Simić (BATE Borisov)

Ove sezone titulu prvaka Evrope brani španska Barselona, učestvovaće čak 11 bivših šampiona, dok će pet ekipa debitovati.

Prvi put u Ligi šampiona gledaćemo Mančester Siti (Engleski), Napoli (Italija), Trabzonspor (umesto Fenerbahčea, Turska), Ocelul (Rumunija) i Viktoriju Plzenj (Češka) koja igra svoju tek treću evropsku sezonu.

Posle nekoliko godina pauze u LŠ su ponovo Zenit, Bajer Leverkuzen, Lil, Borusija Dortmund, Viljareal, BATE Borisov, Genk i Dinamo iz Zagreba koji je u grupnoj fazi prvi put posle 12 godina.

Rekorder po broju titula je Real Madrid sa devet, najduži staž ima Mančester junajted koji će igrati svoju 17 sezonu u LŠ, a 18 zemalja ima svoje predstavnike (najviše Engleska i Španija po četiri).

Liga šampiona, grupe:

A

Bajern Minhen (Nemačka)

Viljareal (Španija)

Mančester Siti (Engleska)

Napoli (Italija)

B

Inter Milan (Italija)

CSKA Moskva (Rusija)

Lil (Francuska)

Trabzon (Turska)

C

Mančester junajted (Engleska)

Benfika (Portugal)

Bazel (Švajcarska)

Ocelul (Rumunija)

D

Real Madrid (Španija)

Olimpik Lion (Francuska)

Ajaks (Holandija)

Dinamo Zagreb (Hrvatska)

E

Čelsi (Engleska)

Valensija (Španija)

Bajer Leverkuzen (Nemačka)

Genk (Belgija)

F

Arsenal (Engleska)

Olimpik Marsej (Francuska)

Olimpijakos (Grčka)

Borusija Dortmund (Nemačka)

G

Porto (Portugal)

Šahtjor Donjeck (Ukrajina)

Zenit (Rusija)

APOEL (Kipar)

H

Barselona (Španija)

Milan (Italija)

BATE Borisov (Belorusija)

Viktorija Plzenj (Češka)

Kalendar takmičenja:

Grupna faza: 13. septembar – 7. decembar

Osmina finala: 14. februar – 14 mart

Četvrtfinale: 27/28. mart – 3/4 april

Polufinale: 17/18 april – 24/25 april

Finale: 19. maj 2012, Alijanc Arena, Minhen

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...

LŠ: Brazilci doneli bod Milanu

Izvor: B92

U prvim utakmicama prvog kola Lige šampiona u grupama E, F, G i H postignuto je 18 golova, od toga polovinu golova postigli su Brazilci.

Prvi gol u Ligi šampiona u sezoni 2011/12. psotigao je Brazilac Pato koji je savladao Valdesa već u 24. sekundi meča u Barseloni. Pedro je izjednačio golom u 36. minutu.

Fantastičnim golom Davida Vilje iz slobodnog udarca prvak Evrope je poveo u 50. minutu, a šokantno izjednačenje gostima iz Milana doneo je udarcem glavom Tjago Silva u sudijskoj nadoknadi vremena.

Čelsi je uspeo da u drugom poluvremnu dođe do golova kojim je osvojio tri boda u meču sa Bajerom. Fernando Tores nije postigao gol, ali je bio dvostruki asistent. Genk i Valensija odigrali su jedini meč bez golova.

Arsenal je poveo u Dortmundu u 42. minutu golom kapitena Robina van Persija, a gol vredan boda i erupcije oduševljenja na Signal Iduna stadionu postigao je Ivan Perišić u 88. minutu. Marsej u Atini pobedio Olimpijakos golom Luča Gonzalesa u šestom minutu drugog poluvremena.

Zenit je u Nikoziji poveo golom Zirjanova u 63. minutu, ali je APOEL došao do prve pobede u Ligi šampiona preokretom u dva minuta, pošto su golove postgili Brazilci Manduka i Ailton. I u drugom meču u okviru grupe G gosti su prvi poveli, ali je domaćin slavio pobedu. Šahtjor je u Porto poveo golom Adrijana posle loše reakcije golmana Eltona. Osvajač Lige Evrope je stigao je do izjednačenja fantastičnim golom Hulka iz slobodnog udarca sa 35 metara. Prethodno je Hulk pogodio stativu u situaciji kada je šutirao penal. Pobedu Portugalcima doneo je Kleber golom u 51. minutu.

Češki prvak Viktorija Plzenj povela je golom Bakoša u 45. minutu, a bod prvaku Belorusije BATE Borisovu doneo je Bresan golom u 71. minutu.

