Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Crkva: novi kalendar

Pravoslavna crkva Estonije donela je odluku da se od 1. januara 2012. primenjuje novi kalendar.

Od 88 učesnika sabora, održanog u Talinu 73 je glasalo za promenu, jedan glas je bio protiv, a 14 uzdržanih.

Poglavar ove crkve, mitropolit talinski i cele Estonije Stefan Haralambidis je odluku obrazložio stavom svepravoslavne konferencije u Carigradu 1923. koja je bila sazvana od patrijarha Meletija, da treba preći na računanje po gregorijanskom kalendaru zbog toga što on tačnije meri vreme. Dalje...

Da li bi Srpska Pravoslavna Crkva trebala preći na računanje vremena po novom kalendaru ili ne? Zašto?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

:blink: OMG NE,NE i NIKAKO NE!

Drzim da ako su nasi preci koristili stari kalendar,da nije na nama da ga sad manjamo!

Ukoliko bi se kod nas uveo taj novi kalendar ja bih licno primenjivala stari!

Ne mogu se ja u ovim godinama menjati jer tako neko drugi oce!

Bozic cu uvek slaviti 7januara,a krsnu slavu 9januara,kako je i do sada bilo!

I kako novi kalendar tacnije racuna vreme?:blink:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

U SPC postoje struje kao i u svakoj organizaciji, postoje struja koje naginju ruskom pravoslavlju, postoje one kojima je bliža grčka Crkva. Postoje konzervativci i oni koji bi pokušali neke reforme, itd. Očigledno je koja struja preovladava u našoj Crkvi. Neki vide u primeni kalendara i priču o ekumenizmu, koja se takođe različito doživljava u našem sveštenstvu, tako da... za sada ostaje julijanski kalendar, što opet nije loše kako je shumica lepo naveo, za nas neradnike :roll:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Novi kalendar je precizniji, to je činjenica, iako ni on nije savršeno tačan. Prestupna godina je u njemu uvedena da bi kompenzovala grešku iz Julijanskog kalendara.

Zar i stari i novi nemaju svake godine isti broj dana? Meni se čini da imaju.

Nego se radi o tome da se od uvođenja Julijanskog tokom godina nakupilo 14 dana razlike u odnosu na kosmički odnos Sunca i Zemlje. Ovaj novi kalendar je zadržao istu nepreciznost, samo je usklađeniji početak godišnjih doba sa "fizičkim" početcima. To ti ono, kao letnje i zimsko računanje vremena. Za stanoviti broj leta i ovaj novi kalendar će biti toliko neprecizan da će nekom pasti na pamet da ukrade koji dan i proglasi najnoviji početak.

Ovo sve nema veze sa temom, nego ja to onako uzput.

A u vezi sa temom, mišljenja sam da treba da se držimo tradicije, jer vera i crkvene svečanosti su u stvarnosti samo to, tradicija.

Što se na kraju poklapa sa Šumicinim viđenjem. :kez:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Moram da napomenem, da novi kalendar ne kasni, niti zuri, obzirom da poslednjih 30(?) godina vreme se stimuje po jednu sekundu napred ili nazad, cim se javi odstupanje, zbog postepenog usporavanja rotacije Zemlje, zemljotresa ili drugih razloga. No, tada i ostali kalendari slede isti pomeraj, pa dan je dan, a noc je noc, zar ne?

I sto se tice ekumenizma, kada se kaze da se plasi ekumenizma, pretpostavljam da se zapravo plasi unitarizma. Ekumenizam nije unitarizam i (trebala bi biti) normalna je pojava u svim ``visevernim`` sredinama. Ona ne menja crkvu, samo povezuje u duhu tolerancije. Bar, koliko se ja razumem u veru.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Mišljenja sam da SPC treba da promeni kalendar, i to iz praktičnih razloga.

Već dugo ne slavimo Mali Božić kao novu godinu, nego onu koja se slavi po gregorijanskom kalendaru, i mislim da kalendar nema veze sa tradicijom, jer bi to značilo da rimokalička crkva nije tradicionalna, što je nebuloza, jer jeste, ali to ne znači da ne može da menja neke stvari i ide u korak s vremenom.

Da smo se držali tradicije, niko od nas ne bi imao sex pre braka, već bismo se nevini venčavali ne poznajući svoju ženu, pa skoro do venčanja i gomilu nekih gluposti koje su u modernom vremenu neprimenjve.

Dakle, uskladiti se sa vremeno, ne znači izgubiti sebe, već priznati stanje onakvim kakvo jeste i prihvatiti promene u onoj meri u kojoj ne ugrožavaju naš integritet i nacionalno biće.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Za stanoviti broj leta i ovaj novi kalendar će biti toliko neprecizan da će nekom pasti na pamet da ukrade koji dan i proglasi najnoviji početak.

Ne.

Razlika između Gregorijanskog i Julijanskog kalendara je ta što Gregorijanski ima 97 prestupnih godina u svakih 400, a Julijanski 100. U Gregorijanski kalendar uvedeno je takozvano Sekularno pravilo da su godine deljive sa 100 (sekularne godine) obične, osim ako su deljive sa 400, u tom su slučaju prestupne. To znači da su godine 1700., 1800., 1900., 2100., itd. prestupne po Julijanskom, a obične po Gregorijanskom kalendaru. Danas razlika između Julijanskog i Gregorijanskog kalendara iznosi 13 dana, a nakon 2100. uvećaće se na 14 dana.

Tada će se Pravoslavni koji o njemu (Pravoslavlju) pojma nemaju opirati činjenici da je Božić 8. januara, a da novu godinu čekaju 14. uveče. Pod uslovom da Crkva novom akrobacijom ne zadrži stare datume jer je to "tradicionalno".

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...