Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Sijalica stara 110 godina još svetli

Izvor: Tanjug

Ginisova knjiga rekorda je nedavno proglasila "najstarijom svetiljkom na svetu" jednu sijalicu od 60 vati proizvedenu pre više od jednog veka koja još uvek savršeno funkcioniše.

Ova vremešna žarulja, koja prkosi zakonima fizike, nalazi se u vatrogasnoj stanici u Livermuru, u Kaliforniji.

Nikada nije prestala da svetli osim tokom jedne sedmice 1937. i nekoliko nestanka stuje do 1976. otkad bez prekida osvetljava generacije vatrogasaca.

"Niko ne zna kako je to moguće, ali ona i dalje radi iako je proizvedena pre 110 godina", izjavio je za Dejli telegraf jedan od zvaničnika Livermura.

Ovaj antikvitet među sijalicama, koji se brižno čuva, postao je nezaobilazna turistička atrakcija za koju se grad nada da će privući još više znatiželjnika sada kada je njen rekord i zvanično zabeležen.

Tekst me podsetio na situaciju u današnjoj "ekonomiji" kojoj po svemu sudeći preti totalni kolaps u bliskoj budućnosti.

Reč ekonomija je izgubila značenje. Pod ekonomijom bismo trebali podrazumevati racionalno trošenje raspoloživih resursa na korist svih stanovnika planete. Ova sijalica (iako je drastičan primer) govori o nekad - kad su stvari pravljene da bi trajale, od najboljih materijala, najjednostavnijom procedurom, uz rtroškove adekvatne kvalitetu. Danas, proizvođači se utrkuju u smanjenju troškova po svaku cenu, što dovodi do katastrofalnog kvaliteta finalnih proizvoda, užasnih uslova rada jeftine radne snage sa dalekog istoka, povećanja količine otpada na sve strane i brojnih drugih problema. Ekonomija je krenula u pogrešnom pravcu, a "stručnjaci" se utrkuju u nabrajanju termina naučenih iz udžbenika starih dve-tri decenije i uveravaju nas da je sve u redu. Nije.

Kako vi vidite globalnu ekonomsku situaciju? Možda nije ovako crno kao što sam ja predstavio? Ako jeste, šta je potrebno uraditi da izbegnemo kolaps ekonomskog sistema? Da li je realno očekivati da će se kreatori ovakvog stanja na vreme osvestiti i promeniti ponašanje?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Stvar jeste crna, jer umesto da hiperprodukcija proizvede robu i crnoj Africi, te da nahrani crne milione, ona sama sebe dovede u krizu i smanji produkciju, pa i oni koji su uzivali blagodeti hiperprodukcije, postaju gladni...

No zalozili smo se za princip nesputane ekonomije, slobodnog kapitalizma (kojeg ogranicava samo zakon o monopolu).

Zar je smisljena raspodela resursa u obliku komunizma (socijalizma) bila bolja? Vraga, onda je drzavna birokratija naterala ljude da oskudevaju.

Sve u svemu, mi jos ne razumemo ekonomske zakone. Samo da rata ne bude!

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 godina kasnije...

Upravo sam naleteo na jedan tekst na B92 koji opisuje trenutno posrtanje Mančester Junajteda, ali koji bi se dao bez problema primeniti na sve što danas nazivamo ekonomijom. Evo citata na koji mislim:
 

Međutim, članove porodice Glejzer fudbal nikad nije zanimao, za njih je to posao kao bilo koji drugi, a svi koji su imali posla sa modernim „kapitalistima“ (jer današnje ustrojstvo sa kapitalizmom teško da ima neke ozbiljne veze) znaju da je prva mantra XXI veka: smanjiti troškove. Ta mantra direktno je suprotstavljena sa osnovnim postulatom kapitalizma, koji glasi: stvoriti dodatnu vrednost.
 
Priča o Mančester Junajtedu danas je prava alegorija o savremenoj ekonomiji. Pošto su rezultati iz Fergusonove ere obezbeđivali stabilnost kompanije, ulaganje u nove igrače bilo bi nepotreban trošak.

 

S tim što bih rekao da je mantra kapitalizma BILA nekad "stvoriti dodatnu vrednost", sada je identična mantri XXI veka kako je dotični novinar to pametno primetio. Smanjiti troškove = povećati profit. Što samo po sebi ne bi bio veliki problem kada kreatori ovog sistema u raspadu ne bi, jureći za profitom po svaku cenu, zaboravili graditi osnove za budućnost.

 

Građenje osnova za budućnost se mudrim menadžerima Mančester Junajteda "nije isplatilo". U ovoj rečenici je tuga savremenog doba i uzrok skorog raspada "ekonomije". Jer, ono se (građenje) ne isplati ni njihovim kompanjonima u mnogim drugim oblastima ...šta mnogim, svim. Radeći ono što se isplati, zaboravljamo stvari koje se ne isplate. Obrazovanje, zdravstvena zaštita, kultura, zaštita životne sredine, poljoprivreda... sve su to kratkovidim menadžerima postali nepotrebni troškovi. Kratkoročno možda jesu, ali će nas sve zajedno dugoročno pokopati. Na pustari civilizacije možda izraste nešto dobro jednog dana...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...

U očajničkom pokušaju da se održi neodrživo, da se zadovolji sumanuta potreba za konstatnim rastom, ne bi me iznenadilo da se ovo i dogodi:

 

http://www.dw.de/po-500-evra-svakome-za-spas-ekonomije/a-18084375

 

Ako vas mrzi da čitate, profesor ekonomije Džon Muelbauer predlaže da se svakom odraslom stanovniku evrozone sa brojem socijalnog osiguranja podeli po 500 evra "da bi se podstakla potrošnja".

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...