Grupa E:

Čelsi - Bajer Leverkuzen 2:0 (0:0)

David Luiz 67, Mata 90

Genk - Valensija 0:0

Grupa F:

Borusija (D) - Arsenal 1:1 (0:1)

Perišić 88 - Van Persi 42

Olimpijakos - Olimpik Marsej 0:1 (0:0)

Lučo Gonzales 51

Grupa G:

APOEL - Zenit Sankt Peterburg 2:1 (0:0)

Manduka 73, Ailton75 - Zirjanov 63

Porto - Šahtjor 2:1 (1:1)

Hulk 28, Kleber 51 - Adrijano 12

Grupa H:

Barselona - Milan 2:2 (1:1)

Pedro 36, Vilja 50 - Pato 1, Tjago Silva 90+‚2`

Viktorija Plzenj - BATE Borisov 1:1 (1:0)

Bakoš 45 - Bresan 71

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

LŠ: Gol Kolarova, pobeda Trabzona

Izvor: B92 | UŽ

U mečevima prvog kola u grupama A, B, C i D samo je Bazel kao domaćin uspeo da osvoji sva tri boda, a Trabzonspor je pobedio Inter u Milanu.

Aleksandar Kolarov je fenomenalnim golom u 75. minutu doneo bod Mančester sitiju koji je na svom stadionu gubio od Napolija šest minuta pošto je gol postigao Kavani.

Trabzonspor je došao do senzacionalne pobede u Milanu, golom Čelustke turski tim je pobedio prvaka Evrope iz 2010. godine. Benfika i Mančester junajted odigrali su u Lisabonu nerešeno 1:1.

Domaćin je poveo golom Kardoza u 24. minuta, a gol za izjedančenje postigao je veteran Rajan Gigs u 42. minutu.

Zagrebački Dinamo je odlično odigrao na svom stadionu sa madridskim Realom koji je golom Di Marije u 53. minutu došao do minimalne pobede. Real je imao prilike da postigne gol, ali je sjajni golman Kelava, heroj Dinama iz Helsinki, i na ovom meču odlično branio. Za domaćina je najbolju priliku propustio Rukavina u prvih 45 minuta igre.

Real je meč završio sa desetoricom fudbalera pošto je Marselo je u roku od tri minuta dobio dva žuta kartona pa je u 73. minutu morao da napusti teren.

U Amsterdamu nije bilo golova u meču u kome su se sastali Ajaks i Lion. Najbolju priliku da postigne gol za holandski tim imao je Miralem Sulejmani.

U prvom poluvremenu srpski reprezentativac bio je sam na pet metara od gola, ali je njegov udaracglavom završio pored gola Uga Lorisa, aodlično priliku nije iskoristio i u drugom delu igre kada u situaciji jedan na jedan sa golman Lorisom nije uspeo da postigne gol.

Debitanti u Ligi šamiona Mančester siti i Napoli odigrali su zanimljiv meč. Gosti su povelu u 69. minutu golom Kavanija posle sjajnog kontranapada. Bod domaćinu doneo je Aleksandar Kolarov golom iz slobodnog udarca iskosa sa desne strane (u stilu Siniše Mihajlovića).

Trofejniji Mančester osvojio je bod u Lisabonu u meču sa Benfikom. U timu Aleksa Fergusona nije bilo Nemanje Vidića zbog povrede, a Nemanja Matić je odigrao poslednjih dvadeset minuta meča u dresu Benfike.

Najveće iznenađenje prvog kola Lige šampiona priredio je tim je u poslednjem trenutku "ušao" u žreb za Ligu šampiona. Inter je, bez povređenog Dejana Stankovića, neočekivano izgubio od turskog Trabzonspora. Jedini gol na meču postigao je Čeh Andrej Čelustka, a prethodno je odlično šutirao i pogodio prečku Halil Altintop.

Odlične prilike da postignu gol za Inter propustili su Dijego Milito i Đampaolo Pacini.

Bajern igra sjajno ove sezone i protiv Viljareala je u Španiji poveo već u sedmom minutu golom Tonija Krosa. Konačan rezultat postavio je Rafinja u 15 minuta pre kraja meča.

Uzbudljivo je bilo u Lilu gde je domaćin bio bolji i vodio sa 2:0 golovima Soa i Pedretija, al je moskovski CSKA golovima Dumbije u poslednjih 20 minuta meča došao do boda. Zoran Tošić odigrao je ceo meč za moskovski tim.

Bazel je jedini tim koji je ostvario pobedu na svom terenu. Frej je postigao dva gola, prvi iz igre u 39. minutu, drugi sa bele tačke za pobedu šest minuta pre kraja utakmice. Izjednačujući gol za goste u 58. minutu postigao je Pena. Obe ekipe meč su završile sa igračem manje.

Rezultati prvog kola Lige šampiona:

Grupa A:

Mančester siti – Napoli 1:1 (0:0)

Kolarov 75 - Kavani 69

Viljareal – Bajern 0:2 (0:1)

Kros 7, Rafinja 76

Grupa B:

Lil – CSKA Moskva 2:2 (1:0)

So 5, Pedreti 57 - Dumbija 72, 90

Inter – Trazbonspor 0:1 (0:0)

Čelustka 76

Grupa C:

Bazel – Ocelul 2:1 (1:0)

Frej 39, 84p - Pena 58

Benfika – Mančester junajed 1:1 (1:1)

Kardozo 24 - Gigs 42

Grupa D:

Dinamo Zagreb – Real Madrid 0:1 (0:0)

Di Marija 53

Ajaks – Olimpik Lion 0:0

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

LŠ: Favoriti sigurni, Jang spasao Junajted

AK

U grupama A, B, C i D odigrani su prvi mečevi drugog kola u Ligi šampiona, a osim remija Junajteda sa Bazelom, svi favoriti su očekivano slavili. Bazel je bio na korak od iznenađenja večeri pošto je golovima dva Fraja preokrenuo na 3:2 protiv Junajteda u Mančesteru. Ipak, Ešli Jang je izjednačio u finišu meča.

Real Madrid je sa 3:0 protiv Ajaksa bio najubedljiviji, dok su Napoli, Bajern i Lion slavili pobede od 2:0. Benfika je minimalnim rezultatom slavila u Rumuniji, dok su Trabzon i Lil igrali 1:1.

Grupa A:

Napoli – Viljareal 2:0 (2:0)

Hamšik 14, Kavani 17p

Bajern – Mančester siti 2:0 (2:0)

Gomes 38, 45

Tabela: Bajern 6, Napoli 4, Mančester siti 1, Viljareal 0

Grupa B:

Trabzon – Lil 1:1 (0:1)

Kolman 75p - Sov 31

CSKA Moskva – Inter 2:3

Tabela: Trabzon 4, Inter 3, Lil 2, CSKA 1

Grupa C:

Mančester junajted – Bazel 3:3 (2:0)

Velbek 16, 17,Jang 90 - F. Fraj 58, A. Fraj 60, 76p

Ocelul – Benfika 0:1 (0:1)

Cezar 41

Tabela: Benfika 4, Bazel 4, M. Junajted 2, Ocelul 1

Grupa D:

Lion – Dinamo Zagreb 2:0 (2:0)

Gomis 23, Kone 42

Real Madrid – Ajaks 3:0 (2:0)

Ronaldo 25, Kaka 41, Benzema 49

Tabela: Real Madrid 6, Lion 4, Ajaks 1, Dinamo Zagreb 0

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Remi na 'Mestalji, Barsa ubedljiva

Fudbaleri Valensije i Čelsija odigrali su na ’Mestalji’ nerešeno 1:1, u derbiju druge večeri drugog kola Lige šampiona.

U preostalim duelima malo iznenađenje napravio je samo kiparski APOEL koji je remizirao sa Šahtjorom u Donjecku (1:1).

Barselona se prošetala kroz Minsk pošto je pobedila BATE Borisov sa 5:0, ubedljiv je bio Marselj protiv Dortmunda, bilo je 3:0, a sigurnu pobedu kod kuće ostvario ej i Milan protiv Plzenja – 2:0.

Leverkuzen je sa 2:0 savladao Genk, a teško je do pobede došao Arsenal protiv Olimpijakosa (2:1).

Grupa E:

Valensija i Čelsi odigrali su dva potpuno različita poluvremena na ’Mestalji’. U prvom, nije bilo puno lepih poteza ni šansi, a u drugom kao da su na teren izašla dva potpuno druga tima.

Čelsi je početkom nastavka krenuo žestoko, bio je tnatno bolji tim i to je naplatio u 56. minutu. Maluda je prošao po desnoj strani, poslao je loptu na drugu stativu gde je Lampard odlično zahvatio i doveo svoj tim do prednosti.

Domaćin se međutim nije predao, zaigrao je bolje u nastavku, ali se činilo da će bodovi i pored toga u London. Međutim, tri minuta pre kraja Kalu je neoprezno igrao rukom u šesnaestercu, a konačan rezultat postavio je Soldado sa penala. Branislav Ivanović odgledao je duel sa klupe.

U drugom meču ove grupe Leverkuzen je ispunio očekivanja i slavio je protiv Genka. Do pobede ’aspirindžije’ nisu ipak došle lako pošto su je overili tek u 90. minutu. Bender je postigao prvi gol u 30. minutu, a trijumf je zaokružio Balak.

Leverkuzen – Genk 2:0

Bender 30, Balak 90

Valensija – Čelsi 0:1

Lampard 56

Tabela:

1. Čelsi 2 1 1 0 3:1 4

2. Bajer (L) 2 1 0 1 2:2 3

3. Valensija 2 0 2 0 1:1 2

4. Genk 2 0 1 1 0:2 1

Grupa F:

Ozbiljnu kandidaturu za prolaz u osminu finala već posle dva kola istakao je Olimpik Marselj. Nakon što je u prvom kolu slavio u Pireju protiv Olimpijakosa, a sada je bio ubedljiv protiv Borusije iz Dortmunda. Meč je obeležio momak iz Gane Andre Ajev koji je postigao dva gola i na kraju zaradio crveni karton. Strelac trećeg bio je Remi. reprezentativac Srbije Neven Subotić odigrao je svih 90 minuta za poraženi tim.

Na utakmici u Londonu Arsenal je sa kombinovanim timom teško došao do trijumf protiv Olimpijakosa. Tim Arsena Vengera poveo je preko 18-godišnjeg Aleksa Okslejda-Čembrlena, na 2:0 povećao je Santoš, a konačan rezultat već u 27. minutu postavio je Fuster. U timu iz Pireja svih 90 minuta odigrao je Ljubomir Fejsa, dok je Marko Pantelić u igru ušao u 79. minutu.

Arsenal – Olimpijakos 2:1

Okslejd-Čembrlen 8. Santoš 20 - Torihos 27

Marselj – Dortmund 3:0

Ajev 20, 69p, Remi 62

Tabela:

1. Olimpik Marselj 2 2 0 0 4:0 6

2. Arsenal 2 1 1 0 3:2 4

3. Borusija Dortmund 2 0 1 1 1:4 1

4. Olimpijakos 2 0 0 2 1:3 0

Grupa G:

U grupi G posle dva kola na prvom mestu je iznenađujuće kiparski APOEL koji je ne tako davno iz evropskog takmičenja izbacio i Crvenu zvezdu i Partizan. Kiprani saqda imaju četiri boda pošto su sa teškog gostovanja u Donjecku odneli bod. Gosti su poveli golom bivšeg napadača Zvezde Ivana Tričkovskog, a konačan rezultat postavio je Žadson samo dva minuta kasnije.

U drugoj utakmici G grupe Zenit je pobedio Porto sa 3:1, iako su Portugalci prvi postigli gol.

Zenit – Porto 3:1

Širokov 20, 63, Dani 62 – Rodriges 10

Šahtjor – APOEL 1:1

Žadson 64 - Tričkovski 61

Tabela:

1. APOEL 2 1 1 0 3:2 4

2. Zenit 2 1 0 1 4:3 3

3. Porto 2 1 0 1 3:4 3

4. Šahtjor 2 0 1 1 2:3 1

Grupa H:

Grupa H donela je očekivane pobede Barselone i Milana koji će po svemu sudeći bez problema do osmine finala iz ove grupe. Barsa očigledno ulazi u svoju prepoznatljivu mađionilarsku formu pošto je drugi meč za redom pobedila 5:0.

BATE Borisov nije imao rešenje za Mesija, Čavija i ostatak katalonske družine. Mesi je postigao dva, Vilja i Pedro po jedan, a jedan gol postigli su i domaćini sami sebi. Mateja Kežman bio je u startnoj postavi Belorusa, ali nije imao prilike i zamenjen je u 60. minutu. Marko Simić koji bi u četvrtak trebalo da dobije poziv i selektora Srbije odigrao je svih 90 minuta za domaćina.

Znatno teže do pobede je stigao Milan protiv Plzenja. Prvi deo završen je bez golova, a otpor gostiju Milanezi su slomili u 53. minutu golom Ibrahimovića iz penala. Do kraja pobedu je osigurao Antonio Kasano koji je bio precizan u 66. minutu nakon asistencije Ibrahimovića.

Milan – Plzen 2:0

Ibrahimović 53p, Kasano 66

BATE – Barselona 0:5

Volodko 19ag, Pedro 22, Mesi 38, 56, Vilja 90

Tabela:

1. Barselona 2 1 1 0 7:2 4

2. Milan 2 1 1 0 4:2 4

3. Plzenj 2 0 1 1 1:3 1

4. BATE Borisov 2 0 1 1 1:6 1

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...